[GA4] Set up audiences

[GA4] Eksempler på målgrupper i Google Analytics og hvordan de kan opprettes

Opprett mye brukte målgrupper i Google Analytics

Forhåndsdefinerte målgrupper

Analytics genererer automatisk to målgrupper for hvert område:

• Alle brukere: alle brukere som noensinne har åpnet appen din eller besøkt nettstedet ditt
  • Kjøpere: alle brukere som har kjøpt noe

I Analytics finner du også en liste over forhåndsdefinerte foreslåtte målgrupper som dekker mange vanlige bruksmønstre.

Hvis du samler inn de påkrevde typene og mengdene data og Analytics genererer forutsigende beregninger for området ditt, genererer Analytics også automatisk et sett av forutsigende målgrupper:

• Kjøpere som trolig ikke er aktive brukere de neste 7 dagene
  • Brukere som trolig faller fra i løpet av de neste 7 dagene
  • Brukere som trolig kjøper noe de neste 7 dagene
  • Brukere som trolig kjøper noe for første gang de neste 7 dagene
  • Brukere som trolig bruker mest penger de neste 28 dagene

Brukere legges automatisk til i disse målgruppene når de matcher definisjonen av målgruppen. Du kan bruke disse målgruppene til rapportering eller annonsering uten å definere dem selv.

Lag dine egne

Hvis de automatisk genererte målgruppene ikke passer helt til behovene dine, kan du duplisere og tilpasse dem, eller du kan definere helt nye målgrupper.

Det er enkelt å opprette målgrupper: Velg en betingelse basert på dataene du samler inn, som identifiserer brukeregenskapene du er ute etter. Det kan for eksempel være «ta med brukere som har kjøpt minst 5 ganger, og som har en levetidsverdi for bedriften min på over 1000 kr».

Du kan opprette dine egne målgrupper med målgruppebyggeren i Analytics. Målgruppebyggeren kan virke overveldende til å begynne med, siden den har så mange ukjente funksjoner, spesielt hvis du bare trenger hjelp med noen grunnleggende ting. Vi har laget dette verktøyet for å gi avanserte brukere mulighet til å definere komplekse målgrupper, men det er også enkelt å bruke til å lage helt enkle målgrupper.

De neste delene viser hvordan du kan lage målgrupper med målgruppebyggeren. Vi hopper over mange av de avanserte kontrollene og alternativene og fokuserer i stedet på å angi grunnleggende betingelser som definerer de enkelte målgruppene.

Hvis du ikke har brukt målgruppebyggeren før, bør du lese gjennom hele den neste delen. Eksemplene i begynnelsen har detaljerte beskrivelser av hvordan du bruker målgruppebyggeren. I de senere eksemplene hopper vi over disse detaljene for å spare tid.

Åpne målgruppebyggeren

Slik åpner du målgruppebyggeren:

1. Klikk på Målgrupper under Datavisning I Administrator-siden.
    Via Forrige-linken kommer du til Analytics-området du sist åpnet. Du kan endre området i områdevelgeren. Du må minst ha rollen markedsfører på områdenivå for å  åpne målgruppebyggeren.
  2. Klikk på Opprett en egendefinert målgruppe for å åpne målgruppebyggeren.

1 Helt øverst, der det står Målgruppe uten navn, skriver du navnet på målgruppen. Under det kan du om ønskelig legge til en beskrivelse av målgruppen.

2 Til venstre, under de to tekstfeltene, ser du kontrollene du kan bruke til å opprette betingelsene som definerer hvilke brukere som tas med i målgruppen, for eksempel byen de bor i, eller aldersgruppen de tilhører.

3 Øverst til høyre angir du varigheten av medlemskap, altså hvor mange dager brukere skal være i målgruppen når de først legges til i den. Standardverdien er 30 dager, og den høyeste verdien er 540 dager

4 Nederst til høyre, under Sammendrag, vises et anslag over hvor mange brukere som har matchet målgruppebetingelsene de siste 30 dagene. Før du begynner å definere betingelser, inkluderer dette anslaget alle brukerne dine. Når du definerer betingelser, kan du se at anslaget justeres.

Se en kort video om hvordan du kan åpne målgruppebyggeren og hvordan du kan opprette en betingelse basert på Aldersgruppe-dimensjonen, for å opprette en målgruppe med brukere i aldersgruppen 18–34 år.

Inkluderings- og ekskluderingsbetingelser

Du bruker to typer betingelser til å definere målgrupper:

• Inkluder: Brukere som innfrir betingelsen, tas med i målgruppen.
  • Ekskluder: Brukere som innfrir betingelsen, ekskluderes fra målgruppen.

Du vil for eksempel kanskje ta med alle brukere som har sett på detaljsiden for et bestemt produkt (de viser interesse), men ekskludere de som har kjøpt produktet (ikke plage dem med annonser for noe de allerede har kjøpt).

OG/ELLER-logikk

Du kan bruke to typer logikk når du definerer en målgruppe med flere betingelser:

• OG-logikk betyr at alle betingelsene må være sanne for at den aktuelle brukeren skal inkluderes i eller ekskluderes fra målgruppen. Eksempel: By = Lillestrøm OG Alder = 18–24. I dette tilfellet må brukeren bo i Lillestrøm og være 18–24 år.
  • ELLER-logikk betyr at minst én av betingelsene må være sann. Eksempel: By = Lillestrøm ELLER By = Sandefjord. I dette tilfellet må brukeren bo i Lillestrøm eller Sandefjord for å bli inkludert i eller ekskludert fra målgruppen.

