Tämä artikkeli on osa opasta, jossa käsitellään siirtymistä Universal Analyticsista Google Analytics 4:ään. Tutustu siirtymisoppaan sisällysluetteloon.

[UA→GA4] Tavoitteiden siirtotyökalu

Siirrä Universal Analytics ‐tavoitteesi automaattisesti Google Analytics 4 ‐konversiotapahtumiin

Tavoitteiden siirtotyökalun avulla voit kätevästi muuttaa yhdistetyn Universal Analytics ‐mittauskokonaisuutesi tavoitteita Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden konversiotapahtumiksi.

Sisällys:

Tavoitteet vs. konversiotapahtumat

Konversiot ovat käyttäjätoimintaa, jolla on merkitystä liiketoimintasi kannalta. Konversioita ovat esimerkiksi ostoksen tekeminen, pelitason läpäiseminen ja yhteystietolomakkeen lähettäminen.

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksissa tällaista toimintaa mitataan konversiotapahtumien avulla. Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuksissa mittaamiseen käytetään tavoitteita.

Näin työkalu toimii

Tavoitteiden siirtotyökalu tekee jokaisen valitsemasi hyväksyttävän Universal Analytics ‐tavoitteen kohdalla seuraavat asiat yhdistetyssä Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuudessa:

• Luo uuden Luo tapahtuma ‐säännön.
  • Merkitsee luodun tapahtuman konversioksi.

Hyväksyttävät tavoitteet

Universal Analytics ‐mittauskokonaisuuksissa voi olla useita erilaisia tavoitetyyppejä. Työkalulla voidaan siirtää kahdenlaisia tavoitteita:

• Kohdetavoite: Kun käyttäjä päätyy tietylle sivulle (esim. kiitos- tai vahvistussivu).
  • Tapahtumatavoite: Kun käyttäjä käynnistää tietyn tapahtuman, kuten somesuosituksen, videon toiston tai mainosklikkauksen.

Seuraavantyyppisiä tavoitteita ei voi siirtää automaattisesti, eivätkä ne näy työkalussa: Sivua/näkymää istuntoa kohden, Kesto, Älykkäät tavoitteet ja mikä tahansa tavoite, jossa käytetään säännöllisiä lausekkeita.

Rajoitukset

Tavallista Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuutta kohden voi luoda enintään 30 omaa konversiotapahtumaa. Voit tarkistaa tavoitteiden siirtotyökalun alareunasta, kuinka monta konversiotapahtumaa kiintiöstä on jäljellä.

Ohjeet

Jotta voit käyttää tavoitteiden siirtotyökalua, tarvitset tilillesi muokkaajan roolin.

1. Klikkaa Google Analyticsista Järjestelmänvalvoja.
  2. Varmista Tili-sarakkeesta, että olet valinnut haluamasi tilin. (Jos sinulla on vain yksi Google Analytics ‑tili, se on valittuna valmiiksi.)
  3. Valitse Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuus, joka kerää dataa verkkosivustoltasi.
  4. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Setup Assistant.
  5. Valitse Konversiot-kohdasta Importoi tavoitteet yhdistetystä Universal Analytics ‐mittauskokonaisuudestasi ja klikkaa Aloita.
  6. Valitse Importoi tavoitteet yhdistetystä mittauskokonaisuudestasi ‐paneelista tavoitteet, jotka haluat muuttaa uuden Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuutesi konversiotapahtumiksi.
  7. Klikkaa oikeasta yläkulmasta Importoi valitut konversiot.

Näet vasemmassa alakulmassa vahvistusviestin, kun valitsemasi tavoitteet on muutettu Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden konversiotapahtumiksi.

Mistä uudet konversiotapahtumat löytyvät

Jos haluat nähdä Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden uudet konversiotapahtumat, klikkaa Määritä > Konversiot ja katso Konversiotapahtumat-taulukkoa.

Uudet konversiotapahtumat näkyvät raporteissasi 24 tunnin kuluessa.

Uuden konversiotapahtuman sääntöjen muokkaaminen tai päivittäminen

Jos haluat muokata tai päivittää uuden konversiotapahtuman sääntöjä, klikkaa Määritä > Tapahtumat ja tee näin:

1. Klikkaa Luo tapahtuma.
  2. Jos sivustostriimejä on enemmän kuin yksi, valitse niistä haluamasi.
  3. Klikkaa Omat tapahtumat ‐taulukosta sen tapahtuman nimeä, jonka olet lisännyt tavoitteiden siirtotyökaluun.
  4. Klikkaa oikeasta yläkulmasta muokkauskuvaketta (kynää).
  5. Tee haluamasi muutokset ja klikkaa Lisää muutos.

