Oorzaken van zelfverwijzingen in internetverkeer

Deze informatie is uitsluitend van toepassing op Classic Analytics JavaScript (ga.js). Ga na of u Classic of Universal Analytics gebruikt of lees hoe u een upgrade van Classic Analytics naar Universal Analytics uitvoert.

Als u Universal Analytics gebruikt, inclusief Analytics voor mobiele apps, is de kans op veel zelfverwijzingen in uw rapporten zeer klein.

Achtergrond

Wanneer gebruikers uw website bezoeken, stelt Analytics vast waar ze vandaan komen: de verkeersbron. De bron wordt mogelijk geclassificeerd als direct, organisch (onbetaald), campagne of verwijzing.

Verwijzingen worden over het algemeen gedefinieerd als verkeer naar uw website vanaf een andere website. Met het rapport Verwijzingen in de rapportcategorie Acquisitie kunt u dit type verkeer analyseren.

Hoe weet ik of ik zelfverwijzingen heb?

Er is sprake van een zelfverwijzing in Analytics wanneer een of meer eigen domeinen worden weergegeven in het rapport Acquisitie > Alle verkeer > Verwijzingen. Als uw website bijvoorbeeld www.example.com is, is elke vermelding van www.example.com in dit rapport een zelfverwijzing.

Als uw implementatie van Analytics is ingesteld om sessies op meerdere domeinen en/of subdomeinen te meten, kan er een marginaal aantal zelfverwijzingen voorkomen.

Zelfverwijzingen kunnen echter duiden op een probleem met uw implementatie van Analytics. Mogelijk worden uw statistieken vertekend en is niet goed duidelijk wat de werkelijke bronnen van verkeer zijn waaraan conversies en andere betrokkenheid op uw site moeten worden toegeschreven.

De oorsprong van zelfverwijzingen vaststellen

analytics.js

Als uw pagina's zijn getagd met het fragment analytics.js, moet u ervoor zorgen dat al uw eigen domeinen (inclusief de subdomeinen) zijn toegevoegd aan de lijst met verwijzingsuitsluitingen voor uw property:

1. Log in op uw Analytics-account.
  2. Klik op Beheerder en ga naar de gewenste property.
  3. Klik op Trackinginfo.
  4. Klik op Lijst met verwijzingsuitsluitingen.
  5. Klik op + VERWIJZINGSUITSLUITING TOEVOEGEN.
  6. Geef het domein op dat u wilt uitsluiten en klik vervolgens op Maken.

ga.js

Als uw pagina's zijn gecodeerd met het fragment ga.js, is er helaas niet één vaste oorzaak voor zelfverwijzingen. Er zijn zelfs verschillende mogelijkheden die tot een zelfverwijzing kunnen leiden. In deze handleiding bieden we u een lijst met de meest voorkomende oorzaken die we op websites van klanten hebben vastgesteld. Volg deze handleiding als een controlelijst waarmee u mogelijke oorzaken van uw eigen zelfverwijzingen kunt uitsluiten totdat u de ware oorzaak vindt.

Om u te helpen bij het vinden van de mogelijke problematische gedeelten van uw eigen content, hebben we het volgende weergavefilter bijgevoegd, en een aangepast rapport dat we zelf handig vinden bij het oplossen van problemen met zelfverwijzingen. Vouw elk gedeelte uit voor meer informatie:

Filter weergeven

Ga naar het rapport Acquisitie > Alle verkeer > Verwijzingen om de oorzaak van zelfverwijzingen te achterhalen.

Als u een vermelding voor een van uw domeinen ziet, bekijk dan de details van de rij om de dimensie Verwijzingspad weer te geven. Deze verwijzingspaden kunnen pagina's op uw site zijn die het waard zijn om nader te onderzoeken.

De dimensie Verwijzingspad vertelt u meer over de pagina waar iemand op zat voordat hij naar uw site ging. Het standaardverwijzingspad bevat echter niet de queryparameter van de verwijzende URL, wat waardevolle informatie kan zijn. U moet een weergavefilter maken om de volledige verwijzende URL weer te geven inclusief zoekopdrachtparameters.

Volg het volgende voorbeeldverwijzingspad:
/path/sub-path/?query=123&parameter=456

Het verwijzingspadrapport toont standaard:
/path/sub-path/

Gebruik het volgende weergavefilter om het volledige verwijzingspad in de Google Analytics-rapporten te herstellen:

Waarschuwing: We raden u met klem aan een nieuwe testweergave te maken voordat u een filter toepast op een Analytics-weergave (meer informatie over het kopiëren van een weergave). Bewaar altijd een ongefilterde weergave ter referentie. Deze kan fungeren als back-up met onbewerkte gegevens, en hiermee kunt u tevens controleren of de gegevensverzameling goed werkt.

