[UA] Tagga dina slutliga webbadresser i Google Ads

I den här artikeln beskriver vi hur du taggar dina slutliga webbadresser i Google Ads i Universal Analytics. Information om hur du taggar dina slutliga webbadresser i Google Ads i Google Analytics 4 finns i [GA4] Tagga dina slutliga webbadresser i Google Ads.

För att Analytics ska kunna visa detaljerad information om sökord och kostnader från ditt länkade Google Ads-konto måste du göra något av följande:

• Aktivera automatisk taggning. Detta är den rekommenderade metoden och säkerställer att du får den mest detaljerade Google Ads-informationen.
  • Tagga alla slutliga webbadresser för dina sökord manuellt med spårningsvariabler. Välj den här metoden bara i de specialfall som beskrivs nedan.

Vi rekommenderar starkt att du använder automatisk taggning.

Innehåll i artikeln:

Så fungerar automatisk taggning

Med automatisk taggning importeras Google Ads-data till Analytics automatiskt. Genom att Google Ads-data kombineras med den omfattande informationen från Analytics kan du se vad som hände på din webbplats efter att personer klickade på dina annonser.

När du aktiverar automatisk taggning läggs parametern gclid till i målsidesadressen när någon klickar sig vidare till din webbplats från en annons. Om webbadressen till exempel är www.example.com visas följande adress i adressfältet när någon klickar på din annons:

www.example.com/?gclid=123xyz

Aktivera automatisk taggning

Så här aktiverar/inaktiverar du automatisk taggning:

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Inställningar i menyn till vänster.
  3. Klicka på fliken Kontoinställningar ovanför tabellen.
  4. Klicka på avsnittet Automatisk taggning.
  5. Markera Tagga den webbadress som folk klickar på från min annons för att aktivera automatiskt taggning.
    Avmarkera alternativet för att inaktivera automatisk taggning.
  6. Klicka på Spara.
Läs mer om fördelarna med automatisk taggning.

Specialfall

Din webbplats tillåter inte godtyckliga webbadressparametrar

En liten procentandel webbplatser tillåter inte godtyckliga webbadressparametrar och kan visa en felsida när automatisk taggning har aktiverats. Kontakta den webbansvariga och ta reda på om detta gäller dig, eller gör ett kort test för att se om din webbplats tillåter godtyckliga parametrar. Om det visas ett felmeddelande kan du behöva be den webbansvariga att tillåta godtyckliga webbadressparametrar.

Så här kontrollerar du om en godtycklig webbadressparameter kan finnas kvar på målsidan:

1. Kopiera målsidesadressen från sidan Målsidor i Google Ads och klistra in den i webbläsaren.
  2. Lägg till en testwebbadressparameter manuellt.
  3. Gå till sidan genom att trycka på Retur.
  4. Kontrollera att den angivna parametern fortfarande syns i webbadressrutan och att sidan läses in på rätt sätt.
Exempel
Anta att adressen till din målsida är example.com/foo.

Klistra in den i webbadressfältet och lägg till en testwebbadressparameter (till exempel ”bar”). Tänk på att du måste infoga parametern med ett frågetecken (?) om det inte finns några föregående frågetecken i webbadressen:

example.com/foo?bar=Tester123

Om det finns ett frågetecken tidigare i adressen måste du infoga ett et-tecken före parametern:

example2.com/foo?page=123&bar=Tester123

När du sedan navigerar till webbadressen ska du kontrollera att du ser ”bar=Tester123” i webbadressfältet. Observera att parametern ”bar” är skiftlägeskänslig och måste skrivas på samma sätt på alla sidor på webbplatsen.

Obs! Om du har andra webbadressparametrar ska ”bar” placeras efter dessa men före eventuella fragment (så kallade namngivna ankare, indikerade med ”#”). Exempel:

example.com/foo?a=b&bar=Tester123#xyz

Om lösningen med att tillåta webbadressparametrar inte fungerar kan du tagga dina länkar manuellt. Manuell taggning kan dock vara tidskrävande, och det kan hända att bara en delmängd av all Google Ads-data visas.

Var noggrann om du taggar dina länkar manuellt.

• Tagga de faktiska slutliga webbadresserna med parametrar. Om du försöker använda omdirigering från en slutlig webbadress till en annan webbadress + parametrar överförs inte din Google Ads-data till Analytics.
  • Kom ihåg att inaktivera automatisk taggning. Om du oavsiktligt använder både manuell och automatisk taggning är risken stor att det uppstår avvikelser i informationen som rapporteras.

Du måste använda automatisk taggning i scenarier som inte gäller Analytics

Om du behöver (1) aktivera automatisk taggning för ditt Google Ads-konto för andra syften än Analytics-spårning och (2) du vill använda manuell taggning för Analytics måste du aktivera åsidosättande av automatisk taggning så att du undviker avvikelser i informationen:

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Klicka på Administratör och navigera till den aktuella egendomen.
  3. Klicka på Inställningar för egendom i kolumnen Egendom.
  4. Välj Tillåt att manuell taggning (UTM-värden) åsidosätter automatisk taggning (GCLID-värden) under Avancerade inställningar.
  5. Klicka på Spara.
Obs!
  • Du behöver bara aktivera alternativet för åsidosättande av automatisk taggning när dina Google Ads- och Analytics-konton är länkade.
  • Om du har ett Analytics-konto av standardtyp (kostnadsfritt) och aktiverar denna inställning kan det hända att vissa av dina Google Ads-rapporter endast innehåller ett urval av tillgänglig data.
  • Om du har länkat ditt Search Ads 360-konto till ditt Analytics-konto gäller denna inställning också alla klick från sökkampanjer som du hanterar i Search Ads 360.
  • Manuella taggar med UTM-åsidosättning stöds inte i rapporter för flerkanalstrattar eller attribution.
  • Parametern utm_term är inte kompatibel med dynamiska sökannonser. Om du inkluderar utm_term i dina manuellt taggade webbadresser visas den relaterade söktermen/det relaterade sökordet som ”dynamiska sökannonser” i Analytics-rapporterna.
  • Om du har aktiverat automatisk taggning i ditt Google Ads-konto utan att länka det till ditt Analytics-konto använder Analytics-rapporterna UTM-värden när de är tillgängliga. Om inget värde har angetts för varken Källa eller Media använder Analytics google/cpc.
  • Om du byter namn på en kampanj i Google Ads efter att ha aktiverat alternativet för automatisk taggning visar Analytics-rapporterna flera poster för samma kampanj (både det gamla och det nya kampanjnamnet). Det beror på att Analytics registrerar kampanjnamnet vid tidpunkten för Google Ads-klicket och tillskriver detta kampanjnamn trafik, oavsett kampanjens aktuella namn.

Den här inställningen gör att Analytics-rapporterna kan användas med UTM-värden för källa, kampanj, ord och innehåll som du har angett via manuell taggning. Du måste ange utm_source för att åsidosättandet ska gälla. Om utm_source är tomt fortsätter Analytics automatisk taggning utan att ta hänsyn till något av de UTM-värden som anges i webbadressen.

När du har aktiverat funktionen för åsidosättande ger Analytics företräde för värden som tillhandahålls i UTM-parametrar framför automatiskt taggade värden. Om en parameter inte anges i webbadressen använder Analytics det automatiskt taggade värdet.

Exempel

Du anger:

• utm_source=google
  • utm_campaign=foo

Analytics-rapporterna använder följande:

• campaign = ”foo”
  • automatiskt taggade värden för alla övriga parametrar:
    • medium = ”cpc”
    • term = [automatiskt taggat värde från Google Ads]
    • content = [automatiskt taggat värde från Google Ads]

Analytics fortsätter dessutom att koppla dessa klickbaserade sessioner till Google Ads, så länge källa och media inte ändras från google och cpc. Det innebär att du

• har åtkomst till mer utförlig data i vissa Analytics-rapporter, som slutlig webbadress, Shopping-kampanjer och videokampanjer
  • kan importera mål och transaktioner från Analytics till konverteringsspårning i Google Ads
  • kan importera Analytics-data till Google Ads-rapporter.
Obs! Google Ads-värden (exponeringar, klick och kostnad) rapporteras som 0 för de manuella UTM-värdena och rapporteras i stället under de automatiskt taggade värdena.

Anta till exempel att en kampanj (GoogleAds_C) i Google Ads har 100 klick och en kostnad på 10.

Kampanj Klick Kostnad
GoogleAds_C 100 10

Om du har åsidosatt GoogleAds_C med Foo ser du följande i Analytics: Google Ads_C har 0 sessioner men har 100 klick och en kostnad på 10. Foo har 80 sessioner men visar 0 klick och en kostnad på 0.

Kampanj Sessioner Klick Kostnad
GoogleAds_C 0 100 10
Foo 80 0 0