[GA4] Konversiotapahtumien käyttöönotto ja hallinnointi

Mittaa tärkeimpiä käyttäjien tekemiä valintoja

Google Analytics 4 ‑raporttien data on peräisin tapahtumista, jotka käynnistyvät, kun käyttäjät aktivoituvat verkkosivustollasi ja sovelluksissasi. Jotta voit mitata konversioita, valitse tärkeimmät liiketoimintaasi liittyvät tapahtumat ja merkitse ne konversiotapahtumiksi. Analyticsissa, Google Adsissa, Google Tag Managerissa ja gtag.js-kirjastossa on käytettävissä erilaisia tapoja käsitellä tapahtumia ja seurata konversioita. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit koodin sijasta hallinnoida konversiotapahtumia määritysten avulla Analyticsissa.

Universal Analyticsissa konversiot otetaan käyttöön tavoitteiden avulla. Jos siirryt Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudesta Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen, lue tavoitteiden päivittämisestä konversiotapahtumiksi .

Sinulla on oltava muokkaajan rooli, jotta voit hallinnoida tapahtumia ja konversioita Analyticsissa. Tässä roolissa voit

• merkitä tapahtuman konversioksi
  • luoda konversiotapahtuman aiemman tapahtuman perusteella lisäämällä ehtoja ja parametreja
  • muokata tapahtuman ehtoja ja parametreja
  • lisätä rahallisen arvon konversiotapahtumaan
  • lopettaa tapahtuman seuraamisen konversiona.

Analytics merkitsee seuraavat tapahtumat konversioiksi automaattisesti. Näiden tapahtumien lisäksi voit merkitä 30 muuta tapahtumaa konversioiksi yhtä Analytics-mittauskokonaisuutta kohti. Valitse siis vain tärkeimmät tapahtumat, joita haluat seurata konversioina.

• purchase (verkko ja sovellus)
  • first_open (vain sovellus)
  • in_app_purchase (vain sovellus)
  • app_store_subscription_convert (vain sovellus)
  • app_store_subscription_renew (vain sovellus)

Tapahtuman merkitseminen konversioksi vaikuttaa raportteihin luontihetkestä alkaen. Se ei muuta aiempaa dataa. Kun merkitset tapahtuman konversioksi, se tulee näkyviin vakioraporteissa 24 tunnin kuluessa. Reaaliaikaiset raportit päivittyvät tätä nopeammin (hieman konversiotapahtuman käynnistymisen jälkeen).

Sisällys:

Tapahtumien merkitseminen konversioiksi

Tapahtumat-sivulta voit merkitä konversioksi minkä tahansa Nykyiset tapahtumat ‐taulukossa olevan tapahtuman. Uudet tapahtumat näkyvät taulukossa vasta, kun niiden käynnistymisestä on kulunut jonkin aikaa. Jos tapahtuma, jota haluat käyttää konversiona, ei vielä näy Nykyiset tapahtumat ‑taulukossa, luo konversio tapahtuman nimestä Konversiot-sivulta.

Näin aloitat nykyisen tapahtuman seuraamisen konversiona:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta navigointipaneelista Määritä > Tapahtumat.
  2. Etsi tapahtuma Nykyiset tapahtumat ‑taulukosta.
  3. Laita valitsin päälle klikkaamalla sitä tapahtuman Merkitse konversioksi ‑sarakkeessa.

Näin luot konversion tapahtuman nimestä:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta navigointipaneelista Määritä > Konversiot.
  2. Klikkaa Uusi konversiotapahtuma.
  3. Lisää uuden tapahtuman nimi. Kirjoita tapahtuman tarkka nimi (käytä isoja ja pieniä kirjaimia oikein).
  4. Klikkaa Tallenna.
Konversion merkitseminen tapahtuman nimen avulla ei luo uutta tapahtumaa. Kun kyseisen niminen tapahtuma käynnistyy, Google Analytics raportoi sen konversioksi.