Het filter dat meestal wordt gebruikt kan als volgt worden samengesteld:

filter for self-referrals

Kenmerken van het weergavefilter

• Filternaam: Toon volledige verwijzings-URL's met parameters
  • Filtertype: Aangepast filter => Geavanceerd
  • Veld A -> A extraheren: Campagnemedium, ^verwijzing$
  • Veld B -> B extraheren: Verwijzing, ^https?://[^/]+(/.*)
  • Uitvoer naar -> Samenstellen: Campagne-inhoud, $B1
  • Veld A is vereist: Ja
  • Veld B is vereist: Nee
  • Uitvoerveld overschrijven: Ja
  • Hoofdlettergevoelig: Nee
Aangepast rapport
Download dit aangepaste rapport uit onze Solutions Gallery voor een snelle manier om de mogelijke pagina('s) op uw site te achterhalen met een inconsistente trackingcode. Met dit rapport kunt u makkelijk uit één rapport de dimensies verwijzingspad en bestemmingspagina, bron en verwijzingspad en hostnaam en bestemmingspagina vergelijken. Zo kunt u de paginaparen vinden die zelfverwijzingen veroorzaken.

Veel voorkomende oorzaken en oplossingen voor zelfverwijzingen

Er zijn een aantal veel voorkomende redenen voor zelfverwijzingen. Vouw elk gedeelte uit voor meer informatie:

De trackingcode ontbreekt of deze werkt niet op de bestemmingspagina

Een veelvoorkomende oorzaak van zelfverwijzingen zijn bestemmingspagina's of pagina's op uw website die in Analytics geen trackingcode hebben. Met de plug-in Google Tag Assistant voor Google Chrome kunt u problemen met ontbrekende en niet-werkende trackingcodes ontdekken.

U moet ervoor zorgen dat op alle pagina's van uw site de Analytics-trackingcode is geïnstalleerd.

Gebruik het bovengenoemde aangepaste rapport en het weergavefilter om de pagina's met een ontbrekende of defecte code te vinden.

Inconsistente configuratie van trackingcodes

Een van de meest voorkomende oorzaken van zelfverwijzingen is een inconsistente configuratie van trackingcodes. De volgende methoden veranderen de manier waarop cookies van Analytics worden ingesteld en opgeslagen voor uw domein(en).

Het is zeer belangrijk al deze methoden consequent uit te voeren op uw gehele website. Als deze methoden op dezelfde pagina of zelfs verschillende pagina's van uw website niet op een consistente manier worden aangeroepen, kan dit ervoor zorgen dat Analytics cookies opnieuw instelt of een nieuwe reeks cookies maakt. In beide situaties probeert Analytics de campagnebron vast te stellen. Dit is precies het punt waar vaak een zelfverwijzing optreedt.

Laten we eens naar wat voorbeelden kijken waar dit kan voorkomen:

Een voorbeeld van het bijhouden van subdomeinen:

Het bijhouden van subdomeinen is een algemene configuratie. Meer informatie hierover vindt u hier. Sommige websites gebruiken echter meerdere sjabloonbestanden en vereisen dat de Analytics-trackingcode op meerdere plaatsen is ingevoegd (met andere woorden: er is geen algemene opname voor de gehele site gebruikt). Controleer in zulke gevallen al uw sjablooninsluitingen om ervoor te zorgen dat ze een consistent trackingfragment van Analytics bevatten.

Ga van bovenstaand voorbeeld uit, waar de startpagina en productpagina's een sjabloon gebruiken en de winkelwagenpagina's een ander sjabloon.

Onjuist

Startpagina: (www.example.com)
	_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-XXXXXXX-X’]);
	_gaq.push(['_setDomainName', 'example.com']);
	_gaq.push([‘_trackPageview’]);

Pagina met winkelwagentje: (winkelwagentje.example.com)
	_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-XXXXXXX-X’]);
	_gaq.push([‘_trackPageview’]);

In bovenstaand voorbeeld krijgen gebruikers die van de startpagina naar de winkelwagenpagina gaan voor hun sessies twee cookiereeksen (utma, utmb, utmz), één reeks voor elk domein:

1. example.com (start- en productpagina)
  2. winkelwagentje.example.com (winkelwagentje)

_setDomainName niet aanroepen heeft hetzelfde effect als het aanroepen van _setDomainName(‘auto’). De methode document.domain zorgt dat ga.js cookies aanmaakt voor winkelwagen.example.com.

Om in deze situatie zelfverwijzingen te voorkomen, moet Analytics één reeks cookies lezen, ongeacht of de gebruiker zich op het hoofddomein www.example.com of het subdomein winkelwagentje.example.com bevindt.

Om ervoor te zorgen dat één reeks cookies wordt gebruikt voor uw bovenliggende domein en de onderliggende domeinen, neemt u in alle Analytics-fragmenten op uw website de regel _setDomainName op.

Oplossing: Zorg ervoor dat de methoden die de wijze veranderen waarop de cookies van Analytics worden gedefinieerd, op een consistente manier door de trackingcode worden aangeroepen.

Juist

Startpagina: (www.example.com)
	_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-XXXXXXX-X’]);
	_gaq.push(['_setDomainName', 'example.com']);
	_gaq.push([‘_trackPageview’]);

Pagina met winkelwagentje: (winkelwagentje.example.com)
	_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-XXXXXXX-X’]);
	_gaq.push(['_setDomainName', 'example.com']);
	_gaq.push([‘_trackPageview’]);

Voorbeeld met meerdere van de Analytics-trackingcodefragmenten

Een populaire maar over het algemeen niet-ondersteunde configuratie die veel clients gebruiken, is de configuratie van meerdere trackers. Deze configuratie wordt gebruikt is om informatie naar meerdere Google Analytics-accounts tegelijk te sturen.

Een algemeen misverstand bij deze configuratie is dat wordt aangenomen dat elke tracker een afzonderlijke entiteit (of object) is. In werkelijkheid worden er cookies ingesteld op domeinniveau en niet op trackerniveau. Alle trackerobjecten op dezelfde pagina delen en lezen dezelfde cookiereeks.

Daarom is de consistentie met uw trackingcode voor meerdere trackerobjecten net zo belangrijk als consistentie voor alle pagina's op uw website, zoals in het bovenstaande voorbeeld voor het subdomein.

Onjuist

_gaq.push(
	  ['firstTracker._setAccount', 'UA-XXXXX-1'],
	  [‘firstTracker._setDomainName’, ‘example.com’],
	  ['firstTracker._trackPageview'],
	  ['secondTracker._setAccount', 'UA-XXXXX-2'],
	  ['secondTracker._trackPageview']
	);

Ziet u hoe de secondTracker de _setDomainName-methode niet heeft aangeroepen? Dit leidt mogelijk tot problemen met zelfverwijzingen voor de trackers en de webproperty's UA-XXXXX-1 en UA-XXXXX-2

Oplossing: zorg altijd ervoor dat alle trackerobjecten op hetzelfde domein dezelfde methoden aanroepen, d.w.z. hetzelfde zijn geconfigureerd om te voorkomen dat er een conflict tussen trackers ontstaat. In het volgende voorbeeld wordt _setDomainName consistent opgeroepen voor beide trackers.

Juist

_gaq.push(
	  ['firstTracker._setAccount', 'UA-XXXXX-1'],
	  [‘firstTracker._setDomainName’, ‘example.com’],
	  ['firstTracker._trackPageview'],
	  ['secondTracker._setAccount', 'UA-XXXXX-2'],
	  [‘secondTracker._setDomainName’, ‘example.com’],
	  ['secondTracker._trackPageview']
	);

Voorbeeld van cross-domein tracking

Een andere veelgebruikte configuratie van Analytics is het bijhouden van gebruikersactiviteit op meerdere hoofddomeinen. Meer informatie over cross-domein tracking

Stel dat u twee domeinen heeft: www.example.com en www.otherexample.com en dat u de activiteiten wilt bijhouden van gebruikers die tussen die twee domeinen bewegen. U moet daarvoor een van de volgende methoden gebruiken:

Met deze methoden kunnen de gegevens van Analytics-cookies tussen domeinen worden overgedragen. Welke methode u gebruikt, hangt vooral af van de manier waarop gebruikers tussen domeinen bewegen, zoals klikken op een link of een formulier verzenden, een iframe openen enzovoort.

Een veelvoorkomend probleem is echter dat niet alle links, formulieren of iframes een juiste tag hebben om informatie tussen de verschillende domeinen door te geven.

