[GA4] Verschillen in doelgroepgrootte tussen Google Analytics en Google Ads

Ontdek waarom het aantal gebruikers in een Google Analytics-doelgroep misschien niet overeenkomt met het aantal in Google Ads

Het aantal gebruikers in een Google Analytics-doelgroep kan verschillen van het aantal gebruikers in dezelfde doelgroep wanneer dit wordt geëxporteerd naar Google Ads en andere Google-producten. In dit artikel leggen we uit waarom u verschillen in gebruikersaantallen voor verschillende producten kunt zien. Om de redenen hieronder verwachten we niet dat de grootte van doelgroeplijsten in Google Analytics-rapportage overeenkomt met de grootte van doelgroeplijsten in geïntegreerde advertentieproducten of de gebruikersaantallen in de Analytics Data API.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Voorkeuren voor advertentiepersonalisatie

In Google Analytics weerspiegelt de grootte van een doelgroep het aantal gebruikers dat voldoet aan de doelgroepcriteria. In Google Ads en andere advertentieproducten weerspiegelt de grootte van een Google Analytics-doelgroep alleen het remarketbare deel van deze groep.

Zowel Google Analytics-gebruikers als eindgebruikers kunnen uw voorkeuren voor advertentiepersonalisatie op meerdere manieren toepassen. Deze voorkeuren voor advertentiepersonalisatie hebben invloed op hoe gebruikers worden geteld in Google-advertentieproducten zoals Google Ads, maar niet in Google Analytics. In dit gedeelte beschrijven we enkele voorbeelden van instellingen voor advertentiepersonalisatie die tot verschillen tussen producten kunnen leiden.

Google Analytics-instellingen

Google-signalen

Als u doelgroepen naar Google Ads en ingebouwde Google-integraties wilt exporteren, moet u Google-signalen hebben aangezet. Analytics-doelgroepen die naar Google Ads worden geëxporteerd, bevatten alleen gebruikers die interactie hebben met een website of app terwijl Google-signalen aanstaan. Gegevens die worden verzameld in perioden waarin Google-signalen uitstaan, worden niet opgenomen in doelgroepen die naar andere Google-producten worden geëxporteerd.

U kunt Google-signalen voor bepaalde regio's aanzetten en in andere regio's uit laten staan. Gegevens die worden verzameld in regio's waar u Google-signalen heeft uitgezet, worden niet opgenomen in doelgroepen die naar Google Ads of andere Google-producten worden geëxporteerd. Meer informatie over instellingen voor regionale advertentiepersonalisatie

Property-instellingen

Adverteerders kunnen gepersonaliseerd adverteren op propertyniveau aan- of uitzetten met de gegevensbedieningselementen in Google Analytics. Google Analytics-gebruikers kunnen dit ook doen voor specifieke gebeurtenissen en gebruikersproperty's. Met de geavanceerde instelling zet u advertenties regionaal aan of uit voor gebruikers in een of alle ondersteunde landen en/of Amerikaanse staten.

Instellingen voor tagconfiguratie

Op dezelfde manier kunnen propertybeheerders zich via Google Analytics-tagimplementatie gedeeltelijk of volledig afmelden voor het gebruik van Analytics-gegevens voor advertentiepersonalisatie. U kunt dit doen voor webtags en SDK-configuratie.

Advertentiepersonalisatie voor een gekoppeld Google Ads-account

Naast de instellingen voor Advertentiepersonalisatie op propertyniveau kunt u advertentiepersonalisatie in Analytics aan- of uitzetten voor een specifiek gekoppeld Google Ads-account. Als u doelgroepen naar Google Ads wilt sturen, moet advertentiepersonalisatie worden aangezet voor de koppeling tussen een Google Analytics-property en een Google Ads-koppeling. Dit wordt standaard aangezet als u een Google Ads-account aan Analytics koppelt. Meer informatie over hoe u advertentiepersonalisatie beheert voor één Google Ads-koppeling

Nadat u een advertentieplatform zoals Google Ads heeft gekoppeld en advertentiepersonalisatie heeft geactiveerd, genereren we een doelgroeplijst met gegevens van de afgelopen 30 dagen. Als de integratie met een advertentieplatform en de activering van advertentiepersonalisatie plaatsvinden meer dan 30 dagen nadat u de doelgroep heeft gemaakt, komen de gegevens van de doelgroeplijst in Google Analytics niet overeen met de gegevens van de doelgroeplijst in Google Ads.

