[UA] Om attribusjon

Finn ut mer om attribusjon og forskjellene mellom denne funksjonen og funksjonen multikanalstrakter.
Denne artikkelen handler om attribusjon i Universal Analytics. I ressursene nedenfor finner du lignende informasjon relatert til Google Analytics 4:
Attribusjonsfunksjonen er foreløpig i betaversjon.

Med attribusjonsfunksjonen i Google Analytics får alle kunder tilgang til gratis, databasert attribusjon i flere kanaler. Med attribusjonsprosjekter kan du

• rapportere totale konverteringsverdier på en nøyaktig måte, deduplisert i alle digitale kanaler
  • se en samlet, konsekvent visning av resultatene fra alle digitale plattformer
  • få større innsikt i merkevarens kundereise
Du finner følgende informasjon i denne artikkelen:

Oversikt over attribusjonsmodellering

Attribusjon er prosessen med å tilskrive kreditt for konverteringer til forskjellige annonser, klikk og faktorer langs brukerens bane på veien mot en konvertering. En attribusjonsmodell kan være en regel, et regelsett eller en databasert algoritme som avgjør hvordan konverteringer blir tilskrevet kontaktpunkter i konverteringstrakter. Det finnes to typer attribusjonsmodeller som er tilgjengelige i attribusjon: regelbaserte modeller og databaserte modeller.

Attribusjonsmodellene som er tilgjengelige i attribusjon

Merk: Alle attribusjonsmodellene i attribusjon sørger for at ingen direkte besøk blir tilordnet attribusjonskreditt, med mindre veien frem mot konvertering utelukkende består av direkte besøk.

Regelbaserte attribusjonsmodeller

Regelbaserte attribusjonsmodeller følger faste regler for tilordning av konverteringskreditt uavhengig av konverteringstypen eller brukeratferden. De regelbaserte attribusjonsmodellene nedenfor er tilgjengelige i attribusjon:

Last interaction model iconSiste klikk: Med denne modellen tilskrives konverteringen i sin helhet den siste hendelsen brukeren klikket på.

First interaction model iconFørste klikk: Med denne modellen tilskrives konverteringen i sin helhet den første hendelsen brukeren klikket på.

Linear model iconLineær: Med denne modellen tilskrives konverteringen alle klikkene langs konverteringstrakten i like stor grad.

Position-based model iconTidsrelatert verdifall: Med denne modellen tilskrives klikkene som ligger nærmest konverteringen i tid, størst verdi. Tilskrivelsen av verdi er basert på en halveringstid på sju dager. Med andre ord gir et klikk 8 dager før en konvertering halvparten så mye konverteringskreditt som et klikk 1 dag før en konvertering.

Time-decay model iconPlasseringsbasert: Med denne modellen tilskrives både den første og siste hendelsen det ble klikket på, 40 % av verdien. De gjenværende 20 % fordeles jevnt på de andre klikkene i trakten.

Databasert attribusjon

Med databasert attribusjon beregnes klikkenes verdi med utgangspunkt i registrerte data for de ulike konverteringstypene. Denne modellen skiller seg fra de andre modellene ved at data i kontoen din brukes for å beregne det faktiske bidraget til hver enkelt klikkinteraksjon.

Data-driven model iconDe ulike databaserte modellene er spesifikke for hver enkelt annonsør og konverteringstype.

Slik fungerer databasert attribusjon

Med attribusjon benyttes algoritmer for maskinlæring til å evaluere baner med og uten konverteringer. Den resulterende databaserte modellen finner ut hvilken innvirkning ulike kontaktpunkter har på konverteringsresultatene. Modellen omfatter faktorer som tid fra konvertering, enhetstype, antallet annonseinteraksjoner, rekkefølgen for eksponering og typen reklameelementer. Ved hjelp av en hypotetisk tilnærming sammenligner modellen hva som skjedde, med hva som kunne ha skjedd, for å finne ut hvilke kontaktpunkter som mest sannsynlig fører til konverteringer. Modellen tilskriver konverteringskreditt til disse kontaktpunktene ut fra denne sannsynligheten.

Du kan finne detaljert informasjon om databasert attribusjon ved å laste ned PDF-filen Data-driven attribution methodology in Attribution (Beta) (som bare er tilgjengelig på engelsk).

Krav til databasert attribusjon

Med databasert attribusjon krever vi en viss mengde data for å kunne opprette en nøyaktig modell for hvordan ulike elementer skal tilskrives verdi for konverteringer. På grunn av dette kommer ikke den databaserte attribusjonsmodellen til å være tilgjengelig i kontoene til alle annonsører. Generelt sett må kontoer ha oppnådd minst 600 konverteringer innen 30 dager for at den databaserte modellen skal bli tilgjengelig.