Uuden konversiotapahtuman sääntöjen poistaminen

Jos olet valinnut vahingossa tavoitteen, jota et halua siirtää, tee näin:

• Laita tapahtuman Merkitse konversioksi ‐valitsin pois päältä.
  • Poista uuden konversiotapahtuman säännöt. Valitse Määritä > Tapahtumat ja tee sitten näin:

1. Klikkaa Luo tapahtuma.
    2. Jos sivustostriimejä on enemmän kuin yksi, valitse niistä haluamasi.
    3. Klikkaa riviä, jolla oma tapahtuma on.
    4. Klikkaa oikeasta yläkulmasta kolmen pisteen valikkoa ja valitse Poista.
    5. Klikkaa ponnahdusikkunasta Poista.

Näet alareunassa Määritys poistettu ‑vahvistusviestin. Kun poistat tapahtuman säännöt, uusia tapahtumia ei enää kerätä. Aiemmin kerätyt tapahtumat voivat kuitenkin näkyä edelleen seuraavissa paikoissa:

• raportit aikaväliltä, jolloin tapahtumat on kerätty
    • kaikki tapahtumat sisältävä lista kohdassa Määritä > Tapahtumat.

Seuraavat vaiheet

Kun olet luonut uudet konversiotapahtumat tavoitteiden siirtotyökalulla, voit tuoda ne Google Adsiin ja alkaa tehdä niistä hintatarjouksia. Lue lisää

Huom. Konversiot lasketaan eri tavalla Google Analytics 4- ja Universal Analytics ‐mittauskokonaisuuksissa, joten yhdistettyjen mittauskokokonaisuuksien konversioissa näkyy todennäköisesti joitakin eroavuuksia.

Työkalussa näkyvät ilmoitukset

Saatat nähdä työkalussa seuraavia ilmoituksia:

• Tapahtumien nimet: Tapahtumien nimet ovat saattaneet päivittyä automaattisesti Google Analytics 4:n nimeämiskäytäntöjen mukaisiksi.

Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuksilla on erilaiset tapahtumien nimeämiskäytännöt kuin Universal Analytics ‐mittauskokonaisuuksilla, joten tavoitteiden siirtotyökalu voi tehdä käytäntöihin perustuvia ehdotuksia.

• Valuutta: Olet valinnut Universal Analytics ‑näkymän, jonka valuutta ei vastaa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden valuuttaa. Päivitä valuutta, jos tämä ei ollut tarkoituksellista.
    Olet valinnut Universal Analytics- ja Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuksille eri valuutat. Päivitä ne samaksi, jos tämä oli tahatonta. Valuutanvaihtoa ei tehdä.
  • Useita sivustodatastriimejä: Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuudella on useita sivustostriimejä, joten osa konversioista lisätään jokaiseen niistä.

Jos Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuudella on useita sivustodatastriimejä, työkalu muuttaa kohdetavoitteet konversiotapahtumiksi jokaisessa sivustodatastriimissä.

Tapahtumatavoitteet muutetaan konversiotapahtumiksi vain niissä sivustodatastriimeissä, jotka vastaanottavat Universal Analytics ‐tapahtumia yhdistetystä sivustotagista. Jos sinulla ei ole yhdistettyä sivustotagia, tapahtumatavoitteet muutetaan oletuksena konversiotapahtumiksi kaikissa sivustodatastriimeissä.

• Suodatetut Universal Analytics ‐mittauskokonaisuudet: Universal Analytics ‐näkymässäsi on suodattimia, jotka käsittelevät dataa, liikennettä ja tapahtumia eri tavalla kuin Google Analytics 4 ‐suodattimet. Siksi konversiomittaus voi olla erilaista Google Analytics 4:ssä.
    Universal Analyticsissa voi luoda näkymäsuodattimia, jotka rajaavat tai muuttavat näkymän dataa. Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuksissa ei ole näkymiä, ja niissä on erilaiset suodatinominaisuudet. Jos Universal Analytics ‐näkymäsi suodatetaan, siitä saattaa puuttua osa liikenteestä, joka sisältyy vastaavaan Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuteen.

