E-handel

[GA4] Ställa in e-handelshändelser

Ta reda på hur användare interagerar med produkterna och tjänsterna du säljer

När du vet hur användare interagerar med produkterna och tjänsterna du säljer kan du optimera shoppingupplevelsen på din e-handelswebbplats eller i din e-handelsapp. Du kan till exempel mäta vilka produkter som användarna oftast tittar på och hur produktplacering, erbjudanden och bannerannonser påverkar antalet konverteringar.

Har du tre minuter över? Hjälp oss att förbättra dokumentationen om e-handel i GA4 genom att svara på en kort onlineenkät.

Samla in e-handelsdata

För att kunna samla in e-handelsdata måste du lägga till e-handelshändelser på din webbplats eller i din app eller i Google Taggstyrning-behållaren. Eftersom dessa händelser kräver ytterligare sammanhang för att vara meningsfulla skickas de inte automatiskt. När du har lagt till händelserna och någon använder webbplatsen eller appen börjar du se e-handelsdata i Analytics.

Obs! Om du hanterar din webbplats med Shopify som byggverktyg för webbplatser eller CMS-system spåras vissa händelser automatiskt via Shopify-pixeln.

Använd följande rullgardinsmenyer för att se information om hur du skickar händelserna:

Google-tagg (webbplatser)

Du kan placera e-handelshändelser var som helst nedanför Google-taggen. Några exempel på giltiga placeringar av händelser:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <!-- Placera taggen här -->
    <!-- Här kan du placera e-handelshändelser -->

<title>Namnet på sidan</title>
    <!-- Här kan du placera e-handelshändelser -->
</head>
<body>
<!-- Här kan du placera e-handelshändelser -->
    <!-- Den del av webbplatsen som visas för användarna -->
<!-- Här kan du placera e-handelshändelser -->
</body>
</html>

Mer information om hur du skickar händelser finns i Ställa in händelser. Mer information om varje händelse finns i Mäta e-handel. Läs mer om hur du placerar Google-taggen i Om Google-taggen.

Google Taggstyrning (webbplatser)

Du kan placera e-handelshändelser var som helst i datalagret. När du har placerat en e-handelshändelse i datalagret och skapat en Google Analytics 4-konfigurationstagg ska du skapa en Google Analytics 4-händelsetagg för händelsen.
Så här skapar du en Google Analytics 4-händelsetagg för händelsen:
  1. Klicka på Taggar > Ny i Google Taggstyrning.
  2. Klicka på Taggkonfiguration > Google Analytics: GA4-händelse.
  3. Välj din Google Analytics 4-konfigurationstagg i Konfigurationstagg.
  4. Ange namnet på händelsen i Händelsenamn (till exempel view_item_list).
  5. Lägg till en rad för varje parameter på händelsenivå i Händelseparametrar.
    Parametrar på händelsenivå är parametrar som du inkluderar i händelsen utanför items-matrisen, till exempel parametrarna item_list_id och item_list_name i händelsen view_item_list
  6. Ge parametern ett namn i Parameternamn.
  7. Gå till Värde, klicka på + vid fältet och välj en befintlig variabel eller lägg till en ny.
  8. Spara och publicera behållaren.

När du vill utlösa en händelse när ett visst villkor är uppfyllt (till exempel när någon klickar på en knapp) ska du skapa en utlösare och sedan lägga till utlösaren i Google Analytics 4-händelsetaggen.

Mer information om hur du skickar händelser finns i Ställa in händelser. Läs mer om de olika händelserna, inklusive e-handelsparametrar, i Mäta e-handel.

Google Analytics för Firebase (appar)

När du har installerat Google Analytics för Firebase SDK kan du se information om de specifika e-handelshändelserna i Mäta e-handel i Firebase-dokumentationen. Alla händelser är samma som för webben, men kodavsnitten varierar beroende på vilket programmeringsspråk du använder.
Om du har installerat Google Analytics för Firebase SDK kan du även lägga till Taggstyrning i appen så att du kan fjärrkonfigurera händelser och parametrar i Taggstyrning.

