Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Bekijk het gedeelte over Universal Analytics als u nog steeds een Universal Analytics-property gebruikt. Universal Analytics-property's verwerken geen gegevens meer vanaf 1 juli 2023 (1 juli 2024 voor Analytics 360-property's).

[GA4] Conversies instellen

Bepaal welke gebruikersacties waardevol zijn voor uw bedrijf

Een conversie is een gebruikersactie die waardevol is voor uw bedrijf. U kunt daarbij denken aan een gebruiker die een aankoop doet in uw winkel of zich abonneert op uw nieuwsbrief. Als u een conversie wilt meten, markeert u een gebeurtenis, die de gebruikersactie dan meet als conversie.

Opmerking: In Universal Analytics gebruikt u doelen om conversies in te stellen. Als u migreert van een Universal Analytics-property naar Google Analytics 4, leest u hoe u uw doelen naar conversiegebeurtenissen migreert.

Voordelen

Als u conversies instelt, kunt u het volgende doen:

• Rapporteren over conversies: Bekijk de acties die het belangrijkst zijn voor uw bedrijf met de rapporten Acquisitie, Engagement en Advertenties. Meer informatie
  • Bieden op conversies: Importeer uw conversiegegevens in Google Ads om handmatige of Slim bieden-beslissingen te ondersteunen en uw campagnes te optimaliseren. Meer informatie
  • Krediet toeschrijven aan conversies: Combineer uw gegevens met gegevens van andere advertentiekanalen om inzicht te krijgen in de contactpunten op het pad naar conversie van gebruikers. Meer informatie
  • Adverteren voor niet-geconverteerde gebruikers: Gebruik uw conversiegegevens om doelgroepen te maken van gebruikers die geen conversie hebben uitgevoerd en importeer deze doelgroepen in Google Ads voor remarketing. Meer informatie

Voordat u begint

U moet de rol Bewerker (of hoger) hebben om conversies te kunnen beheren.

U moet een gebeurtenis instellen voor de conversie die u wilt bijhouden. U kunt een gebeurtenis instellen in Google Analytics, maar ook buiten Google Analytics.

Gebeurtenissen markeren als conversies

U kunt een conversie instellen voor een bestaande gebeurtenis door de gebeurtenis te markeren als conversie. Het kan even duren voordat nieuwe gebeurtenissen zichtbaar zijn in Analytics, dus u kunt een gebeurtenis alvast markeren als conversie. Als de gebeurtenis dan binnenkomt, weet Analytics al dat deze als conversie moet worden gemarkeerd.

U kunt maximaal 30 gebeurtenissen markeren als conversies.

Een bestaande gebeurtenis markeren als conversie:

1. Ga in Google Analytics links naar Instellen > Gebeurtenissen.
  2. Selecteer in de tabel Bestaande gebeurtenissen de schakelaar onder Markeren als conversie.

Een nieuwe gebeurtenis markeren als conversie:

1. Ga in Google Analytics links naar Instellen > Conversies.
  2. Klik op Nieuwe conversiegebeurtenis.
  3. Geef de naam van de nieuwe gebeurtenis op.
  4. Klik op Opslaan.

Als u geen conversiegegevens meer wilt verzamelen voor een gebeurtenis, verwijdert u de gebeurtenis als conversie op de pagina Gebeurtenissen. Als de gebeurtenis niet op de pagina Gebeurtenissen staat, gaat u naar de pagina Conversies. Als u een conversie uitzet, heeft dit geen invloed op de gegevens die u al heeft verzameld. Eerdere gebeurtenissen worden in rapporten nog steeds getoond als conversies.

Opmerking: Naast de 30 gebeurtenissen die u kunt markeren als conversies, markeert Analytics de volgende gebeurtenissen automatisch als conversies:
  • purchase (web en app)
  • first_open (alleen app)
  • in_app_purchase (alleen app)
  • app_store_subscription_convert (alleen app)
  • app_store_subscription_renew (alleen app)

Resultaten

Als u een gebeurtenis markeert als conversie, kan het enige tijd duren (van een paar minuten tot een paar uur) voordat de configuratie wordt toegepast op de gebeurtenis.

Gebeurtenissen markeren als conversies is alleen van invloed op toekomstige rapporten. Historische gegevens worden niet gewijzigd. Als u een gebeurtenis markeert als een conversie, kan het 24 uur duren voordat deze zichtbaar is in standaardrapporten. Realtime rapporten worden sneller geüpdatet, kort nadat een gebruiker een conversiegebeurtenis heeft geactiveerd.