HTML-voorbeeldpagina (van www.example.com)

Onjuist

<html>
	<head></head>
	<body>
	     <a href="http://www.otherexample.com/" onclick="_gaq.push([‘_link’, this.href]); return false;">link 1</a>

<a href="http://www.otherexample.com/page2">link 2</a>
	</body>
	</html>

In het bovenstaande voorbeeld is link 1 zodanig ingesteld dat de Analytics-cookiegegevens worden doorgegeven naar otherexample.com. Link 2 bevat echter geen onclick-kenmerk.

Gebruikers die op link 1 klikken, worden nauwkeurig bijgehouden op de verschillende domeinen. Gebruikers die op link 2 klikken, worden geregistreerd als een verwijzing van example.com.

Oplossing: u moet ervoor zorgen dat alle links een juiste tag hebben om cookie-gegevens door te geven van example.com naar otherexample.com

Juist

<html>
	<head></head>
	<body>
	     <a href=”http://www.otherexample.com/” onclick=”_gaq.push([‘_link’, this.href]); return false;”>link 1</a>

<a href=”http://www.otherexample.com/page2” onclick=”_gaq.push([‘_link’, this.href]); return false;”>link 2</a>
	</body>
	</html>

Tip: als u meerdere links heeft die naar een ander domein leiden, kunt u een JavaScript-framework inzetten (bijv. JQuery) om onclick-events te registreren waarmee gebruikers naar uw andere domein(en) worden doorgestuurd.

Zo hoeft u niet aan elke link een tag toe te voegen en dit is de bescheiden methode die de voorkeur heeft bij het behandelen van links op verschillende domeinen.

Omleidingen tussen domeinen

Een andere veelvoorkomende oorzaak van zelfverwijzingen met cross-domein tracking is wanneer een verwijzing de cookiegegevens van de verschillende domeinen verwijdert voordat ga.js van Analytics de kans heeft gehad om deze informatie te lezen uit de URL van het ontvangende domein. We zullen in een later deel van dit artikel uitgebreider ingaan op omleidingen.

We verwijzen wederom naar het vorige HTML-voorbeeld met meerdere domeinen:

HTML-voorbeeldpagina (van www.example.com)

<html>
	<head></head>
	<body>
	     <a href=”http://www.otherexample.com/” onclick=”_gaq.push([‘_link’, this.href]); return false;”>link 1</a>
	</body>
	</html>

Met de methode _link wordt er een Analytics-URL voor meerdere domeinen gegenereerd zoals hieronder:

http://www.otherexample.com/?__utma=117945243.497169939.1345210711.1359390130.1360067715.18&__utmb=117945243.3.10.1360067715&__utmc=117945243&__utmx=-&__utmz=117945243.1358253212.11.5.utmgclid=TeSt1234|utmcsr=(not set)|utmccn=(not set)|utmcmd=(not set)|utmcct=(not set)&__utmv=-&__utmk=258513226

Als er echter een omleiding op uw startpagina plaatsvindt:

http://www.otherexample.com

en dit gebruikers doorstuurt naar:

http://www.otherexample.com/home

Het is mogelijk dat omleidingen de Analytics-gegevens van meerdere domeinen niet opnemen en doorgeven aan de omgeleide URL.

http://www.otherexample.com/?__utma=117945243.497169939.1345210711.1359390130.1360067715.18&__utmb=117945243.3.10.1360067715&__utmc=117945243&__utmx=-&__utmz=117945243.1358253212.11.5.utmgclid=TeSt1234|utmcsr=(not set)|utmccn=(not set)|utmcmd=(not set)|utmcct=(not set)&__utmv=-&__utmk=258513226

Leidt om naar:

http://www.otherexample.com/home

Opmerking: Hier ontbreken de Analytics-parameters voor meerdere domeinen (?__utma=......). =

Dit gebeurt vaak omdat omleidingen gebaseerd op de server-side geen rekening houden met de aanwezige zoekopdrachtparameters op de vorige URL. De omleidingsregel stuurt gebruikers van één URL naar de volgende maar behoudt deze cookieparameters niet tijdens de omleiding.

Oplossingen:

1. Zorg ervoor dat de omleiding de Analytics-trackingparameters meeneemt naar de volgende URL, bijvoorbeeld:

http://www.otherexample.com/home?__utma=117945243.497169939.1345210711.1359390130.1360067715.18&__utmb=117945243.3.10.1360067715&__utmc=117945243&__utmx=-&__utmz=117945243.1358253212.11.5.utmgclid=TeSt1234|utmcsr=(not set)|utmccn=(not set)|utmcmd=(not set)|utmcct=(not set)&__utmv=-&__utmk=258513226

2. U kunt ook de omleiding verwijderen of de link bijwerken op het vorige domein(en) om naar de nieuwe locatie te wijzen, zodat er geen omleiding wordt aangeroepen.