Konversiotapahtumien luominen ja muokkaaminen

Jos aiemmin luotu tapahtuma ei täsmälleen kuvaa sitä, mitä haluat mitata konversiona, luo uusi tapahtuma aiemmasta tapahtumasta ja tarkenna sen laajuutta lisäämällä ehtoja ja parametreja. Esimerkiksi verkkosivustolla kävijät käynnistävät page_view-tapahtuman aina, kun he katsovat sivua. Haluat ehkä seurata konversiona kävijöitä, jotka katsovat tiettyä sivua. Luo tällöin Analyticsissa uusi tapahtuma page_view-tapahtuman perusteella ja lisää ehto, joka käynnistää tapahtuman vain silloin, kun kävijä katsoo kyseistä sivua. Voit halutessasi määrittää kullekin konversiolle rahallisen arvon lisäämällä parametreja.

Voit muokata luomiasi tai organisaatiosi jäsenen luomia tapahtumia sekä Googlen tarjoamia tapahtumia. Muokkaus korvaa tapahtuman. Harkitse tarkkaan, ennen kuin korvaat muiden tarjoamia tapahtumia, koska tällä voi olla ei-toivottuja seurauksia. Jos esimerkiksi muokkaat page_view-tapahtumaa ja rajaat sen laajuuden tietylle sivulle, tapahtuma ei enää kerää dataa muilta sivuilta. Jos sen sijaan luot uuden tapahtuman page_view-tapahtuman perusteella, alkuperäinen tapahtuma säilyy ennallaan.

Katso video

Tästä videosta näet, miten voit luoda tapahtuman aiemmasta tapahtumasta ja merkitä sen konversioksi.

Tapahtumien luominen Google Analytics 4 ‑omaisuuksissa

Aloita katsominen kohdasta 2:55.

Tapahtuman luominen aiemman tapahtuman perusteella

Seuraavissa ohjeissa kerrotaan, miten voit luoda uuden tapahtuman page_view-tapahtumasta. Tässä esimerkissä verkkosivuston kävijöille avautuu yhteystietojen lähettämisen jälkeen thank-you.html-kiitossivu. Seuraamalla thank-you.html-sivun katselukertoja konversiotapahtumina voit nähdä, miten moni kävijä on lähettänyt yhteystietonsa.

Luo ensin page_view-tapahtumaan perustuva uusi tapahtuma thank-you.html-sivun katselukertoja varten:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta navigointipaneelista Määritä > Tapahtumat.
  2. Valitse Luo tapahtuma.
  3. Valitse Luo.
  4. Määritykset-ikkuna:
    • Lisää yksilöllinen nimi (enintään 40 merkkiä) Oman tapahtuman nimi ‐kenttään. Tässä esimerkissä se on thank_you_conversion.
    • Lisää aiemman tapahtuman nimi vastaavuusehtojen ensimmäisen rivin Arvo-kenttään (tässä esimerkissä page_view). Varmista, että arvo vastaa täsmälleen aiemman tapahtuman nimeä.
    • Klikkaa Lisää ehto.
    • Klikkaa ensimmäistä kenttää ja valitse avattavasta valikosta page_location.
    • Valitse Operaattori-kohdasta sisältää (ohita kirjainkoko).
    • Lisää sivun nimi Arvo-kohtaan (tässä esimerkissä thank-you). .html-tunnistetta ei tarvitse lisätä.
    • Valitse Luo. Uusi tapahtuma näkyy Omat tapahtumat ‑taulukossa.
  5. Sulje Luo tapahtumia ‑paneeli. Huom. Uusi tapahtuma tulee näkyviin Nykyiset tapahtumat ‑taulukossa vasta myöhemmin.

Merkitse seuraavaksi uusi tapahtuma konversioksi:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta navigaatiopaneelista Määritä > Konversiot.
  2. Klikkaa Uusi konversiotapahtuma.
  3. Lisää tapahtuman tarkka nimi Uuden tapahtuman nimi ‑kenttään. Tässä esimerkissä se on thank_you_conversion.
  4. Klikkaa Tallenna. Tapahtuma näkyy konversiona Konversiotapahtumat-taulukossa.

Toisesta tapahtumasta luodun tapahtuman muokkaaminen

Tässä osiossa kerrotaan, miten voit muokata Analyticsissa toisen tapahtuman perusteella luotua tapahtumaa. Tietoja Googlen tarjoamien tapahtumien muokkaamisesta on täällä.

