E-commerce

[GA4] E-commercegebeurtenissen instellen

Inzicht krijgen in de interactie van gebruikers met de door u verkochte producten en services

Als u weet hoe gebruikers omgaan met de producten en services die u verkoopt, kunt u de winkelbeleving op uw e-commercewebsite of mobiele app optimaliseren. U kunt bijvoorbeeld meten welke producten uw gebruikers het vaakst bekijken en hoe de productplaatsing, promoties en banners van invloed zijn op conversies.

Heeft u 3 minuten tijd? Help ons de e-commercedocumentatie voor GA4 te verbeteren door een korte online enquête in te vullen.

E-commercegegevens verzamelen

Als u e-commercegegevens wilt verzamelen, moet u e-commercegebeurtenissen toevoegen aan uw website of app of in uw Google Tag Manager-container. Omdat voor deze gebeurtenissen extra context nodig is, worden de gebeurtenissen niet automatisch verstuurd. Zodra u de gebeurtenissen toevoegt en iemand de website of app gebruikt, ziet u e-commercegegevens in Analytics.

Opmerking: Als u uw site beheert met Shopify als websitebouwer of CMS, worden sommige gebeurtenissen automatisch bijgehouden via de Shopify-pixel.

In deze dropdownmenu's vindt u informatie over hoe u de gebeurtenissen stuurt:

Google-tag (websites)

U kunt e-commercegebeurtenissen overal plaatsen waar u de Google-tag heeft geplaatst. Deze plaatsen zijn bijvoorbeeld geldige plaatsen voor de gebeurtenissen.

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <!-- Uw tag komt hier -->
    <!-- U kunt hier e-commercegebeurtenissen plaatsen -->

<title>De titel van de pagina</title>
    <!-- U kunt hier e-commercegebeurtenissen plaatsen -->
</head>
<body>
    <!-- U kunt hier e-commercegebeurtenissen plaatsen -->
    <!-- Het deel van uw site dat aan gebruikers wordt getoond -->
    <!-- U kunt hier e-commercegebeurtenissen plaatsen -->
</body>
</html>

Zie Gebeurtenissen instellen voor meer informatie over gebeurtenissen versturen. Zie E-commerce meten voor meer informatie over elke gebeurtenis. Zie Over de Google-tag voor meer informatie over hoe u de Google-tag plaatst.

Google Tag Manager (websites)

U kunt een e-commercegebeurtenis overal in uw gegevenslaag plaatsen. Zodra een e-commercegebeurtenis in de gegevenslaag staat en u een Google Analytics 4-configuratietag heeft gemaakt, maakt u een Google Analytics 4-gebeurtenistag voor de gebeurtenis.
Zo maakt u een Google Analytics 4-gebeurtenistag voor de gebeurtenis:
  1. Klik in Google Tag Manager op Tags > Nieuw.
  2. Klik op Tagconfiguratie > Google Analytics: GA4-gebeurtenis.
  3. Selecteer in Configuratietag uw Google Analytics 4-configuratietag.
  4. Geef bij Gebeurtenisnaam de naam van de gebeurtenis op (bijvoorbeeld view_item_list).
  5. Voeg in Gebeurtenisparameters een rij toe voor elke parameter op gebeurtenisniveau.
    Parameters op gebeurtenisniveau zijn parameters die u binnen de gebeurtenis opneemt, buiten de matrix met artikelen, zoals de parameters item_list_id en item_list_name in de gebeurtenis view_item_list.
  6. Vul bij Parameternaam een naam in voor de parameter.
  7. Klik in Waarde op + naast het veld en kies een bestaande variabele of voeg een nieuwe variabele toe.
  8. Sla de container op en publiceer deze.

Als u een gebeurtenis wilt activeren gebaseerd op een voorwaarde (bijvoorbeeld als iemand op een knop klikt), maakt u een trigger en voegt u de trigger toe aan de Google Analytics 4-gebeurtenistag.

Zie Gebeurtenissen instellen voor meer informatie over gebeurtenissen versturen. Zie E-commerce meten voor meer informatie over elke gebeurtenis, waaronder over e-commerceparameters.

Google Analytics voor Firebase (mobiele apps)

Nadat u de Google Analytics voor Firebase-SDK heeft geïnstalleerd, bekijkt u E-commerce meten in de Firebase-documentatie om te zien wat de specifieke e-commercegebeurtenissen zijn. Alle gebeurtenissen zijn hetzelfde als die voor het web, maar de fragmenten verschillen afhankelijk van de programmeertaal die u gebruikt.
Als u de Google Analytics voor Firebase SDK heeft geïnstalleerd, kunt u ook Tag Manager toevoegen aan uw app, zodat u op afstand gebeurtenissen en parameters kunt instellen in Tag Manager.

De instellingen in realtime controleren

Het kan 24 uur duren voordat rapporten en verkenningen uw e-commercegegevens bevatten. In de tussentijd gaat u na of u uw e-commercegebeurtenissen correct heeft ingesteld door de foutopsporingsmodus aan te zetten. Nadat u de foutopsporingsmodus heeft aangezet, gebruikt u DebugView om uw gegevens in realtime te bekijken.

Parameters toevoegen aan e-commercegebeurtenissen

Parameters bieden context over de manieren waarop klanten interactie hebben met de producten of services die u verkoopt. Informatie over de specifieke producten of services die u verkoopt, behoort bij het artikelniveau (d.w.z. binnen een items-matrix). Informatie over gebruikersinteracties met die producten of services behoort tot het gebeurtenisniveau (d.w.z. buiten de items-matrix).

Iemand klikt bijvoorbeeld op een aankoopknop op uw website om een purchase-gebeurtenis te activeren. Bij de purchase-gebeurtenis kunt u het totale bedrag vermelden dat de klant heeft uitgegeven (op gebeurtenisniveau) en het bedrag dat een specifiek artikel kost (op artikelniveau).

Dit codefragment voor de Google-tag illustreert waar deze parameters komen:

gtag("event", "view_item", {
  // Parameters op gebeurtenisniveau
  items [
    {
      // Parameters op artikelniveau
    }
  ]
});

De aanbevolen e-commerceparameters worden automatisch verzameld in voor rapportage beschikbare dimensies en statistieken in Analytics. Alle parameters die kenmerken zijn van uw gegevens (zoals de kleur of maat van een shirt), worden gebruikt om dimensies in te vullen. Alle parameters die kwantitatieve metingen zijn (zoals getallen, gemiddelden, verhoudingen en percentages), worden gebruikt om statistieken in te vullen.

Zie Aangepaste dimensies en statistieken als u aangepaste parameters verstuurt in uw e-commercegebeurtenissen en deze in rapporten wilt bekijken.

Zie Gebeurtenisparameters instellen voor meer informatie over hoe u gebeurtenisparameters instelt.

Inzicht in de e-commercegebeurtenissen

Google Analytics biedt een aantal vooraf gedefinieerde gebeurtenissen waarmee u informatie kunt verzamelen over de manier waarop gebruikers interactie hebben met uw winkel. Omdat de e-commercegebeurtenissen worden gebruikt om automatisch dimensies en statistieken in te vullen en Google berekeningen uitvoert om u meer waardevolle inzichten te bieden, moet u deze gebeurtenissen gebruiken in plaats van uw eigen aangepaste gebeurtenissen te maken.

Promoties

Promoties zijn een manier om reclame te maken voor een deel van uw website of app in een ander deel van uw website of app. Promoties zijn bijvoorbeeld banners en pop-upvensters die de aandacht van klanten vestigen op updates en kortingen die belangrijk zijn voor uw bedrijf.

Voeg de gebeurtenissen view_promotion en select_promotion toe om te meten wanneer gebruikers interactie hebben met uw promoties en om de impact te meten van die promoties op conversies. Zie Promoties toepassen voor meer informatie.

Als u deze gebeurtenissen aan uw website of app toevoegt, neemt u de parameters promotion_id en promotion_name op gebeurtenisniveau op. Met de parameters kunt u bepalen met welke promoties gebruikers interactie hebben. U kunt zelf de naam en ID van de promotie bepalen. U moet er wel voor zorgen dat u de namen en ID's consistent toewijst op uw site of in uw app.

Als u wilt meten wanneer iemand een aankoop doet nadat hij een promotie heeft bekeken of erop heeft geklikt, moet u ervoor zorgen dat ten minste één van de parameters (promotion_id of promotion_name) aan elke volgende e-commercegebeurtenis wordt toegevoegd.

Terugbetalingen

Volledige en gedeeltelijke terugbetaling meet u met de gebeurtenis refund. Bij een volledige terugbetaling worden alle gekochte artikelen gebruikt, bij een gedeeltelijke terugbetaling alleen een deel van de gekochte artikelen. Zorg dat elk terugbetaald artikel staat vermeld in een matrix met artikelen, ongeacht of u een volledige of gedeeltelijke terugbetaling uitvoert. Zie Een aankoop doen of een terugbetaling uitvoeren voor meer informatie.

Uw e-commercegegevens bekijken

Uw e-commercegegevens worden ingevuld met dimensies en statistieken waartoe u overal in Google Analytics toegang toe heeft, in BigQuery en met de Google Analytics Data-API.

In de rapporten E-commerceaankopen en Inkomsten genereren: Overzicht worden e-commercegegevens automatisch vermeld. Met verkenningen, BigQuery en de Data API kunt u ad-hocanalyses uitvoeren en aangepaste tools maken buiten Analytics. Zie Oplossingen voor e-commerce-verkenningen voor manieren om uw e-commercegegevens te analyseren.