[UA→GA4] Näin mäppäät UA:n gtag.js:n GA4:ään

Tämä on käyttöönotto-opas verkkosivuston omistajille, jotka käyttävät gtag.js-kirjastoa ja haluavat ymmärtää, miten Universal Analyticsin (UA) gtag.js mäpätään Google Analytics 4:ään. Oletuksena on, että olet jo luonut Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden. Jos sinun tarvitsee lisätä verkkosivustollesi vain perusmittauskoodi, lue tämä artikkeli.
Sisällys:

Gtag.js-koodinpätkä ja mittauskokonaisuuksien tunnukset

Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden ja Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden gtag.js-koodinpätkät ovat pohjimmiltaan samat. Molempien koodinpätkien rakenne on seuraava:

01: <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=<Mittauskokonaisuuden tunnus A>"></script>

02: <script>

03: window.dataLayer = window.dataLayer || [];

04: function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

05: gtag('js', new Date());

06:

07: gtag('config', '<Mittauskokonaisuuden tunnus A>');

08:

09: gtag('config', '<Mittauskokonaisuuden tunnus B>');

10:

11: gtag('event', 'sign_up', { 'method': 'email' });

12:

13: gtag('event', 'view_video', { 'send_to': '<Mittauskokonaisuuden tunnus B>' });

14:

15: </script>

Rivi 1: Jos olet ottanut Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden käyttöön gtag.js-koodinpätkän avulla, sivustosi koodissa todennäköisesti on tämä rivi. Näet <Mittauskokonaisuuden tunnus A> ‑kohdan sijasta merkkijonon UA-, jota seuraa numerosarja. Jos olet ottanut gtag.js-koodinpätkän käyttöön Google Adsissa tai jossakin toisessa Google Marketing Platform ‑tuotteessa, tämä koodirivi saattaa olla myös verkkosivustollasi, mutta <Mittauskokonaisuuden tunnus A> alkaa merkkijonolla AW- tai DC-.

<Mittauskokonaisuuden tunnus A> ‑kohdassa oleva mittauskokonaisuuden tunnus (tai Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksien tagitunnus) ohjaa tätä gtag.js-koodinpätkää. Tämä on tärkeää seuraavista syistä:

1. Jos tämä rivi on lisätty jo valmiiksi, sitä ei tarvitse ottaa käyttöön toista kertaa. Sinun tulee vain lisätä config-rivi, jossa kerrotaan tagitunnus.
  2. Tällä rivillä oleva mittauskokonaisuuden tunnus ohjaa gtag.js-koodinpätkää. Jos Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden tunnus (UA-XXXXXXXX) ohjaa tagia, voit lähettää mittausdataa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen yhdistettyjen sivustotagien avulla lisäämättä sivulle uutta koodia.

Rivi 7: Gtag-koodinpätkän config-komento mahdollistaa datan keräämisen tunnukseen <Mittauskokonaisuuden tunnus A> liittyvään mittauskokonaisuuteen. Tämän komennon ja tagitunnuksen lisääminen esimerkiksi Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen lähettää page_view-tapahtumat kyseiseen mittauskokonaisuuteen.

Mittauskokonaisuuden tunnus voi edustaa eri Google-tuotteiden mittausta, kuten Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden (UA-XXXXXXXX), Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden (G-XXXXXXXX), Google Adsin (AW-XXXXXXXX) tai Floodlightin (DC-XXXXXXXX) mittausta.

Rivi 11: gtag-koodinpätkän event-komento lähettää tapahtuman. Koodinpätkissä, joissa on useita config-komentoja useille mittauskokonaisuuksille, tapahtuma lähetetään kaikkiin mittauskokonaisuuksiin.

Tässä esimerkissä sign_up-parametri on tapahtuman nimi. Viimeinen parametri on objekti, joka sisältää tapahtumaparametrit. Tässä tapauksessa method-parametrin arvo on email.

