Dimensions and metrics

[GA4] Over Analytics-sessies

Ontdek meer informatie over Google Analytics 4-sessies, waaronder hoe sessie-ID's en -nummers worden gemaakt als gebeurtenissen beginnen.

Een sessie is een periode waarin een gebruiker interactie heeft met uw website of app.

Wat telt als een sessie?

In Analytics wordt er een sessie gestart wanneer een gebruiker uw app op de voorgrond opent of een pagina of scherm bekijkt en er op dat moment geen sessie actief is, bijvoorbeeld als er een time-out voor een eerdere sessie is opgetreden.

Standaard wordt een sessie beëindigd of treedt er een time-out op na 30 minuten inactiviteit van de gebruiker. Er geldt geen limiet voor de duur van een sessie.

Time-out voor sessie aanpassen

De time-out voor app-sessies aanpassen

Bij een app-sessie begint de time-out wanneer de app naar de achtergrond wordt verplaatst. U kunt de sessie verlengen door de parameter extend_session (met de waarde 1) toe te voegen aan gebeurtenissen die u stuurt terwijl de app op de achtergrond wordt uitgevoerd. Dit is handig als uw app vaak op de achtergrond wordt gebruikt, zoals bij navigatie- en muziek-apps.

Wijzig de standaard time-out van 30 minuten voor app-sessies via de methode setSessionTimeoutDuration.

De time-out voor websessies aanpassen

Zo wijzigt u de standaard time-out van 30 minuten voor websessies:

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams.
  2. Selecteer een webgegevensstream.
  3. Klik onderaan de pagina op Taginstellingen instellen.
  4. Klik in het gedeelte Instellingen op Alles tonen om alle beschikbare opties te bekijken.
  5. Klik op Time-out voor sessie aanpassen.
    • Time-out voor sessie aanpassen: stel de time-out voor een sessie in uren en minuten in.
    • De timer voor sessies met engagement aanpassen: selecteer het aantal seconden voordat een sessie wordt beschouwd als een sessie met engagement.
  6. Klik op Opslaan.

Hoe gebeurtenissen aan een sessie-ID en -nummer worden gekoppeld

Als een sessie begint, verzamelt Google automatisch de gebeurtenis session_start en wordt een sessie-ID (ga_session_id) en sessienummer (ga_session_number) aangemaakt via de gebeurtenis session_start.

• Sessie-ID is een tijdstempel van wanneer een sessie is begonnen. Als u verschillende sessies buiten Google Analytics wilt analyseren, kunt u overwegen de user_id of user_pseudo_id samen te voegen met de session_id om voor elke sessie een unieke ID te krijgen.
  • Het sessienummer geeft aan hoeveel sessies een gebruiker vóór de huidige sessie heeft gestart, bijvoorbeeld de 3e of 5e sessie van een gebruiker op uw site.

Zowel de sessie-ID als het sessienummer wordt automatisch gekoppeld aan elke gebeurtenis in een sessie via gtag.js en de Google Analytics voor Firebase SDK. De ID wordt niet automatisch opgenomen in gebeurtenissen van Measurement Protocol of Gegevens importeren.

Soms is de sessie-ID niet gekoppeld aan de gebeurtenis session_start, bijvoorbeeld als de gebeurtenis uit een subproperty is gefilterd. In deze gevallen maakt Analytics toch een sessie-ID.

Hoe het aantal sessies wordt berekend

Analytics berekent het aantal sessies op uw site of in uw app door het aantal unieke sessie-ID's te schatten.

Hoe sessieattributie werkt

De gebeurtenis session_start bevat de informatie die de attributie van de sessie bepaalt, zoals de gclid, UTM-parameters en verwijzende URL.

Het attributiemodel voor sessies blijft het model voor indirecte laatste klik en de conversieperiode wordt bepaald door de instelling Alle andere conversiegebeurtenissen, die standaard 90 dagen is. Meer informatie over hoe u attributie-instellingen selecteert of updatet

Voorbeeld

Standaard conversieperiode van 90 dagen

Dag 1: De gebruiker komt op de website via een organische Google-link => sessie wordt toegeschreven aan 'google / organic'
Dag 68: De gebruiker keert rechtstreeks terug naar de website => sessie wordt ook toegeschreven aan 'google / organisch'

Waar u sessiestatistieken kunt bekijken

Sessie- en gebruikersstatistieken worden berekend via een schatting. Google Analytics biedt een aantal sessiestatistieken, waaronder sessie, sessies met engagement en sessies met engagement per gebruiker. Met deze statistieken kunt u gegevens bekijken over het aantal sessies dat op uw site of in uw app is gestart.