Gedetailleerde locatie- en apparaatgegevens

Gedetailleerde locatie- en apparaatgegevens verzamelen kan ook van invloed zijn op de gegevens die naar andere Google-producten worden geëxporteerd. Als u deze instelling heeft uitgezet, verzamelt Google Analytics verschillende dimensies (Plaats, Apparaatmerk, enzovoort) niet. Doelgroepen die op basis van deze dimensies zijn gemaakt, zijn onjuist.

Instellingen voor eindgebruikers

Configuratie-instellingen voor Google-account

Gebruikers die zijn ingelogd op hun Google-account, kunnen hun voorkeuren voor advertentiepersonalisatie instellen op Google-accountniveau in Mijn advertentiecentrum, wat daarna van toepassing is als ze navigeren naar websites/apps waarop ze zijn ingelogd met hun Google-account.

Configuratie-instellingen op het niveau van het besturingssysteem

Voor sommige besturingssystemen, zoals Android 4.4 en lager, zijn instellingen van eindgebruikers op besturingssysteemniveau voor advertentiepersonalisatie toegestaan, wat leidt tot minder gegevensverzameling via gepersonaliseerd adverteren. Meer informatie over advertentie-ID's voor mobiele apps

Als u een toestemmingsbanner implementeert waarin u om toestemming vraagt om advertentie- of analytische gegevens op te slaan, kunnen gebruikers die uw site of app bezoeken ervoor kiezen om dat niet toe te staan. Als gebruikers ervoor kiezen zich af te melden voor opslag van advertentiegegevens, komen ze niet in aanmerking voor remarketingcampagnes. Als ze akkoord gaan met de opslag van analytische gegevens, verschijnen ze misschien nog steeds in uw Google Analytics 4-rapporten, maar worden ze niet opgenomen in de telling voor gekoppelde advertentieservices.

ATT-toestemming

Met de iOS 14-update en het Beleid voor app-trackingtransparantie (ATT) van Apple implementeren veel adverteerders een ATT-prompt om toestemming te vragen om bepaalde informatie op een verantwoorde manier te gebruiken voor advertentiedoeleinden. Als een gebruiker de ATT-toestemmingsprompt weigert, worden de apparaat-ID's die vereist zijn voor remarketing niet verzameld en is de gebruiker niet geschikt voor remarketingdoeleinden. De gebruiker kan dan wel opduiken in Google Analytics 4-rapporten, maar wordt niet opgenomen in het aantal gebruikers voor gekoppelde advertentieservices.

Aanvullende redenen voor verschillen

Aangevulde doelgroepen

Als u een doelgroep maakt in Google Analytics en Google Ads-remarketing aanzet, vult Google Analytics die doelgroep in Google Ads aan met recent toegevoegde leden. Google Analytics-rapporten en -doelgroeplijsten bevatten geen aangevulde doelgroeplidmaatschappen. Een gebruiker moet een gebeurtenis registreren nadat de doelgroep is gemaakt voor rapporten en doelgroeplijsten om de gebruiker in die doelgroep te tonen.

Als een gebruiker bijvoorbeeld op 20 juni een aankoopgebeurtenis registreert en u een doelgroep Kopers maakt op 21 juni, moet u waarschijnlijk tot 22 juni wachten voordat u die nieuwe gebruiker misschien in nieuwe doelgroeplijsten tegenkomt. Die gebruiker staat alleen in de doelgroeplijst als die op 21 juni een gebeurtenis heeft geregistreerd.