Mobiel subdomein

Gebruikt u een mobiel subdomein of heeft u op hetzelfde domein een versie van uw site die zich richt op mobiele apparaten?

Vaak wordt er een mobiele versie van uw website gemaakt die toegankelijk is via een subdomein, bijv. m.example.com.

Als u de mobiele versie van uw website heeft ingesteld om de Analytics-trackingbibliotheek aan de serverkant te gebruiken (PHP, JSP, ASP.NET en Perl), ook wel WAP-tracking genoemd, en gebruikers de mogelijkheid hebben om tussen de mobiele en volledige versie van uw website te navigeren, is het mogelijk dat er zelfverwijzingen voor uw mobiele en primaire domeinen worden weergegeven.

Als uw mobiele pagina's geen reguliere ga.js-trackingcode gebruiken, is het effect hetzelfde als dat u pagina's zonder tags op uw website zou hebben.

Het primaire doel van de WAP-trackingbibliotheek is het bijhouden van minder geavanceerde mobiele apparaten, die bijvoorbeeld een beperkte ondersteuning hebben voor cookies en/of JavaScript.

Veel van de nieuwste smartphones ondersteunen nu echter java-scriptcookies en afbeeldingen zoals gewone desktopcomputers. Wegens de toename van het gebruik van smartphones raden we aan om uw mobiele pagina's te migreren, om het gewone ga.js-trackingfragment te gebruiken in plaats van de WAP-trackingbibliotheek

Omleidingen en zelfverwijzingen

Veroorzaken omleidingen zelfverwijzingen? In de meeste gevallen zouden omleidingen niet moeten leiden tot zelfverwijzingen. Kijk voor een uitzondering in het gedeelte 'Meerdere domeinen' in dit document. Laten we aan de hand van een aantal voorbeeldomleidingen eens kijken wat hun impact is op het instellen van campagnes in Analytics.

301-/302-omleidingen

Deze omleidingen worden aangeroepen door de server-side en verzenden de HTTP-statuscode 301 of 302. Uw webmaster zal zo'n omleiding hebben geïmplementeerd, en de meest voorkomende reden hiervoor is dat de locatie van een pagina of groep pagina's is gewijzigd.

301-/302-omleidingen zouden de originele verwijzingsgegevens moeten behouden.

Voorbeeld:

In bovenstaand diagram klikt een gebruiker van some-other-website.com op een link die naar uw startpagina wijst op example.com. Aan de serverkant vindt een 301-omleiding plaats en deze stuurt gebruikers naar de nieuwe URL van uw startpagina /home.

In dit scenario zou de 301-omleiding de verwijzingsinformatie moeten behouden (vastgelegd via de verwijzende URL van het JavaScript-document) van some-other-website.com.

Omleidingen gebaseerd op meta-refresh en javascript

Omleidingen die niet via de serverkant zijn aangeroepen, zoals de methoden 'meta refresh html tag' of 'window.location' in JavaScript, kunnen verwijzingsinformatie van Analytics verbergen of vertroebelen. Dergelijke methoden kunnen beter niet worden gebruikt op pagina's die waarschijnlijk als bestemmingspagina fungeren voor bezoekers.

Frames

Raadpleeg het volgende artikel over sites in frames en Analytics voor meer informatie over de impact van het gebruik van iframes met Analytics en de mogelijkheid van zelfverwijzingen.

Adobe Flash bijhouden

Maakt u gebruik van API's die Flash bijhouden? Als u met deze tracking-bibliotheek werkt, kunt u het best de brugmodus in plaats van de AS3-modus gebruiken. Meer informatie hier. Door de brugmodus te gebruiken kan de tracking-bibliotheek van Flash communiceren met dezelfde cookies als de reguliere ga.js-trackingcode. Dit houdt in dat de activiteit in het flashobject kan worden herleid naar de juiste campagnebron, d.w.z. de bron die is gebruikt om uw website te vinden.

Als u de AS3-modus gebruikt, dan gebruikt de bibliotheek Flash-cookies. Om de campagnebron vast te stellen, kijkt de bibliotheek naar de verwijzende URL die is gebruikt om het Flash-object te openen. Dit is meestal uw eigen website (bovenliggende pagina), bijvoorbeeld www.example.com.