Om budgivning i appkampanjer

I appkampanjer kan du optimera inriktning och budgivning för specifika kampanjmål, som att få fler appanvändare, fler åtgärder i appen från nya användare eller en viss avkastning på dina annonsutgifter. I denna artikel beskriver vi de olika alternativen för optimering och budgivning och hur du kan ställa in buden utifrån dina mål.

Innan du börjar

Om det är första gången du använder en appkampanj bör du börja med att läsa om appkampanjer. När du är redo att skapa din kampanj kan du följa anvisningarna i Skapa en appkampanj.

Så fungerar det

När du skapar en appkampanj kan du välja att optimera kampanjen utifrån vilken typ av användare som är mest värdefull för dig. Innan du kan optimera för åtgärder i appen måste du ställa in dessa åtgärder som konverteringshändelser i Google Ads eller med Firebase. Läs mer om konverteringsspårning i appar.

Det enklaste sättet att spåra alla dina appkonverteringar är att använda Google Analytics för Firebase för apprapporteringen. När du har länkat Firebase och Google Ads kan du lägga bud på händelser i appen som du har ställt in som konverteringar. Läs mer om hur du spårar appkonverteringar med Firebase

Budstrategier för appkampanjer

Vi ska ta en titt på hur du kan planera din kampanjstrategi kring specifika budgivningstyper.

Alla budstrategier för appkampanjer är målstrategier som syftar till att ge dig ditt önskade resultat under konverteringsperioden för apphändelsen. Variationer i auktionerna kan ge resultat som ligger över och under ditt mål en viss dag, men kampanjen strävar efter att ge dig det önskade resultatet över tid. Läs mer om hur du optimerar konverteringsperioder för appkampanjer.

Fokusera på att få fler installationer (kampanjer med Målkostnad per installation och Maximera konverteringar)

För kampanjer som är inriktade på appinstallationer kan du välja att ange eller inte ange ett bud. Om kryssrutan för att ange ett bud är markerad är det en kampanj med budstrategin Mål-CPI (målkostnad per installation). På så sätt kan du välja hur mycket du är villig att betala för att förvärva en ny användare av din app.

När du anger ett bud informerar du Google Ads om det genomsnittliga belopp du vill spendera varje gång någon installerar din app. Tänk på att din budget används för att få så många installationer som möjligt till det angivna beloppet. Om du till exempel anger en genomsnittlig daglig budget på 1 000 kronor och din målkostnad per installation är 20 kronor siktar du på omkring 50 installationer per dag från dina annonser.

Om kryssrutan Kostnad per installation i kampanjinställningarna inte är markerad är det en kampanj med budstrategin Maximera konverteringar. Den här kampanjtypen ställer automatiskt in rätt bud som ger dig den högsta installationsvolymen i stor skala för din kampanjbudget.

Obs! För Maximera konverteringar-kampanjer med liten budget kan det optimala budet per konvertering vara högre än din budget. Maximera konverteringar-kampanjer med små budgetar kanske inte kan få några konverteringar. Läs mer om budstrategin Maximera konverteringar.

Fokusera på att få fler valda åtgärder i appen (kampanjer med Målkostnad per åtgärd)

För kampanjer som är inriktade på åtgärder i appen anger du en målkostnad för att generera fler händelser i appen. Detta kallas Mål-CPA (målkostnad per förvärv). På så sätt kan du välja hur mycket du är villig att betala för en ny användare av din app som är mer benägen att slutföra den händelse i appen som du har valt.

När du anger ditt bud informerar du Google Ads om det genomsnittliga belopp du vill spendera varje gång någon installerar din app och utför den specifika åtgärden i appen. Tänk på att din budget används för att få så många installationer som möjligt enligt angivet belopp. Om du till exempel anger en genomsnittlig daglig budget på 3 000 kronor och din målkostnad per åtgärd är 100 kronor siktar du på omkring 30 åtgärder per dag från dina annonser.

Fokusera på att öka antalet förhandsregistreringar

För kampanjer som fokuserar på förhandsregistreringar anger du ett bud på förhandsregistreringar av din app eller ditt spel. Detta kallas målkostnad per förhandsregistrering. På så sätt kan du välja hur mycket du vill betala för att få en ny användare att förhandsregistrera sig för din app eller ditt spel.

När du anger ditt bud informerar du Google Ads om det genomsnittliga belopp du är villig att spendera varje gång någon förhandsregistrerar sig för din app. Denna kampanjtyp använder budstrategin Mål-CPA för att hjälpa dig att få så många konverteringar som möjligt till din målkostnad per förhandsregistrering eller lägre.

