[GA4] Google AdSense-integratie

Als u uw AdSense-account aan een Google Analytics 4-property koppelt, komen de AdSense-gegevens uit dat account beschikbaar in GA4-rapporten en -verkenningen. Door AdSense-gegevens te combineren met andere websitestatistieken, zoals verkeersbronnen en gebruikersgedrag, krijgt u meer inzicht en kunt u patronen ontdekken waarmee u uw advertentieopbrengst kunt optimaliseren.

Als u AdSense en Google Analytics 4 koppelt, verzamelt Analytics automatisch de volgende gebeurtenissen:

• ad_click
  • ad_impression
  • ad_query

Met de AdSense-integratie verzamelt Analytics elk van deze gebeurtenissen voor elke advertentie op een pagina, waardoor het aantal factureerbare gebeurtenissen voor 360-property's kan toenemen.

Met de verzameling van deze gebeurtenissen voor elke advertentie elimineert Google Analytics 4 de verschillen in rapportage tussen Analytics en AdSense die eerder te zien waren met de integratie tussen Universal Analytics en AdSense.

In dit artikel:

Vereisten

Controleer of aan de volgende vereisten is voldaan voordat u Google AdSense-integratie instelt voor GA4.

Rechten

Als u AdSense-koppelingen in GA4 wilt maken of verwijderen, moet u de rol Beheerder in AdSense en de rol Bewerker in Analytics hebben.

Tags

Uw GA4-webproperty moet worden ingesteld om gegevens te verzamelen met de Google-tag.

AdSense-integratie instellen voor GA4

Ga naar het AdSense Helpcentrum voor meer informatie over hoe u uw Google Analytics 4-property aan AdSense koppelt.

Nadat u de koppeling heeft ingesteld, wordt deze in Analytics getoond onder Beheerder > Propertykoppelingen > Google AdSense-koppelingen.

Hoe integratie van Google AdSense-/GA4-rapportage werkt

De GA4-integratie met Google AdSense berust op verschillende kernprocessen, onder andere op gedeelde ID's, automatisch verzamelde gebeurtenissen en de samenvoeging van gegevens.

Gedeelde ID's

Voor een effectieve werking van de AdSense-integratie communiceren GA4- en AdSense-tags met elkaar via gedeelde ID's, zodat elke advertentievertoning aan de bijbehorende GA4-gebeurtenis wordt gekoppeld. GA4 en AdSense gebruiken tags op elke webpagina om voor elke gebeurtenis of advertentievertoning een unieke ID te maken. In webproperty's wordt dit de query_id genoemd.

De communicatie tussen de tags zorgt ervoor dat de vastgelegde ID's voor GA4 en AdSense identiek zijn voor een gebeurtenis en de bijbehorende advertentievertoning. De communicatie tussen de tags vindt synchroon plaats terwijl gebeurtenissen worden gestuurd en advertenties worden weergegeven. ID's die worden vastgelegd als AdSense en GA4 niet gekoppeld zijn of als een van beide systemen niet beschikbaar is, worden niet gedeeld via deze integratie.

Automatisch verzamelde gebeurtenissen

GA4 verzamelt automatisch een specifieke reeks gebeurtenissen via de Google-tag. AdSense-integratie gebruikt de gebeurtenissen ad_impression en ad_click om gegevens in GA4 in te vullen. De gebeurtenis ad_query wordt gebruikt om gegevens samen te voegen. Meer informatie over automatisch verzamelde gebeurtenissen in GA4

Gegevens samenvoegen

GA4 voegt AdSense-logbestanden samen met de eigen gegevens door gebruik te maken van de gedeelde ID's waarmee AdSense-gegevens aan Analytics-gegevens worden gekoppeld. Deze integratie werkt met de informatie en configuratie-instellingen die beschikbaar zijn bij elke afzonderlijke gebeurtenis die plaatsvindt. Wijzigingen in tagconfiguraties of paginadimensies in GA4 hebben geen invloed op de gegevens die worden getoond in GA4-rapportage voor historische gegevens.

