De algemene sitetag van Google Analytics instellen

In dit artikel vindt u de volgende informatie:

Basisinstructies

1. Als u dit nog niet heeft gedaan, maakt u een Universal Analytics-property voor elke website waarvan u gegevens wilt verzamelen.

Als u een property maakt, wordt er een unieke tracking-ID aangemaakt en de Google-tag die de tracking-ID voor die property bevat. Bekijk het volgende gedeelte voor informatie over het vinden van uw tracking-ID en de Google-tag.
  2. Kopieer en plak de Google-tag na de openingstag <head> op elke pagina die u wilt meten.

Uw tracking-ID en de Google-tag opzoeken

1. Log in op uw Analytics-account.
  2. Klik op Beheer.
  3. Selecteer een account uit het menu in de kolom ACCOUNT.
  4. Selecteer een account uit het menu in de kolom PROPERTY.
  5. Klik onder Property op Trackinginfo > Trackingcode.

De tracking-ID wordt bovenaan de pagina weergegeven.

De Google-tag wordt lager op de pagina weergegeven, in een tekstvak onder Website bijhouden > Google-tag (gtrag.js).

De Google-tag

De Google-tag bestaat uit meerdere regels code die u op elke webpagina moet plakken die u wilt meten:

<!-- Google-tag (gtag.js) -->

... (meerdere regels code) ...

</script>

U voegt de Google-tag als volgt toe aan uw webpagina's:

1. Kopieer alle code uit het tekstvak.
  2. Plak de code na de openingstag <head> op elke pagina die u wilt meten.

Gegevensverzameling instellen op basis van uw type site

Welke methode er wordt gebruikt voor het verzamelen van gegevens in Analytics, is afhankelijk van het type website dat u gebruikt:

Statische website

Een statische website genereert geen HTML met een programmeertaal of interface zoals Python of PHP. Als u gegevens wilt verzamelen, moet u de Google-tag kopiëren en in de broncode plakken op elke webpagina die u wilt meten.

1. Zoek de Google-tag voor uw property en kopieer de code exact zonder deze te bewerken.
  2. Plak de code (ongewijzigd, in zijn geheel) na de openingstag <head> op elke pagina die u wilt meten.

Meer informatie over het verzamelen en verzenden van gegevens van webpagina's naar meerdere Analytics-property's.

Dynamische website

Een dynamische website genereert HTML met behulp van een programmeertaal of interface zoals Python, PHP, enzovoort. Als u gegevens wilt verzamelen, neemt u de Google-tag op in de broncode voor elke webpagina die u wilt meten. U kunt een algemeen include-bestand of een template gebruiken om de Google-tag dynamisch naar elke webpagina te pushen.

1. Zoek de Google-tag voor uw property en kopieer de code exact zonder deze te bewerken.
  2. Plak de Google-tag in een eigen include-bestand.
  3. Link het include-bestand zodat het fragment na de openingstag <head> wordt weergegeven op elke pagina die u wilt meten.

Als u PHP gebruikt:

1. Zoek de Google-tag voor uw property en kopieer de code exact zonder deze te bewerken.
  2. Plak de Google-tag in een bestand met de naam 'analyticstracking.php'.
  3. Voeg dit bestand toe aan elke PHP-templatepagina.
  4. Voeg voor elke templatepagina direct na de openingstag <body> de volgende code toe:
    <?php include_once("analyticstracking.php") ?>

Houd er rekening mee dat u de Google-tag voor dynamische websites efficiënter kunt updaten met Google Tag Manager.

Webhostingservice (u heeft geen controle over de paginacode)

Sommige internetproviders of hostingplatforms (zoals WordPress, GoDaddy, Wix en Weebly) vereenvoudigen de installatie van de Google-tag door plug-ins te bieden waarmee Analytics automatisch op uw webpagina's wordt geïnstalleerd.

Hier vindt u instructies voor Analytics-implementatie van een aantal veelgebruikte providers:

Als u een plug-in gebruikt om gegevens te verzamelen, kunt u mogelijk geen configuratie-instellingen toevoegen om de gegevens aan te passen die u wilt meten. Heeft u speciale vereisten voor het meten van gegevens? Lees dan hoe u aan de slag kunt gaan met Analytics.

Website met Google Tag Manager

Google Tag Manager is een kosteloze tool om meerdere Analytics- en site-tracking-tags toe te voegen en te beheren. Als u Google Tag Manager wilt gebruiken om de Google-tag te installeren, leest u de installatiehandleiding voor Google Tag Manager.

Controleren of uw Google-tag werkt

Als u wilt controleren of de tag werkt, gaat u naar uw website en controleert u vervolgens de Realtime-rapporten in Analytics om te controleren of uw bezoek is geregistreerd.

U kunt ook de Google Tag Assistant gebruiken om te bepalen of uw tag op correcte wijze is geïmplementeerd.

Tag Assistant downloaden | Meer informatie over het gebruik van Tag Assistant

Handleiding voor gtag.js-ontwikkelaars