Beskrivning av datamängder

Hantera uppladdad data i form av datamängder.

En datamängd är en behållare för data som du laddar upp till Analytics. Datamängderna styr hur den uppladdade informationen sammanfogas med befintlig data. Datamängderna konfigureras på egendomsnivå. De måste kopplas till minst en vy men kan kopplas till flera.

Om du vill hantera alla datamängder för en viss egendom väljer du Administratör > (egendom) > Dataimport.

Innehåll i artikeln:

Datamängdstyper

Datamängdens typ motsvarar den specifika typen av data du vill importera. Det finns till exempel datamängdstyper för användardata, kostnadsdata och innehållsdata. Vilka dimensioner och mätvärden (schemat) du kan välja beror på vilken datamängdstyp du använder.

Datamängdschema

När du skapar en datamängd definierar du ett schema, det vill säga den struktur som styr hur den uppladdade informationen ska sammanfogas med befintlig data i träffarna. Ett enkelt schema består av en nyckeldimension (”nyckeln”) och en importdimension eller ett importmätvärde. Vid dataimporten söker Analytics efter nyckelvärden i träffar som matchar nyckelvärden i den uppladdade informationen. När en matchning hittas läggs de extra dimensions- och mätvärden som är kopplade till nyckeln till i befintlig träffdata. Den uppladdade informationen tas emot i importdimensionen (importmätvärdet). Med vissa datamängdstyper kan du definiera nyckeln med hjälp av flera dimensioner. För de flesta datamängdstyper kan du ange flera dimensioner/mätvärden i importfälten.

Nyckel- och importdimensioner

Många av de tillgängliga dimensionerna och mätvärdena kan användas som importnyckel och mål, men inte alla. Du ser hela listan över tillgängliga dimensioner och mätvärden i användargränssnittet när du skapar datamängden. Följande objekt kan för närvarande inte användas som nyckel- eller måldimensioner:
  • anpassade variabler
  • tidsbaserade mått som timme och minut
  • geografiska dimensioner som land och ort

Använda anpassade dimensioner och mätvärden

Om du använder Universal Analytics (analytics.js) kan du använda många, men inte alla, importtyper när du laddar upp data till anpassade dimensioner. Anpassade dimensioner och mätvärden måste ha lämplig omfattning för importtypen.

Läs mer om anpassade dimensioner.

Om du fortfarande använder det ga.js-baserade kodavsnittet på din webbplats och vill importera till dimensioner och mätvärden som inte finns som standarddimensioner och standardmätvärden i Analytics (till exempel Författare) måste du skriva över en befintlig dimension (till exempel Sidrubrik). Vi rekommenderar starkt att du skapar en ny vy om du gör detta. Med den här formen av överskrivning ersätts informationen i dimensionen permanent med anpassad data för den aktuella vyn.

Mer om nyckel- och importdimensioner
  • Schemat kan bestå av högst nio dimensioner och/eller mätvärden, inräknat nyckel- och måldimensioner och -mätvärden.
  • Nyckeln består av minst en dimension eller ett mätvärde och kan bestå av upp till tre dimensioner och/eller mätvärden.

Exempel: Sidans webbadress kan vara en nyckeldimension, precis som en anpassad dimension som du har definierat.
  • Nyckeldimensioner kan vara standarddimensioner som redan har definierats i Analytics, liksom anpassade dimensioner som du har definierat eller en kombination av sidans webbadress och en eller två anpassade dimensioner.
  • Standardnyckeldimensionerna varierar beroende på vilken datamängdstyp du väljer. Du hittar en lista över tillgängliga nyckeldimensioner på rullgardinsmenyn i verktyget för datamängdschema.
  • Du kan finjustera nyckeln med hjälp av ett reguljärt uttryck. Du kan även finjustera dimensionen Sida med hjälp av frågeparametrar. Ett exempel finns i artikeln Importera innehållsdata.
  • Vilka mätvärden du kan välja mellan beror på vilka nyckeldimensioner du väljer.

Exempel: Om du vill tillhandahålla upphovsman och ämne för varje artikel-id anger du Upphovsman och Ämne som anpassade importdimensioner.

Exempel: Om nyckeln är SKU (artikelnummer) och du vill uppge ett pris för varje artikelnummer anger du Pris som mätvärde.