[GA4] Intern verkeer wegfilteren

Ontdek hoe u activiteit van interne gebruikers kunt wegfilteren, zodat de gegevens niet worden getoond in rapporten

U kunt websiteactiviteit wegfilteren op basis van het IP-adres of een reeks IP-adressen, zodat de gegevens die afkomstig zijn van gebruikers op die IP-adressen, niet zichtbaar zijn in uw rapporten. U kunt intern verkeer van app-gebruikers niet wegfilteren.

U kunt maximaal 10 gegevensfilters per property maken.

Waarschuwing: Nadat u een gegevensfilter heeft toegepast, is het effect op de gegevens permanent. Als u bijvoorbeeld een gegevensfilter voor uitsluiten toepast, worden de uitgesloten gegevens nooit verwerkt en zijn ze nooit beschikbaar in Analytics of BigQuery. Gebruik rapportfilters als u gegevens in bepaalde rapporten wilt verbergen zonder de gegevens permanent weg te filteren.

Intern verkeer filteren

Voordat u begint

U heeft de rol Bewerker op propertyniveau nodig om intern verkeer vast te stellen en gegevensfilters te maken, te bewerken en te verwijderen.

Stap 1: Stel intern verkeer vast

Als u deze stappen uitvoert, voegt Analytics de parameter traffic_type toe aan elke inkomende gebeurtenis. U kunt de parameter ook handmatig toevoegen aan gebeurtenissen.

1. Klik in Beheerder onder Verzameling en wijziging van gegevens op Gegevensstreams.
  2. Klik op een webgegevensstream.
  3. Klik in de webstreamgegevens op Taginstellingen instellen.
  4. Klik op Alles tonen.
  5. Klik op Intern verkeer definiëren.
  6. Klik op Maken.
  7. Geef een naam op voor de regel.
  8. Geef een waarde op voor de parameter traffic_type.
    Opmerking: traffic_type is de enige gebeurtenisparameter waarvoor u een waarde kunt definiëren. De standaardwaarde is internal, maar u kunt een nieuwe waarde invoeren (bijv. emea_hoofdkantoor) voor een locatie vanwaaruit het interne verkeer afkomstig is.
  9. Selecteer een operator in IP-adres > Overeenkomsttype.
  10. Geef onder IP-adres > Waarde een adres of adresbereik op dat verkeer vaststelt dat afkomstig is van de locatie die u in stap 8 heeft opgegeven. U kunt IPv4- of IPv6-adressen invullen. U kunt ook klikken op Wat is mijn IP-adres? om uw openbare IP-adres te vinden. Het veld Waarde ondersteunt ook het gebruik van reguliere expressies (regex).
    De volgende voorbeelden tonen hoe u IP-adressen van elke operator herkent:
    • IP-adres is gelijk aan: 172.16.1.1
    • IP-adres begint met: 10.0.
    • IP-adres eindigt op: .255
    • IP-adres bevat: .0.0.
    • IP-adres valt binnen het bereik (bereiken moeten worden uitgedrukt in de CIDR-indeling):
      • 24-bits blok (bijvoorbeeld 10.0.0.0 – 10.255.255.255): 10.0.0.0/8
      • 20-bits blok (bijvoorbeeld 172.16.0.0 – 172.31.255.255): 172.16.0.0/12
      • 16-bits blok (bijvoorbeeld 192.168.0.0 – 192.168.255.255): 192.168.0.0/16
    • IP-adres komt overeen met reguliere expressie: 192\.0.*
  11. (Optioneel) Klik op Voorwaarde toevoegen om meerdere voorwaarden in te stellen. IP-adressen die overeenkomen met de voorwaarden worden gemarkeerd als intern verkeer. De voorwaarden zijn OF-voorwaarden in plaats van EN-voorwaarden.
  12. Klik op Maken.

CIDR-indeling gebruiken

Classless Inter-Domain Routing-notatie (CIDR) is een manier om bereiken van IP-adressen uit te drukken.

In de volgende voorbeelden worden IPv4-adressen gebruikt. De syntaxis voor de CIDR-indeling is hetzelfde voor IPv6-adressen.