Rivi 13: Tämän tapahtuman parametri on send_to. Tämä on erikoisparametri, joka lähettää siihen liittyvän tapahtuman tiettyyn mittauskokonaisuuteen. Toisin sanoen tämä tapahtuma lähetetään vain <Mittauskokonaisuuden tunnus B> ‑kohdassa kerrottuun mittauskokonaisuuteen.

Gtag-koodinpätkän config-komento mahdollistaa perusmittauksen.

• Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden yhteydessä config-komento lähettää katselukertaosuman Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden tunnusta vastaavaan mittauskokonaisuuteen.
  • Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden yhteydessä tagitunnuksen sisältävän config-komennon avulla voidaan kerätä page_view-tapahtumia (automaattisesti kerättävinä tapahtumina), kun komento latautuu sivulle.

Mittauskokonaisuuksien tunnukset

Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden tunnus on muotoa UA-XXXXXXXX. Tätä kutsutaan joskus seurantatunnukseksi. Tässä oppaassa kutsumme sitä UA-mittauskokonaisuuden tunnukseksi.

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden sivustodatastriimit käyttävät tagitunnusta, joka on muotoa G-XXXXXXXX.

Joissakin koodiesimerkeissä ja dokumenteissa tähän saatetaan viitata nimellä TAG_ID.

Perusdatankeruu

Kun otat perusdatankeruun käyttöön Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudelle, voit kerätä seuraavia tapahtumia:

Jos aiemmin luomassasi Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa käytetään gtag.js-koodinpätkää, voit ottaa perusdatankeruun käyttöön Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudellesi näin:

• Vaihtoehto 1: Lisää uusi config-komento, joka sisältää asiaankuuluvan tagitunnuksen
    .
  • Vaihtoehto 2: Laita päälle yhdistetyt sivustotagit (jos aiempaa gtag.js-koodinpätkää voidaan käyttää).

Valitset kumman vaihtoehdon tahansa, aiemmin luomasi Universal Analytics ‑mittauskokonaisuus säilyy entisellään ja kerää edelleen dataa.

Vaihtoehto 1: Uuden config-komennon lisääminen

Jos sivulla on jo gtag.js-koodinpätkä, lisää vain ylimääräinen config-komento, joka sisältää asiaankuuluvan Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden mittaustunnuksen. Seuraavassa esimerkissä rivi 8 on lisätty aiempaan gtag.js-koodinpätkään. Se viittaa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden mittaustunnukseen, joka lähettää page_view-tapahtumia kyseiseen Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen. Se myös ottaa käyttöön automaattisesti kerättävät tapahtumat ja tehostetun mittauksen tapahtumat (jos tehostettu mittaus on käytössä) kyseisessä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa.

1: <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=<Mittauskokonaisuuden tunnus A>"></script>

2: <script>

3: window.dataLayer = window.dataLayer || [];

4: function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

5: gtag('js', new Date());

6:

7: gtag('config', '<Mittauskokonaisuuden tunnus A>');

8: gtag('config', 'G-XXXXXXXX');

9: </script>

Vaihtoehto 2: Yhdistettyjen sivustotagien ottaminen käyttöön

Voit käyttää yhdistettyä sivustotagia, jos

• Universal Analytics ‑mittauskokonaisuus (eli tunnus, johon viitataan gtag.js-koodinpätkän merkkijonolla "UA-" alkavalla rivillä) ohjaa gtag.js-koodinpätkää sivulla, jolla haluat mitata käyttäjien toimintaa

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=<Mittauskokonaisuuden tunnus A>"></script>

(Yhdistetyt sivustotagit toimivat myös silloin, jos gtag.js-koodinpätkää ohjaa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus. Näin voi kuitenkin olla vain, jos Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus on jo otettu käyttöön.)

• LISÄKSI sinulla on järjestelmänvalvojan pääsyoikeudet Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuteen, johon koodinpätkässä oleva tunnus viittaa.
Jos sivullasi on käytössä sekä gtag.js-tagi että GTM-säilö, gtag.js-tagi on sijoitettava GTM-säilön yläpuolelle, jotta yhdistetyt sivustotagit toimivat.

