Mäta betalda och organiska sökresultat

Som du vet kan du använda rapportverktygen i Google Ads för att ta reda på hur ofta dina annonser visas för potentiella kunder och vilka sökord som utlöser dessa exponeringar. Med den fördefinierade rapporten över betald och organisk trafik i ditt Google Ads-konto kan du dessutom se hur ofta sidor från din webbplats visas i Googles kostnadsfria organiska sökresultat och vilka söktermer som ledde till att de visades på sökresultatsidan.

Informationen kan ge dig en bättre uppfattning om hur betalda textannonser och organiska sökresultat samverkar så att du når personer som söker online. Du kan använda resultaten från organiska sökningar för att hitta nya och potentiellt lönsamma sökord och få ett helhetsperspektiv på hur effektiv din onlinenärvaro är när det gäller att få visningar och klick.

I den här artikeln beskriver vi vilken konkret information du hittar i rapporten över betald och organisk trafik och varför informationen är viktig.

Länka till Search Console för att aktivera rapporten över betald och organisk trafik

Innan du kan använda rapporten över betald och organisk trafik måste du ha ett Search Console-konto för din webbplats och länka det till ditt Google Ads-konto. Search Console är ett kostnadsfritt verktyg från Google där du får information och tips som hjälper dig att tolka och förbättra söktrafiken. Läs mer om hur du länkar Search Console och Google Ads.

Använda rapporten över betald och organisk trafik

När du har länkat dina Google Ads- och Search Console-konton kan du se dina organiska sökresultat bredvid resultatstatistiken för textannonser i dina Google Ads-sökkampanjer. Tänk på att rapporten bara innehåller information om textannonser. Den visar inte statistik om Shopping-annonser eller klicka för att ladda ned-annonser.

Nedan följer tre enkla och effektiva användningsområden för rapporten:

Upptäck nya sökord

Använd rapporten när du vill hitta potentiella sökord som du kan lägga till i dina Google Ads-konton, genom att leta efter sökfrågor där ditt företag enbart visas i organiska sökningar utan tillhörande textannonser.

• Identifiera sökfrågor som sällan leder till betalda exponeringar genom att lägga till ett filter för ”annonsexponeringar = 0” eller ”annonsexponeringar < X”. Om du har flera konton importeras all organisk sökdata i varje konto.

• Genom att ladda ned rapporten över betald och organisk trafik till ett förvaltarkonto (för Google Ads-konton med samma inställningar för språk och geografisk plats) kan du hitta dubbletter av organiska sökfrågor och identifiera sökfrågor som inte får några betalda textannonsexponeringar i något konto.
  • Du kan också lägga till ytterligare ett filter så att du hittar sökfrågor som innehåller specifik text, som ditt varumärkesnamn eller dina viktigaste produkter och tjänster.

Optimera annonsvisning vid lönsamma sökfrågor

Använd rapporten när du vill förbättra visningen av dina textannonser i betalda sökresultat och bevaka dina lönsamma sökfrågor i organiska sökresultat.

• Hitta sökfrågor som är relevanta för ditt företag och som har låg organisk trafikvolym och inrikta dig på dem för att generera fler annonsvisningar vid betalda sökningar.
  • Överväg att visa ett mer användbart, framträdande och unikt budskap jämfört med den organiska sökträffen genom att anpassa annonstexten och använda tillgångar.

Mäta ändringar ur ett helhetsperspektiv

Genom att testa förbättringar på din webbplats eller ändringar av bud, budgetar och sökord kan du enklare se hur ändringarna påverkar textannonser, organiska resultat och den kombinerade trafiken. Du kan också se hur det totala antalet kombinerade klick i samband med relaterade sökfrågor ökar eller minskar när du ändrar dina sökordsbud. Sträva efter att öka den totala trafiken för dina viktigaste sökfrågor på ett kostnadseffektivt sätt.

