Help us improve Analytics Education. Tell us how you like to learn!

Ställa in Analytics-spårning

Hitta ditt spårnings-id och spårningskodavsnitt

När du skapar en Analytics-egendom genererar Analytics ett spårnings-id och ett JavaScript-spårningskodavsnitt som är specifika för egendomen. Om du vill ställa in spårning (samla in data) för egendomen behöver du vanligtvis antingen spårnings-id:t eller spårningskodavsnittet. Vissa webbvärdtjänster kräver till exempel enbart spårnings-id, medan du i andra fall måste lägga till hela kodavsnittet på alla webbsidor som du vill spåra.

Så här hittar du ditt spårnings-id och kodavsnitt:

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Klicka på Administratör.
  3. Välj ett konto på menyn i kolumnen KONTO.
  4. Välj en egendom på menyn i kolumnen EGENDOM.
  5. Under EGENDOM klickar du på Spårningsinformation > Spårningskod.
    • Ditt spårnings-id visas högst upp på sidan.
    • Läs om hur du spårar appar i Spårning av mobilappar – med SDK.
    • Spårningskodavsnittet för din webbplats visas under Webbplatsspårning.
Du måste lägga till spårningskoden på samtliga sidor eller skärmar där du vill samla in data.

Hitta konfigurationen för den typ av egendom du spårar

Det finns flera sätt att samla in data från webbegendomar i Analytics beroende på om du vill spåra en webbplats, app eller internetansluten enhet. Här beskriver vi metoder för att konfigurera spårningskoden för olika typer av egendomar.

• Statisk webbplats

En statisk webbplats bygger på HTML som inte ändras dynamiskt och som INTE genereras med ett programmeringsspråk som Python, Ruby eller PHP.

1. Leta reda på JavaScript-spårningskodavsnittet för egendomen och kopiera hela avsnittet. Gör inga ändringar i koden.
    2. Klistra in hela kodavsnittet omedelbart före den avslutande </head>-taggen i HTML-koden på dina webbsidor.

Om du vill skicka data från en enstaka sida till flera egendomar samtidigt kan du spåra en sida med hjälp av flera konton eller egendomar i ett och samma konto.

• Dynamisk webbplats

På en dynamisk webbplats genereras HTML-koden med hjälp av ett programmeringsspråk som Python, Ruby eller PHP. Du kan använda en include-sats eller en mall för att implementera spårningskoden dynamiskt på varje sida.

1. Leta reda på JavaScript-spårningskodavsnittet för egendomen och kopiera hela avsnittet. Gör inga ändringar i koden.
    2. Klistra in hela kodavsnittet i en egen include-fil och lägg till include-satsen i sidhuvudet så att kodavsnittet hamnar före den avslutande </head>-taggen.

Om du använder PHP

Kopiera Javascript-spårningskodavsnittet och infoga det i en fil med namnet analyticstracking.php. Lägg sedan till filen analyticstracking.php på varje PHP-mallsida. Lägg till följande kod på varje mallsida, omedelbart efter den inledande <body>-taggen:

<?php include_once("analyticstracking.php") ?>

Tänk på att du kan uppdatera spårningskoden för dynamiska webbplatser mer effektivt med hjälp av Google Taggstyrning.

• Webbvärdtjänst (du hanterar inte källkoden)

Vissa internetleverantörer och värdplattformar (som Wordpress, GoDaddy, Wix och Weebly) förenklar installationen av Analytics-spårningskoden genom att erbjuda plugin-program som installerar koden automatiskt på dina webbsidor. Läs anvisningarna om hur du lägger till ditt Analytics-spårnings-id på din plattform.

Här finns anvisningar från några vanliga leverantörer om hur du lägger till Analytics-spårningskoden:

När du samlar in data med hjälp av ett plugin-program kanske du inte kan anpassa informationen du vill spåra med hjälp av konfigurationsinställningar. Om du har särskilda krav på vilken data som ska spåras kan du läsa Kom igång med Analytics.

• Webbplats med Google Taggstyrning

Google Taggstyrning är ett kostnadsfritt verktyg som du kan använda när du vill hantera flera dataanalys- och webbspårningstaggar samtidigt. Anvisningar om hur du installerar Analytics-spårningskoden med hjälp av Google Taggstyrning finns i artikeln om hur du ställer in och installerar Google Taggstyrning.

• Mobilapp
  • Internetansluten enhet eller CRM-system

Om du vill samla in data från en internetansluten enhet, till exempel ett onlinekassasystem eller en dataspelskonsol, eller från ett CRM-system eller annan plattform, måste du använda Analytics Measurement Protocol.

Kontrollera att spårningskoden fungerar

När du har installerat Analytics-spårning kan det ta upp till 24 timmar innan data som trafiklänkar, användaregenskaper och surfinformation visas i dina rapporter. Däremot kan du kontrollera konfigurationen av webbspårningskoden omedelbart.

På webbplatsen Google Developers finns viktig information om hur spårningskodavsnittet fungerar.