[GA4] Detectie van trendwijzigingen

Detectie van trendwijzigingen ontdekt subtiele, maar langdurige en belangrijke wijzigingen in de richting van uw gegevens. Het is vergelijkbaar met Afwijkingsdetectie, omdat deze allebei een wijziging in de gegevens waarnemen. Het belangrijkste verschil is dat Afwijkingsdetectie plotselinge pieken of dalen in de gegevens waarneemt, terwijl detectie van trendwijzigingen subtielere veranderingen over een langere periode markeert.

Google Analytics toont deze wijzigingen op een inzichtenkaart in het gedeelte Inzichten en aanbevelingen van de homepage, in Momentopname van rapporten, in Momentopname van advertenties en in de Insights-hub.

Inzicht in trendwijzigingen

Veel soorten wijzigingen kunnen tot een trendwijziging leiden. Sommige wijzigingen zijn voorspelbaar en bedoeld. In dat geval hoeft u niets te doen. Als u bijvoorbeeld een nieuwe advertentiecampagne start, merkt u misschien een geleidelijke toename van de opbrengst op en neemt Analytics de trendwijziging waar als startdatum van de campagne.

Andere wijzigingen zijn onverwacht en vereisen meer aandacht, zoals belangrijke statistieken die een dalende trend vertonen. Stel bijvoorbeeld dat de registratieknop op uw website niet meer werkt door een recente update van uw websitecode. U merkt misschien niet meteen een daling in het aantal actieve gebruikers, maar na verloop van tijd stagneert uw groeipercentage omdat minder gebruikers zich kunnen registreren. Analytics stelt deze wijziging vast zodat u uw site kunt aanpassen.

Hoe het werkt

Als Google een wijziging in de richting van de tijdreeksgegevens voor een bepaalde statistiek vaststelt, plaatst Google een cirkel op de datum waarop de wijziging heeft plaatsgevonden. U kunt de cursor op de cirkel plaatsen voor meer informatie over de wijziging, waaronder de vorige en huidige wijzigingssnelheid en wanneer de trendwijziging heeft plaatsgevonden.

U kunt ook onderaan de inzichtenkaart op Rapport onderzoeken klikken om de gegevens verder te onderzoeken. Als u op de knop klikt, opent u een gedetailleerder rapport met dezelfde periode, statistiek en dimensie. U kunt de periode aanpassen, andere dimensies vergelijken of meer dimensie-uitsplitsingen toevoegen om de trendwijziging te onderzoeken.

Gevonden wijzigingstypen

Detectie van trendwijzigingen brengt een trendwijziging aan het licht als de voorspelde waarde verschilt van de werkelijke waarde. Dit gebeurt als een trend verandert van:

• Een toename naar een afname
  • Een afname naar een toename
  • Een grotere toename of afname
  • Een kleinere toename of afname

Problemen met trendwijzigingen oplossen

Voordat u wijzigingen aanbrengt in uw website of app als een trendwijziging plaatsvindt, is het belangrijk om te bedenken of het een verwachte wijziging is en wat de oorzaak van een onverwachte wijziging kan zijn. Als de verandering verwacht of positief is, wilt u waarschijnlijk geen wijzigingen aanbrengen.

Hieronder staan mogelijke redenen voor een trendwijziging:

Bedrijfscycli

Traditionele bedrijfscycli kunnen leiden tot een negatieve trendwijziging dat wordt verwacht en doorgaans geen extra aandacht vereist, tenzij de trend buiten een redelijk bereik valt. Voorbeelden zijn het einde van de feestdagen voor e-commercewebsites en het begin van het schoolseizoen voor gaming-apps.

Wijzigingen in de Analytics-property

Wijzigingen in de instellingen van uw property kunnen tot een trendwijziging leiden. Klik in Beheerder onder Property op Wijzigingsgeschiedenis van property en controleer of er wijzigingen hebben plaatsgevonden vóór de trendwijziging. Ontdek meer informatie over hoe u de geschiedenis van account-/propertywijzigingen weergeeft.

Wijzigingen aan uw website of app

Er kan een negatieve trendwijziging optreden als u uw website of app niet correct heeft ingesteld. Voorbeelden hiervan zijn:

• Technische problemen, zoals meer vertraging (of langere laadtijden van pagina's) en overbelasting van de server.
  • Ontbrekende of onjuiste instellingen in de metadata van uw pagina's, zoals robots.txt, sitemap.xml en SSL. Zoekmachines gebruiken metadata om uw pagina te rangschikken en onjuist ingestelde metadata kunnen leiden tot trendwijzigingen in het organische verkeer.
  • Advertentiecampagnes worden niet effectief ingesteld, wanneer de trendwijziging alleen plaatsvindt in betaald verkeer.

Hoe Analytics trendwijzigingen opspoort

Analytics Intelligence past een algoritme voor signaalsegmentering toe op een tijdreeks om te detecteren of een trendwijziging heeft plaatsgevonden. Het model verdeelt de tijdreeks in verschillende delen, zodat de gegevens in elk deel vergelijkbare patronen hebben en afwijkende delen andere patronen vertonen. De grenspunten tussen 2 delen worden de trendwijzigingen die we rapporteren.

De gemiddelde trainingsperiode om veranderingen te ontdekken is ongeveer 90 dagen voor dagelijkse gegevens en ongeveer 32 weken voor wekelijkse.