[GA4] Gebruikersgegevens importeren

Upload geen bestand dat dubbele sleutels bevat (bijvoorbeeld 2 velden met de naam user_id).

U kunt de segmentering van gebruikers en de remarketingdoelgroepen optimaliseren door metadata van gebruikers te importeren die u buiten Analytics opslaat. U kunt hierbij denken aan de loyaliteitsbeoordeling, datum van laatste aankoop en de lifetime value van klanten uit uw CRM-systeem.

Hoe de import van gebruikersgegevens werkt

Als u gebruikersgegevens wilt importeren, moet u de gegevens kunnen samenvoegen met Analytics-gegevens via één van de volgende sleutels:

• Stream-ID plus de client-ID's (web) of de app-instantie-ID's (app) die Analytics maakt.
  • Een unieke ID die u maakt voor elke gebruiker. U kunt bijvoorbeeld de gebruikers-ID afleiden van uw website of app-verificatieservice, of door deze te extraheren uit uw CRM-systeem. Vervolgens voegt u deze unieke ID's (gehasht voor privacy van eindgebruikers) toe aan uw meetcode en stuurt u ze naar Analytics met gebeurtenissen.

Analytics gebruikt 1) de stream-ID's en client- of app-instantie-ID's of 2) de unieke ID's als sleutel om de gebruiker toe te wijzen aan de geüploade gegevens.

U selecteert een van deze methoden als u uw gegevens importeert.

Als u de stream-ID en de app-instantie-ID gebruikt om gebruikers toe te wijzen aan geüploade gegevens, moet u er rekening mee houden dat er elke keer dat een app wordt geïnstalleerd een nieuwe app-instantie-ID wordt toegewezen. Als een gebruiker een app verwijdert en opnieuw installeert, worden gegevens die vóór en na de herinstallatie worden verzameld, gekoppeld aan 2 verschillende app-instantie-ID's en dus aan 2 verschillende gebruikers. App-updates hebben geen invloed op de app-instantie-ID.

Geüploade gegevens worden opgeslagen in gebruikersdimensies en worden na de upload gekoppeld aan elke volgende gebeurtenis die wordt geactiveerd door de met dit proces gevonden gebruikers.

Gebruikers-ID's opslaan in Analytics

U kunt gebruikers-ID's op 2 manieren opslaan in Analytics:

De aangepaste dimensies maken

U moet de aangepaste dimensies maken voordat u uw gegevens uploadt.

Maak gebruikersgerichte aangepaste dimensies voor de waarden die u wilt importeren. U kunt bijvoorbeeld de aangepaste dimensie gebruikersloyaliteit maken met de gebruikersproperty loyaliteit_niveau.

Als u de aangepaste dimensies heeft gemaakt, heeft Analytics maximaal 4 uur nodig voordat de gegevens die u importeert, kunnen worden herkend. (U kunt controleren of de aangepaste dimensies worden verwerkt door een verkenning te openen en te controleren of de gebruikersproperty's beschikbaar zijn in de dimensiekiezer.)

Een csv-bestand maken

Maak een csv-bestand met de gebruikers-ID's en de waarden voor gebruikersproperty's. Voorbeeld:

user_id loyaliteit_niveau
A1234 goud
J1234 brons
K1234 zilver
R1234 zilver

Gegevens uploaden

De algemene uploadprocedure wordt beschreven in Over Gegevens importeren.

Als u de gegevensbron maakt, selecteert u Gebruikersgegevens per gebruikers-ID of Gebruikersgegevens per client-ID, afhankelijk van de methode die u gebruikt om vast te stellen wie de gebruikers zijn (gebruikers-ID of client-ID/app-instantie-ID en stream-ID).

Als u Analytics-velden toewijst aan uw geïmporteerde velden, ziet u ongeveer dit:

In de eerste kolom:

• Het veld Analytics (in dit geval Gebruikers-ID) waaraan u uw gegevens wilt samenvoegen. Wordt ook wel de schemasleutel genoemd.
  • Gebruikersproperty's voor de aangepaste dimensies die u in Analytics heeft gemaakt en die overeenkomen met de velden in uw csv-bestand. (In het vorige voorbeeld is de aangepaste dimensie Gebruikersloyaliteit met de gebruikersproperty 'loyaliteit_niveau'.)

