[GA4] Registrering af tendensændringer

Registrering af tendensændringer viser små, men langvarige og vigtige ændringer i mængden af data. Det minder om registrering af afvigelser, da de begge registrere en ændring af data. Den væsentligste forskel er, at registrering af afvigelser fremhæver pludselige stigninger eller fald i data, mens registrering af tendensændringer fremhæver mindre ændringer over en længere tidsperiode.

I Google Analytics vises disse ændringer på et indsigtskort i sektionen Indsigt og anbefalinger på startsiden, i Øjebliksbillede af rapporter og Øjebliksbillede af annoncering samt i Center for indsigt.

Forstå tendensændringer

Mange typer af ændringer kan føre til en tendensændring. Nogle ændringer er forudsigelige og tilsigtede. I disse tilfælde behøver du ikke at foretage dig noget. Hvis du f.eks. starter en ny annoncekampagne, kan du opleve en gradvis stigning i omsætningen. Analytics registrerer tendensændringen som kampagnens startdato.

Andre ændringer er uventede og kræver mere opmærksomhed, f.eks. vigtige metrics, der har en faldende tendens. En nylig opdatering af din websitekode betyder f.eks., at registreringsknappen på dit website ikke længere fungerer. Du vil muligvis ikke opleve et øjeblikkeligt fald i antallet af aktive brugere, men med tiden vil din vækstrate gå i stå, fordi færre brugere har mulighed for at registrere sig. Analytics registrerer denne ændring, så du kan foretage de nødvendige justeringer af dit website.

Sådan fungerer det

Når Google identificerer en ændring i retningen af tidsseriedata for en given metric, overlejrer Google en cirkel på den dato, hvor ændringen fandt sted. Du kan holde markøren over cirklen for at få flere oplysninger om ændringen, herunder den tidligere og den aktuelle ændringsrate, og hvornår tendensændringen fandt sted.

Du kan også klikke på Undersøg rapport nederst på indsigtskortet for at undersøge dataene yderligere. Hvis du klikker på knappen, åbnes en mere detaljeret rapport, hvor der er anvendt samme datointerval, metric og dimension. Du kan justere datointervallet, sammenligne andre dimensioner eller tilføje flere dimensionsopdelinger for at undersøge tendensændringen.

Registrerede ændringstyper

Registrering af tendensændringer viser en tendensændring, når den forventede værdi afviger fra den faktiske værdi, som finder sted, når en tendens ændrer sig fra:

• En stigning til et fald
  • Et fald til en stigning
  • En større stigning eller et større fald
  • En mindre stigning eller et mindre fald

Find og løs problemer i forbindelse med tendensændringer

Før du foretager ændringer på dit website eller i din app, når der sker en tendensændring, er det vigtigt først at overveje, om det er en forventet ændring, og hvad årsagen er, hvis den er uventet. Hvis ændringen er forventet eller positiv, ønsker du sandsynligvis ikke at foretage ændringer.

Nedenfor beskrives de mulige årsager til, at der er sket en ændring i tendensen:

Forretningscyklusser

Traditionelle forretningscyklusser kan føre til en negativ tendensændring, som forventes, og som normalt ikke kræver ekstra opmærksomhed, medmindre tendensen ligger uden for et rimeligt interval. Det kan f.eks. være juletiden for e-handelswebsites og starten på et nyt skoleår spilapps.

Ændringer af Analytics-ejendommen

Konfigurationsændringer af din ejendom kan føre til en tendensændring. Klik på Ændringshistorik på ejendomsniveau i Administrator under Ejendom, og tjek, om der er sket ændringer før tendensændringen. Få flere oplysninger om, hvordan du kan se historikken for konto-/ejendomsændringer

Ændringer på dit website eller i din app

En negativ tendensændring kan opstå, hvis du ikke har konfigureret dit website eller din app korrekt. Her er nogle eksempler:

• Tekniske problemer som f.eks. øget forsinkelse (eller sideindlæsningstid), serveroverbelastning osv.
  • Manglende eller forkerte indstillinger i dine siders metadata, f.eks. robots.txt, sitemap.xml, SSL osv. Søgemaskiner bruger metadata til at rangere din side, og forkert konfigurerede metadata kan føre til en tendensændring i organisk trafik.
  • Annoncekampagner indstilles ineffektivt, når tendensændringen kun sker i betalt trafik.

Sådan registrerer Analytics tendensændringer

Analytics-indsigt anvender en algoritme til signalsegmentering på en tidsserie for at registrere, om der er sket en tendensændring. Modellen segmenterer tidsserierne i flere dele, så data i de enkelte dele deler mønstre, der ligner hinanden, mens forskellige dele har forskellige mønstre. Grænsepunkterne mellem to dele bliver de tendensændringer, vi rapporterer.

Den typiske træningsperiode til registrering af ændringer i daglige data er ca. 90 dage, og ugentlige data er ca. 32 uger.