Dimensions and metrics

[GA4] Omfattning av dimensioner för trafikkällor

Dimensioner för trafikkällor ger information om varifrån trafiken kommer, metoderna med vilka användare kommer till webbplatsen eller appen och de specifika marknadsföringsåtgärder du vidtar för att öka trafiken. Läs mer om dimensioner för trafikkällor

Vissa dimensioner för trafikkällor inkluderar orden ”användarens första interaktion” (som i Källa för användarens första interaktion) eller ”sessionens” (som i Sessionens källa) för att ge mer attributionsinformation. I den här artikeln beskriver vi varje prefix (eller omfattning) och vilken typ av information du kan förvänta dig att se baserat på omfattningen.

Innehåll i artikeln:

Traffic Sources in Google Analytics

Om användare, sessioner och händelser

Google Analytics ordnar användare, sessioner och händelser enligt följande hierarki:

• Användare
    • Session
      • Händelse

En användare är en person som interagerar med din webbplats eller app. Om två olika personer använder din webbplats betraktar Google Analytics var och en av personerna som en separat användare. Om en person lämnar din webbplats och kommer tillbaka senare betraktar Google Analytics hen som en och samma användare. Läs mer om användare

En session är perioden från det att en användare besöker din webbplats eller app till att hen lämnar webbplatsen eller appen. Exempel: En person besöker din webbplats, lägger en artikel i kundvagnen och lämnar webbplatsen. Dagen därpå återvänder hen till din webbplats och köper något. De separata besöken räknas som två separata sessioner. Läs mer om sessioner

En händelse är en specifik användarinteraktion under en session. I exemplet ovan är åtgärder som att lägga en vara i en kundvagn, lämna e-handelsbutiken och köpa något exempel på interaktioner som kan mätas med hjälp av händelser. Du kan märka händelserna som är viktigast för ditt företag som konverteringshändelser. Läs mer om händelser

Så identifierar Google Analytics användare

Google Analytics identifierar en enskild användare utifrån den rapportidentitet du väljer för din egendom och användarens webbläsar- eller enhetsinställningar.

Om du till exempel väljer rapportidentiteten Blandad för din egendom tar Analytics hänsyn till användar-id, enhets-id och modellering för att identifiera användaren. Om någon av identiteterna är identiska (till exempel om användaren har samma användar-id under flera sessioner) identifierar Google Analytics personen som samma användare.

Läs mer om alternativ för rapportidentitet i Google Analytics.

Om omfattning

Google Analytics ordnar förvärvsinformation i användar-, sessions- och händelsegrupper (omfattning). Namnen på vissa dimensioner indikerar vilka grupper informationen gäller.

Användarbaserade dimensioner

Användarbaserade dimensioner visar varifrån de nya användarna kommer. Dimensionerna innehåller alltid orden ”användarens första interaktion”, som i dimensionen Källa för användarens första interaktion (som visar de vanligaste källorna till nya användare). Värdet som tilldelas var och en av de användarbaserade dimensionerna förblir detsamma när användaren återkommer till webbplatsen eller appen.

Google Analytics visar information om användarbaserade dimensioner i rapporten Användarförvärv.

Om dimensionen Källa för användarens första interaktion till exempel har dimensionsvärdet organic innebär det att användaren kom till din webbplats eller app första gången via en organisk sökning (till exempel Google Sök).

När dimensionen organic används tillsammans med ett mätvärde, till exempel Antal händelser, visar värdet antalet nya användare som kom till din webbplats eller app via en organisk sökning (till exempel Google Sök) och vem som utlöste en händelse. Om du till exempel ser värdet 757 949 i kolumnen Antal händelser och raden organic (se tabellen nedan) utlöste de nya användarna som kom via organisk sökning 757 949 händelser under sina första sessioner.

Om du ändrar Antal händelser (Alla händelser) till Antal händelser (add_to_cart) visas antalet gånger då nya användare som kom via organisk sökning utlöste händelsen add_to_cart under sina första sessioner.

Medium för användarens första interaktion +

Engagemangsgrad

Antal händelser

(Alla händelser)

Konverteringar

(Alla händelser)

Total intäkt

Totalt 60,41 % 2 681 227 69 325,00 159 359,77 USD
organic 68,25 % 757 949 20 693,00 32 042,15 USD
cpc 51,22 % 160 254 9 473,00 2 933,50 USD
referral 64,44 % 161 321 4 372,00 3 260,64 USD

Sessionsbaserade dimensioner

Sessionsbaserade dimensioner visar varifrån både nya och återkommande användare kommer när de påbörjar nya sessioner. Dimensionerna innehåller alltid ordet ”sessionens”, som i dimensionen Sessionens källa (som visar de vanligaste källorna till nya sessioner). Sessionsbaserade dimensioner tilldelas nya värden varje gång användare återvänder till din webbplats eller använder din app.

Google Analytics visar information om sessionsbaserade dimensioner i rapporten Trafikförvärv.

Om dimensionen Källa i session till exempel har dimensionsvärdet organic innebär det att användaren kom till din webbplats eller app via en organisk sökning (till exempel via Google Sök).

När dimensionsvärdet organic används tillsammans med ett mätvärde, till exempel Antal händelser, visar värdet antalet sessioner som kom via en organisk sökning (till exempel Google Sök) Google Sök) och där användarna utlöste en händelse. Om du till exempel ser värdet 888 666 i kolumnen Antal händelser och raden organic (se tabellen nedan) utlöste användarna som kom via organisk sökning 888 666 händelser.

Om du ändrar Antal händelser (Alla händelser) till Antal händelser (add_to_cart) visas antalet gånger då användare som kom via organisk sökning utlöste händelsen add_to_cart under sina sessioner.

Sessionens medium +

Engagemangsgrad

Antal händelser

(Alla händelser)

Konverteringar

(Alla händelser)

Total intäkt

Totalt 60,41 % 2 681 227 69 325,00 159 359,77 USD
organic 67,33 % 888 666 21 139,00 55 912,49 USD
cpc 52,22 % 160 720 9 185,00 2 294,65 USD
referral 65,27 % 231 175 4 530,00 11 758,08 USD

Händelsebaserade dimensioner

Händelsebaserade dimensioner hjälper dig att tillskriva konverteringsvärde till en konverteringshändelse som en användare utlöste. Namnen på händelsebaserade dimensioner innehåller inga särskilda ord, exempelvis i dimensionerna Källa och Medium. Källa och medium för icke-konverteringshändelser anges som ”(not set)”.

Google Analytics visar information om händelsebaserade dimensioner i rapporterna Modelljämförelse och Konverteringsvägar. Följande tabell visar till exempel vad du kan se i rapporten Modelljämförelse, som visar olika mätvärden för varje värde i dimensionen Medium:

Modellen Senaste klick i betalkanaler på Google Datadriven modell för betalkanaler på Google
Medium + Konverteringar Intäkter Konverteringar Intäkter
Totalt 69 325,00 159 359,77 USD 69 325,00 159 359,77 USD
organic 20 139 52 932,49 USD 20 136,78 52 932,49 USD
cpc 9 135 2 134,66 USD 9 138,93 2 134,66 USD
referral 4 392 11 358,19 USD 4 382,29 11 358,19 USD

Så sker attribution i Analytics

Analytics använder olika attributionsmodeller för att tilldela konverteringsvärde till de annonser, klick och andra interaktioner längs användarens väg till din webbplats eller app.

För användar- och sessionsbaserade dimensioner används attributionsmodellen med senaste klick för betalda och organiska kanaler. Användar- och sessionsbaserade dimensioner påverkas inte av ändringar av attributionsmodellen.

För händelsebaserade dimensioner använder Analytics den attributionsmodell du väljer, men som standard används den datadrivna attributionsmodellen. Alla rapporter med händelsebaserade trafikdimensioner speglar den attributionsmodell du väljer.

Exempel

Onlineåterförsäljaren Monika ställer in Google Analytics för att se hur användare hittar hennes e-handelswebbplats. Följande beskriver en kunds väg genom e-handelswebbplatsen och hur Monika kan använda rapporterna i Analytics för att förstå kundresan.

Första sessioner

Stefan är en av e-handelswebbplatsens kunder. Han upptäcker webbplatsen via ett organiskt sökresultat på Google. Stefan klickar på sökresultatet, kommer till e-handelswebbplatsen och tittar på några av produkterna. Sedan registrerar han sig för nyhetsbrevet. Några dagar senare klickar han på en länk i en e-postmarknadsföringskampanj, återvänder till webbplatsen och slutför ett köp.

Det här är Stefans väg:

En illustration av Sams första sessioner

Flera sessioner

En vecka senare klickar Stefan på en annons på Google Sök, tittar på en produkt, lägger produkten i kundvagnen och skapar ett bokmärke för produktsidan. Mitt under den tredje sessionen klickar Stefan på en länk för att titta på produkten, som har UTM-parametern utm_source=
”internal_promotion”
. Senare i veckan använder Stefan bokmärket för att öppna produktsidan, går till kundvagnen och köper produkten.

Det här är Stefans väg:

En illustration av Sams ytterligare sessioner

Resultat

Butiksägaren Monika ser följande resultat i Google Analytics:

Användarbaserade dimensioner

Källa/medium för användarens första interaktion tilldelas på användarnivå och representerar källan/mediet som förvärvade användaren under den första sessionen.

Användare Källa/medium för användarens första interaktion
Stefan (användare) google/organic

Sessionsbaserade dimensioner

Sessionens källa/medium tilldelas på sessionsnivå och representerar sessionen. Sessioner som initieras via direkt ingång tillskrivs senast kända källa/medium för aktuell användare.

Session Sessionens källa/medium
Session 1 google/organic
Session 2 email/newsletter
Session 3 google/cpc
Besök 4 partner/affiliate

Händelsebaserade dimensioner

Följande tabell visar antalet konverteringar för varje händelse som utlöstes i exemplen ovan. Tabellen visar de konverteringsvägar som användaren valde för att utlösa varje konverteringshändelse. Händelsen view_item utlöstes två gånger, men händelsen är inte märkt som en konvertering och har därför ingen konverteringsväg.

Konverteringsantal och konverteringsvägar definieras enligt följande:

Händelsenamn Antal händelser Konverteringar Konverteringsvägar
first_visit 1 1 google/organic
purchase 2 2

google/organic > email/newsletter

google/organic > email/newsletter > google/cpc > partner/affiliate

add_to_cart 1 1 google/organic > email/newsletter > google/cpc > partner/affiliate
view_item 2 0 -

Därefter tillskriver Analytics konverteringsvärde till varje källa/medium enligt den attributionsmodell du har valt i egendomsinställningarna. I det här exemplet använder vi standardinställningen datadriven attributionsmodell. Attribution för källa/medium gäller endast händelser som är märkta som konverteringar:

Källa/medium Konverteringar
google/organic 1,3
email/newsletter 1,1
google/cpc 0,6
partner/affiliate 1
direkt/(inga) 0

Obs! Google Analytics tillskriver de olika kontaktpunkterna längs användarens konverteringsväg olika vikt. Värdena här är en illustration och motsvarar inte nödvändigtvis den exakta vikt som Google tillskriver varje kontaktpunkt.