Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Als u een Universal Analytics-property gebruikt, bekijkt u het gedeelte over Universal Analytics van dit Helpcentrum.

[GA4] Gebruikers-ID voor analyse van meerdere platforms

Bent u op zoek naar informatie over waar u uw metings-ID kunt vinden, zodat u gegevens van uw website kunt gaan verzamelen? Kijk dan hier.
Dit artikel is bedoeld voor bedrijven die hun eigen gebruikers-ID's genereren en willen opnemen in hun Analytics-gegevens.

Gebruikers-ID is een geavanceerde functie waarmee Analytics een overzicht biedt van het gedrag van uw gebruikers voor meerdere platforms op verschillende apparaten. Analytics maakt 1 traject voor een gebruiker op basis van alle gegevens die aan dezelfde gebruikers-ID zijn gekoppeld.

Als u deze functie wilt gebruiken, moet u uw eigen unieke, permanente ID's kunnen genereren, deze ID's consistent toewijzen aan uw gebruikers en de ID's opnemen samen met de gegevens die u verstuurt naar Analytics.

Analytics biedt via de gebruikersinterface geen methode om gebruikers-ID's te versturen. Bekijk de volgende artikelen voor meer informatie over hoe u gebruikers-ID's kunt opnemen bij de gegevens die u naar Analytics verstuurt:

• Google Analytics 4-tags: In dit Google Tag Manager-artikel wordt uitgelegd hoe u gebruikers-ID's kunt instellen met uw Google Analytics 4-gebeurtenistag.
  • De gebruikers-ID van Google Analytics: Dit Google Tag Manager-artikel is geschreven voor Universal Analytics-property's, maar de informatie is van toepassing op Google Analytics 4-property's en het artikel biedt extra context.
  • Cookies en gebruikersidentificatie: In dit Google Developers-artikel wordt uitgelegd hoe u een gebruikers-ID kunt opnemen via de metingscode.
U kunt gebruikers-ID-gegevens bekijken vanaf 16 juli 2019.

Identiteit voor rapportage

Kies een methode om gebruikersgegevens voor rapportage te identificeren:

• Per gebruikers-ID, Google-signalen en vervolgens apparaat (beschikbaar als u Google-signalen heeft geactiveerd): Deze methode gebruikt een nauwkeuriger gebruikers-ID als deze wordt verzameld om een gebruiker te identificeren en alle gerelateerde gebeurtenissen in rapportage en analyses te verenigen. Als er geen gebruikers-ID wordt verzameld, gebruikt Analytics informatie uit Google-signalen, als die beschikbaar is. Als er geen gebruikers-ID of Google-signalen beschikbaar zijn, gebruikt Analytics een apparaat-ID (de Analytics-cookie voor websites of de instantie-ID van app voor apps) om een gebruiker te identificeren.

Als u Google-signalen activeert, verzamelt Analytics demografische en interessegegevens als deze beschikbaar zijn. Hierdoor gelden er drempelwaarden voor uw rapporten.
  • Per gebruikers-ID en apparaat (beschikbaar als u Google-signalen niet heeft geactiveerd): Deze methode gebruikt een nauwkeuriger gebruikers-ID (als deze wordt verzameld) om een gebruiker te identificeren en alle gerelateerde gebeurtenissen in rapportage en analyses te verenigen. Als geen informatie over de gebruikers-ID beschikbaar is, gebruikt Analytics een apparaat-ID (de Analytics-cookie in het geval van websites of de instantie-ID van de app voor apps) om een gebruiker te identificeren.
  • Per apparaat: Deze methode gebruikt alleen de apparaat-ID (de Analytics-cookie voor websites of de instantie-ID van app voor apps) om een gebruiker te identificeren en negeert eventuele gebruikers-ID's die zijn verzameld.

U vindt deze opties in Analytics-beheer onder Standaardidentiteit voor rapportage (zie hieronder).

De optie die u kiest, is niet van invloed op het verzamelen of verwerken van gegevens. U kunt op elk gewenst moment tussen de opties schakelen zonder dat dit een permanent effect op de gegevens heeft.

Wijzigingen in gebruikersstatistieken

Als u Gebruikers-ID implementeert, begint Analytics gebruikers-ID's te verwerken (wanneer Analytics deze verzamelt) voor elke gebeurtenis, zodat uw rapporten nauwkeuriger het gedrag van uw ingelogde gebruikers op alle platforms en apparaten weergeven. U kunt daarom wijzigingen in de gebruikersstatistieken verwachten vanaf het moment van implementatie.

De aard van de wijziging hangt af van de manier waarop gebruikers interactie met uw bedrijf hebben. Voorbeeld: de statistieken 'Actieve gebruikers', die actieve gebruikers tellen over perioden van dagen (bijv. 7, 14, 28), kunnen direct na de implementatie schommelen omdat individuele gebruikers tijdens deze perioden worden geteld als ingelogd én uitgelogd. Dit is te verwachten en uw gegevens worden na de betreffende periode (bijv. 7, 14, 28) weer normaal geteld.

Implementatie

U implementeert Gebruikers-ID eerst op uw site of in uw app en vervolgens in Analytics-beheer.

Op uw site of in uw app

Als u Gebruikers-ID op uw website wilt implementeren via de algemene sitetag, volgt u deze instructies.

Als u Gebruikers-ID in uw app wilt implementeren via de SDK, volgt u de instructies voor iOS of Android.

In Analytics-beheer

Nadat u uw site of app heeft geüpdatet om gebruikers-ID's te verzamelen, kunt u de configuratie van uw property in Analytics-beheer updaten om te wijzigen welke identiteit voor rapportage u wilt gebruiken.

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik op Beheerder en ga naar de property die u wilt bewerken.
  3. Klik in de kolom Property op Standaard identiteit voor rapportage.
  4. Selecteer Per gebruikers-ID, Google-signalen, vervolgens per apparaat, Per gebruikers-ID en apparaat of Alleen per apparaat.
  5. Klik op Opslaan.

Rapportvergelijkingen

Nadat u gebruikers-ID op uw site of in uw app heeft geïmplementeerd en de instellingen van de Analytics-property heeft bevestigd, kunt u vergelijkingen toevoegen aan uw rapporten. Hierdoor kunt u inloggegevens vergelijken met andere typen gegevens.

Als u deze vergelijking niet toepast, worden alle gegevens voor zowel ingelogde als uitgelogde gebruikers weergegeven.

Als u alleen ingelogde gebruikers opneemt, worden deze gebruikers door Analytics gededupliceerd. Daardoor ziet u mogelijk verschillen in uw gegevens:

• Lagere gebruikersaantallen
  • Hogere waarden per gebruiker

Er worden ook aanvullende gegevens weergegeven, zoals het aantal gebruikers dat op meerdere platforms betrokken is bij uw bedrijf.

Advertenties personaliseren

Gebruikers-ID's die u uploadt naar Google Analytics, worden gebruikt om doelgroeplijsten te verwerken. Deze kunnen vervolgens beschikbaar worden gemaakt voor alle gekoppelde advertentieservices, onder andere om advertenties te personaliseren. Momenteel ondersteunen we alleen de targeting van het laatst bekeken apparaat voor een bepaalde gebruikers-ID. U kunt criteria definiëren die moeten worden gebruikt op meerdere apparaten/platforms (bijv. een doelgroep die een aankoopgebeurtenis vereist via zowel web- als app-streams). U kunt ook apparaatspecifieke of streamspecifieke criteria configureren om apparaatgerichte doelgroepen te behouden.

Limieten en richtlijnen

Meer informatie over de limieten voor gebruikers-ID en de richtlijnen die u moet naleven.