De statistieken vindt u in rapporten, zoals Acquisitie-overzicht, Gebruikersacquisitie en Engagementoverzicht. U kunt sessiestatistieken ook bekijken in Verkenningen.

Verschillen in het aantal sessies

In oktober 2021 is Google Analytics begonnen de berekeningsmethode voor sessiestatistieken te updaten in uw standaardrapporten en aangepaste rapporten, en in Verkenningen en Looker Studio. Hierdoor worden sessies efficiënter geteld, met een hoge nauwkeurigheid en een laag foutpercentage. Als gevolg hiervan kunt u een klein verschil opmerken in het aantal sessies in de vorige berekeningsmethode.

Deze nieuwe berekeningsmethode is toegepast op sessiegegevens van oktober 2021 en later. Analytics toont geen gegevens als de periode voor uw rapport gegevens bevat van vóór oktober 2021. U kunt nog wel toegang krijgen tot historische gegevens in uw gebeurtenisrapport door te filteren op event=session_start.

BigQuery gebruiken

U kunt niet alleen het aantal sessies in Google Analytics bekijken, maar ook uw gegevens exporteren naar BigQuery, zodat u het aantal sessies kunt opvragen via een SQL-achtige syntaxis. BigQuery heeft genoeg tijd en is krachtig genoeg om het exacte aantal sessies te berekenen. Daarom wordt de efficiënte berekeningsmethode voor sessiestatistieken (het algoritme HyperLogLog++) niet toegepast. Meer informatie over geschat aantal unieke waarden in Google Analytics

Omdat BigQuery de efficiëntere berekeningsmethode niet toepast, kunt u kleine verschillen opmerken in het aantal sessies als u de resultaten vergelijkt met die in uw standaard- en aangepaste rapporten, en in Verkenningen en Looker Studio.

Denk na over het volgende als u kiest waar u uw gegevens wilt bekijken:

• Als u nauwkeurigere resultaten wilt krijgen op basis van uw onbewerkte gegevens, bekijkt u de resultaten in BigQuery.
  • Als u efficiëntere resultaten wilt krijgen, bekijkt u de resultaten in uw standaardrapporten en aangepaste rapporten, en in Verkenningen en Looker Studio.

Voor de meeste query's kunt u de sessiestatistieken over een periode effectief vergelijken met behulp van de resultaten van de nieuwe berekeningsmethode.

Voorbeeld
Als u kijkt naar het aantal sessies in de afgelopen week, telt u 1463 sessies in uw rapporten en 1501 sessies in BigQuery. Kijkt u naar het aantal sessies in de huidige week, dan telt u 1828 sessies in uw rapporten en 1876 sessies in BigQuery. Hoewel de specifieke aantallen enigszins variëren, ziet u dat het aantal sessies met 25% is gestegen. Met andere woorden: u kunt aan de hand van dezelfde gegevens zien of het aantal sessies stijgt of daalt.
Bron Vorige week (sessies) Deze week (sessies)
Rapporten 1463 1828 (+25%)
BigQuery 1501 1876 (+25%)

Verschillen met Universal Analytics

Het aantal sessies in de Google Analytics 4-property kan lager zijn dan het aantal sessies in de Universal Analytics-property. Dit komt doordat in Google Analytics 4 geen nieuwe sessie wordt gemaakt als de campagnebron tijdens de sessie verandert. In Universal Analytics wordt in dat geval wel een nieuwe sessie gemaakt.

Als een sessie de daggrens overschrijdt, bijvoorbeeld als deze begint om 23:55 uur en eindigt om 00:05 uur, wordt de sessie beschouwd als één sessie, hoewel deze één keer voor elke dag wordt geteld. Meer informatie over sessieverschillen