Näin muokkaat toiseen tapahtumaan perustuvaa tapahtumaa:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta navigointipaneelista Määritä > Tapahtumat.
  2. Valitse Luo tapahtuma.
  3. Klikkaa Omat tapahtumat ‑taulukosta muokattavaa tapahtumaa.
  4. Vie kohdistin Määritykset-taulukon oikean yläkulman päälle, niin näet muokkauskuvakkeen.
  5. Klikkaa "Muokkaa".
  6. Muokkaa tai lisää ehtoja tai parametreja.
  7. Klikkaa Tallenna.

Rahallisten arvojen yhdistäminen konversioihin

Jos haluat yhdistää rahallisen arvon konversiotapahtumaan, tapahtumaan täytyy lisätä tarvittavat parametrit arvon määrittämiseksi. Monilla suositelluilla tapahtumilla, kuten verkkokauppatapahtumilla, on jo value- ja currency-parametrit. Voit lisätä samat parametrit mihin tahansa tapahtumaan.

value-parametrin arvon on oltava numero, kuten 50. Tämän parametrin yhteyteen on lisättävä currency-parametri, jonka arvo on kolmikirjaimisessa ISO_4217-muodossa, kuten USD (Yhdysvaltain dollari). Jos currency-parametri puuttuu tai on virheellinen, Analytics kirjaa oikean määrän tapahtumia ja merkitsee ne konversioiksi, mutta tapahtumia ei lähetetä Google Adsiin.

Vinkki: Lisätietoja Googlen tarjoamien tapahtumien parametreista on täällä. Jos haluat lisätietoja luomiisi tai organisaatiosi jäsenen luomiin tapahtumiin liittyvistä parametreista, siirry reaaliaikaiseen raporttiin. Näet tapahtuman tiedot klikkaamalla tapahtumaa Tapahtumien määrä tapahtuman nimen mukaan ‑taulukosta. TAPAHTUMAPARAMETRIN AVAIN ‑sarake sisältää kaikki kyseisen tapahtuman parametrit.

Seuraavasta esimerkistä näet, miten voit lisätä arvon tapahtumaan, joka on luotu toisesta tapahtumasta Analyticsissa. Lue tapahtumia koskevista ohjeista lisää siitä, miten voit lisätä omia parametreja automaattisesti kerättyihin tapahtumiin.

Näin liität arvon Analyticsissa luotuun tapahtumaan:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta navigointipaneelista Määritä > Tapahtumat.
  2. Avaa Omat tapahtumat ‑taulukko klikkaamalla Luo tapahtuma.
  3. Klikkaa muokattavaa tapahtumaa.
  4. Vie kohdistin Määritykset-valintaikkunan päälle, niin näet muokkauskuvakkeen. Klikkaa kuvaketta.
  5. Klikkaa Parametrien määritys ‑osiosta Lisää muutos.
  6. Lisää Parametri-kenttään currency.
  7. Lisää Uusi arvo ‑kenttään valuutan tyyppi käyttämällä kolmikirjaimista koodia, kuten USD (Yhdysvaltain dollari).
  8. Valitse Lisää muutos.
  9. Lisää Parametri-kenttään value.
  10. Lisää Uusi arvo ‑kenttään tapahtumaan liitettävä arvo numeroina. Jos olet esimerkiksi valinnut valuutaksi Yhdysvaltain dollarin, numerolla 50 voit määrittää tapahtuman arvoksi 50 dollaria.
  11. Klikkaa Tallenna.
Huom. Jos lisäät arvon tällä tavalla konversiotapahtumaan Analyticsissa, sitä ei raportoida tapahtuman tuloina. Jos haluat katsoa arvoja, klikkaa Raportit > Aktivointi > Konversio ‑kohdasta konversiotapahtumaa, niin näet sen yksityiskohdat. Tapahtuman arvo ‑sarakkeessa näkyy konversiotapahtumista laskettu arvo.

Tapahtuman konversiodatan keräämisen lopettaminen

Jos haluat lopettaa tapahtuman käyttämisen konversiona, laita Merkitse konversioksi ‑valitsin pois päältä. Konversiomerkinnän laittaminen pois päältä ei vaikuta jo kerättyyn dataan, vaan aiemmat tapahtumat näkyvät raporteissa edelleen konversioina. Näin lopetat tapahtumadatan keräämisen konversiona:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta navigointipaneelista Määritä > Tapahtumat.
  2. Etsi tapahtuma Nykyiset tapahtumat ‑taulukosta. Jos tapahtuma ei näy tässä taulukossa, siirry Konversiot-sivulle ja katso Konversiotapahtumat-taulukkoa.
  3. Laita valitsin pois päältä Merkitse konversioksi ‑sarakkeesta.

