De algemene sitetag van Google Analytics instellen

In dit artikel vindt u de volgende informatie:

Basisinstructies

1. Als u dit nog niet heeft gedaan, maakt u een Google Analytics-property voor elke website waarvan u gegevens wilt verzamelen.

Als u een property maakt, wordt er een unieke tracking-ID gegenereerd en een algemene sitetag die de tracking-ID voor die property bevat. Raadpleeg het volgende gedeelte voor informatie over het vinden van uw tracking-ID en algemene sitetag.
  2. Kopieer en plak de algemene sitetag direct na de openingstag <head> op elke webpagina die u wilt meten.

Uw tracking-ID en algemene sitetag vinden

1. Log in op uw Analytics-account.
  2. Klik op Beheer.
  3. Selecteer een account uit het menu in de kolom ACCOUNT.
  4. Selecteer een account uit het menu in de kolom PROPERTY.
  5. Klik onder Property op Trackinginfo > Trackingcode.

De Tracking-ID wordt bovenaan de pagina weergegeven.

Uw algemene sitetag wordt lager op de pagina weergegeven, in een tekstvak onder Website bijhouden > Algemene sitetag (gtrag.js).

De algemene sitetag

De algemene sitetag bestaat uit meerdere regels code die u op elke webpagina moet plakken die u wilt meten:

<!-- Algemene sitetag (gtag.js) - Google Analytics -->

... (meerdere regels code) ...

</script>

U voegt de algemene sitetag als volgt toe aan uw webpagina's:

1. Kopieer de volledige content van het tekstvak.
  2. Plak deze direct na de <head>-tag op elke pagina van uw site.

Gegevensverzameling instellen op basis van uw type site

Welke methode er wordt gebruikt voor het verzamelen van gegevens in Analytics, is afhankelijk van het type website dat u gebruikt:

Statische website

Een statische website genereert geen HTML met een programmeertaal of interface zoals Python of PHP. Als u gegevens wilt verzamelen, moet u de algemene sitetag kopiëren en in de broncode plakken op elke webpagina die u wilt meten.

1. Zoek de algemene sitetag voor uw property en kopieer de code exact zonder deze te bewerken.
  2. Plak de code (ongewijzigd, in zijn geheel) vóór de afsluitende </head>-tag op elke webpagina die u wilt meten.

Meer informatie over het verzamelen en verzenden van gegevens van webpagina's naar meerdere Analytics-property's.

Dynamische website

Een dynamische website genereert HTML met behulp van een programmeertaal of interface zoals Python, PHP, enzovoort. Als u gegevens wilt verzamelen, neemt u de algemene sitetag op in de broncode voor elke webpagina die u wilt meten. U kunt een algemeen include-bestand of een template gebruiken om de algemene sitetag dynamisch naar elke webpagina te pushen.

1. Zoek de algemene sitetag voor uw property en kopieer de code exact zonder deze te bewerken.
  2. Plak de algemene sitetag in een eigen include-bestand.
  3. Link het include-bestand in header-gedeelte van uw pagina zodat het fragment vóór de afsluitende </head>-tag wordt weergegeven op elke webpagina die u wilt meten.

Als u PHP gebruikt:

1. Zoek de algemene sitetag voor uw property en kopieer de code exact zonder deze te bewerken.
  2. Plak de algemene sitetag in een bestand met de naam 'analyticstracking.php'.
  3. Voeg dit bestand toe aan elke PHP-templatepagina.
  4. Voeg voor elke templatepagina direct na de openingstag <body> de volgende code toe:
    <?php include_once("analyticstracking.php") ?>

Houd er rekening mee dat u de algemene sitetag voor dynamische websites efficiënter kunt updaten met Google Tag Manager.

Webhostingservice (u heeft geen controle over de paginacode)

Sommige internetproviders of hostingplatforms (zoals Wordpress, GoDaddy, Wix en Weebly) vereenvoudigen de installatie van de algemene sitetag door plug-ins te bieden waarmee Analytics automatisch op uw webpagina's wordt geïnstalleerd.

Hier vindt u instructies voor Analytics-implementatie van een aantal veelgebruikte providers:

Als u een plug-in gebruikt om gegevens te verzamelen, kunt u mogelijk geen configuratie-instellingen toevoegen om de gegevens aan te passen die u wilt meten. Heeft u speciale vereisten voor het meten van gegevens? Lees dan hoe u aan de slag kunt gaan met Analytics.

Website met Google Tag Manager

Google Tag Manager is een gratis tool om meerdere Analytics- en site-tracking-tags toe te voegen en te beheren. Als u Google Tag Manager wilt gebruiken om de algemene sitetag te installeren, leest u de installatiehandleiding voor Google Tag Manager.

Controleren of uw algemene sitetag werkt

Als u wilt controleren of de tag werkt, gaat u naar uw website en controleert u vervolgens de Realtime-rapporten in Analytics om te controleren of uw bezoek is geregistreerd.

U kunt ook de Google Tag Assistant gebruiken om te bepalen of uw tag op correcte wijze is geïmplementeerd.

Tag Assistant downloaden | Meer informatie over het gebruik van Tag Assistant

Handleiding voor gtag.js-ontwikkelaars