Voorbeeld van importeren van productgegevens

Meer informatie over hoe u kledingkleuren en -maten importeert uit uw productcatalogus.

Het importeren van productmetadata leidt tot betere verkoopinzichten door productgerelateerde dimensies, zoals maat, kleur en stijl, toe te voegen aan verzamelde Analytics-gegevens.

Als u deze functie wilt gebruiken, moet uw property de plug-in voor Geoptimaliseerde e-commerce gebruiken.

Het is ook noodzakelijk dat u weet hoe u uw e-commercecode wijzigt om product-SKU's te kunnen verzenden met elke van uw hits.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Scenario:

U bent een online kledingverkoper en u wilt zien welke kleuren en maten op uw site het populairst zijn.

Stap 1: tag uw site met de plug-in ec.js

Conform de richtlijnen in Uw pagina's taggen met de plug-in ec.js tagt u uw productlijsten, productdetailpagina's, interne promoties en uw winkelwagentje- en betalingspagina's.

Stap 2: bepaal welke gegevens u wilt importeren

U houdt buiten Analytics een gegevensbestand bij waarin elk kledingstuk is gekoppeld aan een kleur en een maat. Deze gegevens wilt u uploaden naar Analytics.

Stap 3: maak een aangepaste dimensie

Aangezien kleur en maat niet beschikbaar zijn als dimensies in Analytics, maakt u hiervoor aangepaste dimensies.

Stap 4: maak een dataset

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik op Beheerder en navigeer naar de property waarnaar u de gegevens wilt uploaden.
  3. Klik in de kolom PROPERTY op Gegevens importeren.
  4. Klik op Nieuwe dataset.
  5. Selecteer Productgegevens als type.
  6. Geef de dataset de naam 'Kleuren en maten'.
  7. Selecteer een of meer weergaven waarin u deze gegevens wilt bekijken.
  8. Definieer het schema met het onderstaande voorbeeld als model.

Schemavoorbeeld

Hoewel uw gegevens voor hits niet expliciet de kleur en maat bevatten, bevatten ze wel een product-ID. U kunt samenvoegen op basis van de product-ID door Product-SKU als sleutel te selecteren.

Schema-instellingen:

Sleutel: Product-SKU
Geïmporteerde gegevens: Kleur, Maat
Gegevens voor hits overschrijven: Ja

Sla de dataset op.

Stap 5: maak een CSV-bestand

Doorloop de volgende twee stappen om uw CSV-uploadbestand te genereren:

1. De kop ophalen voor het CSV-bestand

Klik in de tabel Dataset op Kleur en maat om de datasetconfiguratie te openen.

Klik op Schema ophalen.

De volgende tekst (of een variant hierop) wordt weergegeven:

CSV header
    ga:productSku,ga:dimension23,ga:dimension24

Dit is de koptekst die u moet gebruiken als eerste regel in de CSV-bestanden die u wilt uploaden. In onderstaande tabel worden de kolommen aangegeven:

Product-SKU Kleur Maat
ga:productSku ga:dimension23 ga:dimension24

2. Een spreadsheet maken en als CSV-bestand exporteren

Maak een Google-spreadsheet met bovenstaande indeling. De eerste (kop)rij van uw spreadsheet moet de interne dimensienamen bevatten (bijvoorbeeld 'ga:productSku' in plaats van 'Product-SKU') die in de stap hierboven worden weergegeven in het dialoogvenster Schema ophalen. De kolommen onder elke koptekstcel moeten de overeenkomstige gegevens van elke koptekst bevatten.

ga:productSku ga:dimension23 ga:dimension24
12345 Rood S
12345 Rood M
23456 Wit M
23456 Blauw L

Exporteer de spreadsheet als CSV-bestand. Uw bestand ziet er ongeveer als volgt uit:

ga:productSku,ga:dimension23,ga:dimension24
    12345,Rood,S
    12345,Rood,M
    23456,Wit,M
    23456,Blauw,L

Stap 6: upload de gegevens

U uploadt nu het CSV-bestand dat u heeft gemaakt naar Analytics. U kunt dit op twee manieren doen: handmatig via de Analytics-gebruikersinterface of programmatisch via de beheer-API.

Handmatig uploaden
  1. Ga in de tabel Dataset naar de rij voor Kleuren en maten.
  2. Klik op Uploads beheren voor de dataset Kleuren en maten.
  3. Klik op Bestand uploaden, selecteer het bestand en klik vervolgens op Uploaden.
Uploaden via de beheer-API
  1. Ga in de tabel Dataset naar de rij voor Kleuren en maten.
  2. Klik op de naam van de dataset.
  3. Klik op ID van aangepaste gegevensbron ophalen.
  4. Maak een kopie van de ID.
  5. Volg deze instructies om te uploaden via de beheer-API.

Stap 7: werk uw e-commercecode bij

Nadat u productgegevens heeft geüpload, werkt u uw e-commercecode bij zodat uw product-SKU's met elk van uw hits worden verzonden, samen met aanvullende gegevens voor uw rapporten, zoals aangepaste dimensies of statistieken.

Opmerking: Wanneer u e-commercegegevens naar Analytics verzendt, is er geen specifiek veld met de naam Product-SKU. Het veld wordt aangegeven met het ID-veld, zoals wordt getoond in het onderstaande voorbeeld.

// Voorbeeld van het verzenden van een transactie wanneer die is samengevoegd met geïmporteerde productgegevens.
ga('create', 'UA-XXXX-Y');
ga('require', 'ec', 'ec.js'); // Load the Enhanced Ecommerce plug-in. Vereist.

// De productnaam, prijs en andere productgegevens worden aan deze hit toegevoegd
// tijdens de verzameling als de waarde van het ID-veld overeenkomt met een product-SKU
// die u heeft geüpload.
ga('ec:addImpression', {
  'id': '12345',              // Product ID/SKU (Key). Vereist.
  'list': 'Search Results',
  'position': 1,
  'dimension1': 'Member'
});

ga('send', 'pageview');       // Send the impression with a pageview hit.

Product-ID's die worden verzonden vanuit uw 'Geoptimaliseerde e-commerce'-implementatie, worden nu afgestemd op Product-SKU's in uw geïmporteerde productdataset. Ook worden uw rapporten automatisch gevuld met de aanvullende productgegevens die u heeft geüpload.

Stap 8: geef de gegevens in rapporten weer

Omdat Kleur en Maat aangepaste dimensies zijn, worden ze niet automatisch weergegeven in standaardrapporten. U kunt ze wel toevoegen als secundaire dimensies. In het rapport Productprestaties kunt u bijvoorbeeld Product-SKU als primaire dimensie selecteren en vervolgens Kleur of Maat als secundaire dimensies toevoegen.U kunt ook een aangepast rapport maken met statistieken voor Geoptimaliseerde e-commerce (bijvoorbeeld Productopbrengst, Unieke aankopen, Hoeveelheid) en vervolgens de dimensies Product-SKU, Kleur en Maat toevoegen.

Geüploade gegevens moeten worden verwerkt voordat ze in rapporten kunnen worden weergegeven. Wanneer het verwerken is voltooid, duurt het maximaal 24 uur voordat de geïmporteerde gegevens worden toegepast op binnenkomende gegevens voor hits.