[GA4] Google AdSense-integrering

När du länkar ditt AdSense-konto till en Google Analytics 4-egendom blir AdSense-data från det kontot tillgängligt i rapporter och utforskningar i GA4. Genom att kombinera AdSense-data med andra webbplatsmätvärden, som trafikkällor och användarbeteende, kan du få djupare insikter och identifiera mönster som kan hjälpa dig att optimera dina annonsintäkter.

När du länkar AdSense och Google Analytics 4 samlar Analytics in följande händelser automatiskt:

• ad_click
  • ad_impression
  • ad_query

Genom integreringen med AdSense samlar Analytics in varje händelse för varje annons på en sida, vilket kan leda till att antalet faktureringsbara händelser för 360-egendomar ökar.

Genom att dessa händelser samlas in för varje annons eliminerar Google Analytics 4 de skillnader i rapporterna mellan Analytics och AdSense som tidigare förekom med integreringen mellan Universal Analytics och AdSense.

Innehåll i artikeln:

Förutsättningar

Kontrollera att följande förutsättningar är uppfyllda innan du konfigurerar Google AdSense-integrering för GA4.

Behörigheter

För att kunna skapa och radera AdSense-länkar i GA4 måste du ha rollen Administratör i AdSense och rollen Redigerare i Analytics.

Taggar

Din GA4-webbegendom måste konfigureras för att samla in data med Google-taggen.

Konfigurera AdSense-integrering för GA4

Mer information om hur du länkar din Google Analytics 4-egendom till AdSense finns i hjälpcentret för AdSense.

När du har skapat länken visas den i Analytics underAdministratör > Egendomslänkar > Google AdSense-länkar.

Så fungerar rapportintegreringen för Google AdSense/GA4

GA4-integreringen med Google AdSense bygger på flera viktiga processer, som delade id:n, automatiskt insamlade händelser och datakoppling.

Delade id:n

För att AdSense-integreringen ska fungera effektivt kommunicerar GA4- och AdSense-taggarna med varandra med hjälp av delade id:n för att matcha varje annonsexponering med motsvarande GA4-händelse. GA4 och AdSense använder taggar på varje webbsida för att generera ett unikt id för varje händelse eller annonsexponering. I webbegendomar kallas detta query_id.

Kommunikation mellan taggarna säkerställer att samma loggade id:n används i både GA4 och AdSense för en och samma händelse och dess motsvarande annonsexponering. Kommunikationen mellan taggarna sker synkront i samma ögonblick som händelser skickas och annonser visas. Id:n som loggas när AdSense och GA4 inte är länkade eller när ett av systemen inte är tillgängligt delas inte i den här integreringen.

Automatiskt insamlade händelser

GA4 samlar automatiskt in en viss uppsättning händelser via Google-taggen. AdSense-integreringen använder händelserna ad_impression och ad_click för att fylla data i GA4. Händelsen ad_query används för datakoppling. Läs mer om automatiskt insamlade händelser i GA4.

Datakoppling

Data från GA4 slås ihop med AdSense-loggfiler via de delade id:n som matchar AdSense-data med Analytics-data. Integreringen använder den information och de konfigurationsinställningar som är tillgängliga när varje enskild händelse inträffar. Du kan göra ändringar i taggningskonfigurationer eller siddimensioner i GA4 utan att påverka tidigare data som visas i GA4-rapporterna.

Se Google AdSense-data i GA4

Efter att du har konfigurerat rapportintegreringen för AdSense kan du se din AdSense-data i GA4. Intäktsdata från AdSense blir tillgänglig i rapporterna Intäktsgenerering > Utgivarannonser och huvudmenyn Utforskningar i Google Analytics 4-egendomen.

Dimensioner och mätvärden i AdSense

Efter att du har länkat ditt AdSense-konto till din Google Analytics 4-egendom visas Google AdSense-trafiken i följande dimensioner och mätvärden i Analytics-rapporterna.

Mått

• Annonsformat (använder värdet på AdSense-dimensionen Annonsformat)
  • Annonskälla (använder utgivar-id från AdSense)
  • Annonsenhet (använder värdet på AdSense-dimensionen Annonsenhet)
  • Sidsökväg + frågesträng och skärmklass (använder placering av AdSense-annonsenheter)

Mätvärden

• Annonsenhetsexponering (hur lång tid en användare har exponerats för annonser)
  • Annonsklick för utgivare (AdSense-klick)
  • Annonsexponeringar för utgivare (AdSense-exponeringar)
  • Totala annonsintäkter (summan av alla annonsintäkter, dvs. AdSense-intäkter plus andra annonsintäkter)

Datakvalitet och avvikelser

Om du noterar stora skillnader i rapporterna i AdSense-kontot jämfört med rapporterna i AdSense-delen av Analytics bör du kontrollera att Google-taggen är korrekt konfigurerad på din/dina webbplatser.

Om Google-taggen är korrekt konfigurerad och det fortfarande förekommer skillnader i data i AdSense- och Analytics-rapporterna kan det bero på något av följande:

• Iframe-rutor: AdSense-annonser visas i en iframe-ruta. Webbläsare som saknar stöd för <iframe>-taggen rapporterar inte exponeringar i Analytics. Detta kan medföra att det registreras fler sidvisningar i Analytics än vad det registreras exponeringar i AdSense.
  • Säkerhetsprogramvara eller annan blockerande programvara: Programvara, som brandväggar och annonsblockerare, som kan blockera innehåll kan också blockera AdSense-exponeringar. Användare som har den här typen av blockeringsprogram kan fortfarande räknas i Analytics, men AdSense-exponeringar och AdSense-data räknas inte i Analytics-rapporterna.
  • Ny AdSense-/Analytics-integrering: När du har länkat dina AdSense- och Analytics-konton kan det ta upp till 24 timmar innan data samlas in. Om du nyligen har konfigurerat AdSense- eller Analytics-koden eller länkat dina konton bör du vänta i minst 24 timmar innan du ser någon data i rapporterna. AdSense-data som samlades in innan du länkade dina konton visas inte i Analytics.
  • Inställningar av tidszon: Om tidszonerna i dina Analytics- och AdSense-konton inte stämmer överens visas Analytics- och AdSense-data från olika tidsperioder under samma rapportdatum. Du kan redigera egendomsinställningarna om du vill ändra tidszonen i Analytics.
  • Utelämnad Analytics-data: Om vissa typer av Analytics-data inte samlas in, till exempel om spårningskoden inte körs, visar Analytics-rapporterna inte heller AdSense-data som är kopplad till den informationen.