Dimensions and metrics

[GA4] Campagnes en verkeersbronnen

In dit artikel:

Overzicht

Gebruikers komen via verschillende bronnen op uw website of in uw app terecht, waaronder advertentiecampagnes, zoekmachines en sociale netwerken. In dit artikel wordt beschreven hoe Analytics de gegevens over campagnes en verkeersbronnen verzamelt, verwerkt en erover rapporteert.

Inzicht krijgen in campagnes en verkeersbronnen

In Analytics worden de advertentiecampagnes, zoekmachines, sociale netwerken en andere bronnen die gebruikers naar uw property leiden, gezamenlijk 'campagnes en verkeersbronnen' genoemd. Het proces waarbij gegevens van campagnes en verkeersbronnen naar Analytics worden gestuurd en in rapporten worden ingevuld, bestaat uit deze stappen:

Het gedrag van verzameling, verwerking en rapportage kan worden aangepast.

Verzameling

De Analytics-SDK's en -trackingcode gebruiken de volgende velden bij het verzenden van gegevens over campagnes en verkeersbronnen:

Veldnaam In te stellen variabele Protocolparameter Voorbeeldwaarde Veldbeschrijving
Campagne-ID campaign.id &ci abc123 Stelt de unieke campagne-ID in die later kan worden gebruikt voor verbreding van de kostengegevens.
Campagnebron campaign.source &cs email_promo Stelt de brondimensie in rapporten in.
Campagnemedium campaign.medium &cm email Stelt de mediumdimensie in rapporten in.
Campagnenaam campaign.name &cn january_boots_promo Stelt de campagnenaamdimensie in rapporten in.
Campagnecontent campaign.content &cc email_variation1 Stelt de contentdimensie in rapporten in.
Campagneterm campaign.term &ck winter%20boots Stelt de termdimensie in rapporten in.
Documentlocatie page_location &dl http://store.example.com/boots?utm_source=email_promo&utm_medium=email&utm_campaign=january_promo &utm_content=copy_variation1 Stelt dimensies in als aangepaste campagneparameters (utm) zijn ingesloten.
Documentverwijzing page_referrer &dr http://blog.blogger.com/boots Beschrijft de verwijzingsbron en kan dimensies instellen wanneer er geen andere velden voor campagnes of verkeersbronnen zijn ingesteld.

Elke sessie wordt gekoppeld aan slechts 1 campagne of verkeersbron. Er wordt geen nieuwe sessie gestart wanneer Google Analytics 4 een nieuwe campagne of verkeersbron tegenkomt. Als er tijdens een bestaande sessie nieuwe campagne- of verkeersbronwaarden naar Analytics worden gestuurd, worden deze waarden gekoppeld aan de gebeurtenissen waarvoor ze zijn verzameld. Ook worden de gegevens gebruikt voor attributie op basis van gebeurtenissen. De campagne- en verkeersbronwaarden zijn niet gekoppeld aan de bestaande sessie van de gebruiker.

Verwerking

Tijdens de verwerking worden veldwaarden voor verkeersbronnen en campagnes omgezet in dimensiewaarden en toegewezen aan sessies.

De volgende methode is van toepassing op verwerking met utm_-parameterwaarden (bijv. display, sociaal, e-mail, betaalde zoekresultaten, enzovoort).

• Bronprioriteit: Een bezoek vanuit direct verkeer dat volgt op een doorverwezen bezoek, overschrijft nooit een bestaande verwijzer.

Aangepaste campagnes verwerken

Een sessie wordt verwerkt als een aangepaste campagne als er aangepaste campagneparameters zijn ingesloten in het veld documentlocatie. Als een aangepaste campagne wordt verwerkt, verwijzen de waarden van de aangepaste campagneparameters rechtstreeks naar de dimensies in rapporten.

De volgende veldwaarde voor documentlocatie:

&dl=http://store.example.com/laarzen
?utm_source=promo_email
&utm_medium=email
&utm_campaign=januari_promo
&utm_id=123abc
&utm_content=copy_variatie1

zou bijvoorbeeld tot de volgende uiteindelijke dimensiewaarden worden verwerkt:

source=promo_email
medium=email
campaign=januari_promo
id=123abc
content=copy_variatie1

Verwijzingen via betaalde zoekmachines verwerken

Een sessie wordt verwerkt als een betaalde zoekverwijzing wanneer aangepaste campagneparameters of klik-ID's van Google Ads/Google Marketing Platform worden gebruikt in de bestemmings-URL van de advertentie en naar Analytics worden gestuurd in het veld documentlocatie.