Sovellusten valinnaiset asetukset

Tapahtumat > Konversiot ‑sivun Verkoston asetukset ‑välilehdellä on sovellusdatastriimejä koskevia lisäasetuksia. Voit ohittaa tämän osion, jos sinulla on verkkodatastriimi.

Verkoston lisääminen

Voit lähettää konversiot mainontaverkostoihin ja seurata verkostojen tuloksia. Näin lisäät verkoston:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta paneelista Määritä > Konversiot.
  2. Klikkaa Verkoston asetukset > Uusi verkosto.
  3. Valitse valikosta haluamasi verkosto.
  4. Lähde on automaattisesti Verkoston nimi. Jotkin verkostot tarjoavat myös kampanjan tulotapaan ja kampanjan nimeen liittyvää metadataa, jolloin muita syötteitä ei tarvita. Muut kuin tällaista dataa tarjoavat verkostot sisältävät Kampanjan tulotapa- ja Kampanjan nimi ‑kentät räätälöityjen tietojen tallentamista varten. Käytä luotua URL-osoitetta viittaavana linkkinä (kopioi ja liitä URL-osoite).
    • KLIKKAUS: Jos kampanjasi tavoitteena on saada käyttäjiä lataamaan sovellus, käytä luomaasi URL-osoitetta tässä.
    • TÄSMÄLINKKI: Jos kampanjasi tarkoitus on aktivoida sovelluksen nykyisiä käyttäjiä, käytä TÄSMÄLINKKI-välilehteä. Kirjoita tähän kohtaan URL-mallin ja polun tiedot. Tarvittavat parametrit lisätään.
  5. (Valinnainen) Jos haluat lähettää konversiotiedot takaisin verkostoon, ota käyttöön Määritä takaisinlähetys.
  6. Klikkaa Tallenna.

Takaisinlähetykset

Takaisinlähetys tarkoittaa konversiotietojen lähettämistä takaisin mainosverkostoon. Takaisinlähetykset ovat valinnaisia. Voit lähettää first_open-datan muiden sovelluksen sisäisten konversiotapahtumien lisäksi. Jos päätät määrittää takaisinlähetyksen, voit valita, lähetetäänkö verkostoon kaikki konversiot vai vain sellaiset konversiot, jotka Analytics on kirjannut tulleiksi kyseisestä verkostosta.

Takaisinlähetysten avulla verkostot voivat optimoida sinulle lähettämänsä liikenteen. Jos verkosto esimerkiksi tietää, että sovellus on ladattu laitteelle, kyseiseen sovellukseen liittyviä lisämainoksia ei näy kyseisellä laitteella.

Jos lähetät verkostoon kaiken konversiodatan, kyseinen verkosto voi optimoida oman liikenteensä sen mukaan, mitä se tietää kaikkien verkostojen konversioista. Kun lähetät kaiken konversiodatan tiettyyn verkostoon, muiden konversioiden toimituksessa mukana olevien verkostojen tiedot muunnetaan nimettömiksi.

Jos joko 1) kaikki mittauskokonaisuustason data, 2) yksittäiset tapahtumat tai 3) tietyt tapahtumanimet tai käyttäjäominaisuudet on suljettu pois mainosten personoinnista, Analytics liittää takaisinlähetyksiin lisäsignaalin (npa). Tämä kertoo verkostoille, että ne eivät saa käyttää kyseistä dataa mainonnan personointiin. Huomaa, että kukin verkosto käsittelee npa-signaalin omalla tavallaan.

Näin määrität takaisinlähetyksen:

1. Valitse vasemmanpuoleisesta paneelista Määritä > Konversiot.
  2. Klikkaa Verkoston asetukset.
  3. Klikkaa verkoston riviltä Määritä takaisinlähetys.
  4. Valitse lähetettävät konversiot ja valitse sitten Vain tähän verkostoon liitetyt konversiot tai Kaikki konversiot.
  5. Lisää verkoston parametrit (esim. seurantatunnus ja mainostajan salasana). Parametrit vaihtelevat verkoston mukaan.
  6. Klikkaa Tallenna.

