[GA4] Esimerkkejä Google Analytics ‑yleisöistä ja ohjeet niiden luomiseen

Usein tarvittavien yleisöjen luominen Google Analyticsissa

Valmiit yleisöt

Analytics luo jokaiselle mittauskokonaisuudelle automaattisesti kaksi yleisöä:

• Kaikki käyttäjät: Käyttäjät, jotka ovat joskus käynnistäneet sovelluksesi tai käyneet sivustollasi.
  • Ostajat: Käyttäjät, jotka ovat tehneet ostoksen.

Lisäksi löydät Analyticsista valmiita ehdotettuja yleisöjä, jotka sopivat moniin yleisiin käyttötarkoituksiin.

Jos keräät riittävästi tietyntyyppistä dataa, Analytics luo mittauskokonaisuudellesi ennustemittareita ja sen jälkeen automaattisesti joukon ennustettuja yleisöjä:

• Todennäköiset käytön lopettavat ostajat (7 seuraavaa päivää)
  • Todennäköiset käytön lopettajat (7 seuraavaa päivää)
  • Todennäköiset ostajat (7 seuraavaa päivää)
  • Todennäköiset uudet ostajat (7 seuraavaa päivää)
  • Ennustetut suurimmat kuluttajat (28 seuraavaa päivää)

Käyttäjät lisätään näihin yleisöihin automaattisesti, kun he täyttävät ehdot. Voit käyttää valmiita yleisöjä raportointiin tai mainontaan, eikä sinun välttämättä tarvitse luoda yleisöjä itse.

Oman yleisön luominen

Jos automaattisesti luodut yleisöt eivät vastaa tarpeitasi, voit kopioida ja muokata niitä tai luoda kokonaan uusia yleisöjä.

Yleisön luomisen periaate on yksinkertainen: luot keräämäsi datan perusteella ehdon, joka määrittää haluamasi käyttäjän ominaisuudet. Esimerkki: "Sisällytä käyttäjät, jotka ovat tehneet yli 5 ostosta ja joiden yritykselleni tuottama elinkaariarvo on yli 100 €".

Omia yleisöjä luodaan Analyticsin yleisötyökalulla. Se voi ensin tuntua monimutkaiselta, jos haluat luoda hyvin yksinkertaisen yleisön. Työkalu on suunniteltu sellaiseksi, että kokeneet käyttäjät voivat luoda sen avulla monipuolisia yleisöjä. Myös perusyleisöjen luominen onnistuu kuitenkin helposti.

Seuraavassa kerrotaan, miten yleisötyökalua käytetään. Ohjeissa ei huomioida kaikkia lisäasetuksia ja ‐vaihtoehtoja vaan keskitytään perusehtoihin.

Jos et ole aiemmin käyttänyt yleisötyökalua, lue ohjeet alusta loppuun. Alun esimerkeissä on paljon tietoa yleisötyökalun käyttämisestä, eikä samoja asioita toisteta enää myöhemmissä esimerkeissä ajan säästämiseksi.

Yleisötyökalun avaaminen

Näin avaat yleisötyökalun:

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja-sivun Datan näyttäminen ‐kohdasta Yleisöt.
  2. Avaa yleisötyökalu klikkaamalla Luo oma yleisö.

1 Yleisön nimi lisätään yläreunaan kohtaan Nimetön yleisö. Halutessasi voit lisätä sen alle yleisön kuvauksen.

2 Nimi- ja kuvauskenttien alla ovat asetukset, joiden avulla luodaan ehdot sille, keitä yleisöön sisällytetään. Voit esimerkiksi valita, mihin ikäryhmään käyttäjien on kuuluttava tai missä kaupungissa heidän on asuttava.

3 Oikeasta yläkulmasta valitaan jäsenyyden kesto eli se, kuinka monta päivää käyttäjät pysyvät yleisössä sen jälkeen, kun heidät on lisätty siihen. Oletus on 30 ja enimmäiskesto 540 päivää.