In de 2e kolom selecteert u de overeenkomende velden in uw csv-bestand:

Nadat u de gegevens heeft geüpload, kan het 24 uur duren voordat Analytics de gegevens beschikbaar heeft gemaakt in rapporten, doelgroepen en verkenningen. De gebruikers die u vindt, moeten uw site of app gebruiken nadat u de gegevens heeft geüpload om die gebruikersproperty's te koppelen aan gebruikersactiviteit.

U kunt gebruikersdimensiewaarden overschrijven door nieuwe waarden te uploaden of nieuwe waarden te verzamelen via uw meetcode.

Als u een gebruikersgegevensbron verwijdert uit de gegevensuploadservice, worden de waarden die voor de betreffende gebruikers zijn opgeslagen in de gebruikersdimensies niet verwijderd. Indien nodig, en zoals bij alle andere methoden voor gegevensverzameling het geval is, moet u dit mogelijk opvolgen en een gebruiker of gegevens verwijderen die via 'Gegevens importeren' zijn geüpload.

Details van gegevensbron

Legenda

• Bereik: Het bereik bepaalt welke gebeurtenissen worden gekoppeld aan de waarden van de importdimensies. Aangepaste dimensies kunnen 1 van 2 bereiken hebben:
    • Gebeurtenis: Beschrijvende informatie over de gebeurtenis (bijvoorbeeld gebeurtenisnaam).
    • Gebruiker: Beschrijvende informatie over de gebruiker die de gebeurtenis heeft geactiveerd (bijvoorbeeld loyaliteitsniveau)
  • Schemasleutel: Vermeldt de sleuteldimensies of -statistieken. De sleutel wordt gebruikt om de gegevens die u uploadt samen te voegen met de bestaande gegevens in uw gebeurtenissen voor dit type gegevensbron.
  • Geïmporteerde gegevens: Een overzicht van de dimensies en statistieken die beschikbaar zijn voor de gegevens die u uploadt naar Analytics.

De dimensies en statistieken die hier worden vermeld, zijn alleen bedoeld ter referentie en zijn mogelijk niet volledig. De dimensies en statistieken die daadwerkelijk beschikbaar zijn, worden weergegeven in de gebruikersinterface wanneer u de gegevensbron maakt.

Bereik Gebruiker
Schemasleutel

Ofwel:

• Client-ID + Stream-ID
  • Gebruikers-ID
Geïmporteerde gegevens

Gebruikersproperty's

Notities

Bij de import van gebruikersgegevens mag u geen persoonlijk identificeerbare informatie uploaden of koppelen. Meer informatie

Templates

Hieronder ziet u voorbeelden van csv-templates voor gegevens voor Client-ID en voor Gebruikers-ID. Als u handmatig uploadbestanden moet maken, kunt u deze voorbeelden gebruiken als richtlijn.

Client-ID

client_id stream_id user_property1 user_property2 user_property3
1234567890.1234567890 1234567 user value 1 user value 2 user value 3
2345678901.2345678901 1234567 user value 1 user value 2 user value 3
3456789012.3456789012 1234567 user value 1 user value 2 user value 3

Zorg ervoor dat client-ID's worden opgeslagen als tekenreeksen, en niet als getallen. Dan worden ze niet afgekapt na een bepaald aantal decimalen.

Gebruikers-ID

user_id user_property1 user_property2 user_property3
123abc user value 1 user value 2 user value 3
456def user value 1 user value 2 user value 3
789ghi user value 1 user value 2 user value 3

Uw stream-ID vinden

1. Klik in Beheerder onder Verzameling en wijziging van gegevens op Gegevensstreams.
  2. Open de relevante gegevensstream.

De stream-ID staat aan de linkerkant van de koptekst met details.