[UA→GA4] Jämförelse av mätvärden: Google Analytics 4 kontra Universal Analytics

Vad du kan förvänta dig när du jämför mätvärden mellan Google Analytics 4 och Universal Analytics

När du ställer in Google Analytics 4 kanske du vill jämföra de rapporterade resultaten i din Google Analytics 4-egendom med resultaten i din Universal Analytics-egendom. I den här artikeln beskriver vi i vilken utsträckning du kan eller inte kan jämföra mätvärden i Universal Analytics och Google Analytics 4.

Innehåll i artikeln:

Användare

I Universal Analytics finns det två användarmätvärden: Totalt antal användare och Nya användare. I Google Analytics 4 finns det tre användarmätvärden: Totalt antal användare, Aktiva användare och Nya användare.

Mätvärde

UA

GA4

Totalt antal användare

Primärt användarmätvärde i UA: Totalt antal användare

Totalt antal unika användare som loggade en händelse

Nya användare

Antalet användare som interagerade med din webbplats för första gången

Antalet användare som interagerade med din webbplats eller startade din app för första gången

Mätvärdet mäts som antalet nya unika användar-id:n som loggade händelsen first_open eller first_visit.

Aktiva användare

Inte tillämpligt

Primärt användarmätvärde i GA4: Antalet unika användare som besökte din webbplats eller app. En aktiv användare är en användare som har en engagerad session eller när Analytics samlar in något av följande:

Viktigt att tänka på

Universal Analytics visar Totalt antal användare (visas somAnvändare ) i de flesta rapporter, medan GA4 fokuserar påAktiva användare (visas också somAnvändare . Termen Användare är alltså samma, men beräkningen av mätvärdet skiljer sig åt, eftersom UA använder Totalt antal användare och GA4 använder Aktiva användare.

Beroende på hur ofta användarna återkommer till din webbplats kan mätvärdet Totalt antal användare i UA och mätvärdet Aktiva användare i GA4 vara mer eller mindre lika.

Du kan jämföra Totalt antal användare i UA med Totalt antal användare i GA4 genom att använda Utforskningar i GA4 för att hitta det totala antalet användare. Dessa siffror kan vara mer jämförbara än mätvärdet Användare i GA4-rapporterna på grund av skillnaderna i definitioner.

De två typerna av egendomar kan använda olika inställningar, som identitetsutrymmen för användare. Google Analytics 4-egendomen kanske till exempel använder User-ID medan Universal Analytics-egendomen använder Client-ID.

UA-rapporterna kan utesluta data baserat på filter. GA4-egendomar har för närvarande inte stöd för dessa filter.

Det är inte ovanligt med skillnader i användarrelaterad data mellan Google Analytics 4 och Universal Analytics. Sidvisningsavvikelser på upp till 10 % och användar- och sessionsrelaterade avvikelser på upp till 20 % är att förvänta och inget att oroa sig över. Även om båda produkterna har liknande och jämförbara miljöer uppstår avvikelser eftersom de använder mätvärden med lite olika definitioner och som kan variera från företag till företag beroende på flera olika faktorer.

Sidvisningar

I allmänhet bör sidvisningar vara ganska samstämmiga mellan UA och GA4, oftast inom några få procentenheter, eftersom Google-taggen aktiveras på varje sida och genererar en sidvisning. Skillnaderna kan dock variera beroende på vilka filter du har ställt in i Universal Analytics eller Google Analytics 4.

Mätvärde

UA

GA4

Sidvisning

Totalt antal visade sidor. Upprepade visningar av en enstaka sida räknas.

Visningar: Det totala antalet appskärmar och/eller webbsidor som användarna såg. Mätvärdet Visningar i rapportgränssnittet är en kombination av sidvisningar och skärmvisningar. Upprepade visningar av en enskild skärm eller sida räknas.

Unik sidvisning

Totalt antal visade sidor. Dubbletter räknas inte

Inte tillämpligt

Viktigt att tänka på

Universal Analytics mäter skärmvisningar i separata mobilspecifika egendomar. GA4 kombinerar både webb- och appdata i samma egendom. Om du registrerar både webb- och appdata i din GA4-egendom bör du ta hänsyn till den extra apptrafiken när du jämför mätvärden för sidvisningar mellan de båda plattformarna.

Universal Analytics tillåter ytterligare filtreringsalternativ som kan påverka vilken data som tas med i vyn du jämför med. Om du till exempel använder ett filter för att utesluta särskilda geografiska regioner kan antalet sidvisningar skilja sig åt mellan UA och GA4.

Google Analytics 4-egendomar har för närvarande inte stöd för filter. Data i Universal Analytics-rapporterna kan omfattas av vyfilter som utesluter data. Exempelvis är det möjligt att filtrera bort trafik från interna IP-adresser och oönskade hänvisningar i både UA och GA4 , men i UA är det möjligt att tillämpa ytterligare filter. När du jämför egendomar bör du se till att använda samma filter för dem båda.

För vissa Universal Analytics-egendomar är det regel att ange en manuell sidvisning för appar för en sida (SPA). Anledningen är att det i UA inte går att mäta sidvisningar för SPA utan ytterligare konfigurering. I Google Analytics 4 behöver du inte implementera anpassad taggning. I stället kan du aktivera förbättrad mätning för att mäta dessa sidvisningar automatiskt.

Köp

Antalet onlineköp bör stämma överens. Vi förväntar oss aldrig att alla händelser ska registreras perfekt, och köphändelser är inget undantag. Dessa händelser är dock atomiska och viktiga och bör därför överensstämma i UA och GA4.

Se till att du samlar in ett unikt värde på transaction_id i både UA och GA4 för att säkerställa att du jämför liknande mätvärden.

Mätvärde

UA

GA4

Köp

• purchase-händelser aktiveras i modellen Förbättrad e-handel
  • Data hämtas från en products-matris via JavaScript från Google Analytics och samlas in i en purchase-händelse när du väljer att skicka händelsen
  • purchase-händelser rekommenderas och samlar in data på ett liknande sätt som UA, men det finns skillnader
  • Tillhandahåller inte ytterligare JavaScript för matrisinsamling. Du förväntas tillhandahålla items-matrisen när du samlar in en purchase-händelse på egen hand. (Samma rekommendation gäller när du fyller ett datalagerobjekt.)

Viktigt att tänka på

Om parametern transaction_id inte tillämpas konsekvent och på rätt sätt kan det förekomma märkbara skillnader när data jämförs. För datakvalitets- och jämförelseändamål bör du se till att denna data samlas in konsekvent enligt dokumentationen.

Tänk på att använda alla obligatoriska parametrar för implementering av e-handel i GA4 och UA så att uppgifter om e-handel registreras på rätt sätt.

UA-rapporterna kan utesluta data baserat på visningsfilter.

Om du jämför de senaste rapporterna kan du se skillnader eftersom GA4 fortfarande bearbetar data. GA4 kan till exempel uppdatera attribuerade konverteringar i upp till sju dagar efter att konverteringen registrerades.

Sessioner

Mätvärde

UA

GA4

Session

• Tidsperioden då en användare aktivt interagerar med din webbplats eller app
  • Har definierade parametrar för vad som kan få den att sluta, till exempel att en session avslutas efter 30 minuters inaktivitet (beroende på inställningarna för tidsgräns för sessionen), att tidsstämpeln ändras vid midnatt (enligt den aktuella tidszonen i) eller att nya kampanjparametrar påträffas.
  • Om en användare kommer tillbaka efter tidsgränsen för en session inleds en ny session.
  • Om användaren besöker webbplatsen vid midnatt inleds en ny session.
  • Om en användare registrerar nya kampanjparametrar på webbplatsen inleds en ny session.

Kallas även Sessionsstart

• För att fastställa vilken session en händelse kommer från genererar händelsen session_start ett sessions-id. Analytics kopplar detta sessions-id till varje efterföljande händelse under sessionen
  • En session avslutas efter 30 minuters inaktivitet, beroende på inställningarna för tidsgräns för sessionen.
  • Sessioner startas inte om vid midnatt eller när nya kampanjparametrar påträffas.
  • Om en användare kommer tillbaka efter tidsgränsen för en session inleds en ny session.

Viktigt att tänka på

Skillnaden i hur sessioner räknas i UA respektive GA4 kan variera från företag till företag beroende på olika faktorer, bland annat följande:

• Geografi – ta hänsyn till användarnas tidszoner och sannolikheten för att de når gränsvärdet för midnatt för att inleda en ny session. Detta är särskilt relevant om du har en internationell kundbas.
  • Användning av UTM på ägda webbplatser eller i ägda appar – vi rekommenderar inte att du använder UTM-taggning på din egen webbplats eftersom det leder till att sessionen återställs i Universal Analytics. Om du använder UTM på din egen webbplats kan du se ett mycket större antal sessioner i UA än i GA4.
  • Filter – data i UA-rapportering kan påverkas av vyfilter som utesluter data. Data i GA4-rapporter för Google Analytics 360-kunder kan påverkas av filter som definierar vilken data från en källegendom som visas i en underordnad egendom. Google Analytics genererar dock fortfarande ett sessions-id när du filtrerar bort händelsen session_start från en underordnad egendom.
  • Uppskattning – Google Analytics 4-egendomar använder en statistisk uppskattning av antalet sessioner som inträffade på din webbplats eller i din app genom att uppskatta antalet unika sessions-id:n. Universal Analytics-egendomar gör däremot ingen uppskattning av antalet sessioner. De uppskattningar som används av Google Analytics 4-egendomar beräknar sessioner effektivare, med hög noggrannhet och låg felfrekvens. Läs mer om Analytics-sessioner.

Sessions-/trafikbaserade förvärvsmätvärden

Mätvärde

UA

GA4

Sessions-/trafikbaserade förvärvsmätvärden

Finns i avsnittet Förvärv i flera rapporter, bland annat Kanaler och Källa/medium

Kanal eller Källa/medium är den dimension som analyseras mot mätvärden som Användare och Sessioner.

Standardattributionen för tillbakablicksperiod för en session bestäms av inställningen Kampanjens tidsgräns. Som standard är det sex månader.

Trafikbaserade förvärvsmätvärden finns i rapporten Trafikförvärv.

Dimensionerna Kanal eller Källa/medium mäts mot mätvärden som Användare och Sessioner.

Observera att de största skillnaderna i förvärvsmätvärden mellan UA och GA4 motsvarar skillnaderna i mätvärdena Användare och Sessioner.

Attributionen konverteringsperiod för sessioner avgörs av inställningen Alla andra konverteringshändelser. Som standard är detta 90 dagar. Läs mer om hur du väljer eller uppdaterar attributionsinställningar.

Viktigt att tänka på

Eftersom Sessioner och Användare är de viktigaste jämförelsemätvärdena för förvärvsmätvärden kan du läsa avsnitten Sessioner och Användare i den här artikeln.

Konverteringar

Om dina konverteringar baseras på måladresser eller Händelser i UA, som Kategori/Åtgärd/Etikett, för vilka du har angett motsvarande GA4-konverteringshändelser, kan Konverteringar vara ganska samstämmiga. Det finns dock viktiga skillnader mellan UA och GA4 som kan göra det svårt att jämföra antalet konverteringar.

Mätvärde

UA

GA4

Konverteringar

Du definierar ett mål för att ange att en viss användaråtgärd ska räknas som konvertering. Om du till exempel definierar målet Skicka in formulär registreras en konvertering varje gång en användare skickar in formuläret.

UA räknar en enda konvertering per session för varje mål. Om en användare skickar in formuläret två gånger under samma session räknas bara en konvertering för målet Skicka in formulär.

Du anger en konverteringshändelse för varje åtgärd som ska räknas som konvertering. Om du till exempel anger att händelsen Skicka in formulär är en konverteringshändelse registreras en konvertering varje gång en användare skickar in formuläret.

GA4 räknar vanligtvis varje förekomst av konverteringshändelsen, även om samma konverteringshändelse registreras flera gånger under samma session. Om en användare skickar in formuläret två gånger under samma session räknas alltså två konverteringar.

Du kan minska skillnaden mellan hur antalet konverteringar räknas i din UA-egendom och motsvarande GA4-egendom genom att uppdatera räknemetoden för GA4 till En gång per session.

Viktigt att tänka på

Universal Analytics har stöd för fem måltyper: destination, varaktighet, sidor/session, smarta mål och händelsemål. GA4 har däremot bara stöd för konverteringshändelser. Det är inte alltid möjligt att använda GA4-konverteringshändelser för att exakt duplicera vissa UA-måltyper. Det är till exempel inte möjligt att duplicera ett smart mål eller varaktighetsmål med hjälp av GA4-konverteringshändelser.

UA räknar en enda konvertering per session för samma mål. GA4 räknar vanligtvis flera konverteringar per session för samma konverteringshändelse. Du kan minska skillnaden mellan hur antalet konverteringar räknas i din UA-egendom och motsvarande GA4-egendom genom att uppdatera räknemetoden för GA4 till En gång per session.

UA-rapporterna kan utesluta data baserat på visningsfilter.

Om du jämför de senaste rapporterna kan du se skillnader eftersom GA4 fortfarande bearbetar data. GA4 kan till exempel uppdatera attribuerade konverteringar i upp till sju dagar efter att konverteringen registrerades.

Fler anledningar till skillnader i antal konverteringar

Vanligaste orsakerna till skillnader

Följande två tabeller beskriver de åtta vanligaste orsakerna till skillnader i antalet registrerade konverteringar mellan liknande UA- och GA4-händelser i Google Analytics och Google Ads. När du noterar skillnader i konverteringar kan det vara en god idé att undersöka och justera de här åtta faktorerna för att reducera avvikelser i konverteringar mellan UA och GA4. I de flesta fall räcker det att göra produkter, inställningar och konfigurationer mer samstämmiga för att åtgärda detta.

I Google Analytics

Här är de främsta anledningarna till skillnader mellan liknande UA- och GA4-konverteringar utifrån de val gällande produkt, inställning och konfiguration som du gör i Google Analytics.

Beskrivning Lösning/rekommendation

Räkning av konverteringar: UA räknar en målkonvertering per session medan GA4 ofta räknar en konvertering per händelse.

Om en användare exempelvis slutför ett mål fem gånger under en och samma session visar UA en konvertering medan GA4 vanligtvis visar fem.

Obs! En gång per händelse är standardräkningsmetoden för de flesta konverteringar, utom sådana som skapas i en automatiskt skapad GA4-egendom eller med verktyget för målmigrering i konfigurationsassistenten.

Standardinställningarna kan resultera i ett högre antal konverteringar i GA4.

Använd inställningar för konverteringsräkning enligt beskrivningen här. För att jämka räkningen i GA4 med räkningen av mål i UA bör du se till att räkningsmetoden i GA4 är inställd på En gång per session.

Obs!

• Detta visas inte som den rekommenderade inställningen i GA4-gränssnittet eftersom den kan leda till att antalet räknade konverteringar blir för lågt. Om ditt företag till exempel fokuserar på generering av potentiella kunder vill du troligen räkna varje inskickat formulär för potentiella kunder, inte bara ett inskickat formulär per användare.
  • Google Taggstyrning innehåller inställningar för att styra hur och när taggar ska aktiveras. Läs mer

Den här rekommendationen är inte relevant när du jämför e-handelstransaktioner i UA eftersom de redan räknas en gång per händelse på den plattformen.

Webbplatstäckning: Om UA-taggen implementeras på andra sidor på en webbplats än GA4-taggen kan det uppstå luckor i mätningen. Om målsidan för en Google Ads-annons är felaktigt taggad kanske informationen du behöver för att korrekt mäta och tillskriva annonsinteraktionen en konvertering inte är tillgänglig.

Beroende på om GA4-taggar har implementerats på fler eller färre sidor än UA-taggar visar GA4 fler eller färre användare, sessioner, sidvisningar och efterföljande konverteringar.

Vi rekommenderar att du använder en standardiserad implementeringsmetod (till exempel Google-taggen eller Google Taggstyrning) för att se till att taggarna implementeras på hela webbplatsen. Kontrollera också inställningar som du har gjort tidigare, till exempel spårning över flera domäner.

Använd översikten över taggtäckning för att kontrollera att Google-taggen har implementerats på hela webbplatsen. Läs mer

För att minimera avvikelser bör du använda samma taggimplementeringsmetod för både UA och GA4.

Implementeringsfel: När du ställde in datainsamling för GA4 kanske en tagg implementerades på fel sätt. Detta kan få till följd att du inte ser någon data alls eller i vissa fall ofullständig data i din GA4-egendom. I så fall kommer du att notera avvikelser när du jämför den med UA.

Om implementeringen är felaktig visas troligen färre konverteringar i GA4 än i UA.

Vi rekommenderar att du använder de standardiserade implementeringsmetoder som beskrivs i utvecklarhandboken. Det kan vara en god idé att använda ett tagghanteringssystem för att vara säker på att implementeringarna blir enhetliga.

För många användare räcker det att använda metoden med Google-taggen, eftersom den gör det möjligt att använda samma tagg för både Google Ads och Google Analytics (se utvecklarhandboken).

Filter: UA-filter fungerar på ett helt annat sätt än GA4-filter. Det är vanligt att UA-filter som används (till exempel ”visa endast data från Frankrike”) resulterar i att informationen som rapporteras om en UA-egendom skiljer sig åt betydligt. GA4 har en helt annan uppsättning filter.

Om UA-filter resulterar i att det rapporteras mindre trafik kan den rapporterade trafiken i GA4 vara högre.

Datafilter: Skapa inkludera/uteslut-filter för intern trafik respektive utvecklartrafik.

Händelseändringar och anpassade händelser: Ändra händelsenamn och parametrar.

Identifiera oönskade hänvisningar: Ta bara med de hänvisningar som du vill använda.

Skapa underordnade egendomar (endast 360): Skapa egendomar med full funktionalitet som är delmängder av data i dina 360-egendomar.

Uteslutningar av hänvisningar: Uteslutningar som ställs in i UA kan påverka antalet konverteringar som tillskrivs Google Ads. Om uteslutningarna inte ställs in på motsvarande sätt i GA4 kan det hända att konverteringsvärdet som tillskrivs Google Ads skiljer sig åt. (Till exempel görs det ofta undantag för betalningsleverantörer som PayPal i UA.)

Om hänvisningsadresser utesluts i UA men inte i GA4 kan GA4-konverteringar få en felaktig attribution i GA4, vilket medför att Google-betalkanalen tillskrivs färre konverteringar än i UA. Uteslutningar av hänvisningar påverkar det tillskrivna konverteringsvärde som exporteras till Google Ads.

Matcha inställningar för uteslutning av hänvisningar mellan UA och GA4 för att minska risken för felaktig attribution. Obs! Uteslutning av hänvisningar påverkar bara attributionen, inte det totala antalet konverteringar i Google Analytics-egendomen.

Läs mer om uteslutning av hänvisningar i UA

Läs mer om hur du identifierar oönskade hänvisningar i GA4

I Google Ads

Här är de främsta anledningarna till skillnader mellan liknande UA- och GA4-konverteringar utifrån de val gällande produkt, inställning och konfiguration som du gör i Google Ads.

Beskrivning Lösning/rekommendation

Konverteringsperiod: Inställningar för konverteringsperiod i Google Ads definierar hur lång tid efter att en konvertering har skett vid en kontaktpunkt som denna kontaktpunkt kan tillskrivas konverteringsvärde. Den här inställningen anges ofta som ett valfritt värde (till exempel 90 dagar).

En skillnad i inställningarna kan innebära att en kontaktpunkt tillskrivs konverteringsvärde i UA men inte i GA4, och tvärtom.

Anpassa inställningarna för konverteringsperiod i Google Ads för både UA- och GA4-konverteringsåtgärder så att de matchar inställningen för GA4-egendomen.

Inställningar för attributionsmodell (i Google Ads): Attributionsmodellen påverkar hur tillskrivet konverteringsvärde fördelas mellan kontaktpunkterna längs en konverteringsväg. Skillnader i dessa inställningar i Google Ads för UA- respektive GA4-konverteringsåtgärder kan leda till att kampanjerna i ett Google Ads-konto eller förvaltarkonto (MCC) tillskrivs olika konverteringsvärde.

Obs! Ändringar av attributionsinställningarna i Google Ads påverkar inte det totala antalet konverteringar som tillskrivs Google Ads.

Matcha attributionsmodellerna för GA4 och UA i konverteringsinställningarna i Google Ads.

Rapporteringsmetoder i Google Ads: För att visa vilken annons som ledde till en konvertering rapporteras konverteringar utifrån interaktionstid i Google Ads. I Google Analytics rapporteras konverteringar i stället utifrån konverteringstid.

Om en konvertering exempelvis äger rum den 10 maj kan den tillskrivas ett annonsklick som skedde den 5 maj. I Google Analytics rapporteras denna konvertering vanligtvis den 10 maj medan den i Google Ads rapporteras den 5 maj.

Detta gäller både UA- och GA4-händelser som importeras till Google Ads, men effekten kan förstärkas på grund av skillnader i inställningar (som attributionsmodell eller konverteringsperiod) för konverteringsåtgärderna på respektive plattform.

Genom att matcha inställningarna för konverteringsåtgärder som importeras till Google Ads minimerar du effekterna av de olika rapporteringsmetoderna.

Tänk på att konverteringar kan tillskrivas under hela konverteringsperioden (upp till 90 dagar i Google Ads). Det kan därför ta upp till 90 dagar innan GA4 och UA är helt jämförbara.

För att avgöra om det går att jämföra ett konverteringspar i GA4 och UA eller om du måste vänta längre kan du använda rapporten Mätvärden för konverteringsväg i Google Ads för UA-konverteringen. Där kan du se hur lång tid det tar för de flesta användare att konvertera.

Obs! Mer än 95 % av alla konverteringar tillskrivs inom de första 14 dagarna. Det innebär att du måste använda Google Ads-data från minst 14 dagar tillbaka när du jämför UA och GA4.

Andra orsaker till avvikelser

Om du fortfarande ser avvikelser mellan antalet räknade konverteringar i UA och GA4 efter att du har tagit hänsyn till faktorerna ovan kan du läsa igenom den fullständiga listan över faktorer nedan.

Det är normalt att det förekommer skillnader mellan liknande UA- och GA4-konverteringar, men med den här listan kan du minimera skillnaderna genom att jämka produkter, inställningar och konfiguration där det är möjligt.

I Google Analytics

Här är ytterligare anledningar till skillnader mellan liknande UA- och GA4-konverteringar utifrån de val gällande produkt, inställning och konfiguration som du gör i Google Analytics.

Beskrivning Lösning/rekommendation

E-handelsspårning: Google Analytics är kompatibelt med flera olika e-handelsscheman. Du kan implementera GA4-schemat och UA-schemat samtidigt eller använda samma schema för båda egendomarna. Om du använder två scheman kan det förekomma dataavvikelser. Läs mer i utvecklarhandboken.

Skillnader i e-handelsschemat kan leda till att antalet konverteringar i GA4 skiljer sig från UA.

När du samlar in e-handelsdata för GA4 rekommenderar vi att du använder e-handelsschemat för GA4 (se utvecklarhandboken).

Vi rekommenderar att du inte använder kopplade webbplatstaggar om du använder spårning av e-handel.

Vi rekommenderar också att du använder samma e-handelsschema för både UA och GA4 när du jämför plattformarna.

Villkor för taggaktivering: Hårdkodade taggaktiveringsvillkor kan påverka hur och när en tagg aktiveras.

Eftersom inställning av datainsamling i GA4 i många fall sker genom implementering av nya taggar, kan du behöva implementera samma aktiveringsvillkor i GA4 som användes i UA för att de ska få effekt. Vi rekommenderar att du använder samma taggaktiveringsvillkor för att minimera skillnader i datainsamling.

Om datainsamling omfattas av begränsningar i UA men inte i GA4 kan det rapporterade antalet användare, sessioner, sidvisningar och konverteringar bli högre i GA4.

Vi rekommenderar att du använder gtag.js eller gtm.js (via GA4-taggar) för att samla in data för GA4-egendomar.

Taggaktiveringsvillkoren påverkas inte direkt av att du använder andra typer av taggning (till exempel kopplade webbplatstaggar). Om taggaktiveringsvillkoren resulterar i att taggar aktiveras på olika sätt i UA respektive GA4 rekommenderar vi dock att du i första hand använder omtaggning.

Justera taggaktiveringsvillkoren efter att taggarna har implementerats. Du hittar ett exempel på ett aktiveringsvillkor baserat på tid i utvecklarhandboken.

Utesluta intern trafik: Du kan använda inställningar för att filtrera bort interna användare (ur kundens perspektiv, till exempel en medarbetare hos kunden) eller för att testa trafik.

Om inställningarna skiljer sig åt mellan UA och GA4 är det troligt att egendomen utan uteslutningsfilter visar fler användare, sessioner, sidvisningar och efterföljande konverteringar.

Vi rekommenderar att du matchar inställningarna i UA och GA4 för att minimera avvikelser. Mer information finns i den här artikeln för UA och den här artikeln för GA4.

Sidändringar baserat på händelser i webbläsarhistoriken: Funktionen för förbättrad mätning i GA4 mäter som standard sidändringar baserat på händelser i webbläsarhistoriken, vilket UA inte gör. Detta resulterar i att det rapporteras fler sidvisningar i GA4 än i UA, vilket kan leda till avvikelser.

Om exempelvis strukturen och användningsmönstret på din webbplats medför att det läses in ett stort antal sidor via ändringar i webbläsarhistoriken, mäts dessa sidinläsningshändelser om du aktiverar den här inställningen. Det resulterar i avvikelser jämfört med UA, där sådana händelser inte mäts.

Om du vill att antalet rapporterade sidvisningar ska vara mer samstämmiga i UA och GA4 bör du inaktivera inställningen för förbättrad mätning i GA4. Läs mer
Andra händelsekällor (målgruppsutlösare, Measurement Protocol, händelseredigering osv.): Om dessa händelser genereras och märks som konverteringar kan det leda till det rapporteras betydligt fler konverteringar i GA4 när du jämför konverteringarna på egendomsnivå med UA.

Använd matchande konfigurationer för liknande UA- och GA4-konverteringar i Google Analytics.

Du kan ge nyligen skapade händelser från dessa källor unika namn för att särskilja dem. Detta gör mätningen mer konsekvent i UA respektive GA4. Om det inte går att ställa in händelserna på exakt samma sätt bör du inte jämföra dem på de båda plattformarna.

Spam- och botfilter:

Filter minskar mängden rapporterad trafik i UA. Om du inte tillämpar några filter i GA4 rapporterar GA4 mer trafik och fler efterföljande konverteringar i situationer då spam/bottrafik leder till konvertering.

Aktivera inställningen för botfiltrering i UA och överväg att lägga till spamfilter i UA om du tar emot spam.
Uteslutning av webbadressparametrar: I UA kan kunder ange mål som exakt matchar en viss webbadress. Eftersom det inte går att utesluta webbadressparametrar i GA4 kan det finnas många versioner av webbadressen som inte fångas upp med den aktuella definition av konverteringen.

Kontrollera om du använder uteslutningar av webbadressparametrar i UA om du ser skillnader jämfört med GA4.

DDA-modellen för konverteringar och intäkter: I UA används attributionsmodellen Sista icke-direkta klicket för mål. I GA4 används datadriven attribution (DDA) som standard, men detta går att ändra.

Med DDA sker attributionen på ett annat sätt, vilket kan medföra att Googles betalkanaler tillskrivs ett högre eller lägre konverteringsvärde. Observera att attributionsmodellen inte påverkar det totala antalet rapporterade konverteringar för en viss händelse.

Du kan testa/kvantifiera detta genom att ändra attributionsmodellen för egendomen till Senaste klick i GA4. Vi rekommenderar dock inte detta.

Obs! Attributionsmodellerna i Google Analytics påverkar inte det totala antalet rapporterade konverteringar i en egendom. Därför rekommenderar vi att du först felsöker alla andra anledningar till avvikelser, för att minimera skillnaderna på egendomsnivå för konverteringspar (det vill säga liknande konverteringar i UA respektive GA4).

Skillnader i tidszon och kampanjåterställning: UA avslutar en session vid midnatt och startar en ny session med nya kampanjparametrar. Det gör inte GA4. Detta kan leda till avvikelser i antalet rapporterade sessioner, vilket i sin tur kan leda till avvikelser i antalet mål per session.

Det här bör inte leda till några större skillnader i det totala antalet konverteringar i en viss egendom. Skillnaden förväntas bara vara synlig om du jämför enskilda dagar i UA och GA4.

Ingen direkt lösning – detta har åtgärdats i GA4.
Skillnader i inställning av sidvisningsmätning: Mätning av sidvisningar baserat på händelser i webbläsarhistoriken kan inaktiveras i GA4. Mätning av enkelsidiga webbplatser skickas inte korrekt till GA4 när du använder kopplade webbplatstaggar.

GA4 kan ställas in för att mäta sidvisningar baserat på händelser i webbläsarhistoriken, vilket inte är möjligt i UA. Detta leder till mer omfattande mätning i GA4 men kan vara en källa till avvikelser. Du kan inaktivera den här inställningen om du vill att mätningen ska vara mer enhetlig mellan UA och GA4.

Mätning av enkelsidiga webbplatser kan ställas in för UA enligt de här anvisningarna i utvecklarhandboken. Detta ger inte exakt samstämmighet mellan UA och GA4 men kan minimera skillnader i samband med enkelsidiga webbplatser.

Google-signaler och User-ID: Dessa inställningar deduplicerar användare i GA4-egendomar. I UA påverkar dessa inställningar bara ett fåtal rapporter och en enda vy. I GA4 påverkar de all information i egendomen.

Om du aktiverar Google-signaler och User-ID i GA4 rapporteras färre nya/totala användare, eftersom interaktioner slås ihop i GA4 men räknas som flera användare i UA. Det innebär att det tillskrivna konverteringsvärdet kan variera på de båda plattformarna. Dessa funktioner förväntas inte påverka det totala antalet rapporterade konverteringar i Google Analytics men kan leda till skillnader i de värden som exporteras till Google Ads. Om en annonsör mäter konverteringar av typen Visning med användarengagemang (EVC) kan mätningen påverkas av användningen av Google-signaler och User-ID.

Ingen direkt lösning – GA4-deduplicering ger bättre insikter i hur användare interagerar med en kunds tillgångar.

Vi rekommenderar att du implementerar både Google-signaler och User-ID på båda plattformarna för att minimera avvikelser, även om det inte går att förhindra dem helt.

Tidsgränser för session: Du kan ändra inställningarna för tidsgräns för session. Om du ändrar dessa inställningar från standardvärdet kan det påverka mängden rapporterad trafik och attributionen. Vi rekommenderar att du använder standardinställningarna. Om du har ändrat tidsgränser för session i UA bör du även justera motsvarande inställning i GA4. Läs mer

Åsidosätta cookies

När du ändrar cookie-inställningar i UA behöver du göra motsvarande inställning i GA4.

Om du tidigarelägger det sista giltighetsdatumet för cookies kan detta påverka attributionen och resultera i skillnader i tillskrivet konverteringsvärde. Läs mer

Använda automatisk och manuell taggning i samma webbadress Du kan använda automatisk och manuell taggning i samma webbadress, men detta fungerar inte i alla situationer.
Val av dimensioner och mätvärden GA4 innehåller fler förvärvsdimensioner än UA. Därför går det inte att jämföra alla möjliga kombinationer av rapportdimensioner rakt av mellan UA och GA4.
Skillnader i implementering av appspårning mellan UA och GA4 Vi rekommenderar att du använder samma SDK där det är möjligt. Observera att en mycket liten grupp användare för närvarande kan samla in appdata i UA. Användarna måste implementera Firebase SDK om de vill samla in appdata och rapportera om den med GA4-egendomar.

Endast kopplade webbplatstaggar (inklusive sidhämtning): Kopplade taggar läses in sekventiellt. GA4-taggen läses med andra ord in efter den överordnade taggen (en befintlig gtag.js- eller analytics.js-tagg). Detta kan få följande konsekvenser:

1. Om du läser in flera taggar samtidigt kan webbplatshastigheten påverkas.
  2. Om användare navigerar mycket snabbt på en webbplats kanske taggarna inte hinner renderas i sin helhet, vilket får till följd att händelser inte registreras.
För att minska risken för att händelser inte registreras rekommenderar vi att du implementerar särskilda GA4-taggar i stället för att använda kopplade webbplatstaggar eller sidhämtning. Undvik att använda kopplade webbplatstaggar eller sidhämtning vid stora och komplexa Analytics-konfigurationer.
Inkludering av app- och webbdata i en egendom för GA4: GA4 samlar app- och webbdata och händelser. Om du kombinerar app- och webbdata i GA4 men inte har gjort motsvarande i UA blir antalet rapporterade konverteringar högre i GA4. För att få en så rättvisande jämförelse som möjligt bör du inte inkludera appdataflöden om dina UA-egendomar inte innehåller apptrafik. Om appflödet redan är inkluderat bör du segmentera rapporter för att utesluta appkonverteringar om du vill jämföra UA med GA4.
Uppdaterade kanalgrupperingar: I GA4 sker tillskrivningen av konverteringar till kanaler på ett annat sätt än i UA. Läs mer I GA4 finns det inget alternativ för att åsidosätta vilka konverteringar som exporteras till Google Ads.

I Google Ads

Här är ytterligare anledningar till skillnader mellan liknande UA- och GA4-konverteringar utifrån de val gällande produkt, inställning och konfiguration som du gör i Google Ads.

Beskrivning Lösning/rekommendation

Samtyckesläge: Modellering av samtyckesläge är tillgänglig för annonsörer som har implementerat Google Analytics med gtag.js eller Google Taggstyrning.

Modellering av samtyckesläge finns inte för analytics.js, eftersom samtyckesstatusen inte kan definieras korrekt utan användning av gtag.js eller Google Taggstyrning. Eftersom GA4-konfigurationer vanligtvis bygger på gtag.js eller Google Taggstyrning fungerar samtyckesläget med GA4.

Om både UA och GA4 använder taggar som är kompatibla med samtyckesläget är modellering av samtyckesläge i Google Ads tillgänglig på båda plattformarna, men bara med avancerade implementeringar.

Obs! GA4-händelser modelleras bara när en avancerad implementering har skett. För grundläggande implementeringar (endast med samtycke) kan importerade UA-konverteringar modelleras i Google Ads, till skillnad från GA4-konverteringar. Läs mer

För att jämförelsen ska bli rättvis måste du använda en taggtyp som är kompatibel med samtyckesläget för båda egendomarna och ha en avancerad implementering för att kunna använda modellering i Google Ads för både UA- och GA4-konverteringar.
Mätning av visningar med användarengagemang: GA4 kan tillskriva en konvertering till en visning med användarengagemang på YouTube. Detta gäller även om annonsinteraktionen inte direkt resulterade i ett webplatsbesök men ledde till en konvertering vid ett senare tillfälle. Detta kan medföra att en konvertering exporteras till Google Ads men att UA inte tillskriver Google Ads konverteringsvärde. Det innebär att om en annonsör har betydande YouTube-utgifter kan GA4 tillskriva Google Ads fler konverteringar än UA.

I GA4 bör detta inte leda till en ökning av antalet rapporterade konverteringar för webbtrafik. Däremot kan det hända att det tillskrivs ett högre konverteringsvärde till Google Ads-kanalen i GA4 än i UA, vilket leder till ett högre rapporterat Google Ads-resultat.

Om du vill jämföra dessa värden kan du segmentera rapporter på kampanj- eller kontonivå i Google Ads. Tänk på att jämföra konverteringar som gäller exakt samma konverteringsåtgärd.

Det går inte att segmentera standardrapporter utifrån annonstyp och konverteringskälla samtidigt. Därför är det svårt att göra en direkt jämförelse i Google Ads-gränssnittet.

Modell för export av tillskrivet konverteringsvärde: Modellen för att exportera konverteringar från GA4 till Google Ads skiljer sig från modellen för UA. UA utgår från en exportmodell med Sista icke-direkta klicket, vilket också GA4 gjorde inledningsvis. Nu använder GA4 i stället en exportmodell med slutligt tillskrivet konverteringsvärde, vilket gör det möjligt att exportera bråkdelar av tillskrivet konverteringsvärde även om den sista icke-direkta kontaktpunkten inte var en Google Ads-kontaktpunkt.

Detta leder inte till några skillnader på egendomsnivå men kan medföra att antalet konverteringar som exporteras till Google Ads skiljer sig åt. Värdet kan vara antingen högre eller lägre jämfört med UA och beror på kundens separata användarresor.

Vi införde export med slutligt tillskrivet konverteringsvärde eftersom modeller med senaste icke-direkta klicket inte är tillräckligt heltäckande. Det innebär att GA4 exporterar faktiskt tillskrivet konverteringsvärde i flera kanaler till Google Ads. Det finns ingen möjlighet att minimera skillnaderna mellan UA och GA4.
Räkningsmetod för konverteringar i Ads: I Google Ads kan du välja en räkningsinställning för att styra hur en eller flera konverteringar ska räknas under en viss konverteringsperiod för en given användare.

