IP-maskering i Universal Analytics

I Google Analytics 4 är IP-maskering inte nödvändig eftersom IP-adresser inte registreras eller lagras.

Översikt

När en kund begär maskering av IP-adresser i Universal Analytics trunkeras adressen så snart det är tekniskt möjligt. IP-maskeringsfunktionen i Universal Analytics nollställer den sista oktetten i användarens IPv4-adresser respektive de sista 80 bitarna i IPv6-adresser i minnet omedelbart efter att adresserna har skickats till Google Analytics. Den fullständiga IP-adressen sparas aldrig på hårddisken.

Geografiska dimensioner härleds senare från trunkerade IP-adresser.

I Universal Analytics måste maskering av IP-adresser väljas aktivt och implementeras enligt beskrivningen i avsnittet Detaljerad beskrivning nedan.

Detaljerad beskrivning

Analytics tillhandahåller funktionen anonymize_ip (gtag('config', '<GA_MEASUREMENT_ID>', { 'anonymize_ip': true }) i gtag.js-biblioteket) för att webbplatsägare ska kunna begära att alla användares IP-adresser maskeras i produkten. Funktionen hjälper webbplatsägare att efterleva sina egna integritetspolicyer och, i vissa länder, dataskyddsmyndigheters rekommendationer kring skydd av personuppgifter vilka inte tillåter lagring av fullständiga IP-adresser. IP-trunkeringen/-maskeringen äger rum så snart informationen har tagits emot av Google Analytics innan den lagras eller behandlas.

IP-maskering i Analytics sker i två steg under datainsamlingen: via JavaScript-taggen och i insamlingsnätverket. Stegen beskrivs nedan.

JavaScript-taggen för Analytics

När en webbläsare med aktiverat JavaScript läser in en sida med Analytics-taggen sker två saker asynkront: funktionskön i Analytics läses in och behandlas och JavaScript-taggen för Analytics begärs. Funktionskön är en JavaScript-matris dit de olika konfigurations- och insamlingsfunktionerna i Analytics vidarebefordras. Funktionerna ställs in av webbplatsägaren i samband med implementeringen av Analytics och kan till exempel inbegripa funktioner för att ange Analytics-kontonumret och skicka sidvisningsdata till Google Analytics för behandling.

När Analytics JavaScript kör en funktion från funktionskön som utlöser data som ska skickas till Google Analytics (vanligtvis gtag('config', '<GA_MEASUREMENT_ID>' i gtag.js-biblioteket) skickas data som webbadressparametrar bifogade i en HTTP-begäran om http://www.google-analytics.com/collect. Om maskeringsfunktionen anropas före sidspårningsfunktionen läggs det till ytterligare en parameter i pixelbegäran. Parametern för IP-maskering ser ut så här:

&aip=1

Insamlingsnätverket för Analytics

Insamlingsnätverket för Analytics är en uppsättning servrar med två huvudsakliga funktioner: att tillhandahålla ga.js (Analytics JavaScript) och att samla in data som skickas via förfrågningar om /collect.

När en begäran om gtag.js tas emot innehåller den ytterligare information i sidhuvudet för HTTP-begäran (typen av webbläsare som används) och i TCP/IP-huvudet (IP-adressen till avsändaren av begäran).

Så snart en begäran tas emot behålls den i minnet för trunkering. Om parametern &aip=1 påträffas i den begärda webbadressen nollställs den sista oktetten i användarens IP-adress medan den fortfarande finns kvar i minnet. IP-adressen 12.214.31.144 ändras till exempel till 12.214.31.0. (Om det är en IPv6-adress nollställs de sista 80 av de 128 bitarna.) Först efter trunkeringen sparas begäran på hårddisken för behandling. Om metoden med IP-trunkering används sparas den fullständiga IP-adressen aldrig på hårddisken eftersom all trunkering sker i minnet i princip samtidigt som begäran tas emot.