Dimensions and metrics

[GA4] Om Analytics-sessioner

Läs mer om Google Analytics 4-sessioner, bland annat hur sessions-id och sessionsnummer genereras när händelser inträffar.

En session är en tidsperiod när en användare interagerar med din webbplats eller app.

Vad räknas som en session?

I Analytics initieras en session när en användare öppnar appen i förgrunden eller tittar på en sida eller skärm utan att det finns en pågående aktiv session, till exempel när den föregående sessionen har nått tidsgränsen.

Som standard avslutas en session eller når tidsgränsen efter 30 minuters inaktivitet. Det finns ingen maxgräns för hur lång en session kan vara.

Justera tidsgränsen för en session

Justera tidsgränsen för en appsession

Tidsgränsen för en appsession börjar automatiskt räknas ned när en app flyttas till bakgrunden. Du kan förlänga sessionen genom att inkludera parametern extend_session (med värdet 1) för händelser som du skickar medan appen körs i bakgrunden. Detta är användbart om appen ofta används i bakgrunden, till exempel navigerings- och musikappar.

Ändra standardtidsgränsen på 30 minuter för appsessioner via metoden setSessionTimeoutDuration.

Justera tidsgränsen för en webbsession

Så här ändrar du standardtidsgränsen på 30 minuter för en webbsession:

1. Klicka på Dataflöden i kolumnen Egendom.
  2. Välj ett webbdataflöde.
  3. Klicka på Konfigurera tagginställningar längst ned på sidan.
  4. Klicka på Visa alla i avsnittet Inställningar för att se alla tillgängliga alternativ.
  5. Klicka på Justera tidsgräns för session.
    • Justera tidsgränsen för session: Ange tidsgränsen för sessioner i timmar och minuter.
    • Justera timer för engagerade sessioner: Välj efter hur många sekunder en session ska räknas som en engagerad session.
  6. Klicka på Spara.

Så kopplas händelser till ett sessions-id och sessionsnummer

När en session startar samlar Google automatiskt in en session_start-händelse och genererar ett sessions-id (ga_session_id) och ett sessionsnummer (ga_session_number) via session_start-händelsen.

• Sessions-id:t är en tidsstämpel som visar när en session började. Om du vill analysera olika sessioner utanför Google Analytics kan du överväga att kombinera user_id eller user_pseudo_id med session_id för att få en unik identifierare för varje session.
  • Sessionsnumret anger det antal sessioner som en användare har påbörjat fram till den aktuella sessionen, till exempel användarens tredje eller femte session på webbplatsen.

Både sessions-id och sessionsnummer kopplas automatiskt till varje händelse i en session via gtag.js och Google Analytics för Firebase-SDK:et. Identifieraren inkluderas dock inte automatiskt i händelser från Measurement Protocol eller Dataimport.

Ibland kopplas sessions-id:t inte till händelsen session_start, till exempel när händelsen filtreras bort från en underordnad egendom. I dessa fall genererar Analytics ändå ett sessions-id.

Så beräknas antalet sessioner

Analytics beräknar antalet sessioner som sker på din webbplats eller i din app genom att uppskatta antalet unika sessions-id:n.

Så fungerar sessionsattribution

Händelsen session_start innehåller den information som bestämmer sessionens attribution, till exempel gclid, UTM-parametrar och hänvisningsadress.

Attributionsmodellen för sessioner förblir den icke-direkta attributionsmodellen med senaste klick. Konverteringsperioden bestäms av inställningen Alla andra konverteringshändelser, som är 90 dagar som standard. Läs mer om hur du väljer eller uppdaterar attributionsinställningar.

Exempel

Konverteringsperiod på 90 dagar som standard

Dag 1: Användaren kommer till webbplatsen via en organisk länk på Google => sessionen tillskrivs ”google/organic”
Dag 68: Användaren kommer tillbaka till webbplatsen direkt => sessionen tillskrivs också ”google/organic”

Här kan du se sessionsmätvärden

Sessions- och användarmätvärden beräknas i form av en uppskattning. Google Analytics tillhandahåller ett antal sessionsmätvärden, bland annat Session, Engagerade sessioner och Engagerade sessioner per användare. Med dessa mätvärden kan du se data om antalet sessioner som har påbörjats på din webbplats eller i din app.

Mätvärdena visas i rapporter som Översikt över förvärv, Användarförvärv och Översikt över engagemang. Du kan även se sessionsmätvärden i Utforskningar.

Skillnader i antal sessioner

I oktober 2021 började Google Analytics uppdatera beräkningsmetoden för sessionsmätvärden i standardrapporter, anpassade rapporter, Utforskningar och Looker Studio så att du nu kan räkna sessioner effektivare, med hög precision och låg felfrekvens. Därför kan det hända att du ser en mindre avvikelse i antal sessioner jämfört med den tidigare beräkningsmetoden.

Den nya beräkningsmetoden tillämpas på sessionsdata från och med oktober 2021. Analytics visar inte data om datumintervallet för rapporten innehåller data från före oktober 2021. Du kan dock fortfarande se tidigare data i händelserapporten genom att filtrera på event=session_start.

Att tänka på i samband med BigQuery

Utöver att se antalet sessioner i Google Analytics kan du exportera data till BigQuery så att du kan söka i antalet sessioner med en SQL-liknande syntax. BigQuery har tillräckligt med tid och resurser för att beräkna det exakta antalet sessioner och tillämpar därför inte den effektivare beräkningsmetoden för sessionsmätvärden, kallad HyperLogLog++. Läs mer om approximering av unika antal i Google Analytics

Eftersom BigQuery inte använder den effektivare beräkningsmetoden kan du se mindre avvikelser i antalet sessioner när du jämför resultaten med resultaten i dina standardrapporter, anpassade rapporter, Utforskningar och Looker Studio.

Tänk på följande när du väljer var du vill se din data:

• Om du vill se mer exakta resultat från rådata ska du granska resultaten i BigQuery.
  • Om du vill se effektivare resultat ska du granska resultaten i standardrapporter, anpassade rapporter, Utforskningar och Looker Studio.

Med resultaten från den nya beräkningsmetoden kan du effektivt jämföra sessionsmätvärden över tid för de flesta sökfrågor.

Exempel
När du tittar på antalet sessioner från förra veckan ser du 1 463 sessioner i rapporterna och 1 501 sessioner i BigQuery. När du tittar på antalet sessioner under innevarande vecka ser du 1 828 sessioner i rapporterna och 1 876 sessioner i BigQuery. Även om det exakta antalet kan variera något ser du att antalet sessioner har ökat med 25 %. Du kan med andra ord använda samma data för att se i vilken riktning antalet sessioner förändras.
Källa Förra veckan (sessioner) Denna vecka (sessioner)
Rapporter 1 463 1 828 (+25 %)
BigQuery 1 501 1 876 (+25 %)

Skillnader jämfört med Universal Analytics

Antalet sessioner i din Google Analytics 4-egendom kan vara lägre än antalet sessioner i din Universal Analytics-egendom. Anledningen är att Google Analytics 4 inte skapar en ny session när kampanjkällan ändras mitt under sessionen, vilket Universal Analytics gör.

Om en session sträcker sig över en dagsgräns, till exempel om den börjar kl. 23.55 och slutar kl. 00.05, betraktas den som en enskild session men räknas en gång per dag. Läs mer om skillnader i sessioner.