Hier vindt u meer informatie over hoe u kunt controleren of autotagging in Google Ads werkt.

Als er geen aangepaste campagneparameters of klik-ID's worden gebruikt, wordt de sessie mogelijk als organisch verwerkt.

Verwijzingen via organische zoekmachines verwerken

Gegevens van verwijzingen via zoekmachines worden verwerkt door de hostnaam en queryparameter van het veld documentverwijzing te vergelijken met een lijst van bekende zoekmachines en de bijbehorende queryparameters. De 1e bekende zoekmachine die overeenkomt met zowel de hostnaam als de queryparameter van de documentverwijzingswaarde, wordt gebruikt om de rapportdimensiewaarden in te stellen.

De meeste Google-zoekopdrachten worden uitgevoerd via HTTPS, waardoor de zoekwoorddimensie automatisch wordt ingesteld op (not provided).

Direct verkeer verwerken

Een sessie wordt verwerkt als direct verkeer wanneer geen informatie over de verwijzingsbron beschikbaar is of wanneer de verwijzingsbron of zoekterm zo is ingesteld dat deze wordt genegeerd. Bekijk meer informatie over verwijzers uitsluiten.

Rapportage

Na de verwerking zijn de volgende dimensies en statistieken van campagnes en verkeersbronnen beschikbaar in rapporten:

Dimensies

Webinterface Bereik Core Reporting API Beschrijving
Bron

Gebruiker

Sessie

Gebeurtenis

firstUserSource

sessionSource

source

De bron van verwijzingen naar uw property.
Medium

Gebruiker

Sessie

Gebeurtenis

firstUserMedium

sessionMedium

medium

Het type verwijzingen naar uw property (bijv. email, cpc, enzovoort).
Campagne-ID

Gebruiker

Sessie

Gebeurtenis

firstUserCampaignId

sessionCampaignId

campaignId

Campagnenaam

Gebruiker

Sessie

Gebeurtenis

firstUserCampaignName

sessionCampaignName

campaignName

De naam van een marketingcampagne die gebruikers naar uw property stuurt.

In het geval van betaalde Google Ads- of Google Marketing Platform-campagnes zijn er extra velden die handmatig kunnen worden ingevuld door kostengegevens te importeren.

Als uw Google Ads-account niet is gekoppeld aan Analytics, maar autotagging aanstaat en een Google-klik-ID (GCLID) toevoegt aan het einde van uw URL, verschijnen niet-gekoppelde Google Ads-campagnes nog steeds standaard in rapporten met een bron/medium van google/cpc of met behulp van beschikbare UTM-waarden. Er worden geen campagnegegevens opgenomen voor deze campagnes en gerelateerde advertentieklikken worden niet gebruikt voor attributie voor betaalde kanalen van Google.

Geavanceerde instellingsopties

De volgende geavanceerde instellingsopties kunnen op propertyniveau worden ingesteld:

Instellingen voor attributie en conversieperiode voor campagnes

Attributie is het toekennen van credit voor conversies aan verschillende advertenties, klikken en factoren langs het pad dat een gebruiker aflegt om een conversie af te ronden.

De conversieperiode voor campagnes bepaalt tijdens welke periode in het verleden een contactpunt in aanmerking komt voor attributiecredit.

Meer informatie over hoe u instellingen voor attributie en de conversieperiode voor campagnes instelt

Uitgesloten verwijzers

U kunt bepaalde verwijzende bronnen uitsluiten van rapporten door deze uitsluitingen in te stellen op propertyniveau.

Google Analytics 4 voorkomt nu automatisch interne verwijzingen: u hoeft uw domeinen niet meer op te geven als de verwijzende pagina overeenkomt met het domein van de huidige pagina of als u uw property al heeft ingesteld voor cross-domein meting.

U moet wel verwijzingsuitsluitingen instellen voor services of gateways van derden die u op uw website(s) gebruikt. Bekijk meer informatie over hoe u ongewenste verwijzingen vaststelt.