IPv4-adressen zijn 32-bits binaire getallen waarbij de waarden voor elk octet variëren van 0 tot 255.

Bijvoorbeeld: het IPv4-adres

10.10.101.5

bevat de 32-bits binaire equivalent van

00001010.00001010.01100101.00000101

Als u een bereik van IP-adressen uitdrukt in een CIDR-indeling, geeft u aan hoeveel bits een vaste waarde hebben en hoeveel een willekeurige waarde kunnen hebben. De CIDR-indeling voor het bereik van de adressen 192.128.255.0 - 192.168.255.255 is 192.168.255.0/24.

/24 geeft aan dat de eerste 24 bits (192.128.255) een vaste waarde hebben en dat de laatste 8 bits (.0) jokertekens zijn die elke waarde kunnen hebben (0 is het standaard jokerteken).

Als u bijvoorbeeld een bereik van 192.168.0.0 – 192.168.255.255 wilt aangeven, geeft u aan dat de eerste 16 bits van het adres een vaste waarde hebben: 192.168.0.0/16.

/16 geeft aan dat de eerste 16 bits (192.168) een vaste waarde hebben en dat de laatste 16 bits (.0.0) jokertekens zijn die elke waarde kunnen hebben.

Als u IPv6-adressen gebruikt en een bereik wilt uitdrukken, gebruikt u hetzelfde 'slash-getal'-achtervoegsel om aan te geven hoeveel bits van het bereik een vaste waarde hebben. Als het bereik bijvoorbeeld 0:0:0:0:0:ffff:c080:ff00 - 0:0:0:0:0:ffff:c080:ffff is, drukt u dit bereik uit als 0:0:0:0:0:ffff:c080:ff00/120 (de eerste 120 bits hebben een vaste waarde).

Meer informatie over de CIDR-indeling

Stap 2: Maak een gegevensfilter

1. Klik in Beheerder onder Verzameling en wijziging van gegevens op Gegevensfilters.
  2. Klik op Filter maken.
  3. Kies Intern verkeer.
  4. Geef een naam op voor het gegevensfilter. De naam moet:
    • Uniek zijn voor gegevensfilters in dezelfde property.
    • Beginnen met een Unicode-letter.
    • Alleen Unicode-letters en -getallen, underscores en spaties bevatten.
    • Maximaal 40 tekens bevatten.
  5. Kies Uitsluiten om gebeurtenissen weg te filteren waarvan de waarde van de parameter traffic_type overeenkomt met de naam die u in stap 10 hierboven heeft ingevoerd.
  6. Kies uit de volgende filterstatussen:
    • Testen: Analytics zoekt naar overeenkomende gegevens met de dimensie Naam testgegevensfilter.
    • Actief: Analytics past het gegevensfilter toe op inkomende gegevens en brengt permanente wijzigingen aan.
    • Inactief: Analytics evalueert het filter niet.
    Opmerking: Uw gegevens die voldoen aan een testgegevensfilter, worden toegewezen aan de dimensie Naam testgegevensfilter en krijgen de waarde van de filternaam. Die gegevens zijn beschikbaar in Verkennen zodat u uw gegevensfilters kunt valideren voordat u ze activeert. Meer informatie
  7. Klik op Maken.

Een gegevensfilter testen

Door een gegevensfilter te testen, zorgt u ervoor dat het verkeer van de IP-adressen juist wordt weggefilterd. Verkeer van gefilterde IP-adressen wordt toegevoegd aan de dimensie Naam testgegevensfilter met de filternaam als waarde.

Als u gebeurtenissen wilt vinden die door een gefilterd IP-adres worden geactiveerd, kunt u een vrije verkenning maken met deze instellingen:

• Techniek: Vrije verkenning
  • Rijen: Naam testgegevensfilter, Naam gebeurtenis
  • Waarden: Aantal gebeurtenissen
  • Filter: 'Naam testgegevensfilter bevat [de naam van uw gegevensfilter]'

Het kan 24 tot 36 uur duren voordat een gegevensfilter wordt toegepast. Kom later terug als er geen waarde is toegewezen.