Attribusjon begynner å generere en databasert modell straks du har oppnådd minstekravet for attribusjonsdata etter at prosjektet er opprettet. Når attribusjon har samlet tilstrekkelig med data, er data tilgjengelige for rapportering. Hvis du ikke har nok data, er ikke databasert attribusjon tilgjengelig.

Databasert attribusjon er avhengig av dataene for hver konverteringstype, og derfor kan en databasert modell være aktivert for noen av konverteringene på nettstedet ditt og i Google Analytics, men ikke for andre.

Opprettholde kvalifisering for databasert attribusjon

For at den databaserte modellen skal være nøyaktig, må modellen lastes inn på nytt med nye data. Hvis konverteringsvolumet ikke lenger oppfyller minstekravet for data i løpet av en periode på 30 dager, er databaserte attribusjonsresultater ikke lenger tilgjengelige i rapporteringen.

Sammenlign attribusjon og multikanalstrakter

Attribusjon og multikanalstrakter er to forskjellige funksjoner. Om attribusjon eller multikanalstrakter passer best for deg, kommer an på attribusjonsbehovene dine.

Attribusjon i Google Analytics Multikanalstrakter

Rapporter
  • Sammenligning av modeller
  • Konverteringstrakter (med konverteringskreditt)
  • Konverteringsforsinkelse
  • Banelengde
  • Sammenligning av modeller
  • Assisterte konverteringer
  • Toppbaner for konvertering (uten konverteringskreditt)
  • Tidsforsinkelse
  • Banelengde
  • Analyse av avkastning*
  • Modellutforsker*
Integrering av budgivning i Google Ads for databasert attribusjon Ja (lukket betaversjon) Nei
Visninger tas med som hendelser Nei

Betafunksjon (visninger som fører til økter)

• Google Displaynettverk: via Google Ads-integrering
  • alle andre sporede betalte medier (via Display & Video 360- og Campaign Manager-integreringer)*
Databaserte attribusjonsmodeller
  • Gratis og tilgjengelig for alle
  • Omfatter alle kontaktpunktene i det angitte tilbakeblikksvinduet
  • Ikke aktivert for flere enheter
  • Inkluderer ikke direkte besøk som kanal
  • Tilgjengelig for Google Analytics 360-kunder
  • Inkluderer de siste fire kontaktpunktene
  • Ikke aktivert for flere enheter
  • Inkluderer direkte besøk som kanal
Rapportér tilpasning
  • Kanalgruppering i attribusjonssystemet
  • Standardkanalgrupperinger i Google Analytics (men ikke av andre grupperinger opprettet i Google Analytics)
  • Systemkanalgrupperinger i Google Analytics
  • Standardkanalgrupperinger i Google Analytics
  • Egendefinerte kanalgrupperinger i Google Analytics
Rapporteringstid Det er mulig å veksle mellom Interaksjonstid og Konverteringstid (Med Interaksjonstid justeres rapporteringen i forhold til Google Ads) Bare Konverteringstid
Google Ads-kostnader og -klikkdata for rapportering  Nei  Ja
Regelbaserte modeller
  • Siste klikk (inkluderer ikke direkte besøk)
  • Første klikk (inkluderer ikke direkte besøk)
  • Lineær (inkluderer ikke direkte besøk)
  • Tidsrelatert verdifall (inkluderer ikke direkte besøk)
  • Posisjonsbasert (inkluderer ikke direkte besøk)
  • Siste klikk (inkluderer ikke direkte besøk)
  • Siste interaksjon (inkluderer direkte besøk)
  • Siste Google Ads-klikk
  • Første interaksjon (inkluderer direkte besøk)
  • Lineær (inkluderer direkte besøk)
  • Tidsrelatert verdifall (inkluderer direkte besøk)
  • Posisjonsbasert (inkluderer direkte besøk)
Egendefinerte regelbaserte modeller Nei Ja

*Bare tilgjengelig for Google Analytics 360-kunder

Alle attribusjonsmodellene i attribusjon sørger for at ingen direkte besøk blir tilordnet attribusjonskreditt, med mindre veien frem mot konvertering utelukkende består av direkte besøk. Det kan hende at Analytics-informasjonskapslene som brukes til å lagre informasjon om interaksjonene på nettstedet ditt, ikke er tilgjengelige på grunn av faktorer som nettleserinnstillinger. Derfor kan enkelte konverteringer ved en feil bli tilskrevet direktebesøk. For å bøte på dette problemet modellerer Attribusjon (beta) konverteringer basert på personvernsikre data fra brukere, og Google tar med modellerte konverteringer i attribusjonsrapportene dine (beta) som anslag for alle aktuelle attribusjonsmodeller.