Bestäm budstrategi för åtgärder i appen

När det är dags att välja en budstrategi ska du utgå från ett budgetviktat genomsnitt för dina befintliga bud. I detta avsnitt beskriver vi hur du får fram det genomsnittet.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Insikter och rapporter i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Rapportredigerare.
  4. Klicka på plusknappen och välj Tabell.
  5. Skriv ”konvertering” i sökfältet och dra Kostnad/alla konv. till mitten på sidan.
  6. Klicka på filterikonen Filter, skriv ”konvertering” i sökfältet, välj Konverteringsåtgärdens namn och klicka på Använd.
  7. Leta reda på åtgärden som gäller din kampanjoptimeringsstrategi och leta sedan upp den i kolumnen Kostnad/alla konv. för att se ditt genomsnitt.

Använda widgeten Vägledning för budgivning

Widgeten Vägledning för budgivning hjälper dig att välja rätt bud för att uppnå målen med dina appkampanjer.

Läs mer om budgivning för appkampanjer

Fokusera på att nå en avkastning på annonsutgift (Mål-ROAS)

Apple inför inom kort nya integritetspolicyer för iOS 14-användare. Detta kan påverka resultatet av dina iOS-kampanjer i Google Ads. Mål-ROAS är endast tillgängligt för Android-appkampanjer och kräver optimering av händelser i appen från Google Analytics för Firebase-SDK:et som också skickar med en dynamisk intäkt.
Obs! Mål-ROAS betatestas för närvarande för appkampanjer. Budstrategin kräver optimering av händelser i appen från Google Analytics för Firebase-SDK:et som också skickar med ett dynamiskt intäktsvärde.

Vi rekommenderar denna budstrategi om du vill ha en viss avkastning på annonsutgiften från dina appkampanjer.

För kampanjer som är inriktade på avkastning på annonsutgift anger du en målavkastning som en procentandel av värdet per utgift. På så sätt kan du välja vilket belopp du vill få i avkastning för det belopp du spenderar.

När du anger en mål-ROAS informerar du Google Ads om det genomsnittliga värde du vill få i avkastning för det belopp du spenderar. Tänk på att din budget används för att få så högt värde som möjligt till beloppet du har angett. Om du till exempel anger en genomsnittlig daglig budget på 3 000 kronor och din mål-ROAS är 20 % siktar du på en avkastning på cirka 600 kronor från dina annonser under den tidsperiod som är kopplad till händelsen i appen.

Beroende på kampanjens dagliga budget är det viktigt att tänka på att en viss avvägning görs mellan din mål-ROAS och kampanjens omfattning. En högre mål-ROAS begränsar antalet potentiella installationer, medan en lägre mål-ROAS vanligtvis ökar kampanjens skalbarhet.

Här är ett exempel på hur avvägningar fungerar när du använder Mål-ROAS.

Ange en rekommenderad första mål-ROAS om du för närvarande använder kampanjer med målkostnad per åtgärd

Om du har kört kampanjer med målkostnad per åtgärd (tCPA) tidigare rekommenderar vi att du använder din tidigare avkastning på annonsutgift (ROAS) för att beräkna din första mål-ROAS.

När du skapar din kampanj med Mål-ROAS rekommenderar vi stegen nedan för att ställa in en första mål-ROAS som motsvarar din tCPA-kampanjs historiska resultat. Detta bidrar till att kampanjen startar på rätt sätt.

1. Identifiera först konverteringsperioden för händelser i appen som det går att lägga bud på.
  2. Identifiera sedan resultatet från din jämförbara* kampanj under den perioden (kontrollera till exempel endast mätvärden som är mer än 30 dagar gamla för en konverteringsperiod på 30 dagar).
    • *Kampanj som marknadsför samma app-id, med samma händelse som det går att lägga bud på, med samma plats-/språkinriktningsinställningar.
  3. Det gör du genom att aktivera kolumnen Konv.värde/kostnad.
  4. Det faktiska ROAS-värdet (Konv.värde/kostnad) som du uppnår för den jämförbara kampanjen är en rekommenderad mål-ROAS att starta med.
    Obs! Det sista steget mot att förstå din initiala mål-ROAS kanske inte är tillämpligt för alla kampanjer.
    • Se till att du tar hänsyn till målinflationstakten (om tillämpligt) när du anger ditt initiala ROAS-mål:
      • I din tidigare kampanj med Mål-CPA: Om din mål-CPA ständigt är högre än kampanjens faktiska kostnad per åtgärd bör du tillämpa en liknande modifierare på ditt potentiella mål-ROAS-bud.
      • Om kampanjens faktiska kostnad per åtgärd till exempel är 30 kronor och din mål-CPA är 60 kronor måste du tillämpa en modifierare på 50 % för din beräknade ROAS för att ställa in ett lämpligt initialt mål-ROAS-bud.

När du har etablerat en baslinjevolym i din kampanj kan du välja att justera ditt tROAS-mål. Mål-ROAS syftar till att nå ditt avsedda ROAS-mål under konverteringsperioden för händelsen i appen.

Tips
Om du vill minska behovet av att göra manuella budändringar i dina appkampanjer kan du istället använda automatiska regler. Läs mer om hur du ställer in automatiska regler för appkampanjer.