[GA4] Detecció de canvis de tendències

La detecció de canvis de tendències mostra canvis subtils però duradors i importants en la direcció de les dades. És semblant a la detecció d'anomalies, ja que totes dues detecten un canvi en les dades. La diferència principal és que la detecció d'anomalies destaca els pics o les caigudes sobtats en les dades, mentre que la detecció de canvis de tendències destaca canvis més subtils durant un període de temps més llarg.

Google Analytics mostra aquests canvis en una targeta d'estadístiques a la secció Estadístiques i recomanacions de la pàgina d'inici, a Instantània d'informes i a Instantània de publicitat, i al Centre d'estadístiques.

Entendre els canvis de tendències

Hi ha molts tipus de canvis que poden provocar un canvi de tendències. Alguns canvis són previsibles i intencionats. En aquests casos, no caldrà que feu res. Per exemple, si inicieu una campanya publicitària nova, és possible que vegeu un augment gradual dels ingressos; Analytics detectarà el canvi de tendències com la data d'inici de la campanya.

Altres canvis són inesperats i requereixen més atenció, com ara mètriques importants que tenen una tendència a la baixa. Per exemple, suposem que, a causa d'una actualització recent del codi del vostre lloc web, el botó de registre del lloc web deixa de funcionar. Pot ser que no observeu una disminució immediata dels usuaris actius, però amb el temps la vostra taxa de creixement s'atura perquè es poden registrar menys usuaris. Analytics detectarà aquest canvi perquè pugueu fer els ajustos necessaris al lloc web.

Com funciona

Quan Google identifica un canvi en la direcció de les dades de sèrie temporal d'una mètrica determinada, superposa un cercle a la data en què s'ha produït el canvi. Podeu passar el cursor per sobre del cercle a fi d'obtenir més informació sobre el canvi, com ara el percentatge de canvi anterior i actual i el moment en què s'ha produït el canvi de tendència.

També podeu fer clic a Investiga l'informe, a la part inferior de la targeta d'estadístiques, per investigar més les dades. En fer clic al botó, s'obre un informe més detallat que té aplicats el mateix interval de dates, la mateixa mètrica i la mateixa dimensió. Podeu ajustar l'interval de dates, comparar altres dimensions o afegir més desglossaments de dimensions per investigar el canvi de tendències.

Tipus de canvis detectats

La detecció de canvi de tendències mostra un canvi de tendència quan el valor previst difereix del valor real, cosa que es produeix quan una tendència canvia:

• D'un augment a una disminució
  • D'una disminució a un augment
  • Respecte d'un augment o disminució més pronunciats
  • Respecte d'un augment o disminució menys pronunciats

Resoldre problemes relacionats amb els canvis de tendències

Abans de fer cap canvi al lloc web o a l'aplicació quan es produeixi un canvi de tendències, és important que primer us plantegeu si es tracta d'un canvi esperat i quina n'és la causa en cas que sigui inesperat. Si el canvi és esperat o positiu, probablement no voldreu fer cap canvi.

A continuació es descriuen els motius possibles pels quals s'ha produït un canvi de tendències:

Cicles empresarials

Els cicles empresarials tradicionals poden generar un canvi de tendències negatiu que s'espera i que normalment no requereix atenció addicional, tret que la tendència es trobi fora d'un interval raonable. En són exemples el final de les festes en el cas dels llocs web de comerç electrònic o l'inici del curs escolar en el cas de les aplicacions de videojocs.

Canvis a la propietat d'Analytics

Els canvis de configuració a la vostra propietat poden provocar un canvi de tendències. A Administració, a Propietat, feu clic a Historial de canvis de la propietat i comproveu si s'ha produït cap canvi abans del canvi de tendències. Obteniu informació sobre com podeu consultar l'historial de canvis d'un compte o d'una propietat.

Canvis al lloc web o a l'aplicació

Es pot produir un canvi de tendències negatiu si no heu configurat correctament el lloc web o l'aplicació. Aquí en teniu alguns exemples:

• Problemes tècnics, com ara l'augment de la latència (o del temps de càrrega de les pàgines), la sobrecàrrega del servidor, etc.
  • Configuració inexistent o incorrecta de les metadades de les pàgines (com ara robots.txt, sitemap.xml, SSL, etc.). Els motors de cerca utilitzen metadades per classificar la pàgina; les metadades mal configurades poden provocar un canvi de tendències en el trànsit orgànic.
  • Campanyes publicitàries configurades de manera ineficaç, quan el canvi de tendències només es produeixi en el trànsit de pagament.

Com detecta Analytics els canvis de tendències

Analytics Intelligence aplica un algoritme de segmentació de senyals a una sèrie temporal per detectar si s'ha produït un canvi de tendències. El model segmenta la sèrie temporal en diverses parts, de manera que una mateixa part comparteix patrons similars, mentre que parts diferents tenen patrons distints. Els punts límit entre dues parts es converteixen en els canvis de tendències de què informem.

El període d'aprenentatge habitual per detectar canvis en les dades diàries és de 90 dies aproximadament i, en les dades setmanals, d'unes 32 setmanes.