Gtag.js-koodinpätkän määritysasetukset

Voit määrittää gtag.js-peruskoodinpätkän hallitaksesi datankeruun asetuksia, kuten IP-osoitteen anonymisointia, evästeiden muokkaamista ja Google-signaaleja. Voit tehdä tämän gtag.js-koodinpätkän config- tai set-komennolla.

Sekä Universal Analytics (UA-XXXXXXXX)- että Google Analytics 4 (G-XXXXXXXX) ‑mittauskokonaisuudet tukevat näiden määritysasetusten käyttöönottoa gtag.js-koodinpätkän kautta. Näissä asetuksissa on kuitenkin joitakin eroja Universal Analytics- ja Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksissa.

• Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa IP-osoitteen anonymisointi saa vakioarvon true, eikä sitä voi määrittää. IP-osoite maskataan automaattisesti, kun vakiotapahtuma lähetetään Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen (G-XXXXXXXX).
  • Jos yleisiä asetuksia on sovellettava kaikkiin määritettyihin mittauskokonaisuuksiin, tulee käyttää set-komentoa, jotta asetuksia käytetään kaikissa mittaustunnuksissa tai mittauskokonaisuuksien tunnuksissa, myös niissä, jotka on otettu käyttöön yhdistettyjen sivustotagien avulla.
  • Kiinnitä erityistä huomiota mainosten personoinnin käytöstäpoisto-ominaisuuksiin, jotka yleensä otetaan käyttöön config-rivillä.
  • Jos käytät yhdistettyjä sivustotageja: Kaikki gtag.js-koodinpätkässä config-komennon avulla tehdyt määritykset koskevat vain mittauskokonaisuutta, joka liittyy kyseisellä koodirivillä olevaan mittaustunnukseen. Niitä ei automaattisesti lähetetä yhdistettyyn Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen. Jos haluat määrityksen koskevan yhdistettyä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuutta
    • luo erillinen config-komento ja ota se käyttöön asiaankuuluvassa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa viittaamalla sen mittaustunnukseen
      TAI
    • määritä asetus set-komennolla, jolloin määritystä käytetään kaikissa määritetyissä mittauskokonaisuuksissa.

Esimerkkejä määrityksistä

Perusdatankeruun käyttöönotto: User-ID:n määrittäminen

gtag('config', 'GA_MEASUREMENT_ID', {

'user_id': 'USER_ID'

});

Evästeasetusten määrittäminen

gtag('config', 'GA_MEASUREMENT_ID', {

'cookie_prefix': 'MyCookie',

'cookie_domain': 'blog.example.com',

'cookie_expires': 28 * 24 * 60 * 60 // 28 päivää, sekunteina

});

page_view-tapahtuman estäminen

Jos et halua lähettää page_view-tapahtumaa config-koodin latauksen yhteydessä (esimerkiksi jos käytössäsi on iframe-lataus), voit muokata määritysasetusta siten, että se estää page_view-tapahtuman. Pohdi tilannetta, jossa page_view-tapahtuma lähetetään, minkä jälkeen käyttäjä kirjautuu sivustolle. Kirjautumistapahtumaa varten määrität käyttäjätunnuksen config-komennon avulla, mutta et halua lähettää toista page_view-tapahtumaa. Seuraavasta koodista näkyy, miten page_view-tapahtuman lähettämisen voi estää.

gtag('config', 'MEASUREMENT_ID', {

'user_id': 'USER_ID',

'send_page_view': false

});

Tapahtumat

Lue lisää tapahtumien siirto-oppaasta.

Omat ulottuvuudet ja mittarit

Omia ulottuvuuksia ja mittareita voidaan käyttää tietojen laajentamiseen ja offline-datan tuontiin esimerkiksi CRM-järjestelmistä.

Käytettäessä Google-tagia (gtag.js) omat ulottuvuudet ja mittarit muuttuvat automaattisesti parametreiksi, jos käytät yhdistettyjä sivustotageja tai Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuutta (esim. G-XXXXXXXX).

Lue lisää omista ulottuvuuksista ja mittareista.