4 Oikean alakulman yhteenvedosta näet arvion siitä, kuinka moni käyttäjistä on vastannut yleisöehtoja 30 viime päivän aikana. Kun ehtoja ei ole vielä lisätty, arvio sisältää kaikki käyttäjät. Luku muuttuu, kun alat valita ehtoja.

Katso lyhyt video, jossa kerrotaan, miten voit avata yleisötyökalun, lisätä Ikä-ulottuvuuteen perustuvan ehdon ja luoda sen avulla yleisön 18–34-vuotiaista käyttäjistä.

Sisällyttämis- ja poissulkemisehdot

Voit käyttää yleisöjen määrittämisessä kahdentyyppisiä ehtoja:

• Sisällytä: ehtoa vastaavat käyttäjät sisällytetään yleisöön
  • Sulje pois: ehtoa vastaavat käyttäjät suljetaan pois yleisöstä

Voit esimerkiksi sisällyttää yleisöön kaikki käyttäjät, jotka ovat katsoneet tietyn tuotteen tietosivua (tuotteesta kiinnostuneet), mutta sulkea pois tuotteen ostajat (jotta et häiritse heitä turhilla mainoksilla).

JA- ja TAI-logiikka

Kun käytät yleisön määrittämiseen useita ehtoja, voit käyttää kahta eri logiikkaa:

• JA-logiikka tarkoittaa, että kaikkien ehtojen on täytyttävä, jotta käyttäjä sisällytetään yleisöön tai suljetaan siitä pois. Esimerkki: Kaupunki = Los Angeles JA Ikä = 18–24. Tässä tapauksessa käyttäjän on asuttava Los Angelesissa ja oltava 18–24-vuotias.
  • TAI-logiikka tarkoittaa, että vähintään yhden ehdon on täytyttävä. Esimerkki: Kaupunki = Los Angeles TAI Kaupunki = San Francisco. Tässä tapauksessa käyttäjä sisällytetään yleisöön tai suljetaan siitä pois, jos hän asuu joko Los Angelesissa tai San Franciscossa.

Käyttäjät tietyllä maantieteellisellä alueella

Aloitetaan yksinkertaisella esimerkillä: kaikki käyttäjät, jotka asuvat tietyssä kaupungissa.

Luomme yleisön Kaupunki-ulottuvuuden perusteella ja valitsemme ulottuvuuden arvoksi Los Angeles, California.

Klikkaa ensin kohdan Sisällytä käyttäjät kun alta Lisää uusi ehto:

Kun klikkaat Lisää uusi ehto, näkyviin tulee valikko, joka sisältää tapahtumia, ulottuvuuksia ja mittareita. Voit laajentaa ja tiivistää osioita tarpeen mukaan.

Ulottuvuuksissa näet Maantiede-kategorian. Kun klikkaat Maantiede, näet kategoriaan kuuluvat ulottuvuudet.

Klikkaa Kaupunki, niin ulottuvuus lisätään yleisön ehtoihin.

Valittuasi Kaupunki-ulottuvuuden sinun on lisättävä ulottuvuudelle arvo eli haluamasi kaupunki.

Klikkaa Lisää suodatin.

Yläreunassa on jo valittuna on sama kuin (=), joka sopii tähän tarkoitukseen:

Kaupunki on sama kuin (=)…

Kirjoita toiseen kenttään Los Angeles ja valitse tuloksista Los Angeles, California. Nyt ehto näyttää tältä:

Kaupunki on sama kuin (=) Los Angeles, California

Sinulla on kaikki, mitä tarvitset ehtoa varten:

• Ulottuvuus: Kaupunki
  • Operaattori: on sama kuin (=)
  • Ulottuvuuden arvo: Los Angeles, California

Klikkaa Käytä.

Olet ottanut valinnat käyttöön, ja ehto on määritetty.

Ennen kuin voit tallentaa yleisön, sinun on lisättävä sille nimi. Muistatko yleisötyökalun yläreunassa olevan kentän, jossa lukee Nimetön yleisö? Klikkaa kenttää ja kirjoita siihen esimerkiksi Käyttäjät, jotka ovat Los Angelesissa, Kaliforniassa.