Kontrollera konfigurationen i realtid

Det kan ta upp till 24 timmar innan rapporter och utforskningar fylls med e-handelsdata. Under tiden kan du kontrollera att du har ställt in e-handelshändelserna på rätt sätt genom att aktivera felsökningsläget. Sedan kan du använda DebugView för att se din data i realtid.

Lägga till parametrar i e-handelshändelser

Parametrar ger sammanhang kring hur kunder interagerar med produkterna eller tjänsterna du säljer. Information om de specifika produkter eller tjänster du säljer anges på artikelnivå (det vill säga i en items-matris). Information om användarinteraktioner med dessa produkter eller tjänster anges på händelsenivå (det vill säga utanför items-matrisen).

Exempel: En användare klickar på en Köp-knapp på din webbplats, vilket utlöser en purchase-händelse. Tillsammans med purchase-händelsen kan du skicka med totalbeloppet som kunden spenderade (på händelsenivå) och priset på en specifik artikel (på artikelnivå).

Följande kodavsnitt för Google-taggen visar var dessa parametrar placeras:

gtag("event", "view_item", {
  // Parametrar på händelsenivå
  items: [
    {
      // Parametrar på artikelnivå
    }
  ]
});

De rekommenderade e-handelsparametrarna samlas in automatiskt i dimensioner och mätvärden i Analytics som är tillgängliga för rapportering. Alla parametrar som är attribut hos din data (till exempel färg eller storlek på en tröja) fyller dimensioner. Alla parametrar som är kvantitativa mätningar (som siffror, genomsnitt, kvoter och procentandelar) fyller mätvärden.

Om du skickar anpassade parametrar i dina e-handelshändelser och vill se dem i rapporterna kan du läsa Anpassade dimensioner och mätvärden.

Mer information om hur du ställer in händelseparametrar finns i Ställa in händelseparametrar.

Så fungerar e-handelshändelser

Google Analytics innehåller flera fördefinierade händelser som du kan använda som utgångspunkt för att samla in information om användarinteraktion med din butik. Eftersom e-handelshändelserna automatiskt fyller dimensioner och mätvärden och eftersom Google utför beräkningar för att ge dig mer värdefulla insikter, bör du använda dessa händelser i stället för att skapa egna anpassade händelser.

Erbjudanden

Erbjudanden är ett sätt att marknadsföra en viss del av din webbplats eller app från en annan del av webbplatsen eller appen. Exempel på erbjudanden är bannerannonser och popup-rutor som uppmärksammar kunden på uppdateringar och rabatter som är viktiga för ditt företag.

Du kan mäta när användare interagerar med dina erbjudanden och vilken effekt erbjudandena har på antalet konverteringar genom att lägga till händelserna view_promotion och select_promotion. Mer information finns i Tillämpa erbjudanden.

När du lägger till dessa händelser på din webbplats eller i din app ska du ta med parametrarna promotion_id och promotion_name på händelsenivå. Med dessa parametrar kan du identifiera vilka erbjudanden som användarna interagerar med. Du väljer själv erbjudandets namn och id, men tänk på att använda namn och id:n på ett enhetligt sätt på hela din webbplats eller i hela din app.

Om du vill mäta när någon gör ett köp efter att ha tittat eller klickat på en kampanj ska du lägga till minst en av parametrarna promotion_id och promotion_name i varje efterföljande e-handelshändelse.

Återbetalning

Du kan mäta både fullständiga och partiella återbetalningar med händelsen refund. En fullständig återbetalning omfattar alla artiklar som användaren köpte. En partiell återbetalning omfattar endast vissa av artiklarna som köptes. Tänk på att inkludera varje återbetald artikel i en items-matris, oavsett om du beviljar en fullständig eller partiell återbetalning. Mer information finns i Göra ett köp eller bevilja en återbetalning.

Se din e-handelsdata

Din e-handelsdata fyller dimensioner och mätvärden som är tillgängliga i Google Analytics, i BigQuery och via Google Analytics Data API.

Rapporterna E-handelsköp och Översikt över intäktsgenerering visar e-handelsinformation automatiskt. Med Utforskningar, BigQuery och Data API kan du göra ad-hoc-analyser och skapa anpassade verktyg utanför Analytics. Läs om hur du kan analysera din e-handelsdata i Lösningar för utforskning av e-handel.