Åpenhet om annonser

Google leverer oversatte versjoner av brukerstøtten, men de er ikke ment å endre innholdet i retningslinjene våre. Den engelskspråklige versjonen er den offisielle versjonen vi bruker for å håndheve retningslinjene. Hvis du vil lese denne artikkelen på et annet språk, kan du bruke rullegardinmenyen for språk nederst på siden.

Det er viktig at brukerne har tiltro til Googles produkter og tjenester. Vi ønsker at brukerne skal ta veloverveide beslutninger om annonsene de ser på nettet.

Når brukerne har tillit til annonsørene på plattformene våre, er det enklere for oss å sørge for at alle har nytte av produktene og tjenestene våre og får en god opplevelse på nettet. Dette innebærer at vi legger ut informasjon om hvem annonsørene våre er, hvor de holder til, og om annonsekampanjene deres. I enkelte land kan vi også være underlagt juridiske krav om å offentliggjøre visse opplysninger om annonsekampanjer til brukerne av Google-tjenester.

Her offentliggjøres informasjonen

Ads Transparency Center

For annonser som vises på Googles plattformer, deriblant Google Søk og YouTube, har alle brukere tilgang til et søkbart Google-arkiv over annonsører og annonsene de har vist i en gitt tidsperiode, via Ads Transparency Center. Her kan brukerne søke etter en bestemt annonsør og se informasjon om denne annonsøren og annonsene hen har kjørt i en gitt tidsperiode. Dette gjør det enklere for brukerne å finne ut mer om annonsøren og rapportere eventuelle annonser de tror at kan bryte med retningslinjene våre.

I Ads Transparency Center kan brukerne søke etter annonsører ut fra navnet eller nettstedet deres. Brukerne kan også filtrere søkeresultatene for eksempel ut fra regionen annonsene ble vist i, og datoen de ble vist.

Finn ut mer ved å gå til Ads Transparency Center her.

Politiske annonser og valgkampannonser

Ads Transparency Center inneholder mer informasjon om åpenhet for politiske annonser, for regionene der Googles retningslinjer for politisk innhold gjelder.

Bekjentgjørelser i annonser

I tillegg gir Google informasjon om annonsører til rett tid via annonser og bekjentgjørelser i annonser.

I Mitt annonsesenter kan brukerne allerede se informasjon om hvorfor bestemte annonser vises på Google Søk, YouTube og Discover. Her kan de se navnet på annonsøren bak den aktuelle annonsen, og bekreftelsesstedet. Annonsøren har selv gitt disse opplysningene til Google som en del av programmet for annonsørbekreftelse.

Slik vises bekjentgjørelser i ulike annonseformater

Søkeannonser

I søkeannonser kan brukerne få bekreftet annonsørens identitet via prikkeikonet på datamaskiner eller informasjonsikonet på mobil.

Bannerannonser

Med bannerannonser kan du nå ut til de aller fleste som bruker internett. I de fleste tilfeller kan brukerne se tilleggsinformasjon om annonsene de ser på, ved å klikke på «Hvorfor vises denne annonsen?», som de får tilgang til via «Annonsevalg»-ikonet Annonsevalg-ikonet. Du kan også finne denne informasjonen ved å klikke på X eller på ikonet og så på X.

YouTube

På YouTube kan du se «Mitt annonsesenter»-bekjentgjørelsen ved å klikke på informasjonsikonet eller prikkeikonet .

Politiske annonser og valgkampannonser

Flere bekjentgjørelser tas med i valgkampannonser som kjøres av bekreftede valgkampannonsører i regioner der det kreves bekreftelse for å kjøre slike annonser. Finn ut mer om Googles retningslinjer for politisk innhold.

Informasjonen som offentliggjøres

Informasjon om annonsøren

Google viser informasjon om annonsørenes Google Ads- eller Display & Video 360-kontoer via bekjentgjørelser i annonsene og via Ads Transparency Center. Dette omfatter annonsører som er bekreftet gjennom programmet for annonsørbekreftelse eller programmet for bekreftelse for kjøring av valgkampannonser, og annonsører som ennå ikke har deltatt i eller fullført dette programmet.

For å fullføre bekreftelsesprogrammet må annonsører gjennomføre flere trinn, deriblant å oppgi grunnleggende informasjon om bedriften og identiteten sin, offisiell dokumentasjon på annonsørens juridiske navn, varemerkenavn der dette er aktuelt, adresse, og/eller sende inn tilleggsdokumentasjon relatert til annonsørens forretningsdrift. Finn ut mer om annonsørbekreftelse.

For bekreftede annonsører viser Google annonsørens juridiske navn eller varemerkenavn og sted i tråd med opplysningene annonsøren har oppgitt i bekreftelsesprogrammet. Bekreftede annonsører er oppført med et bekreftelsesmerke i Ads Transparency Center og bekjentgjørelser i annonsene.

For annonsører som ikke er bekreftet, viser Google navnet og stedet fra annonsørens betalingsprofil, i tråd med opplysningene annonsøren har oppgitt. Disse annonsørene er oppført med et merke for ubekreftede annonsører.

Informasjon om annonsekampanjer

I Ads Transparency Center og i bekjentgjørelser i annonser kommer Google til å vise opplysninger om alle annonsører som viser annonser på Googles plattformer (inkludert Google Søk og YouTube). Disse opplysningene omfatter for eksempel navnet, hvor annonsørene befinner seg, og hvilke annonser de har vist i en bestemt tidsperiode. Dette gjelder også for annonsører som er blitt bekreftet gjennom programmet for bekreftelse for kjøring av valgkampannonser, og for annonsører som ennå ikke er blitt bekreftet gjennom programmet for annonsørbekreftelse.

I enkelte land kan Google også være lovmessig pålagt å gi enkelte tilleggsopplysninger om annonsører og annonsekampanjer til brukere av Googles tjenester.

Se offentliggjort tilleggsinformasjon etter sted

For annonser som vises i enkelte land og regioner, offentliggjør Google følgende informasjon i Ads Transparency Center.

• Informasjon om målretting
  • Samlet antall brukere som har sett hver annonse
  • Annonsens innholdsetikett (kan være generert av Google)

Google gir API-tilgang til data i Ads Transparency Center om annonser som vises i EØS. Tilgang til og bruk av dataene i Ads Transparency Center er underlagt vilkårene for bruk av Ads Transparency Center.