Jos poistat mainosten personoinnin käytöstä Datan turvaaminen ‑artikkelin ohjeiden mukaan ja käyttäjä ottaa takaisinlähetykset käyttöön, tämä tieto liitetään takaisinlähetykseen.

Google Play ‑sovellusten räätälöidyt kampanjat

Kun käytät räätälöityä kampanjaa Google Playn kautta jaeltavaa sovellusta varten, voit luoda omavalintaisia URL-osoitteita Google Playn URL-osoitetyökalun avulla.

YouTuben jatkuneesta katselusta saatujen konversiotapahtumien käyttöönotto

YouTuben jatkuneesta katselusta saatu konversio (EVC) kirjataan, kun käyttäjä on katsonut YouTube-videota vähintään 10 sekunnin ajan ja konvertoitunut verkkosivustolla tai sovelluksessa kolmen päivän kuluessa videon katsomisesta.

Näin aloitat YouTuben jatkuneesta katselusta saatujen konversioiden kirjaamisen mittauskokonaisuudessa:

Nämä konversiotapahtumat ovat käytettävissä kaikkialla Google Analyticsissa, esimerkiksi yleisötyökalussa sekä raporteissa, joissa mainosverkoston tyyppi on yksi käytettävissä olevista ulottuvuuksista (esim. konversioihin liittyvät erittelyraportit sekä Google Ads ‑kampanjat- ja Käyttäjähankinta-raportit).

Kun olet tehnyt yllä mainitut vaiheet, Google Analytics kirjaa YouTuben jatkuneesta katselusta saatujen konversioiden liikenteen lähteeksi ja tulotavaksi "google/cpc" ja kampanjaksi tähän liittyvän YouTube-kampanjan.

Hyvä huomata

YouTuben jatkuneesta katselusta saadut konversiot eivät ole käytettävissä kaikilla Google Ads ‑tileillä

Tämä ominaisuus ei ole tällä hetkellä käytettävissä erittäin suurilla Google Ads ‑tileillä, mutta tähän kehitetään parhaillaan ratkaisua. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä tukeen.

Tapahtumien eri määrät raportointi-identiteetin mukaan

Tällä hetkellä first_open- ja first_visit-konversiotapahtumat voidaan laskea eri tavoin yksittäisissä Konversiot > first_open/first_visit ‑raporteissa ja muissa raporteissa, joissa ilmoitetaan tapahtumien määriä. Laskentatapa vaihtelee sen mukaan, mitä raportointi-identiteettiä kyseisessä mittauskokonaisuudessa käytetään. Jos käytössä on User-ID:n ja laitteen mukaan ‑identiteetti, käyttäjän kaikki first_open/first_visit-tapahtumat liitetään sen aikavälin ensimmäiseen päivämäärään, jonka aikana ne käynnistyivät. Jos käytössä on Vain laitteen mukaan ‑identiteetti, kaikki tapahtumat liitetään päivämääriin, joina ne ovat käynnistyneet.

Konversioiden katsominen raporteista

Konversiodata näkyy reaaliaikaisessa raportissa pian sen jälkeen, kun käyttäjät ovat käynnistäneet konversiotapahtumat. Aktivointi-raporteissa uudet konversiot alkavat näkyä 24 tunnin kuluessa. Jos konversiodata ei tule näkyviin tänä aikana, kokeile käynnistää konversiotapahtuma itse ja katso, kirjautuuko se reaaliaikaiseen yleiskatsaukseen. Jos näin ei käy, tarkista, onko tapahtuma määritetty oikein.

Tapahtumat- ja Konversiot-näkymissä näkyvät käynnistyneiden tapahtumien data. Vakioraporteista voit katsoa konversiodataa

• Reaaliaikainen yleiskatsaus ‑raportin Konversiot tapahtuman nimen mukaan ‑taulukosta
  • Aktivointi > Konversiot ‑raportista.

Aktivointi > Konversiot ‑raportista voit

• muuttaa raportin mittareita ja ulottuvuuksia (esim. kanavien oletusryhmittely, liikenteen lähde, tulotapa, kampanja ja ajan myötä) viivakaavion vasemmassa yläkulmassa olevista avattavista valikoista
  • avata vain haluamaasi tapahtumaan liittyvän raportin klikkaamalla konversiotapahtumaa
  • lisätä konversiotapahtumien vertailun.