Google Tag Manager ja tapahtumatavoitteet

Jos käytät sivustollasi Google Tag Manageria, sinulla on kolme vaihtoehtoa tapahtumatavoitteiden siirtämiseen.

Vaihtoehto 1: Paras tapa

Paras vaihtoehto on muuttaa Universal Analytics ‐tapahtumien rakenne Google Analytics 4:n datankeruumallin mukaiseksi ja ottaa käyttöön Google Analytics 4 ‐konversiotapahtumat. Silloin sinun ei tarvitse käyttää tavoitteiden siirtotyökalua.

Vaihtoehto 2: Luo Tag Managerissa uusi Google Analytics 4 ‐tapahtumatagi ja käytä siirtotyökalua

Jos haluat käyttää tavoitteiden siirtotyökalua, varmista ensin, että Google Analytics 4 vastaanottaa tapahtumat odotetussa muodossa. Tätä varten sinun on luotava Google Tag Managerissa uusi Google Analytics ‐tapahtumatagi. (Muista luoda Google Analytics 4 ‑määritystagi ennen Google Analytics 4 ‐tapahtumatagin luomista, jos et ole vielä tehnyt sitä.)

1. Luo Tag Manager ‐säilöösi uusi Google Analytics: GA4-tapahtuma ‑tagi.
  2. Aseta Tapahtuman nimi ‐kentän arvoksi Universal Analyticsin Tapahtuma-kentässä oleva nimi.
  3. Klikkaa Tapahtumaparametrit-kohdasta Lisää rivi ja tee näin:
    1. Aseta parametrin nimeksi event_category.
    2. Aseta parametrin arvoksi Universal Analyticsin Kategoria-kentässä oleva arvo.
  4. Lisää toinen tapahtumaparametri:
    1. Aseta parametrin nimeksi event_label.
    2. Aseta parametrin arvoksi Universal Analyticsin Tunniste-kentässä oleva arvo.
  5. Lisää kolmas tapahtumaparametri:
    1. Aseta parametrin nimeksi value.
    2. Aseta parametrin arvoksi Universal Analyticsin Arvo-kentässä oleva arvo.
  6. Klikkaa Triggerit ja valitse samat tapahtumat, jotka käynnistävät vastaavat Universal Analytics ‐tapahtumat.
  7. Tallenna tagimääritys ja julkaise säilö.

Esimerkki: Kuvakaappaukset UA- ja GA4-määrityksistä

1. Universal Analytics ‐tapahtumatagi Google Tag Managerissa

GTM UA ‐tapahtumatagi

2. Vastaava Google Analytics 4 ‐tapahtumatagi Google Tag Managerissa

GTM GA4 ‐tapahtumatagi

Vaihtoehto 3: Käytä tavoitteiden siirtotyökalua nyt ja muuta datankeruuta myöhemmin

Voit myös yhdistää yllä olevat vaihtoehdot käyttämällä tavoitteiden siirtotyökalua nyt ja siirtymällä Google Analytics 4:n datankeruumalliin sitten, kun se sinulle sopii. Seuraa vaihtoehdon 2 ohjeita ja luo tapahtuma, jolle lisäät parametrin nimet event_category, event_label ja value ja niiden arvot. Voit lisätä tapahtumalle myös muita parametreja, jos haluat seurata sellaista Google Analytics 4:n datankeruumallia, jota aiot käyttää tulevaisuudessa.

Ohjeita ongelmatilanteisiin

Jos et näe juuri luomiasi konversiotapahtumia Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuudessa, datankeruu ei ehkä toimi oikein. Varmista, että sivustosi on tagattu kokonaan.

• Jos sivustolla käytetään analytics.js-tagia, lisää sille yleinen sivustotagi, joka lähettää liikennettä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen, ja laita päälle Kerää Universal Analytics ‐tapahtumia ‐asetus.
  • Jos käytät yleistä sivustotagia (gtag.js) ja lähetät liikennettä vain Universal Analytics ‐mittauskokonaisuuteen, luo yhdistetty sivustotagi.
  • Jos käytät taginhallintajärjestelmää (esim. Google Tag Manageria), lähetä sen avulla liikenne ja tapahtumat Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuteesi.
  • Jos käytät vanhaa tagia (esim. urchin.js tai ga.js), päivitä sivustotagiksi gtag.js.