[GA4] Filtrera bort intern trafik

Se hur du filtrerar bort aktivitet från interna användare så att informationen inte visas i rapporter

Du kan filtrera bort webbplatsaktivitet från en IP-adress eller ett IP-adressintervall så att data som genereras av användare på dessa IP-adresser inte visas i dina rapporter. Du kan inte filtrera bort intern trafik från appanvändare.

Du kan skapa upp till tio datafilter per egendom.

Varning! När du har tillämpat ett datafilter blir effekten på data permanent. Om du till exempel använder ett uteslutningsdatafilter bearbetas denna data aldrig och blir aldrig tillgänglig i Analytics eller BigQuery. Om du vill dölja data från vissa rapporter utan att filtrera bort den permanent kan du använda rapportfilter i stället.

Filtrera bort intern trafik

Innan du börjar

Du måste ha rollen Redigerare på egendomsnivå för att kunna identifiera intern trafik och skapa, redigera och radera datafilter.

Steg 1: Identifiera intern trafik

När du följer dessa steg lägger Analytics till parametern traffic_type i varje inkommande händelse. Du kan även lägga till parametern manuellt i dina händelser.

1. Gå till Administratör. Under Insamling och modifiering av data klickar du på Dataflöden.
  2. Klicka på ett webbdataflöde.
  3. Klicka på Konfigurera tagginställningar i informationen om webbflödet.
  4. Klicka på Visa alla.
  5. Klicka på Definiera intern trafik.
  6. Klicka på Skapa.
  7. Ge regeln ett namn.
  8. Ange ett värde på parametern traffic_type.
    Obs! traffic_type är den enda händelseparameter som du kan ange ett värde på. internal är standardvärdet, men du kan ange ett nytt värde (till exempel huvudkontor_emea) som representerar en plats som intern trafik kommer från.
  9. Välj en operator i IP-adress > Matchningstyp.
  10. Ange en adress eller ett adressintervall i IP-adress > Värde som identifierar trafik från platsen du identifierade i steg 8. Du kan ange IPv4- eller IPv6-adresser. Du kan även klicka på Vad är min IP-adress? för att hitta din offentliga IP-adress. Du kan också använda reguljära uttryck (regex) i fältet Värde.
    Följande exempel visar hur du identifierar IP-adresser för varje operator:
    • IP-adress är lika med: 172.16.1.1
    • IP-adress börjar med: 10.0.
    • IP-adressen avslutas med .255
    • IP-adress innehåller: .0.0.
    • IP-adressen är inom intervallet (intervall måste anges med CIDR-notation):
      • 24-bitarsblock (exempel: 10.0.0.0–10.255.255.255): 10.0.0.0/8
      • 20-bitarsblock (exempel: 172.16.0.0–172.31.255.255): 172.16.0.0/12
      • 16-bitarsblock (exempel: 192.168.0.0–192.168.255.255): 192.168.0.0/16
    • IP-adress matchar reguljärt uttryck: 192\.0.*
  11. (Valfritt) Klicka på Lägg till villkor för att ange flera villkor. Alla IP-adresser som matchar villkoren märks som intern trafik. Villkoren är ELLER-villkor, inte OCH-villkor.
  12. Klicka på Skapa.

Använda CIDR-notation

CIDR-notation (Classless Internet Domain Routing) är ett sätt att ange IP-adressintervall.

I följande exempel används IPv4-adresser. Syntaxen i CIDR-notation är samma för IPv6-adresser.

IPv4-adresser är 32-bitars binära tal med värden mellan 0 och 255 för varje oktett.

Till exempel har IPv4-adressen

10.10.101.5

en 32-bitars binär motsvarighet som är

00001010.00001010.01100101.00000101

När du uttrycker ett IP-adressintervall med CIDR-notation anger du hur många av bitarna som är fasta och hur många som kan ha valfritt värde. Exempel: CIDR-notationen för adressintervallet 192.128.255.0–192.168.255.255 är 192.168.255.0/24.

/24 indikerar att de första 24 bitarna (192.128.255) är fasta och att de sista åtta bitarna (.0) är jokertecken som kan ha valfritt värde (0 är standardjokertecknet).

Om du behöver ange intervallet 192.168.0.0–192.168.255.255 indikerar du att de första 16 bitarna i adressen är fasta: 192.168.0.0/16.

/16 indikerar att de första 16 bitarna (192.168) är fasta och att de sista 16 bitarna (.0.0) är jokertecken som kan ha valfritt värde.

Om du i stället använder IPv6-adresser och ville ange ett intervall använder du samma suffix (snedstreck+siffra) för att indikera hur många av bitarna i intervallet som är fasta. Exempel: Om intervallet är 0:0:0:0:0:ffff:c080:ff00–0:0:0:0:0:ffff:c080:ffff anger du intervallet som 0:0:0:0:0:ffff:c080:ff00/120 (de första 120 bitarna är fasta).

Läs mer om CIDR-notation.

Steg 2: Skapa ett datafilter

1. Gå till Administratör. Under Insamling och modifiering av data klickar du på Datafilter.
  2. Klicka på Skapa filter.
  3. Välj Intern trafik.
  4. Ge datafiltret ett namn. Namnet
    • måste vara unikt för datafilter i samma egendom
    • måste börja med en Unicode-bokstav
    • får innehålla endast Unicode-bokstäver och Unicode-siffror, understreck och blanksteg
    • får innehålla högst 40 tecken.
  5. Välj Uteslut för att filtrera bort händelser där värdet på parametern traffic_type matchar det namn du angav i steg 10 ovan.
  6. Välj bland följande filtertillstånd:
    • Testning: Analytics identifierar matchande data med dimensionen Namn på testdatafilter.
    • Aktiv: Analytics tillämpar datafiltret på inkommande data och gör permanenta ändringar.
    • Inaktiv: Analytics utvärderar inte filtret.
    Obs! Data som uppfyller villkoren i ett testdatafilter tilldelas dimensionen Namn på testdatafilter och får filternamnet som värde. Denna data är tillgänglig i Utforska så att du kan validera datafiltren innan du aktiverar dem. Läs mer
  7. Klicka på Skapa.

Testa ett datafilter

Testning av ett datafilter gör att trafik från IP-adressen garanterat filtreras bort. Trafik från filtrerade IP-adresser läggs till i dimensionen Namn på testdatafilter med filternamnet som värde.

Om du vill hitta händelser som utlösts av en IP-adress som filtrerats bort kan du skapa en utforskning med fritt format med följande inställningar:

• Teknik: Fritt format
  • Rader: Testdatafiltrets namn, händelsens namn
  • Värden: Antal händelser
  • Filter: ”Testdatafiltrets namn innehåller [namnet på ditt datafilter]”

Det kan ta mellan 24 och 36 timmar innan ett datafilter tillämpas. Kom tillbaka senare om inget värde har tilldelats.