[UA] Tavoitteet

Tavoitteiden avulla voit mitata, kuinka usein käyttäjät tekevät tiettyjä asioita.
Tässä artikkelissa kerrotaan tavoitteiden käyttämisestä Universal Analyticsissa. Löydät vastaavia Google Analytics 4:ään liittyviä tietoja seuraavista linkeistä:
  • Jos haluat tietää, miten Universal Analyticsissa käytetyt tavoitteet liittyvät Google Analytics 4 ‑konversioihin, tutustu tähän artikkeliin.
  • Tietoa käyttäjien toiminnan mittaamisesta konversioiden avulla Google Analytics 4:ssä on tässä artikkelissa.
  • Jos kaipaat tietoa konversioiden laskemisesta Google Analytics 4:ssä, lue tämä artikkeli.
  • Jos haluat tietoa tavoitteiden siirtämisestä Universal Analytics ‐mittauskokonaisuudesta Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuteen, perehdy tähän artikkeliin.

Tavoitteet mittaavat sitä, kuinka hyvin sivustosi tai sovelluksesi täyttää asettamasi päämäärät. Tavoite tarkoittaa loppuun vietyä toimenpidettä, jota kutsutaan konversioksi ja joka liittyy keskeisesti yrityksesi menestykseen. Tavoitteita ovat esimerkiksi ostoksen tekeminen (verkkokauppasivustolla), pelin tason läpäiseminen (mobiilipelisovelluksessa) tai yhteystietolomakkeen lähettäminen (markkinointiin tai liidien luomiseen keskittyvällä sivustolla).

Tavoitteiden valitseminen on keskeinen osa kaikkia digitaalisen analyysin mittaussuunnitelmia. Kun valitset tavoitteet huolellisesti, saat Analyticsista tärkeitä tietoja esimerkiksi sivustosi tai sovelluksesi konversiomäärästä ja ‑prosentista. Ilman näitä tietoja verkkoliiketoiminnan ja markkinointikampanjoiden tehokkuutta on lähes mahdotonta arvioida.

Katso alla oleva video, niin saat yleiskuvan Analytics-tavoitteista.

Watch the goals video overview

Artikkelin aiheet:

Tavoitteiden toimintaperiaate

Tavoitteet määritetään näkymätasolla. Tavoitteiden avulla voidaan selvittää, millä sivuilla tai missä näkymissä käyttäjäsi vierailevat, kuinka monta sivua/näkymää he tarkastelevat istunnon aikana, miten paljon aikaa he viettävät sivustollasi tai sovelluksessasi ja mitä tapahtumia he käynnistävät siellä ollessaan. Jokaiselle tavoitteelle voidaan määrittää rahallinen arvo, joten näet, minkä arvoinen kukin konversio on yrityksellesi. Määrittämällä tavoitteille arvoja voit keskittyä tuottoisimpiin konversioihin, kuten vähimmäisostosumman ylittäviin tapahtumiin.

Kun sivustosi tai sovelluksesi käyttäjä toimii tavoitteen mukaisesti, Analytics kirjaa konversion. Konversiodata on tämän jälkeen käytettävissä useissa tiettyihin tarkoituksiin suunnitelluissa raporteissa, jotka on kuvattu alla.

Tavoitetyypit

Tavoitteet on jaettu neljään eri tyyppiin, jotka on lueteltu seuraavassa taulukossa:

Tavoitetyyppi Kuvaus Esimerkki
Kohde Tietty sijainti latautuu Kiitos rekisteröitymisestä! ‑verkkosivu tai ‑sovellusnäyttö
Kesto Istunnot, jotka kestävät vähintään määritetyn ajan Tukisivustossa vietetty vähintään 10 minuuttia
Sivuja/näyttöjä istuntoa kohden Käyttäjä katselee tietyn määrän sivuja tai näyttöjä 5 ladattua sivua tai näyttöä
Tapahtuma Tapahtumaksi määritetty toiminto käynnistetään. Some-suositus, videon toisto, mainosklikkaus

Älykkäät tavoitteet

Edellä kuvattujen tavoitetyyppien lisäksi Analytics tarjoaa vaihtoehtoisen konversioseurantamenetelmän: älykkäät tavoitteet. Älykkäät tavoitteet on suunniteltu erityisesti sellaisille Google Ads ‑mainostajille, joilla ei ehkä ole tarpeeksi konversioita Google Adsin optimointityökalujen, kuten automaattisten hintatarjousten, käyttämiseen. Kun älykkäät tavoitteet ovat käytössä, Analytics arvioi verkkosivuston tai sovelluksen käyntejä automaattisesti ja antaa kullekin käynnille pisteitä, joiden perusteella parhaista käynneistä tehdään älykkäitä tavoitteita.

Lue lisää älykkäistä tavoitteista.

Kohdetavoitteiden suppilot

Kohdetavoitteen avulla voit määrittää reitin, jota odotat liikenteen kulkevan. Tätä polkua kutsutaan suppiloksi. Kun suppilon vaiheet on määritetty, Analytics pystyy tallentamaan käyttäjien saapumis- ja poistumiskohdat reitillä, joka johtaa kohti tavoitettasi. Tämä data näkyy Tavoitteen reitti ja suppilo ‑raporteissasi. Suppilossa saattaa näkyä esimerkiksi sivu tai näkymä, jonka kautta suuri osa liikenteestä poistuu sivustolta ennen tavoitteen toteutumista. Tämä voi olla merkki kyseiseen vaiheeseen liittyvästä ongelmasta. Voit myös havaita, että osa liikenteestä ohittaa tiettyjä vaiheita. Tämä on merkki siitä, että reitti konversioon on liian pitkä ja sisältää epäolennaisia vaiheita.

Lue lisää Tavoitteen reitti ja suppilo ‑raporteista.

Tavoitteen arvo

Määrittäessäsi tavoitteen voit myös määrittää konversiolle rahasumman. Aina kun käyttäjä toteuttaa tavoitteen, tämä summa tallennetaan, lasketaan yhteen ja näytetään raporteissa tavoitteen arvona.

Kaikki käyttäjän suorittamat toiminnot voidaan muuntaa rahasummaksi. Tavoitteen arvo voidaan määrittää esimerkiksi arvioimalla, miten usein tavoitteen toteuttaneet käyttäjät päätyvät asiakkaiksi. Jos esimerkiksi myyntitiimisi pystyy tekemään kaupat 10 prosentin kanssa uutiskirjeen tilaavista henkilöistä ja keskimääräinen kaupan arvo on 500 €, voit määritellä Uutiskirjeen tilaaminen -tavoitteen arvoksi 50 € (eli 10 prosenttia 500 euron kokonaissummasta). Tämä tavoite toteutuu, kun käyttäjät pääsevät uutiskirjeen lopulliselle tilaussivulle. Toisaalta jos vain yksi prosentti tilauksista johtaa kauppaan, voit määrittää Uutiskirjeen tilaaminen ‑tavoitteen arvoksi 5 €.

Voit vaihtaa tavoitteen arvon valuuttayksikön näkymän asetuksissa.

Tavoitteen tunnus ja tavoitejoukot

Jokaiselle luomallesi tavoitteelle määritetään numeerinen tunnus väliltä 1–20. Tavoitteet ryhmitellään viiden yksittäisen tavoitteen ryhmiksi. Tavoiteryhmien avulla voit luokitella sivustosi erityyppisiä tavoitteita. Voit seurata esimerkiksi latauksia, rekisteröitymisiä ja kuittisivuja jakamalla ne eri tavoitejoukkoihin. Tavoitejoukot näkyvät monissa raporteissa linkkeinä Tutki-välilehdellä.

14.6.2012 julkaistussa Analytics-blogipostauksessa on erinomainen esimerkki tavoitejoukkojen järjestämisestä.

Tavoitteiden raportointi

Voit analysoida tavoitteiden toteutumisprosentteja eli konversioprosentteja kohdan Konversio > Tavoitteet raporteissa. Tavoitteen konversiot näkyvät myös muissa raporteissa, esimerkiksi kohtien Konversiot > Monikanavasuppilot, Konversiot > Attribuutio ja Hankinta raporteissa.

Tavoitteiden rajoitukset

• Tavoitteita voi olla enintään 20 yhtä raporttinäkymää kohden. Jos haluat seurata yli kahtakymmentä tavoitetta, luo ylimääräinen näkymä kyseiselle sivustolle tai muokkaa aiempaa, tarpeettomaksi käynyttä tavoitetta.
  • Tavoitteet koskevat tavoitteen luomisen jälkeen kerättyä dataa. Tavoitteet on valittava Analytics-tilillä etukäteen, jotta data tulee näkyviin tavoiteraportteihin ja muihin raportteihin, jotka sisältävät dataa tavoitteista ja tavoitteen konversioista.
  • Tavoitteita ei voi poistaa, mutta tavoitetta koskevan datan tallennus voidaan lopettaa.
  • Tavoitedataa käsitellään eri tavalla kuin muuta Analytics-dataa. Lue lisää ominaisuuksista, joiden dataa käsitellään tavallisesta poikkeavalla tavalla.
  • Tavoitteen tunnuksia ja tavoitejoukkoja ei voi muuttaa niiden luomisen jälkeen, mutta voit muuttaa tavoitteen nimeä ja tyyppiä, jos haluat käyttää tiettyä tavoitetta uudelleen.

Tavoitteiden parhaat käytännöt

Nimeä tavoitteet intuitiivisesti. Näin sinun ja muiden on helpompi ymmärtää konversioraportteja.

Tavoitteen arvon määrittäminen on vapaaehtoista mutta suositeltavaa, koska se helpottaa konversioiden rahallisen arvon ymmärtämistä ja arviointia. Analytics käyttää tavoitteiden arvoa koskevaa dataa myös muiden mittareiden, kuten mainostuoton (ROAS), laskemiseen. Jos rahamäärän käyttäminen tavoitteen arvona ei mielestäsi sovi sivustosi tai sovelluksesi tarkoituksiin, voit käyttää konversioiden painotukseen ja vertaamiseen yhdenmukaista numeroasteikkoa. Voit esimerkiksi määrittää vähemmän arvokkaille tavoitteille arvon 1 ja arvokkaammille tavoitteille arvon 10.

Jos muutat aiempaa tavoitetta tai sen tarkoitusta, muista kirjoittaa muutoksen ajankohta ylös. Koska tavoitteita ei sovelleta vanhoihin tietoihin, tavoitteen muuttaminen muuttaa konversiotietojasi muutoshetkestä lähtien. Tämä voi aiheuttaa raportteihisi epäselvyyksiä. (Myös tämän vuoksi tavoitteet kannattaa nimetä selkeästi.)

Seuraavat vaiheet