[GA4] Credit toewijzen aan belangrijke gebeurtenissen

Dit artikel is het vervolg op Advertenties weergeven aan niet-geconverteerde gebruikers. Hierin vindt u instructies voor hoe u de effectiviteit van uw advertenties meet met Google Analytics.

Inzicht in attributie

Het is belangrijk om te weten welke marketinginspanningen werken en welke niet. Op die manier kunt u bepalen waar u uw tijd en geld aan wilt besteden. Het is bijvoorbeeld nuttig om te weten of uw e-mailcampagnes meer belangrijke gebeurtenissen opleveren of dat uw advertenties op social media eigenlijk niet zo veel gebruikers converteren.

Attributie is het toekennen van credits voor belangrijke gebeurtenissen (of betekenisvolle interacties) aan verschillende marketinginspanningen langs het pad dat een gebruiker aflegt om een belangrijke gebeurtenis af te ronden. Iemand ziet bijvoorbeeld uw advertentie op social media, zoekt naar u via een zoekmachine en bezoekt daarna uw website. Enkele dagen later ziet de klant een display-advertentie, keert terug naar uw site en rondt een belangrijke gebeurtenis af. Het is nuttig om te weten dat elk van deze contactpunten heeft bijgedragen aan de conversie van de gebruiker.

Inzicht in attributiemodellen

Attributiemodellen zijn regels die bepalen hoe credits voor belangrijke gebeurtenissen worden toegewezen aan elk van de verschillende contactpunten op het pad van de gebruiker naar belangrijke gebeurtenissen. Sommige attributiemodellen benadrukken de eerste interactie, andere benadrukken de laatste interactie, weer andere benadrukken elke interactie, enzovoort.

Google Analytics gebruikt standaard het data-driven attributiemodel. Het data-driven attributiemodel verdeelt credits voor de belangrijke gebeurtenis op basis van gegevens voor elke belangrijke gebeurtenis. Elk data-driven attributiemodel is specifiek voor u en uw belangrijke gebeurtenissen. U kunt uw attributie-instellingen wijzigen in Attributie-instellingen op de pagina Beheerder.

In Google Analytics vindt u tools waarmee u inzicht krijgt in:

• hoe mensen uw website vinden
  • wat de meest voorkomende paden naar belangrijke gebeurtenissen zijn
  • hoe verschillende attributiemodellen credits toewijzen aan verschillende contactpunten

Bekijken hoe mensen uw website vinden

In de rapporten Gebruikersacquisitie en Verkeersacquisitie kunt u op verschillende manieren zien waar uw gebruikers vandaan komen. In het rapport Gebruikersacquisitie ziet u hoe gebruikers die volledig nieuw zijn op uw website deze vinden. In het rapport Verkeersacquisitie ziet u hoe nieuwe en terugkerende gebruikers uw website vinden.

De meest voorkomende paden voor belangrijke gebeurtenissen bekijken

In het rapport Paden van belangrijke gebeurtenissen kunt u eenvoudig de meest voorkomende paden van belangrijke gebeurtenissen van uw klanten bekijken en zien hoe verschillende attributiemodellen credits over die paden verdelen. Het rapport gebruikt standaard het data-driven attributiemodel, maar u kunt via het dropdownmenu bovenaan het rapport een ander attributiemodel kiezen.

De gegevensvisualisatie bovenaan het rapport geeft aan hoeveel credits elk segment van het pad van de belangrijke gebeurtenis krijgt met het geselecteerde attributiemodel. U kunt de belangrijke gebeurtenis lead_form_submit selecteren in het dropdownmenu linksboven in het rapport.

Attributiemodellen vergelijken

U kunt ook in het rapport Modelvergelijking controleren welke invloed de verschillende attributiemodellen hebben op de waardering van uw marketingkanalen. U kunt het rapport bijvoorbeeld gebruiken om te controleren hoe het data-driven model voor betaalde en organische kanalen credits aan verschillende contactpunten toeschrijft in vergelijking met de manier waarop het model 'Laatste klik voor betaald kanaal en organisch kanaal' credits toeschrijft aan verschillende contactpunten.

Volgende stap

Dit is het einde van deze tutorialreeks. Hieronder volgen enkele bronnen met meer informatie over wat er in deze reeks is besproken: