Ställa in Analytics-spårning

Hitta ditt spårnings-id eller spårningskodavsnitt

Om du vill ställa in Google Analytics-spårning behöver du i regel antingen ditt spårnings-id för Analytics eller hela Javascript-spårningskodavsnittet. Dessa motsvarar din Analytics-egendom. Så här hittar du ditt spårnings-id och kodavsnitt:

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Klicka på fliken Administratör.
  3. Välj ett konto på rullgardinsmenyn i kolumnen KONTO.
  4. Välj en egendom på rullgardinsmenyn i kolumnen EGENDOM.
  5. Klicka under EGENDOMSpårningsinformation > Spårningskod.

Välj hur du ställer in spårning

Det finns flera olika sätt att samla in data på med Analytics beroende på om du vill spåra en webbplats, en app eller en annan internetansluten enhet. Välj den bästa installationsmetoden för det som du vill spåra.

• Statisk webbplats

Statisk webbplats

På en statisk webbplats genereras sidans HTML inte med ett programmeringsspråk eller gränssnitt som t.ex. Python, Ruby, PHP osv. Om du vill samla in data måste du kopiera och klistra in Analytics-spårningskoden på varje webbplats som du vill spåra.

1. När du har Javascript-spårningskodavsnittet för din egendom ska du kopiera avsnittet exakt utan att ändra det.
    2. Klistra in spårningskodavsnittet (oförändrat och i sin helhet) före den avslutande taggen </head>  på varje webbsida som du vill spåra på din webbplats.

Läs om hur du spårar en sida med flera konton eller egendomar om du vill samla in data från webbsidor till flera egendomar samtidigt.

• Dynamisk webbplats

Dynamisk webbplats

På en dynamisk webbplats genereras sidans HTML med ett programmeringsspråk eller gränssnitt som t.ex. Python, Ruby, PHP osv. Om du vill samla in data måste du ange Analytics-spårningskoden på varje webbsida som du vill spåra. Du kan använda en include-fil eller mall för att lägga till koden dynamiskt på varje sida.

1. När du har Javascript-spårningskodavsnittet för din egendom ska du kopiera avsnittet exakt utan att ändra det.
    2. Klistra in spårningskodavsnittet i en egen include-fil och lägg sedan till den i sidhuvudet så att avsnittet ligger före den avslutande taggen </head>  på varje sida som du vill spåra på din webbplats.

Om du använder PHP

Kopiera Javascript-spårningskodavsnittet och lägg det i en fil som du döper till analyticstracking.php. Lägg sedan till filen analyticstracking.php på varje PHP-mallsida. Lägg till följande kod på varje mallsida direkt efter den inledande taggen <body>:

<?php include_once("analyticstracking.php") ?>

Observera att du kan uppdatera spårningskoden för dynamiska webbplatser effektivare med hjälp av Google Taggstyrning.

• Webbhotellstjänst (du hanterar inte källkoden)

Webbhotellstjänst (du hanterar inte källkoden)

Vissa internetleverantörer eller värdplattformar (t.ex. Wordpress, GoDaddy, Wix, Weebly osv.) förenklar installationen av Analytics-spårningskod genom att erbjuda plugin som automatiskt installerar koden på dina webbsidor. Läs instruktionerna för din plattform för att lägga till Analytics-spårnings-id.

Här finns instruktioner för att lägga till Analytics från vanliga leverantörer:

Obs! När du använder ett plugin för att samla in data kanske du inte kan lägga till inställningar för att anpassa vilken data som du vill spåra. Om du har särskilda krav på vilken data som ska spåras läser du Kom igång med Analytics.

• Webbplats med Google Taggstyrning

Webbplats med Google Taggstyrning

Google Taggstyrning är ett kostnadsfritt verktyg för att lägga till flera Analytics- och spårningstaggar för webbplatser. Om du vill använda Google Taggstyrning för att installera Analytics-spårningskod läser du artikeln om inställning och installation av Google Taggstyrning.

• Mobilappar

Mobilappar

Läs Analytics för mobilappar.

• Internetansluten enhet

Internetansluten enhet

Om du vill samla in data från en internetansluten enhet som ett kassasystem online, en tv-spelskonsol, ett CRM-system (Customer Relationship Management) eller en plattform måste du använda Analytics Measurement Protocol.

Verifiera att spårningskoden fungerar

När du har installerat Analytics-spårning kan det ta upp till 24 timmar innan data som trafiklänkar, användaregenskaper och surfning visas i dina rapporter. Du kan också kontrollera inställningarna för webbspårningskoden direkt.

Mer information finns i de avancerade resurserna

På webbplatsen Google Developers finns värdefull information om hur spårningskodavsnittet fungerar.