Insyn i annonser

Google tillhandahåller översatta versioner av vårt hjälpcenter. De är dock inte avsedda att ändra innehållet i våra policyer. Engelska är vårt officiella språk och den engelska versionen används som utgångspunkt för att tillämpa våra policyer. Om du vill läsa den här artikeln på ett annat språk kan du använda rullgardinsmenyn längst ned på sidan.

Användarnas förtroende för Googles produkter och tjänster är avgörande. Vi vill att användarna ska kunna fatta välinformerade beslut om vilka annonser de ser online.

Förtroendet för annonsörerna på våra plattformar hjälper oss att ge alla en smart och användbar webbupplevelse. Det innebär bland annat att vi ger insyn i vilka våra annonsörer är och var de befinner sig samt information om deras annonskampanjer. I vissa länder finns det även rättsliga krav på att vi ska göra viss information om annonskampanjer offentligt tillgänglig för användare av Googles tjänster.

Var informationen redovisas

Ads Transparency Center

För annonser som visas på Googles plattformar, inklusive Google Sök och YouTube, tillhandahåller Google en sökbar databas över annonsörer och annonserna de har visat under en viss tidsperiod via Ads Transparency Center. Databasen är tillgänglig för alla användare. Användare kan söka efter en annonsör och se information om annonsören och annonserna som annonsören visade under perioden. Det betyder att användare kan se mer information om en annonsör och rapportera annonser som de anser bryter mot våra policyer.

Användare kan söka efter en annonsör via Ads Transparency Center efter annonsörsnamn eller webbplatsnamn. Det kan också filtrera sökresultaten utifrån exempelvis region och datum då annonsen visades.

Du hittar mer information i Ads Transparency Center här.

Politiska annonser och valannonser

Ads Transparency Center innehåller ytterligare upplysningar om politiska annonser för särskilda regioner där Googles policyer för politiskt innehåll gäller.

Annonsupplysningar

Google tillhandahåller dessutom aktuell information om en annonsör via annonsen och dess upplysningar.

I Mitt annonscenter kan användare redan nu se information om varför särskilda annonser visas på Google Sök, YouTube och Förslag. Användare kan se namnet på annonsören bakom en vald annons och var annonsören är verifierad, vilket är information som annonsören tillhandahöll i Googles verifieringsprogram för annonsörer.

Så visas upplysningen i olika annonsformat

Sökannonser

I sökannonser kan användarna se annonsörens verifieringsinformation genom att klicka på ikonen med tre punkter på datorn eller på informationsikonen på mobila enheter.

Displayannonser

Displayannonser når de allra flesta internetanvändare. I de flesta fall kan användarna se ytterligare information om en annons genom att klicka på Varför visas annonsen? via ikonen Annonsval Annonsval-ikonen. De kan också se informationen genom att klicka på X eller på ikonen+X.

YouTube

I YouTube kan upplysningen Mitt annonscenter visas om användaren klickar på informationsikonen eller ikonen med tre punkter .

Politiska annonser och valannonser

Ytterligare upplysningar visas i valannonser från verifierade valannonsörer i regioner där vi ställer krav på verifiering för valannonser. Läs mer om Googles policyer för politiskt innehåll.

Vilken information som visas

Information om annonsören

Google visar information om annonsörernas Google Ads- eller Display & Video 360-konto i annonsupplysningar och i Ads Transparency Center. Detta omfattar annonsörer som har verifierats via vårt verifieringsprogram för annonsörer, annonsörer som har verifierats via programmet för verifiering för valannonser och annonsörer som ännu inte har genomgått eller slutfört verifieringsprogrammet för annonsörer.

För att verifieringsprogrammet ska kunna slutföras måste annonsören följa ett antal steg för att tillhandahålla grundläggande information om hens företag och identitet, skicka in officiell dokumentation som visar hens juridiska namn, varumärkesnamn där tillämpligt, adress och/eller skicka in kompletterande handlingar relaterade till verksamheten. Läs mer om annonsörsverifiering.

Google visar verifierade annonsörers juridiska namn eller varumärkesnamn och plats, enligt de uppgifter som annonsören själv uppgav i verifieringsprogrammet. Verifierade annonsörer märks med ett verifieringsmärke i Ads Transparency Center och i annonsupplysningar.

För annonsörer som inte har slutfört verifieringen visar Google namnet och platsen från annonsörens betalningsprofil, enligt de uppgifter som annonsören själv har uppgett. Annonsörerna märks som overifierade.

Information om annonskampanjerna

I Ads Transparency Center och annonsupplysningar visar Google annonsörsinformation, som namn och plats samt de annonser som annonsören har visat under en viss tidsperiod. Detta gäller alla annonsörer som visar annonser på Googles plattformar (inräknat Google Sök och YouTube). Detta innefattar också annonsörer som har verifierats via programmet för verifiering för valannonser och annonsörer som ännu inte har verifierat sig via verifieringsprogrammet för annonsörer.

I enlighet med tillämpliga lagar i vissa länder kan Google även vara skyldigt att uppge ytterligare information om våra annonsörer och annonskampanjer för användare av våra tjänster.

Ytterligare upplysningsinformation baserat på plats

För annonser som visas i särskilda länder eller regioner gör Google följande ytterligare information tillgänglig i Ads Transparency Center.

• Inriktningsinformation
  • Totalt antal mottagare för varje annons
  • Innehållsetikett för annonsen (ibland genererad av Google)

Google ger API-åtkomst till data om annonser som visas i EES i Ads Transparency Center. Åtkomst till och användning av data i Ads Transparency Center omfattas av användarvillkoren för Ads Transparency Center.