Reports

[GA4] Vergelijkingen toepassen op rapporten

Verschillende datasets in uw rapporten vergelijken

Met vergelijkingen kunt u subsets van uw gegevens naast elkaar evalueren. U kunt bijvoorbeeld gegevens van Android-apparaten vergelijken met gegevens van iOS-apparaten.

In Google Analytics 4 komen vergelijkingen in de plaats van de segmenten die u in Universal Analytics heeft gebruikt.

Hoe het werkt

U kunt vergelijkingen maken met voorwaarden op basis van dimensies en dimensiewaarden. Voorbeeld:

Dimensie Voorbeelden van dimensiewaarden
Stream <stream-ID>
Platform Android, iOS, Web
Land Argentinië, Duitsland, Japan
Doelgroep Een door u gedefinieerde doelgroep

Meerdere waarden voor dezelfde voorwaarde worden met OF-logica geëvalueerd, bijvoorbeeld Platform = Android OF iOS; Land = Argentinië OF Japan.

Meerdere voorwaarden binnen dezelfde vergelijking worden geëvalueerd met EN-logica, bijvoorbeeld (Platform = Android OF iOS) EN (Land = Argentinië OF Japan).

Een vergelijking toepassen op een rapport

U kunt een afzonderlijke vergelijking maken voor elke dataset die u wilt vergelijken. Als u bijvoorbeeld app- en webgegevens wilt vergelijken, kunt u een vergelijking voor Android- en iOS-gegevens maken en een andere vergelijking voor webgegevens.

1. Klik rechtsboven in een rapport op .
  2. Selecteer een opgeslagen vergelijking of klik rechtsboven op + Nieuwe maken om een vergelijking te maken.
    Tip: We hebben vooraf gemaakte opgeslagen vergelijkingen in uw Google Analytics-property opgenomen voor veelgebruikte use cases. Hiertoe behoren vergelijkingen voor direct verkeer, organisch verkeer, webverkeer en mobiel verkeer.
  3. Zo maakt u een vergelijking:
    1. Kies een dimensie in het dropdownmenu Dimensie. Alleen dimensies met dimensiewaarden staan in de lijst. Een dimensie wordt grijs weergegeven als deze niet werkt in combinatie met andere dimensies in een rapport.
    2. Selecteer een zoektype in het veld Zoektype:
      • Exact zoeken (d.w.z. 'komt exact overeen' en 'komt niet exact overeen') waarmee u gegevens kunt vergelijken die wel of niet exact overeenkomen met specifieke dimensiewaarden.
      • Gedeeltelijke overeenkomsten (d.w.z. 'bevat' en 'bevat niet') biedt meer flexibiliteit bij vergelijkingen van dimensiewaarden. Woordgroepen voor gedeeltelijke overeenkomst zijn hoofdlettergevoelig.
    3. Voer een of meer dimensiewaarden in.
    4. (Optioneel) Klik op + Nieuwe voorwaarde toevoegen als u nog een voorwaarde wilt maken. U kunt maximaal 4 andere maken.
  4. Klik op Toepassen.

Voor elke vergelijking wordt een versie van uw gegevens met kleurcodes getoond.

Een vergelijking opslaan

Experiment icon for Gradual feature rollout  Geleidelijke uitrol van functies: deze functie is nog niet beschikbaar voor alle Google Analytics-property's.

Als beheerder of bewerker van een Google Analytics-property kunt u vergelijkingen opslaan in uw Google Analytics 4-property. Met opgeslagen vergelijkingen kunnen u en anderen met toegang tot uw property belangrijke gebruikersbestanden vergelijken en analyseren zonder dat u de vergelijkingen steeds opnieuw hoeft te maken.

1. Klik op Vergelijkingen onder Gegevensweergave in Beheerder.
  2. Klik rechtsboven op Nieuwe doelgroep.
    Opmerking: U kunt maximaal 200 vergelijkingen per Google Analytics 4-property opslaan. Klik op Informatie over quotum om te achterhalen hoeveel vergelijkingen er tot nu toe zijn opgeslagen.
  3. Kies een dimensie in het dropdownmenu Dimensie. Alleen dimensies met dimensiewaarden staan in de lijst. Een dimensie wordt grijs weergegeven als deze niet werkt in combinatie met andere dimensies in een rapport.
  4. Selecteer een zoektype in het veld Zoektype:
    • Exact zoeken (d.w.z. 'komt exact overeen' en 'komt niet exact overeen') waarmee u gegevens kunt vergelijken die wel of niet exact overeenkomen met specifieke dimensiewaarden.
    • Gedeeltelijke overeenkomsten (d.w.z. 'bevat' en 'bevat niet') biedt meer flexibiliteit bij vergelijkingen van dimensiewaarden. Woordgroepen voor gedeeltelijke overeenkomst zijn hoofdlettergevoelig.
  5. Voer een of meer dimensiewaarden in.
  6. (Optioneel) Klik op + Nieuwe voorwaarde toevoegen als u nog een voorwaarde wilt maken. U kunt maximaal 4 andere maken.
  7. Klik op Opslaan.
  8. Voer een naam en beschrijving in voor de opgeslagen vergelijking en klik op Bevestigen.

Nadat u de vergelijking heeft opgeslagen, kunt u de opgeslagen vergelijking bewerken, dupliceren en verwijderen op de pagina Vergelijkingen in Beheerder. Iedereen met toegang tot de property kan de vergelijking toepassen op rapporten.

Vergelijkingen aan- of uitzetten

Bovenaan uw rapporten staan vergelijkingsdefinities. Als u van de ene rapportagepagina naar de andere gaat terwijl er vergelijkingen zijn toegepast, worden op de nieuwe pagina alle vergelijkingen gedeselecteerd, behalve de optie Alle gebruikers. Als u naar een rapport gaat, worden standaard de gegevens getoond voor Alle gebruikers. Klik op het symbool naast Alle gebruikers om alle eerder toegepaste vergelijkingen aan te zetten.

Als u een vergelijking wilt sluiten, klikt u op X rechts naast de definitie.

Een vergelijking verwijderen uit het hoofdmenu in Google Analytics

Geavanceerde vergelijkingen

Als u gegevens wilt vergelijken op basis van complexe criteria zoals reeksen van gebruikersacties, stelt u eerst een doelgroep in die is gedefinieerd met de complexe criteria. Nadat u deze doelgroep heeft gemaakt, slaat u een vergelijking op die de doelgroep als voorwaarde gebruikt.

Met deze methode kunnen vergelijkingen op basis van gedetailleerde voorwaarden worden gemaakt. Maar de methode is alleen van toepassing op gegevens die zijn verzameld vanaf het moment waarop de doelgroep is gemaakt.

Beperkingen

Als een rapport een voorwaarde niet ondersteunt (als het rapport bijvoorbeeld geen van de dimensies bevat), wordt er voor de betreffende vergelijking een lege kaart getoond. In dat geval kiest u andere dimensies voor de voorwaarde of verwijdert u de voorwaarde. Dit gebeurt voornamelijk in het Realtime-rapport.

Mogelijk zijn niet alle dimensiewaarden beschikbaar. Sommige dimensies kunnen niet worden uitgesloten, terwijl andere niet beschikbaar zijn vanwege uw instellingen.