Brukere i bestemte geografiske områder

Vi starter med noe enkelt: alle brukerne du har i en bestemt by.

Vi skal basere denne målgruppen på By-dimensjonen, og vi velger dimensjonsverdien Los Angeles, California.

Under under Inkluder brukere når klikker du på Legg til en ny betingelse for å velge dimensjonen:

Når du klikker på Legg til en ny betingelse, åpnes en meny med hendelser, dimensjoner og beregninger. Du kan vise og skjule disse delene etter behov.

Under Dimensjoner ser du Geografi-kategorien, og når du klikker på Geografi, ser du dimensjonene i den kategorien.

Klikk på By for å legge til denne dimensjonen i betingelsesverktøyet.

Nå som du har valgt By-dimensjonen, må du angi verdien for dimensjonen (hvilken by) du vil bruke.

Klikk på Legg til filter.

I det øverste feltet er samsvarer nøyaktig med (=) allerede valgt, som er akkurat det du er ute etter:

Byen samsvarer nøyaktig med (=) …

Skriv inn Los Angeles i det andre feltet, og velg Los Angeles, California fra listen over resultater. Nå har du følgende:

By samsvarer nøyaktig med (=) Los Angeles, California

Du har alt du trenger i betingelsen:

• Dimensjon: By
  • Operatør: samsvarer nøyaktig med (=)
  • Dimensjonsverdi: Los Angeles, California

Klikk på Bruk.

Du har implementert valgene, og betingelsen er ferdig konfigurert.

Du må gi målgruppen et navn før du kan lagre den. Husker du da du åpnet målgruppebyggeren for første gang, og at det var et felt øverst der det sto Målgruppe uten navn? Klikk i det feltet, og skriv inn Brukere fra Los Angeles, California.

Klikk på Lagre-knappen til høyre for feltet.

Nå har du konfigurert den første målgruppen med brukere fra et bestemt geografisk område. Analytics etterfyller målgruppen med alle brukere fra Lillestrøm som har besøkt nettstedet ditt i løpet av de siste 30 dagene, og hver gang nye brukere fra «Flisbyen» besøker nettstedet, legges de til i målgruppen.

Du kan se målgruppen oppført i tabellen når du klikker på Konfigurer > Målgrupper.

Brukere som har lagt varer i handlekurven, men ikke kjøpt noe

For denne målgruppen må du

• ta med brukere som utløste add_to_cart-hendelsen
  • ekskludere brukere som utløste purchase-hendelsen

Under Inkluder brukere når må du klikke på Legg til en ny betingelse og velge add_to_ cart-hendelsen.

Klikk på Legg til en gruppe som skal ekskluderes under Inkluder-betingelsen.

Velg alternativet Ekskluder brukere permanent når.

Klikk på Legg til en betingelsesgruppe > Legg til en ny betingelse, og velg purchase-hendelsen.

Oppgi Brukere som forlot handlekurven øverst i målgruppebyggeren, der det står Målgruppe uten navn.

I feltet nedenfor, der det står Legg til en beskrivelse, må du oppgi Brukere som har lagt varer i handlekurven.

Denne målgruppen inkluderer alle som har lagt varer i handlekurven. Hvis du vil avgrense målgruppen etter merkevare eller en bestemt vare, må du legge til én eller flere parametere og parameterverdier i add_to_cart-hendelsen. For eksempel:

Klikk på Legg til en parameter, og velg parameteren item_brand.

Angi parameterverdiene for «item_brand» (f.eks. «Merkevare X») og klikk på Bruk.

Nå har du en målgruppe som består av alle de som har lagt en vare fra Merkevare X i handlekurven.

Brukere som handler for et minimumsbeløp

Det finnes to beregninger du kan bruke til å opprette betingelser basert på inntekter:

• LTV (levetidsverdi): Denne beregningen kalkuleres for enkeltbrukere og er summen av alle kjøp.
  • Anslått inntekt: Dette er den forventede inntekten fra alle kjøp i løpet av de neste 28 dagene fra en bruker som var aktiv i løpet av de siste 28 dagene.

Du finner begge disse i Hendelser-delen av elementmenyen:

Hvis du retter deg mot brukere du vet har brukt et minimumsbeløp hos bedriften din, kan du bruke en betingelse som dette: Inkluder brukere når LTV >= 100:

«100» er i dette tilfellet relativt til valutaen du bruker i området ditt. Juster dette tallet for å gjenspeile levetidsverdien du vil ha, i valutaen du bruker.

Brukere som har kjøpt et minsteantall varer

Hvis du vil markedsføre mot brukere som har kjøpt et visst minsteantall varer i stedet for mot brukere som har brukt et visst minstebeløp, kan du opprette en inkluderingsbetingelse ved hjelp av purchase-hendelsen.

I dette tilfellet omfatter målgruppen brukere som har utløst purchase-hendelsen mer enn 5 ganger.

Videre lesing