[UA→GA4] Tool voor doelenmigratie

Uw Universal Analytics-doelen automatisch migreren naar Google Analytics 4-conversiegebeurtenissen

Met de tool voor doelenmigratie kunt u in aanmerking komende doelen van uw gekoppelde Universal Analytics-property snel opnieuw maken als conversiegebeurtenissen in uw Google Analytics 4-property.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Instructies

Als u de tool voor doelenmigratie wilt gebruiken, heeft u de rol Bewerker nodig voor uw account.

Als u maar één Google Analytics-account heeft, is dat al geselecteerd.
  1. Selecteer in de kolom Property de Google Analytics 4-property die momenteel gegevens verzamelt voor uw website.
  2. Klik in de kolom Property op Installatieassistent.
  3. Ga onder Property-instellingen naar Conversies instellen en klik op het icoon Acties .
  4. Klik op Importeren uit Universal Analytics.
  5. Selecteer in het deelvenster Bestaande doelen importeren vanuit de gekoppelde property de doelen die u opnieuw wilt maken als conversiegebeurtenissen in uw nieuwe Google Analytics 4-property.

Opmerking: Als u al een vergelijkbare GA4-conversiegebeurtenis heeft gemaakt voor een doel, selecteert u deze hier niet.
  6. Klik rechtsboven op Geselecteerde conversies importeren.

Linksonder in het scherm verschijnt een bevestigingsbericht als uw geselecteerde doelen opnieuw zijn gemaakt als conversiegebeurtenissen in uw Google Analytics 4-property.

Doelen versus conversiegebeurtenissen

Conversies zijn gebruikersactiviteiten die bijdragen aan het succes van uw bedrijf. Voorbeelden van conversies zijn een aankoop doen, een gamelevel uitspelen of een formulier met contactgegevens indienen.

In Google Analytics 4-property's meet u deze activiteiten met conversiegebeurtenissen. In een Universal Analytics-property gebruikt u doelen om vergelijkbare activiteiten te meten.

Hoe de tool werkt

Voor elk in aanmerking komend Universal Analytics-doel dat u selecteert, doet de tool voor doelenmigratie automatisch dit in de gekoppelde Google Analytics 4-property:

• Er wordt een nieuwe regel Gebeurtenis maken gemaakt.
  • De gemaakte gebeurtenis wordt gemarkeerd als een conversie.

Voor alle conversies die de tool automatisch maakt, wordt de telmethode Eén per sessie gebruikt voor betere afstemming op de manier waarop Universal Analytics-property's doelen tellen.

In aanmerking komende doelen

Universal Analytics-property's kunnen verschillende doeltypen hebben. U kunt 4 typen doelen migreren met de tool:

• Bestemming: als een gebruiker op een specifieke pagina terechtkomt, zoals een bedank- of bevestigingspagina.
  • Duur: sessies die een bepaalde tijd of langer duren, zoals minimaal 10 minuten op een supportsite.
  • Pagina's/schermen per sessie: als een gebruiker een specifiek aantal pagina's of schermen bekijkt.
  • Gebeurtenis: als een gebruiker een specifieke gebeurtenis activeert, zoals een sociale aanbeveling, een videoweergave of een advertentieklik.

Slimme doelen kunnen niet automatisch worden gemigreerd en verschijnen niet in de tool.

Opmerking: Als u doelen migreert die reguliere expressies gebruiken, raden we u aan de best practices door te nemen om te voorkomen dat u onjuiste doelen maakt. Meer informatie

Limieten

U kunt maximaal 30 aangepaste conversiegebeurtenissen maken per standaard Google Analytics 4-property. Onderaan de tool voor doelenmigratie kunt u zien hoeveel conversiegebeurtenissen u nog heeft voordat u die limiet bereikt.

Waar u de nieuwe conversiegebeurtenissen kunt vinden

Als u deze nieuwe conversiegebeurtenissen in uw Google Analytics 4-property wilt bekijken, gaat u naar Configureren > Conversies en kijkt u in de tabel Conversiegebeurtenissen.

Het kan 24 uur duren voordat nieuwe conversiegebeurtenissen in uw rapporten te zien zijn.

