Dimensions and metrics

[GA4] Kampanjer og trafikkilder

Du finner følgende informasjon i denne artikkelen:

Oversikt

Brukere kommer til nettstedet ditt eller appen din via en rekke ulike kilder, blant annet reklamekampanjer, søkemotorer og sosiale nettverk. I denne artikkelen kan du lese om hvordan Analytics samler inn, behandler og rapporterer kampanje- og trafikkildedataene.

En forklaring av kampanjer og trafikkilder

I Analytics faller annonsekampanjene, søkemotorene, de sosiale nettverkene og andre kilder for brukere til området ditt, inn under samlebenevnelsen kampanjer og trafikkilder. Prosessen der data om kampanjer og trafikkilder sendes til Analytics og brukes i rapporter, kan beskrives slik:

Du kan tilpasse atferden ved innsamling, behandling og rapportering.

Innsamling

I Analytics brukes de følgende feltene når det sendes data om kampanjer og trafikkilder ved hjelp av SDK-er og sporingskoder:

Feltnavn Variabel som skal angis Protokollparameter Eksempelverdi Feltbeskrivelse
Kampanje-ID campaign.id &ci abc123 Angir den unike kampanje-ID-en som kan brukes senere ved utvidelse av kostnadsdata.
Kampanjekilde campaign.source &cs email_promo Angir kildedimensjonen i rapporter.
Kampanjemedium campaign.medium &cm email Angir mediumdimensjonen i rapporter.
Kampanjenavn campaign.name &cn january_boots_promo Angir dimensjonen for kampanjenavn i rapporter.
Kampanjeinnhold campaign.content &cc email_variation1 Angir innholdsdimensjonen i rapporter.
Kampanjeterm campaign.term &ck winter%20boots Angir termdimensjonen i rapporter.
Dokumentplassering page_location &dl http://store.example.com/boots?utm_source=email_promo&utm_medium=email&utm_campaign=january_promo &utm_content=copy_variation1 Angir dimensjoner når det finnes innebygde egendefinerte kampanjeparametere (utm).
Dokumentets henvisningsadresse page_referrer &dr http://blog.blogger.com/boots Beskriver henvisningskilden og kan angi dimensjoner når det ikke er angitt verdier i noen andre felter for kampanjer eller trafikkilder.

Hver økt er bare tilknyttet én kampanje eller trafikkilde, og det blir ikke startet noen ny økt når det registreres en ny kampanje eller trafikkilde i Google Analytics 4. Når nye verdier for kampanjer eller trafikkilder overføres til Analytics på innsamlingstidspunktet, som forekommer midt i en eksisterende økt, blir de aktuelle verdiene forbundet med de hendelsene de samles inn i forbindelse med. Dataene brukes så til hendelsesbasert attribusjon, men verdiene for kampanjer og trafikkilder tilknyttes ikke brukerens eksisterende økt.

Behandling

Under behandlingen blir verdiene i trafikkilde- og kampanjefeltene gjort om til dimensjonsverdier og tilskrevet økter.

Metodene nedenfor brukes i behandlingen av utm_-parameterverdier (f.eks. «bannerannonse», «sosialt», «henvisning», «e-post», «betalt søk»).

• Kildeprioritet: Et besøk per direkte trafikk som etterfølger et betalt besøk per henvisning, kommer aldri til å overstyre en eksisterende henvisning.

Behandling av egendefinerte kampanjer

En økt behandles som en egendefinert kampanje hvis det er innebygd egendefinerte kampanjeparametere i feltet for dokumentplassering. Når en egendefinert kampanje behandles, blir verdiene for de egendefinerte kampanjeparameterne direkte tilordnet dimensjonene i rapportene.

Som et eksempel kan vi nevne denne feltverdien for dokumentplassering:

&dl=http://store.example.com/boots
?utm_source=promo_email
&utm_medium=email
&utm_campaign=january_promo
&utm_id=123abc
&utm_content=copy_variation1

Den blir omsatt til følgende endelige dimensjonsverdier:

source=promo_email
medium=email
campaign=january_promo
id=123abc
content=copy_variation1

Behandling av betalte henvisninger fra søkemotorer

En økt behandles som en betalt søkehenvisning dersom egendefinerte kampanjeparametere eller klikk-ID-er fra Google Ads eller Google Marketing Platform brukes i destinasjonsadressen til annonsen og sendes til Analytics via feltet for dokumentplassering.