Viktigt att tänka på:

• Investeringar i betalda sökningar påverkar inte din rankning i organiska sökresultat. Google gör strikt åtskillnad mellan vår sök- och annonseringsverksamhet.
  • Organiska sökresultat påverkas inte av inställningarna för annonsinriktning i dina Google Ads-kampanjer. Visningen av dina annonser begränsas av de språk och platser som de är inriktade på i ditt Google Ads-konto. Dina organiska sökträffar begränsas däremot inte. Det betyder att du kan få fler organiska exponeringar än betalda även om dina kampanjer har en exponeringsandel på 100 %. Om din annonskampanj med ett visst sökord till exempel enbart är inriktad på Sverige skulle en organisk exponering i Norge synas i rapporten över betald och organisk trafik även om du inte annonserar i Norge.
  • Rapporteringen av organiska sökresultat går bara tillbaka till det datum då du började importera dem från verktyg för webbansvariga. Du kan därför inte se resultatet av organiska sökningar från tiden innan du skapade länken.
  • Informationen om organiska sökresultat baseras på alla domäner som du har länkat till ditt konto. Tänk på att du inte kan filtrera fram en delmängd av de länkade domänerna från den organiska trafiken.

Exempel

Karin har en webbplats där hon säljer reseguider om resmål i hela världen. När hon läser rapporten över betald och organisk trafik ser hon att hennes webbplats ibland förekommer i organiska sökresultat för sökfrågan ”Semesterresor till Hawaii”. Hon ser också att frekvensen av organiska klick/sökfrågor är relativt hög, vilket betyder att många som söker efter ”semesterresor till Hawaii” och som ser Karins webbplatsuppgifter faktiskt klickar sig vidare till hennes webbplats. Karin ser detta som en perfekt möjlighet att leda fler presumtiva kunder till sin webbplats och bestämmer sig för att lägga till sökord som "semesterresor till Hawaii” i sina relevanta Google Ads-kampanjer.

Tolka rapporten över betald och organisk trafik

Rapporten över betald och organisk trafik är en fördefinierad rapport i Google Ads. Du hittar den genom att klicka på Kampanjer i sidofältet till vänster och gå till fliken Insikter och rapporter. Klicka på Rapportredigerare och öppna fliken Grundläggande kampanj. Rapporten uppdateras en gång om dagen.

Här följer en beskrivning av de olika kolumnerna i rapporten med definitioner av varje mätvärde:

Annonser
Annonsklick Antalet gånger som någon klickade på textannonsen när den visades för en viss sökfråga
Annonsexponeringar Antalet gånger din textannons visas på en sökresultatsida
Annons-CTR Antalet gånger som användare klickade på din textannons efter att ha sett den. Du kan använda CTR som mått på hur effektiva dina sökord och annonser är.
Gen. annons-CPC Det genomsnittliga belopp som du betalar varje gång någon klickar på din textannons. Genomsnittlig CPC fastställs genom att addera kostnaden för alla klick och dividera summan med antalet klick.
Organisk
Organiska klick Antalet gånger som någon klickade på dina webbplatsuppgifter i de betalda sökresultaten för en specifik sökfråga
Organiska sökfrågor En webbsökning. Antalet sökningar som ledde till att sidor på din webbplats visades under den angivna perioden.
Organiska klick/sökfrågor Antalet klick som dina webbplatsuppgifter fick i de organiska sökträffarna dividerat med det totala antalet sökningar som ledde till att sidor från din webbplats visades
Organiska sökträffar/sökfrågor En sökträff är när en sida på din webbplats visas som ett sökresultat. Kolumnen visar det genomsnittliga antalet gånger som en sida på din webbplats visades per sökfråga.
Kombination av annonser och organiskt
Annonser och organiska klick I den här kolumnen visas antalet gånger som någon klickade på
  • en av dina textannonser
  • en av dina organiska sökträffar.
Annonser och organiska sökfrågor En sökfråga är en webbsökning. Det totala antalet sökningar som ledde till att sidor på din webbplats visades i organiska sökresultat, eller till att en av dina textannonser visades.
Annonser och organiska klick/frågor Antalet klick på dina textannonser eller organiska sökträffar dividerat med det totala antalet sökfrågor som antingen
  • ledde till att en sida på din webbplats visades
  • ledde till att en av dina textannonser visades.

Kolumnerna Sökord, Annonsgrupp och Kampanj visas inte som standard i rapporten, men du kan lägga till dem genom att klicka på Kolumner En bild på kolumnikonen i Google Ads > Ändra kolumner > Annonsstatistik och välja den kolumntyp som du vill lägga till.