De regels voor een nieuwe conversiegebeurtenis bewerken of updaten

Als u de regels voor een van uw nieuwe conversiegebeurtenissen wilt bewerken of updaten, gaat u naar Configureren > Gebeurtenissen en doet u dit:

1. Klik op Gebeurtenis maken.
  2. Als u meer dan 1 webstream heeft, kiest u de juiste webstream.
  3. Klik in de tabel Aangepaste gebeurtenissen op de gebeurtenisnaam die u heeft ingevoerd in de tool voor doelenmigratie.
  4. Klik rechtsboven op het potloodje.
  5. Breng wijzigingen aan en klik op Wijziging toevoegen.

De regels voor een nieuwe conversiegebeurtenis verwijderen

Als u per ongeluk een doel heeft geselecteerd dat u niet wilde migreren, doet u dit:

• Zet Markeren als conversie uit voor die gebeurtenis
  • Verwijder de regels voor de nieuwe conversiegebeurtenis. Ga hiervoor naar Configureren > Gebeurtenissen en:
    1. Klik op Gebeurtenis maken.
    2. Als u meer dan 1 webstream heeft, kiest u de juiste webstream.
    3. Klik op de rij met de aangepaste gebeurtenis.
    4. Klik rechtsboven op het menu (icoon met 3 stippen) en selecteer Verwijderen.
    5. Klik in de pop-up op Verwijderen.

U ziet het bevestigingsbericht Configuratie verwijderd onderaan. Als u de regels voor een gebeurtenis verwijdert, worden er geen nieuwe gebeurtenissen meer verzameld. Eerder verzamelde gebeurtenissen kunnen nog steeds te zien zijn in:

• Rapporten voor de periode waarin ze zijn verzameld
    • De lijst met alle gebeurtenissen onder Configureren > Gebeurtenissen

Volgende stappen

Nadat u conversiegebeurtenissen heeft gemaakt met de tool voor doelenmigratie, kunt u deze nieuwe conversiegebeurtenissen importeren in Google Ads en erop bieden. Meer informatie

Opmerking: Google Analytics 4- en Universal Analytics-property's tellen conversies anders, dus het is niet vreemd als u enkele verschillen ziet in de conversies tussen de gekoppelde property's.

Meldingen in de tool

Misschien ziet u een paar van de volgende meldingen in de tool.

• Gebeurtenisnamen: Uw gebeurtenisnamen zijn mogelijk automatisch geüpdatet om te voldoen aan de naamgevingsconventies van Google Analytics 4.

Google Analytics 4-property's hebben andere naamgevingsconventies voor gebeurtenissen dan Universal Analytics-property's. De tool voor doelenmigratie kan namen voorstellen.

• Valuta: U heeft een Universal Analytics-weergave geselecteerd waarin de valuta niet overeenkomt met de valuta in de Google Analytics 4-property. Update de valuta als deze niet klopt.
    U heeft verschillende valuta's geselecteerd voor uw Universal Analytics- en Google Analytics 4-property's. Update de valuta's zodat ze hetzelfde zijn als dat niet de bedoeling is. Er vindt geen valutaconversie plaats.
  • Meerdere webgegevensstreams: Uw Google Analytics 4-property heeft meerdere webstreams, dus er worden enkele conversies toegevoegd aan elke webstream.

Als uw Google Analytics 4-property meerdere webgegevensstreams heeft, maakt de tool opnieuw bestemmingsdoelen als conversiegebeurtenissen in elke webgegevensstream.

De tool maakt alleen gebeurtenisdoelen opnieuw als conversiegebeurtenissen in webgegevensstreams die Universal Analytics-gebeurtenissen krijgen van een gekoppelde sitetag. Als u helemaal geen gekoppelde sitetag heeft, maakt de tool standaard uw gebeurtenisdoelen opnieuw als conversiegebeurtenissen in alle webgegevensstreams.

• Gefilterde Universal Analytics-property's: Uw Universal Analytics-weergave bevat filters die gegevens, verkeer en gebeurtenissen anders behandelen dan Google Analytics 4-filters. Hierdoor kunnen de conversiemetingen verschillen van die in Google Analytics 4.
    In Universal Analytics kunt u filters voor weergaven maken die de gegevensvastlegging door die weergave beperken of wijzigen. Google Analytics 4-property's hebben geen weergaven en hebben andere filterfuncties. Als uw Universal Analytics-weergave wordt gefilterd, kan er verkeer ontbreken dat is opgenomen in de bijbehorende Google Analytics 4-property.

