Reports

[GA4] Skapa en anpassad trattrapport

Visualisera och analysera kundresan i tratten

Med anpassade trattrapporter kan du se vilka steg användare tar för att slutföra en uppgift och utvärdera hur många användare som hoppar av mellan varje steg. Du kan använda den här informationen för att förbättra din webbplats eller app genom att minska antalet ineffektiva eller övergivna kundresor.

Så fungerar anpassade trattar

Du kan skapa anpassade trattrapporter med hjälp av trattutforskningar. Skapa en trattutforskning och spara den som en trattrapport. Då behandlas utforskningen som en mall som rapporten skapas utifrån i Google Analytics.

Google Analytics sparar trattrapporten i ditt rapportbibliotek. Rapportbiblioteket innehåller alla rapporter om din egendom. Från rapportbiblioteket kan du lägga till trattrapporten i det vänstra navigeringsfältet så att enkelt kommer åt den.

Förutsättningar

Du måste ha rollen Redigerare eller Administratör för att skapa en trattrapport och lägga till den i navigeringsfältet.

Skapa en trattrapport

1. Klicka på Utforska i menyn till vänster.
  2. Öppna eller skapa en trattutforskning. Läs mer
  3. Klicka på Spara som rapport i biblioteket  högst upp till höger för att spara utforskningen som en rapport.
    Obs! Knappen är bara synlig för användare med rollen Redigerare eller Administratör. Om knappen är nedtonad hittar du mer information om anledningen i Gränser för att skapa rapporter.
  4. Ge den nya rapporten ett namn och en beskrivning.
  5. Klicka på Spara.

Den sparade rapporten innehåller följande inställningar från trattutforskningen:

• tillämpade filter
  • stegdefinitioner
  • typ av tratt (öppen eller stängd)
  • uppdelning på dimensioner

Avancerade redigeringar (till exempel tid och nästa åtgärd) sparas inte i rapporten.

Lägga till rapporten i navigeringsfältet

1. Klicka på Visa rapport i bibliotek under den sparade utforskningen.
    ELLER
    Öppna rapportbiblioteket via menyn till vänster.
  2. Gå till avsnittet Samlingar och klicka på Redigera samling under samlingen där du vill lägga till rapporten.
  3. Leta reda på trattrapporten på kortet Dra rapporter för att skapa samling.
  4. Dra trattrapporten från kortet till höger och släpp den under ett ämne till vänster.
  5. Klicka på Spara.

Om samlingen inte har publicerats kan du klicka på Mer [] > Publicera i rapportbiblioteket för att publicera den.

Återskapa en trattutforskning utifrån rapporten

Om någon raderar den ursprungliga utforskningen som du använde för att skapa trattrapporten kan du öppna rapporten i Utforska för att återställa utforskningen.

Så här öppnar du rapporten som en utforskning:

1. Klicka på Lägg till jämförelse ovanför trattrapporten.
  2. Klicka på Utforska till höger.

Analysera tratten

Avbrottsfrekvens

Avbrottsfrekvens visar procentandelen användare som du behöll mellan det aktuella steget och nästa steg i en tratt. Avbrottsfrekvensen visas under varje stapel som har ett nästa steg i tratten.

Om exempelvis 200 användare påbörjar en session (det aktuella steget) och bara 140 användare tittar på en produkt (nästa steg) blir avbrottsfrekvensen under det aktuella steget 60 (30 %).

Behållandefrekvens

Behållandefrekvens är motsatsen till avbrottsfrekvens. Den avser procentandelen användare som kom från föregående steg. Rubriken för nästa steg visar behållandefrekvens. I exemplet ovan skulle rubriken för nästa steg visa 70 %.

När du håller muspekaren över ett steg i rapporten kan du se hur många användare som slutförde det aktuella steget. I exemplet ovan ser du 200 användare när du håller muspekaren över det aktuella steget och 140 användare när du håller muspekaren över nästa steg.

Se stegen i tratten

Klicka på Visa steg i tratten för att öppna en skrivskyddad vy över stegen i tratten. Du kan inte ändra stegen eller villkoren i tratten från den här vyn.

Öppna och stängda trattar

Du kan se om rapporten gäller en öppen eller stängd tratt högst upp till vänster i stapeldiagrammet.

• En öppen tratt visar data om användare som kommer in i valfritt steg i tratten.
  • En stängd tratt visar data om användare som kommer in i det första steget i tratten.

Om du tittar på en öppen tratt ser du staplade staplar i tratten. Den övre stapeln visar antalet och procentandelen användare som kom in i tratten i det aktuella steget. Den nedre stapeln visar antalet och procentandelen användare som fortsatte från föregående steg.

Granska data med hjälp av tabellen

Med tabellen under stapeldiagrammet kan du analysera data i tratten och segmentera den utifrån en dimension.

Dimensionerna i dimensionsväljaren hämtas från avsnittet Dimensioner i den ursprungliga trattutforskningen. Mätvärdena högst upp i tabellen motsvarar antalet aktiva användare som slutförde varje steg i tratten.

Justera storleken på diagrammet

Du kan zooma in och ut på stapeldiagrammet med knapparna + och - längst ned till höger i diagrammet. När du zoomar in ökar storleken på varje stapel så att du kan se mindre staplar i större detalj.

Obs! Om du zoomar in så att en stapel är högre än höjden på diagrammet läggs det till en kurva i stapeln. Kurvan anger att stapeln inte är skalenlig.

Ändra datumintervallet

Rapporten visar data från de senaste 28 dagarna som standard. Du kan ändra datumintervallet i rullgardinsmenyn högst upp till höger i rapporten. Läs mer

Gränser för att skapa rapporter

Du kan skapa upp till 200 anpassade rapporter per egendom.

Du kan inte spara en trattutforskning som en rapport i följande situationer:

• Ett filter i kolumnen Filter i Flikinställningar innehåller ett villkor som inte stöds i rapporter.
  • Fler än fem filter används i kolumnen Filter i Flikinställningar.
  • Segment tillämpas i kolumnen Segmentjämförelser i Flikinställningar.
  • Tratten innehåller dimensioner, mätvärden eller operatorer som inte stöds i rapporter.
  • Du har skapat en trendbaserad tratt i stället för en standardtratt.

Gränser för sparade rapporter

• När du sparar en trattutforskning som en trattrapport kan du bara radera eller byta namn på trattrapporten och lägga till eller ta bort rapporten från rapportsamlingar. För att redigera trattrapporten måste du redigera den ursprungliga trattutforskningen och spara den som en ny rapport.
  • Det visas en varning med meddelandet ”Ofullständig data visas för datumintervallet” när datumintervallet i en trattrapport ligger utanför perioden för händelsedatalagring för egendomen. Om en egendom exempelvis har en datalagringsperiod på två månader visas varningen om rapporten har ett datumintervall på sex månader. Åtgärda varningen genom att ändra datumintervallet.
  • Den sparade rapporten speglar trattutforskningen så som den såg ut när rapporten sparades. Länken till den sparade rapporten tas med andra ord bort från utforskningen. Efter att du har sparat rapporten påverkas den därför inte av eventuella ändringar av utforskningen. På samma sätt påverkas inte utforskningen om du gör ändringar i rapporten.