Rabatt

Om du precis har börjat med Google Ads bör du välja en budget och ett budbelopp som du känner dig bekväm med.

I den här artikeln får du tips och kan läsa om de bästa metoderna för att välja dina första bud.

Innan du börjar

Om Google Ads-budgivning är nytt för dig kan du läsa Om grunderna i annonsbudgivning. Det är bra att veta vilka mål du har med kampanjen och genom vilka nätverk du bäst uppnår målen.

Välj dina första bud

För det första: det finns inget särskilt rekommenderat budbelopp som fungerar perfekt för alla. Rätt bud för dig beror på

• kampanjtyp
  • kostnaden för dina sökord
  • hur framgångsrika dina sökord är.

De flesta använder CPC-budgivning (kostnad per klick) i början för att betala för varje klick på sina annonser. Med det här alternativet anger du ett högsta CPC-bud (högsta kostnad per klick), vilket är det högsta belopp som du är villig att betala för ett klick på din annons.

När du anger ditt bud bör du fundera över hur mycket ett annonsklick är värt för dig. Om du är osäker på vilket bud du bör börja med, kan du pröva med ett högsta CPC-bud på tio kronor.

Exempel

Anta att du har en skateboardbutik och att du tjänar 100 kronor på varje skateboard du säljer. Du har sett att i genomsnitt ett av tio besök på din webbplats resulterar i ett köp. Om du anger ett högsta CPC-bud på tio kronor går du jämnt ut (annonseringskostnader = försäljning).Men för att gå med vinst måste du betala mindre än tio kronor för ett klick på annonsen. Du måste med andra ord välja ett högsta CPC-bud på under tio kronor.

Tips: Automatisera budgivningen

Om Google Ads är nytt för dig och du vill öka klicken på din webbplats kan du överväga att använda den automatiska budstrategin Maximera klick. Med den här strategin ställs dina bud in automatiskt för att du ska få så många klick som möjligt inom din budget. Läs mer om alla typer av automatiska budstrategier.

När du anger ett högsta CPC-bud i en ny kampanj tillämpas det på de sökord du väljer för din annonsgrupp. Du kan ändra annonsgruppens standardbud när som helst. Om vissa sökord är mer relevanta än andra för din verksamhet kan du välja olika bud för dem så att chansen blir större att din annons visas när någon söker med de sökorden. Det kallas sökordsbud.

Om du vill ändra enskilda sökord klickar du på budbeloppet i kolumnen Högsta CPC för sökordet i fråga.

Budgivning i Display-nätverket

Tänk på att klickfrekvensen ofta är lägre på Display-nätverket eftersom det kan vara svårare att få läsarens uppmärksamhet. Om du visar din annons i Display-nätverket kan du ange ett högsta CPC-bud för klick enbart i Display-nätverket.

• Överväg att lägga bud på visningar: I stället för att betala per klick kan du betala det antal gånger annonsen är synlig. Du lägger bud i budgivningen för kostnad per tusen synliga visningar (vCPM) och betalar för var 1 000:e gång annonsen mäts som synlig. Om du främst är intresserad av att ditt namn eller din logotyp ska visas för många människor är detta ett smart alternativ. Läs mer om vCPM-budgivning
  • Lägg bud på placeringar: Påminner om hur du utvärderar sökord. Om annonserna presterar bra på specifika placeringar kan du överväga att höja budet på dessa placeringar.

Andra sätt att välja ett bud

Du kan dessutom ange budjusteringar för att höja eller sänka buden beroende på om någon söker från en mobil enhet, vid en viss tid på dagen eller från en viss plats. Läs mer om budjusteringar.

Exempel

Anta att du har en butik i Umeå och att du har valt ett högsta CPC-bud på tio kronor. Genom att använda budjusteringar kan du öka sannolikheten för att din annons visas för personer i ditt närområde. Du kan till exempel välja en budjustering på +20 % för närliggande områden, vilket ger ett slutligt bud på tolv kronor. Så här ser beräkningen ut:

Startbud: 10 kronor
Platsjustering: 10 kr × (+ 20 %) = 12 kr
Slutbud för närliggande sökningar: 12 kr