Google Tag Manager en gebeurtenisdoelen

Als u Google Tag Manager op uw site gebruikt, heeft u 3 opties om gebeurtenisdoelen te migreren.

Optie 1: Praktische tips

Het is een best practice om uw Universal Analytics-gebeurtenissen zo te herstructureren dat ze het model voor gegevensverzameling van Google Analytics 4 volgen en om conversiegebeurtenissen van Google Analytics 4 in te stellen. U hoeft de tool voor doelenmigratie dan niet te gebruiken.

Optie 2: Maak een nieuwe Google Analytics 4-gebeurtenistag in Tag Manager en gebruik daarna de tool voor doelenmigratie

Als u de tool voor doelenmigratie wilt gebruiken, moet u er eerst voor zorgen dat Google Analytics 4 gebeurtenissen in de verwachte indeling krijgt. Daarvoor moet u een nieuwe Google Analytics-gebeurtenistag maken in Google Tag Manager. (Als u dat nog niet heeft gedaan, moet u een Google Analytics 4-configuratietag maken voordat u de Google Analytics 4-gebeurtenistag maakt.)

1. Maak een nieuwe Google Analytics: GA4-gebeurtenistag in uw Tag Manager-container.
  2. Stel de waarde van het veld Gebeurtenisnaam in op uw Universal Analytics-gebeurtenisactie.
  3. Klik in het gedeelte Gebeurtenisparameters op Rij toevoegen en doe dit:
    1. Stel de naam in op event_category.
    2. Stel de waarde in op uw Universal Analytics-waarde voor Categorie.
  4. Voeg een 2e gebeurtenisparameter toe:
    1. Stel de naam in op event_label.
    2. Stel de waarde in op uw Universal Analytics-waarde voor Label.
  5. Voeg een 3e gebeurtenisparameter toe:
    1. Stel de naam in op value.
    2. Stel de waarde in op de Waarde van Universal Analytics.
  6. Klik op Triggers en selecteer dezelfde gebeurtenissen die uw gelijkwaardige Universal Analytics-gebeurtenissen activeren.
  7. Sla de taginstellingen op en publiceer de container.

Screenshots van gelijkwaardige UA- en GA4-gebeurtenistags

1. Een Universal Analytics-gebeurtenistag in Google Tag Manager

UA-gebeurtenistag van GTM

2. De gelijkwaardige Google Analytics 4-gebeurtenistag in Google Tag Manager

GA4-gebeurtenistag van GTM

Optie 3: Gebruik nu de tool voor doelenmigratie, herstructureer de gegevensverzameling later

U kunt de vorige 2 opties ook combineren om nu de tool voor doelenmigratie te gebruiken. U kunt dan later het model voor gegevensverzameling van Google Analytics 4 gebruiken. Voer hiervoor de instructies in optie 2 uit om een gebeurtenis te maken met de parameternamen en -waarden event_category, event_label en value. U kunt ook aanvullende parameters toevoegen die de gebeurtenis nodig heeft om uw toekomstige model voor gegevensverzameling in Google Analytics 4 te volgen.

Problemen oplossen

Als u de nieuwe conversiegebeurtenissen niet ziet in uw Google Analytics 4-property, is uw gegevensverzameling misschien incompleet. U kunt dat verhelpen door ervoor te zorgen dat uw site voor 100% is getagd.

• Als uw site gebruikmaakt van analytics.js, voegt u de Google-tag toe aan de site die verkeer naar uw Google Analytics 4-property stuurt en zet u de optie Universal Analytics-gebeurtenissen verzamelen aan.
  • Als u de algemene sitetag (gtag.js) gebruikt en alleen verkeer naar een Universal Analytics-property stuurt, maakt u een gekoppelde sitetag.
  • Als u een tagbeheersysteem zoals Google Tag Manager gebruikt, stuurt u verkeer en gebeurtenissen via dat systeem naar uw Google Analytics 4-property.
  • Als u een verouderde tag gebruikt, zoals urchin.js of ga.js, upgradet u de tag op uw website naar gtag.js.