Inleiding tot beheer van gebruikerstoestemming

Dit artikel is bedoeld voor iedereen die gegevens naar Google stuurt en die toestemming van gebruikers verzamelt en beheert.

Ontdek waarom en hoe u mogelijk de toestemming van gebruikers moet beheren voor Google Analytics, Google Ads of Ads Data Hub.

Waarom toestemming van gebruikers beheren?

Consumenten verwachten steeds meer controle te hebben over de gegevens die ze over zichzelf delen. Google biedt u tools waarmee u de keuzes van uw gebruikers kunt respecteren. Websites en apps die Google Analytics of Google Ads gebruiken, verzamelen en bewaren gegevens over het gedrag van websitebezoekers en app-gebruikers. Bij Google kunt u ook gegevens uit andere bronnen uploaden naar Google Ads, bijvoorbeeld door gegevens over winkelverkopen te uploaden.

In veel landen en regio's is het wettelijk vereist dat adverteerders toestemming van gebruikers moeten krijgen om informatie over hen op te slaan en te delen. Deze wetgeving verschilt per jurisdictie en verandert in de loop van de tijd. Het is uw verantwoordelijkheid, als adverteerder, om inzicht te krijgen in de wetten die op u van toepassing zijn en om oplossingen voor toestemmingsbeheer te implementeren voor alle gegevens die u met Google deelt.

Websites gebruiken cookies om informatie op te slaan. Apps gebruiken app-ID's in plaats van cookies. Veel mensen noemen alle opgeslagen informatie cookies. Daarom ziet u mogelijk de term cookietoestemming als het gaat om toestemming krijgen van gebruikers voor zowel websites als apps. Men gebruikt vaak de term cookiebanner om te verwijzen naar alle oplossingen voor toestemmingsbeheer.

Toestemming beheren

Voor het beheer van gebruikerstoestemming is dit vereist:

1. De toestemmingskeuze van de gebruiker verkrijgen om toestemming voor het opslaan van informatie over hun gedrag te verlenen of te weigeren. U bent verantwoordelijk toestemming van gebruikers te verkrijgen op uw website of in uw app of bij gegevens die u uploadt naar Google.
    Voor websites en apps kunt u een toestemmingsbanner of andere aangepaste toestemmingsoplossing implementeren of een platform om toestemming te beheren (Consent Management Platform, CMP) gebruiken. Meer informatie over hoe u een toestemmingsbanner instelt met een platform om toestemming te beheren (CMP) of een contentmanagementsysteem (CMS)
    Als u gegevens wilt uploaden naar Google, neemt u contact op met uw juridische afdeling over een oplossing voor toestemmingsbeheer die past bij uw zakelijke behoeften.
  2. Informeer Google over de toestemmingskeuze of de toestemmingsstatus van de gebruiker. Veel CMP's sturen de toestemmingsstatus naar Google. Als u een aangepaste toestemmingsoplossing implementeert, moet u een methode implementeren om de toestemmingsstatus naar Google te sturen. Zie Een framework kiezen om toestemming te beheren.
  3. Zorg dat Google-tags en tags van derden zich gedragen in overeenstemming met de toestemmingskeuze van de gebruiker.

Een framework kiezen om toestemming te beheren

Uw toestemmingsoplossing moet een toestemmingsframework gebruiken om toestemmingsgegevens naar Google te sturen om gebruikerstoestemming van websites en apps door te geven. U heeft de keuze tussen de toestemmingsmodus van Google en het Transparency and Consent Framework van het IAB.

Als u gegevens uploadt naar Google, bijvoorbeeld winkelverkoopgegevens, neemt u toestemmingssignalen op, zodat u functies voor advertentiepersonalisatie zoals Klantenmatch kunt blijven gebruiken met gegevens over winkelverkopen. Meer informatie over hoe u toestemming voor geüploade gegevens stuurt

Toestemmingsmodus

Met de toestemmingsmodus kunt u de toestemmingsstatus van uw gebruikers voor cookies of app-ID's doorgeven aan Google. Tags passen hun gedrag aan en respecteren de keuzes van gebruikers.

Tags met toestemmingscontroles passen het gedrag van cookieopslag aan. Als een gebruiker geen toestemming geeft, slaan de tags geen cookies meer op, maar sturen ze in plaats daarvan pings naar de Google-server, zoals beschreven in Gedrag van de toestemmingsmodus. Dit betekent dat niet alle informatie over bezoekers die toestemming weigeren, verloren gaat. Met pings kunnen Google Analytics 4-property's gegevens modelleren, zoals beschreven in Over gemodelleerde belangrijke gebeurtenissen en Gedragsmodellering voor de toestemmingsmodus.

Transparency and Consent Framework (TCF) van IAB Europe

Het Transparency and Consent Framework (TCF) van IAB Europe biedt een alternatieve manier om de toestemmingsstatus te verkrijgen en te tracken. Als uw aangepaste implementatie of CMP gebruikmaakt van het TCF om toestemming te verkrijgen, wordt de toestemmingsstatus via een speciale TCF-tekenreeks aan Google doorgegeven. De Google-tag of Tag Manager kan deze tekenreeks lezen en het meetgedrag instellen voor tags met toestemmingscontroles. Zie Het Transparency and Consent Framework implementeren voor meer informatie. Voor gebruikers die nog niet zijn geregistreerd op de Wereldwijde leverancierslijst (Global Vendor List, GVL) van IAB Europe, biedt Google de modus voor aanvullende toestemming zoals beschreven in de technische specificatie voor de Stand voor aanvullende toestemming van Google.

Als uw gebruikers toestemming weigeren met een toestemmingsoplossing die gebruikmaakt van het TCF, kunnen GA4-property's geen gegevens modelleren om de ontbrekende informatie in te vullen.

Manieren om aan de slag te gaan met het beheer van gebruikerstoestemming

Andere privacyopties voor klanten

De toestemmingsmodus is maar één van de tools als het gaat om privacyveilige metingen. Als u meer wilt weten over andere oplossingen van Google, gebruikt u de Planner voor advertentieprivacy of bekijkt u de onderstaande instellingen: