Netthandel

[GA4] Konfigurer netthandelshendelser

Få innsikt i hvordan brukerne har interaksjon med produktene og tjenestene du selger

Hvis du får innsikt i hvordan brukerne har interaksjon med produktene og tjenestene du selger, kan det bli enklere å optimalisere kjøpsopplevelsen i mobilappen din eller på nettstedet ditt for netthandel. Du kan for eksempel måle hvilke produkter brukerne ser på oftest, og hvilken innvirkning produktplasseringer, kampanjer og bannere har på antallet konverteringer.

Kan du avse tre minutter? Hjelp oss med å gjøre dokumentasjonen for GA4-netthandel bedre ved å svare på en kort nettundersøkelse.

Innsamling av netthandelsdata

For at du skal kunne samle inn netthandelsdata, må du legge til netthandelshendelser i appen din eller på nettstedet ditt eller i Google Tag Manager-beholderen din. Ettersom det kreves mer kontekst for at disse hendelsene skal gi mening, overføres ikke hendelsene automatisk. Når du har lagt til hendelsene og noen bruker appen eller nettstedet, kan du se netthandelsdata i Analytics.

Merk: Hvis du bruker Shopify som nettstedsbygger eller CMS-system til å administrere nettstedet ditt, blir enkelte hendelser sporet automatisk via Shopify Pixel.

Bruk rullegardinmenyene nedenfor for å se informasjon om hvordan du kan overføre hendelsene:

Google-taggen (nettsteder)

Du kan plassere netthandelshendelser hvor som helst nedenfor der du har plassert Google-taggen. Eksempelvis kan hendelsene plasseres alle stedene nedenfor.

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <!-- Taggen din settes inn her -->
    <!-- Du kan plassere netthandelshendelser her – ->

<title>Tittelen på siden</title>
    <!-- Du kan plassere netthandelshendelser her -->
</head>
<body>
<!-- Du kan plassere netthandelshendelser her -->
    <!-- Delen av nettstedet ditt som blir vist til brukerne -->
    <!-- Du kan plassere netthandelshendelser her -->
</body>
</html>

Du finner mer informasjon om hvordan du kan sende hendelser, i artikkelen om konfigurering av hendelser. Du finner mer informasjon om de ulike hendelsene i artikkelen om måling av netthandel. Du finner mer informasjon om hvordan du kan plassere Google-taggen, i artikkelen Om Google-taggen.

Google Tag Manager (nettsteder)

Du kan plassere netthandelshendelser hvor som helst i datalaget ditt. Når en netthandelshendelse er plassert i datalaget og du har opprettet en konfigurasjonstag for Google Analytics 4, oppretter du en hendelsestag for Google Analytics 4 for hendelsen.
Slik kan du opprette en hendelsestag for Google Analytics 4 for hendelsen:
  1. I Google Tag Manager klikker du på Tagger > Ny.
  2. Klikk på Tag-konfigurasjon > Google Analytics: GA4-hendelse.
  3. I Konfigurasjonstag velger du konfigurasjonstaggen din for Google Analytics 4.
  4. I Hendelsesnavn skriver du inn navnet på hendelsen (f.eks. view_item_list).
  5. I Hendelsesparametere legger du til en rad for hver parameter på hendelsesnivå.
    Parametere på hendelsesnivå er parametere du tar med i hendelsen, utenfor items-matrisen, for eksempel item_list_id- og item_list_name-parameteren i view_item_list-hendelsen.
  6. Gi parameteren et navn under Parameternavn.
  7. Klikk på + ved siden av feltet under Verdi, og velg en eksisterende variabel eller legg til en ny.
  8. Lagre og publiser beholderen.

Når du vil utløse en hendelse i tråd med en betingelse (f.eks. når noen klikker på en knapp), må du opprette en utløser, og så legge til utløseren i hendelsestaggen for Google Analytics 4.

Du finner mer informasjon om hvordan du kan sende hendelser, i artikkelen om konfigurering av hendelser. Du finner mer informasjon om de ulike hendelsene, deriblant om netthandelsparametere, i artikkelen om måling av netthandel.

Google Analytics for Firebase (mobilapper)

Når du har installert Google Analytics for Firebase SDK, kan du finne informasjon om de spesifikke netthandelshendelsene i artikkelen Mål netthandel i Firebase-dokumentasjonen. Alle hendelsene er de samme som for netthendelser, men kodebitene varierer avhengig av programmeringsspråket du bruker.
Hvis du har installert Google Analytics for Firebase SDK, kan du også legge til Tag Manager i appen din, slik at du kan konfigurere hendelser og parametere eksternt i Tag Manager.

Bekreft konfigurasjonen din i sanntid

Det kan ta opptil et døgn før rapporter og utforskninger fylles ut med netthandelsdata. I mellomtiden kan du bekrefte om du har konfigurert netthandelshendelsene dine riktig, ved å aktivere feilsøkingsmodus. Når du har aktivert feilsøkingsmodus, kan du se dataene dine i sanntid i DebugView.

Legg til parametere i netthandelshendelser

Med parametere får du kontekst for hvilke interaksjoner kunder har med produktene eller tjenestene du selger. Informasjon om de bestemte produktene eller tjenestene du selger, vises på varenivå (dvs. i en items-matrise). Informasjon om brukerinteraksjoner med de aktuelle produktene eller tjenestene vises på hendelsesnivå (dvs. utenfor items-matrisen).

Tenk deg for eksempel at noen klikker på en Kjøp-knapp på nettstedet ditt, og at en purchase-hendelse utløses. I tillegg til purchase-hendelsen kan du ta med totalbeløpet kunden har brukt (på hendelsesnivå), samt hva en bestemt vare koster (på varenivå).

I kodebiten nedenfor for Google-taggen kan du se hvor disse parameterne skal plasseres:

gtag("event", "view_item", {
  // Event-level parameters
  items: [
    {
      // Item-level parameters
    }
  ]
});

De anbefalte netthandelsparameterne samles automatisk inn i dimensjoner og beregninger i Analytics som er tilgjengelige for rapportering. Parametere som er attributter for dataene dine (f.eks. fargen eller størrelsen på en skjorte), fyller ut dimensjoner, mens parametere som er kvantitative målinger (f.eks. tall, gjennomsnittsverdier, forholdstall og prosentandeler) fyller ut beregninger.

Hvis du sender egendefinerte parametere i netthandelshendelsene dine og ønsker å se dem i rapporteringen, kan du se artikkelen Egendefinerte dimensjoner og beregninger.

Du kan finne ut mer om hvordan du konfigurerer hendelsesparametere, i artikkelen Konfigurer hendelsesparametere.

En forklaring av netthandelshendelser

Google Analytics inneholder en rekke forhåndsdefinerte hendelser som kan være nyttige når du skal begynne å samle inn informasjon om hvordan brukerne har interaksjon med butikken din. Ettersom netthandelshendelsene automatisk fyller ut dimensjoner og verdier, og Google utfører beregninger for at du skal få mer verdifull informasjon, bør du bruke disse hendelsene i stedet for å opprette egendefinerte hendelser.

Kampanjer

Med kampanjer kan du markedsføre én del av appen din eller nettstedet ditt på et annet sted i appen eller på nettstedet. Kampanjer omfatter for eksempel bannere og forgrunnsvinduer som trekker kundens oppmerksomhet mot oppdateringer og rabatter som er viktige for bedriften din.

Du kan måle når brukere har interaksjon med kampanjene dine, og hvilken innvirkning de aktuelle kampanjene har på antallet konverteringer, ved å legge til view_promotion- og select_promotion-hendelsene. Du finner mer informasjon i artikkelen om bruk av kampanjer.

Når du legger til disse hendelsene i appen din eller på nettstedet ditt, må du sjekke at du tar med promotion_id- og promotion_name-parameterne på hendelsesnivå. Ved hjelp av disse parameterne kan du finne ut hvilke kampanjer brukerne har interaksjon med. Du kan selv velge kampanjenavn og -ID-er, men tilordne navn og ID-er på en konsekvent måte i hele appen eller på hele nettstedet.

Hvis du vil måle når noen kjøper noe etter å ha sett eller klikket på en promotering, må du legge til minst én av parameterne – promotion_id eller promotion_name – i alle påfølgende netthandelshendelser.

Refusjoner

Du kan måle fulle og delvise refusjoner ved hjelp av refund-hendelsen. Fulle refusjoner inkluderer alle varene brukeren kjøpte, mens delvise refusjoner bare inkluderer noen av varene brukeren kjøpte. Inkluder hver av de refunderte varene i en items-matrise, uavhengig av om du innvilger fullstendig eller delvis refusjon. Du finner mer informasjon i artikkelen om hvordan du foretar kjøp eller får utstedt refusjoner.

Se netthandelsdata

Netthandelsdataene dine fyller ut dimensjoner og beregninger du har tilgang til i hele Google Analytics, i BigQuery og via Google Analytics Data API

I rapportene Antall netthandelskjøp og Oversikt over inntektsgenerering vises netthandelsinformasjon automatisk. Ved hjelp av utforskninger, BigQuery og Google Analytics Data API kan du kjøre ad hoc-analyser og utvikle egendefinerte verktøy utenfor Analytics. I artikkelen Løsninger for utforskning av netthandelsdata kan du finne ut hvordan du kan analysere netthandelsdataene dine.