Yleistä käyttäjäsuostumusten käsittelystä

Tämä artikkeli on tarkoitettu kaikille, jotka lähettävät dataa Googlelle ja pyytävät ja käsittelevät käyttäjäsuostumuksia.

Lue, miksi ja miten sinun voi olla tarpeen käsitellä käyttäjäsuostumuksia Google Analyticsia, Google Adsia tai Ads Data Hubia varten.

Miksi käyttäjäsuostumuksia tulee käsitellä?

Kuluttajat haluavat yhä enemmän vaikuttaa siihen, mitä dataa he jakavat, ja Googlen tarjoamien työkalujen avulla voit kunnioittaa käyttäjien valintoja. Google Analyticsia tai Google Adsia käyttävät verkkosivustot ja sovellukset keräävät ja tallentavat tietoa sivuston kävijöiden ja sovellusten käyttäjien toiminnasta. Voit ladata Google Adsiin dataa (esim. toimipistemyyntidataa) myös muista lähteistä.

Monilla alueilla on voimassa lakeja, jotka edellyttävät, että mainostajat pyytävät käyttäjiltä suostumuksen heitä koskevien tietojen tallentamiseen ja jakamiseen. Lait vaihtelevat oikeudenkäyttöalueen mukaan ja voivat muuttua ajan mittaan. Mainostajana olet itse vastuussa siitä, että ymmärrät sinua koskevat lait ja otat käyttöön suostumustyökalut kaikkea Googlelle jakamaasi dataa varten.

Tietojen tallentamiseen käytetään verkkosivustoilla evästeitä ja sovelluksissa sovellustunnisteita. Monet kuitenkin kutsuvat kaikkia tallennettuja tietoja evästeiksi. Tästä syystä evästesuostumuksella saatetaan viitata käyttäjän suostumuksen pyytämiseen sekä verkkosivustoilla että sovelluksissa. Vastaavasti evästebanneriksi kutsutaan usein kaikkia suostumustyökaluja.

Suostumusten käsittely

Käyttäjien suostumukset tulee käsitellä seuraavasti:

1. Pyydä käyttäjältä suostumusta niin, että hän voi joko antaa tai evätä suostumuksen toimintaansa koskevien tietojen tallentamiseen. On omalla vastuullasi pyytää käyttäjiltä suostumusta verkkosivustollasi tai sovelluksessasi ja kaikkea Googleen lataamaasi dataa varten.
    Voit ottaa verkkosivustoilla ja sovelluksissa käyttöön suostumusbannerin tai jonkin muun oman suostumusratkaisun tai käyttää suostumustenkäsittelyalustaa (CMP). Lue lisää suostumusbannerin käyttöönotosta suostumustenkäsittelyalustan (CMP) tai sisällönhallintajärjestelmän (CMS) avulla.
    Jos lataat dataa Googleen, kysy yrityksesi lakiosastolta, mikä suostumustyökalu sopii yrityksen tarpeisiin parhaiten.
  2. Ilmoita käyttäjän suostumusvalinta eli suostumustila Googlelle. Monet CMP:t lähettävät suostumustilan puolestasi Googlelle. Jos otat käyttöön oman suostumusratkaisun, sinun on otettava käyttöön myös tapa, jolla suostumustila lähetetään Googlelle. Lue lisää kohdasta Kehyksen valitseminen suostumuksen käsittelyä varten.
  3. Varmista, että Google-tagit ja kolmannen osapuolen tagit toimivat käyttäjän suostumusvalinnan mukaisesti.

Kehyksen valitseminen suostumusten käsittelyä varten

Suostumusratkaisun tulee ilmoittaa verkkosivustoilla ja sovelluksissa tehty käyttäjän suostumusvalinta lähettämällä suostumusdata Googlelle suostumuskehyksen avulla. Voit käyttää joko Googlen suostumustilaa tai IAB:n läpinäkyvyys- ja suostumuskehystä.

Jos lataat Googleen dataa (esim. toimipistemyyntidataa), muista lähettää myös suostumussignaalit, jotta voit jatkossakin hyödyntää mainosten personointiominaisuuksia (esim. toimipistemyyntidatan käyttö asiakaskohdistuksessa). Lue, miten voit lähettää ladattua dataa koskevan suostumuksen.

Suostumustila

Suostumustilan avulla voit ilmoittaa Googlelle evästeeseen tai sovellustunnukseen liittyvästä käyttäjäsuostumuksen tilasta. Tagien toiminta muuttuu käyttäjien valintojen mukaisesti.

Suostumustarkistuksia sisältävät tagit muuttavat evästeiden tallennukseen liittyvää toimintaa. Jos käyttäjä evää suostumuksen, tagit eivät enää tallenna evästeitä vaan lähettävät pingejä Googlen palvelimelle tämän artikkelin "Suostumustilan toiminta" ‐kohdassa kuvatulla tavalla. Tämä tarkoittaa, että kaikki tiedot kävijöistä, jotka eväävät suostumuksen, eivät katoa. Pingien ansiosta Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuudet voivat mallintaa dataa artikkeleissa Mallinnetut tärkeät tapahtumat ja Suostumustilaan liittyvän toiminnan mallintaminen kuvatulla tavalla.

IAB Europen läpinäkyvyys- ja suostumuskehys (TCF)

IAB Europen läpinäkyvyys- ja suostumuskehyksen (TCF) käyttäminen on yksi tapa hankkia suostumustila ja seurata sitä. Jos oma ratkaisu tai CMP käyttää TCF:ää suostumuksen pyytämiseen, se välittää suostumustilan Googlelle erityisenä TCF-merkkijonona. Google-tagi tai Tag Manager voi lukea tämän merkkijonon ja asettaa mittauskäyttäytymisen tageille, joissa on suostumustarkistus. Lue lisää IAB:n läpinäkyvyys- ja suostumuskehyksen käyttöönotosta. Jos et ole vielä rekisteröitynyt IAB Europen kansainväliseksi palveluntoimittajaksi (GVL), voit käyttää Googlen tarjoamaa Lisäsuostumustilaa, josta kerrotaan tässä artikkelissa.

Kun käyttäjät eväävät suostumuksen TCF:ää käyttävällä suostumusratkaisulla, GA4-mittauskokonaisuudet eivät voi mallintaa dataa puuttuvien tietojen täydentämiseksi.

Näin pääset alkuun käyttäjäsuostumusten käsittelyssä

Datalähde

1. Käyttäjän suostumuksen pyytäminen

2. Käyttäjän tekemän valinnan lähettäminen Googlelle

3. Sen varmistaminen, että Google-tagit ovat suostumusvalinnan mukaisia

Verkkosivusto

Suostumusbannerin käyttöönotto

Suostumustilan käyttöönotto

Suostumustilan toteutuksen tarkistaminen

Sovellus

Suostumusbannerin käyttöönotto

Suostumustilan käyttöönotto

Suostumustilan toteutuksen tarkistaminen

Datan lataukset Googleen

Käyttäjän suostumuksen pyytäminen datan lataamiseen Googleen

Datan lataamista koskevan suostumuksen lähettäminen Googlelle

Asiakkaiden muut yksityisyysasetukset

Suostumustila on vain yksi yksityisyyttä suojaavassa mittauksessa käytettävä työkalu. Jos haluat lisätietoa muista Googlen tarjoamista ratkaisuista, käytä Ads Privacy Planneria tai tutustu näihin asetuksiin: