[GA4] Skapa och redigera konverteringshändelser

Läs om hur du redigerar befintliga händelser och skapar nya händelser baserat på befintliga händelser

Översikt

Ibland mäter händelser bara nästan det du vill mäta som en konvertering. Du kanske till exempel vill mäta när någon hamnar på en bekräftelsesida. page_view-händelsen anger när någon hamnar på sidan, men du kan inte märka händelsen som en konvertering eftersom alla sidvisningar då räknas som konverteringar.

Då kan du i stället redigera befintliga händelser och skapa nya utifrån befintliga händelser i Google Analytics och på så sätt märka händelserna som konverteringar utan att behöva ändra inställningarna för webbplatsen eller appen.

Skapa eller redigera

Du kan skapa och redigera händelser i Google Analytics. Du kan redigera en befintlig händelse så att den mäter det du vill att den ska mäta. Om du skapar en händelse kopierar du en befintlig händelse så att du kan mäta det du vill mäta utan att ändra den ursprungliga händelsen.

Viktigt! Redigeringar skriver över befintliga händelser. Var försiktig med att skriva över händelser eftersom det kan leda till oavsiktliga konsekvenser. Undvik till exempel att redigera händelsen page_view eftersom händelsen då inte längre samlar in sidvisningsdata för andra sidor på din webbplats.

Skapa en händelse i Analytics

De här anvisningarna beskriver hur du skapar en ny händelse utifrån händelsen page_view. I det här exemplet vill du att händelsen ska utlösas när någon skickar in sina kontaktuppgifter och hamnar på en bekräftelsesida. Du kan då märka händelsen som en konvertering för att se hur många personer som har skickat in sina kontaktuppgifter.

Mer information om hur du skapar en händelse utifrån en befintlig händelse och märker den som en konvertering finns i Skapa händelser i Google Analytics 4-egendomar på YouTube.

Steg 1: Skapa händelsen

1. Gå till Administratör. Under Datavisning klickar du på Händelser.
  2. Klicka på Skapa händelse.
  3. Ange ett namn (upp till 40 tecken) under Namn på anpassad händelse. I det här exemplet är namnet thank_you.
  4. Ange det exakta namnet på den befintliga händelsen i Matchande villkor under Värde. I det här exemplet är namnet page_view.
  5. Klicka på Lägg till villkor.
  6. Välj page_location på rullgardinsmenyn under Parameter.
  7. UnderOperatör väljer du Innehåller (inte skiftlägeskänsligt).
  8. Ange sidans namn vid Värde. I det här exemplet är namnet thank-you.html.
  9. Klicka på Skapa.

Den nya händelsen visas i tabellen Anpassade händelser, men visas i tabellen Befintliga händelser i Administratör > Datavisning > Händelser först efter att Analytics har behandlat händelsen.

Steg 2: Märk den nya händelsen som en konvertering

1. Gå till Administratör. Under Datavisning klickar du på Konverteringar.
  2. Klicka på Ny konverteringshändelse.
  3. Ge den nya händelsen ett namn.
  4. Klicka på Spara.

Redigera en händelse i Analytics

I det här avsnittet beskriver vi hur du redigerar en händelse som har skapats baserat på en annan händelse i Analytics. Du hittar mer information om hur du redigerar händelser som tillhandahålls av Google i händelsedokumentationen.

1. Gå till Administratör. Under Datavisning klickar du på Händelser.
  2. Klicka på Skapa händelse.
  3. Klicka på händelsen du vill redigera i tabellen Anpassade händelser.
  4. Håll markören över det övre högra hörnet av tabellen Konfiguration för att visa redigeringsikonen.
  5. Klicka på Redigera.
  6. Redigera eller lägg till villkor eller parametrar.
  7. Klicka på Spara.

Koppla ekonomiska värden till konverteringar

För att mäta intäkterna som är kopplade till en händelse lägger du till parametrarna value och currency i händelsen. Parametrarna rekommenderas för e-handelshändelser, men de här två parametrarna kan även läggas till för alla händelser.

Parametern value måste vara en siffra (till exempel 50) och åtföljas av en currency-parameter. Parametern currency måste ha ett värde i ISO 4217-format (till exempel USD för amerikanska dollar). Om parametern saknas eller är ogiltig registreras händelsen med rätt antal, men den skickas inte till Google Ads.

I exemplet nedan kan du se hur du lägger till ett värde för en händelse som du har skapat utifrån en annan händelse i Analytics:

1. Gå till Administratör. Under Datavisning klickar du på Händelser.
  2. Klicka på Skapa händelse för att öppna tabellen med anpassade händelser.
  3. Klicka på händelsen du vill redigera.
  4. Klicka på Lägg till ändring i avsnittet Parameterkonfiguration.
  5. Skriv currency i fältet Parameter.
  6. Ange en valuta i fältet Nytt värde (till exempel USD).
  7. Klicka på Lägg till ändring.
  8. Skriv value i fältet Parameter.
  9. Ange värdet i fältet Nytt värde (till exempel 50 för femtio dollar).
  10. Klicka på Spara.

Kortet Antal händelser per Händelsenamn i realtidsrapporten visar parametrarna som är kopplade till var och en av de händelser som har samlats in av Google Analytics under de senaste 30 minuterna. I kolumnen Händelseparameternyckel kan du se alla händelseparametrar som är kopplade till en händelse och kontrollera att de två parametrarna har lagts till korrekt.

När du lägger till ett värde i en händelse i Analytics kan du se värdena i konverteringsrapporten. Du kan klicka på konverteringshändelsen för att se mer information. Kolumnen Händelsevärde visar värdet som beräknades utifrån konverteringshändelser.