Vi rekommenderar att du matchar inställningarna för konverteringsräkning i UA respektive GA4. Läs mer.

Gäller manuellt skapade GA4-egendomar och kunder med smarta kampanjer: Med exportmodellen Betalkanaler på Google i GA4 tillskrivs alla konverteringar som exporteras till Google Ads till Google-kanaler.

Det resulterar i att fler konverteringar exporteras till Google Ads än med inställningen Betalkanaler och organiska kanaler eftersom betalda kanaler som inte tillhör Google utesluts från konverteringsvägen.

Genom att använda Betalkanaler på Google kan du få en djupare inblick i hur betalda Google-interaktioner påverkar resultatet. Den här modellen är inte tillgänglig i Universal Analytics. Därför kan det vara svårt att jämföra likartade UA- och GA4-händelser när de importeras till Google Ads.

Nya GA4-egendomar har inställningen Betalkanaler på Google som standard.

Du kan använda inställningarna för attribution på GA4-egendomsnivå i avsnittet Administratör för att styra hur konverteringar exporteras till Google Ads.

Använd inställningarna Betalkanaler och organiska kanaler om du vill anpassa inställningarna mellan Universal Analytics och Google Analytics 4. Läs mer

Avvisningsfrekvens

Mätvärde

UA

GA4

Avvisningsfrekvens

Procentandelen sessioner på en enstaka sida där det inte skedde någon interaktion med sidan. En avvisad session har en varaktighet på 0 sekunder. Om en användare till exempel besöker din webbplats och tittar på innehållet på startsidan i flera minuter, men lämnar den utan att klicka på några länkar eller utlösa händelser som registreras som interaktionshändelser, räknas sessionen som en avvisning.

Andelen sessioner som inte var engagerade sessioner. Om en användare till exempel besöker din webbplats, läser innehåll på startsidan i mindre än tio sekunder och sedan lämnar den utan att utlösa några händelser eller besöka andra sidor eller skärmar, räknas sessionen som en avvisning.

En engagerad session är en session som varar i tio sekunder eller mer och har en eller flera konverteringshändelser eller två eller fler sid- eller skärmvisningar. Om en användare inte har en engagerad session, det vill säga inte uppfyller något av kriterierna för en engagerad session, räknar Google Analytics sessionen som en avvisning.

Viktigt att tänka på

I Google Analytics 4 är Avvisningsfrekvens den procentandel sessioner som inte var engagerade sessioner. Med andra ord är Avvisningsfrekvens motsatsen till Engagemangsgrad. I Universal Analytics är Avvisningsfrekvens den procentandel av alla sessioner på webbplatsen där användarna bara tittade på en sida och endast utlöste en begäran till Analytics-servern.

Avvisningsfrekvensen, så som den beräknas i Universal Analytics, är ett rimligt mått på webbplatsengagemanget, men i takt med att webbplatser och appar har ändrats har det blivit mindre användbart. Till exempel kan användare titta på en app för en sida (SPA) och lämna den utan att utlösa en händelse, vilket skulle betraktas som en avvisning.

Avvisningsfrekvensen, så som den beräknas i Google Analytics 4, är ett mer praktiskt sätt att mäta kundernas engagemangsnivå på webbplatsen eller i appen. Om du till exempel driver en blogg kanske du inte har något emot om kunder besöker din webbplats för att läsa en artikel och sedan lämnar den. Det är troligen viktigare hur många kunder det är som besöker webbplatsen, inte hittar det de letar efter och sedan lämnar den snabbt.

Antal händelser

Händelser utgör en grundläggande skillnad i datamodellerna för Universal Analytics- och Google Analytics 4-egendomar.

Mätvärde

UA

GA4

Totalt antal händelser

En Universal Analytics-händelse har en kategori, åtgärd och etikett och är en egen träfftyp.

En händelse kan till exempel ställas in för att registrera att användaren klickar på en registreringsknapp. Händelsen kan ha kategorin CTA, åtgärden Registrering och en etikett som är måladressen.

Totalt antal händelser räknas upp varje gång en kategori-/åtgärds-/etiketthändelse aktiveras.

Inte tillämpligt

Antal händelser

Inte tillämpligt

Varje träff är en händelse och GA4-händelser har ingen kategori, åtgärd eller etikett. När någon till exempel tittar på en av dina webbsidor aktiveras en page_view-händelse.

Alla åtgärder är händelser. Varje händelsenamn är inte nödvändigtvis unikt. I själva verket är det bäst att återanvända samma händelsenamn många gånger, så att det blir lättare att skilja händelsen från de insamlade parametervärdena. Till exempel kan en registrering ha händelsenamnet sign_up med parametrarna page_location, product, form_id och så vidare. Samma händelsenamn kan och bör användas på alla registreringsknappar på hela webbplatsen. I UA använder du unika händelsenamn för varje knapp.

Viktigt att tänka på

I GA4 kan händelsen sign_up betyda samma sak som i UA, men behöver inte göra det. Om din webbplats har ett enda registreringsformulär och en enda knapp som aktiverar registreringshändelsen, kan antalet händelser som räknas vara ganska samstämmigt. Om din webbplats däremot har flera sign_up-händelser kanske det inte är lika enkelt att jämföra antalet händelser mellan GA4 och UA, och siffrorna kanske inte stämmer överens.

GA4-rapporter visar inte Kategori, Åtgärd och Etikett. Det är bättre att anpassa datainsamlingen till GA4-modellen i stället för att flytta över din befintliga händelsestruktur till Google Analytics 4.