Nadat u een advertentieplatform zoals Google Ads heeft gekoppeld en advertentiepersonalisatie heeft geactiveerd, genereren we een doelgroeplijst met gegevens van de afgelopen 30 dagen. Als de integratie met een advertentieplatform en de activering van advertentiepersonalisatie plaatsvinden meer dan 30 dagen nadat u de doelgroep heeft gemaakt, komen de gegevens van de doelgroeplijst in Google Analytics niet overeen met de gegevens van de doelgroeplijst in Google Ads.

Recentheid van gegevens

De tijd die Analytics en Google Ads nodig hebben om gebeurtenissen te verzamelen en te verwerken, en om doelgroepen te updaten, noemen we de recentheid van gegevens. De recentheidstijd kan verschillen tussen Analytics en andere Google-producten. Tussen de momenten dat de doelgroepen voor het ene product wel en het andere product niet zijn geüpdatet, komt u misschien wat gegevensverschillen tegen. Meer informatie over recentheid van gegevens

Gegevens importeren

Gebruikersgegevens die via Gebruikersgegevens importeren zijn geïmporteerd, worden niet opgenomen in de doelgroeplijsten die worden gerapporteerd in GA4, zoals het rapport Doelgroep in GA4. De gebruikersgegevens worden wel opgenomen in exportbestemmingen, zoals Google Ads.

Waar u verschillen kunt waarnemen

Rapportage van het aantal gebruikers op verschillende platforms

Het volgende voorbeeld toont de verschillen in het aantal gebruikers die u op verschillende platforms kunt tegenkomen. Als u in januari 2019 een property heeft gemaakt, maar u in januari 2020 een gebruikerslijst 'Alle gebruikers in Japan' heeft gemaakt:

• Exporteren naar Google Ads: De doelgroeplijst die naar Google Ads wordt geëxporteerd, bevat alleen gebruikers vanaf januari 2020, plus 30 dagen aan aangevulde gebruikers.
    • Vooraf invullen van de doelgroep: De hele lijst van gebruikers die voldoen aan de doelgroepcriteria in de 30 dagen voordat de doelgroep werd gemaakt, is alleen relevant voor integraties zoals Google Ads, waarbij de hele lijst van gebruikers wordt verstuurd. Dit verschil treedt alleen op als de lidmaatschapsduur meer dan 30 dagen is.
  • Analytics-rapportage voor gebruikersstatistieken in verkenningen en rapporten: Als u in januari 2019 een property heeft gemaakt en u 'Alle gebruikers in Japan sinds januari 2019' wilt doornemen, worden alle gebruikers gedurende de levensduur van de property getoond. De rapportage over het aantal gebruikers in Analytics geeft het aantal gebruikers weer gedurende de levensduur van de property die gegevens verzamelt.
  • Tabel Doelgroepbeheer en gekoppelde Analytics-rapporten: De aantallen doelgroeplijsten in de beheertabel in Beheerder > Gegevensweergave > Doelgroepen bevatten alleen 'Alle gebruikers in Japan' vanaf de datum waarop de doelgroep is gemaakt (in dit voorbeeld in januari 2020). De 30 dagen aan aangevulde gebruikers worden niet meegeteld. De doelgroeprapporten die u kunt openen via de beheertabel of door op de naam van een specifieke doelgroep in het rapport Doelgroepen te klikken, werken op dezelfde manier.
  • Doelgroepschattingen in de Doelgroepenbouwer: De overzichtskaart in de Doelgroepenbouwer van Google Analytics bevat een schatting van het aantal gebruikers dat in de afgelopen 30 dagen aan de door u gekozen criteria voldoet. Deze schattingen zijn bedoeld om u een idee te geven van het aantal mensen in uw doelgroep op basis van de gegevens van de afgelopen 30 dagen. Deze schattingen komen niet overeen met het aantal gebruikers dat naar Google-producten is geëxporteerd. Als een gebruiker bijvoorbeeld is gemarkeerd als niet geschikt voor gebruik voor advertentiepersonalisatie, wordt de gebruiker niet opgenomen in Google Ads-doelgroeplijsten.

The summary card in the audience builder estimates the size of the audience being created