Google AdSense-gegevens bekijken in GA4

Als u de integratie voor AdSense-rapportage instelt, kunt u uw AdSense-gegevens bekijken in GA4. Uw AdSense-opbrengstgegevens zijn beschikbaar in de rapporten onder Inkomsten genereren > Advertenties van uitgever en in het hoofdmenu Verkenningen in uw Google Analytics 4-property.

AdSense-dimensies en -statistieken

Nadat u uw AdSense-account aan uw Google Analytics 4-property heeft gekoppeld, wordt Google AdSense-verkeer vertegenwoordigd in de volgende dimensies en statistieken in uw Analytics-rapporten:

Dimensies

• Advertentie-indeling (gebruikt de waarde van de AdSense-dimensie Advertentie-indeling)
  • Advertentiebron (gebruikt de AdSense-dimensie Uitgever-ID)
  • Advertentieblok (gebruikt de waarde van het AdSense-dimensie Advertentieblok)
  • Paginapad + querytekenreeks en schermklasse (gebruikt de plaatsing van AdSense-advertentieblokken)

Statistische gegevens

• Advertentieblokbereik (hoelang een gebruiker advertenties heeft gezien)
  • Advertentieklikken van uitgever (AdSense-klikken)
  • Advertentievertoningen van uitgever (AdSense-vertoningen)
  • Totale advertentieopbrengst (de som van alle advertentieopbrengsten, dus AdSense-opbrengst + andere advertentieopbrengst)

Gegevenskwaliteit en -verschillen

Als u aanzienlijke gegevensverschillen ziet tussen de rapporten in uw AdSense-account en die in het gedeelte AdSense van Analytics, gaat u na of de Google-tag correct op uw website(s) is ingesteld.

Als de Google-tag correct is ingesteld en u nog steeds gegevensverschillen ziet in uw AdSense- en Analytics-rapporten, kan dit een of meer van de volgende oorzaken hebben:

• Iframes: AdSense gebruikt een iframe om advertenties te tonen. Browsers die de <iframe>-tag niet ondersteunen, rapporteren geen vertoningen in Analytics. Het aantal paginaweergaven in Analytics kan daarom hoger zijn dan het aantal vertoningen in AdSense.
  • Beveiligingssoftware of andere blokkeringssoftware: Software die content kan blokkeren, zoals firewalls en advertentieblokkeringen, kan ook AdSense-vertoningen blokkeren. Gebruikers met dit type blokkeringssoftware kunnen nog steeds worden geteld in Analytics, maar AdSense-vertoningen en -gegevens worden niet meegeteld in uw Analytics-rapporten.
  • Nieuwe AdSense- en Analytics-integratie: Nadat u uw AdSense- en Analytics-accounts heeft gekoppeld, kan het maximaal 24 uur duren voordat er gegevens worden verzameld. Als u de code voor AdSense of Analytics pas onlangs heeft ingesteld of gekoppeld, moet u ten minste 24 uur wachten voordat er in uw rapporten gegevens worden weergegeven. AdSense-gegevens die zijn verzameld voordat u de accounts heeft gekoppeld, worden niet getoond in Analytics.
  • Tijdzone-instellingen: Als de tijdzones in uw Analytics- en AdSense-account niet overeenkomen, worden de gegevens voor elk product op een ander tijdstip samengevoegd, voor de gegevens die op dezelfde datum in rapporten staan. U kunt de property-instellingen bewerken om de tijdzone in Analytics te wijzigen.
  • Ontbrekende Analytics-gegevens: Als er geen Analytics-gegevens worden verzameld, bijvoorbeeld omdat de trackingcode niet wordt uitgevoerd, worden de AdSense-gegevens die aan de ontbrekende Analytics-gegevens zijn gekoppeld, ook niet in Analytics gerapporteerd.