Klikkaa kentän oikealta puolelta Tallenna.

Olet määrittänyt ensimmäisen yleisösi, johon kuuluu tietyllä maantieteellisellä alueella olevia käyttäjiä. Analytics täydentää yleisöön kaikki Los Angelesissa asuvat käyttäjät, jotka ovat käyneet sivustollasi 30 edellisen päivän aikana. Lisäksi yleisöön kertyy uusia käyttäjiä Los Angelesista aina, kun heitä käy sivustollasi.

Näet yleisön taulukossa, jonne pääset klikkaamalla Määritä > Yleisöt.

Käyttäjät, jotka ovat lisänneet tuotteita ostoskoriin mutta eivät ole tehneet ostosta

Yleisöä varten määritettävät ehdot:

• Sisällytä käyttäjät, jotka ovat käynnistäneet add_to_cart-tapahtuman
  • Sulje pois käyttäjät, jotka ovat käynnistäneet purchase-tapahtuman

Klikkaa kohdan Sisällytä käyttäjät kun alta Lisää uusi ehto ja valitse add_to_ cart-tapahtuma.

Klikkaa Sisällytä-ehdon alta Lisää poissuljettava ryhmä.

Valitse Sulje käyttäjät pysyvästi pois kun.

Klikkaa Lisää ehtoryhmä > Lisää uusi ehto ja valitse purchase-tapahtuma.

Kirjoita yleisötyökalun yläreunaan kohtaan Nimetön yleisö Ostoskorin hylänneet.

Lisää sen alla olevaan Lisää kuvaus ‑kenttään Käyttäjät, jotka ovat jättäneet tuotteita ostoskoriin.

Yleisö sisältää kaikki käyttäjät, jotka ovat jättäneet tuotteita ostoskoriin. Jos haluat rajata yleisöä brändin tai tietyn tuotteen mukaan, lisää add_to_cart-tapahtumaan yksi tai useita parametreja ja parametrin arvoja. Esimerkki:

Klikkaa Lisää parametri ja valitse item_brand.

Lisää item_brand-parametrin arvot (esim. Brändi X) ja klikkaa Käytä.

Nyt sinulla on yleisö kaikista käyttäjistä, jotka ovat lisänneet ostoskoriin brändin X tuotteen.

Käyttäjät, jotka ovat käyttäneet tietyn vähimmäissumman

Voit luoda tuloihin perustuvia ehtoja kahden mittarin avulla:

• Elinkaariarvo: Yksittäiselle käyttäjälle laskettava mittari, joka saadaan laskemalla yhteen käyttäjän kaikkien ostoskonversioiden arvo.
  • Ennustetut tulot: Sellaiselle käyttäjälle laskettava mittari, joka on ollut aktiivinen 28 edellisen päivän aikana. Mittari on arvio niistä tuloista, jotka saadaan käyttäjän kaikista ostoskonversioista 28 seuraavan päivän aikana.

Molemmat mittarit löytyvät kohdevalikon Tapahtumat-osiosta:

Jos haluat tavoittaa käyttäjiä, jotka ovat kuluttaneet tietyn vähimmäissumman, lisää sisällyttämisehto, kuten Sisällytä käyttäjät, kun elinkaariarvo >= 100.

Luku 100 yhdistetään mittauskokonaisuudessa käytössä olevaan valuuttaan. Muokkaa arvoa tarpeen mukaan.

Käyttäjät, jotka ovat tehneet vähimmäismäärän ostoksia

Jos haluat kohdistaa mainontaa käyttäjille, jotka ovat tehneet tietyn määrän ostoksia (et tietyn rahasumman kuluttaneille), luo sisällyttämisehto käyttämällä purchase-tapahtumaa.

Tässä tapauksessa yleisöön sisällytetään käyttäjät, jotka ovat käynnistäneet purchase-tapahtuman yli viisi kertaa.

Lisäohjeita