Finn ut mer om hvordan du kan bekrefte at automatisk tagging fungerer i Google Ads.

Hvis det ikke er brukt egendefinerte kampanjeparametere eller klikk-ID-er, kan det hende at økten i stedet behandles som en organisk henvisning.

Behandling av organiske henvisninger fra søkemotorer

Henvisningsdata fra søkemotorer blir behandlet ved at vertsnavnet og søkeparameteren i feltet for dokumentets henvisningsadresse blir sammenlignet med en liste over kjente søkemotorer og de tilhørende søkeparameterne. Den første kjente søkemotoren som samsvarer med både vertsnavnet og søkeparameteren i verdien for dokumentets henvisningsadresse, blir brukt for å angi verdiene for rapportdimensjonen.

Legg merke til at de fleste Google-søk går via HTTPS, noe som automatisk fører til at dimensjonen for søkeord angis som «(not provided)» (ikke angitt).

Behandling av direkte trafikk

En økt behandles som direkte trafikk dersom det ikke finnes noen tilgjengelig informasjon om henvisningskilden, eller dersom konfigurasjonen av henvisningskilden eller søketermen tilsier at det aktuelle elementet skal ignoreres. Finn ut mer om ekskludering av henvisningsadresser.

Rapportering

Etter behandlingen blir følgende dimensjoner og beregninger for kampanje- og trafikkilder tilgjengelige i rapporter:

Dimensjoner

Nettgrensesnitt Omfang Core Reporting API Beskrivelse
Kilde

Bruker

Økt

Hendelse

firstUserSource

sessionSource

source

Henvisningskilden for området ditt.
Medium

Bruker

Økt

Hendelse

firstUserMedium

sessionMedium

medium

Typen henvisninger til området ditt (f.eks. email, cpc)
Kampanje-ID

Bruker

Økt

Hendelse

firstUserCampaignId

sessionCampaignId

campaignId

Kampanjenavn

Bruker

Økt

Hendelse

firstUserCampaignName

sessionCampaignName

campaignName

Navnet på markedsføringskampanjen som fører brukere til området ditt.

For betalte Google Ads- eller Google Marketing Platform-kampanjer finnes det flere felt som kan fylles ut manuelt ved å importere kostnadsdata.

Hvis Google Ads-kontoen din ikke er knyttet sammen med Analytics, men automatisk tagging er slått på og det legges til en Google klikk-ID (GCLID) på slutten av nettadressen din, kommer Google Ads-kampanjer som ikke er tilknyttet, fortsatt til å bli vist som standard i rapporter med «google/cpc» som kilde/medium eller ved bruk av tilgjengelige UTM-verdier.  Det blir ikke tatt med kampanjedata for disse kampanjene, og relaterte annonseklikk blir ikke brukt i forbindelse med attribusjon for betalte Google-kanaler.

Avanserte konfigurasjonsalternativer

Du kan angi følgende avanserte konfigurasjonsalternativer på områdenivå:

Attribusjonsinnstillinger og konverteringsvinduer i kampanjer

Attribusjon er prosessen med å tilordne konverteringer til forskjellige annonser, klikk og faktorer langs brukerens bane på veien mot en konvertering.

Det er konverteringsvinduet i kampanjen som avgjør hvor langt tilbake i tid et kontaktpunkt kan forekomme og fortsatt være kvalifisert for attribusjonskreditt.

Finn ut hvordan du kan konfigurere attribusjonsinnstillinger og konverteringsvinduer i kampanjer.

Ekskludering av henvisningsadresser

Du kan ekskludere bestemte henvisningskilder fra rapporter ved å angi disse ekskluderingene på områdenivå.

Google Analytics 4 forhindrer nå egenhenvisninger automatisk: Du trenger ikke lenger å oppgi domenene dine når henvisningssiden samsvarer med domenet for den nåværende siden, eller når du allerede har konfigurert måling av flere domener for området ditt.

Du bør likevel konfigurere ekskludering av henvisninger for eventuelle tredjepartstjenester eller gatewayer du bruker på nettstedene dine. Finn ut hvordan du kan identifisere uønskede henvisninger.