Advertentietransparantie

Google biedt vertaalde versies van het Helpcenter. Het is echter niet de bedoeling dat deze de content van ons beleid veranderen. De Engelse versie is de officiële taal waarmee we ons beleid handhaven. Als u dit artikel in een andere taal wilt lezen, stelt u deze in via het dropdownmenu onderaan de pagina.

Het is belangrijk dat gebruikers vertrouwen hebben in de producten en services van Google. We willen dat gebruikers weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de advertenties die ze online te zien krijgen.

Op basis van vertrouwen in adverteerders op onze platforms kunnen we een slimme, nuttige gebruikerservaring op het web bieden. We doen dit door inzicht te geven in wie en waar onze adverteerders zijn en informatie over hun advertentiecampagnes te geven. In sommige landen zijn we mogelijk ook wettelijk verplicht om bepaalde informatie over advertentiecampagnes openbaar te maken voor gebruikers van Google-services.

Waar informatie bekend wordt gemaakt

Centrum voor advertentietransparantie

Google biedt via het Centrum voor advertentietransparantie een zoekbare repository van adverteerders en de advertenties die ze in een bepaalde periode hebben getoond, bijvoorbeeld op Google-platforms als Google Zoeken en YouTube. Gebruikers kunnen hier naar adverteerders zoeken en informatie bekijken over de advertenties die in een bepaalde periode zijn getoond. Ze komen zo meer te weten over een adverteerder en kunnen advertenties melden als ze denken dat ze ons beleid schenden.

Gebruikers kunnen in het Centrum voor advertentietransparantie zoeken op naam of website van een adverteerder en de zoekresultaten filteren op weergaveregio of ‑datum.

Ga hier naar het Centrum voor advertentietransparantie voor meer informatie.

Politieke en verkiezingsadvertenties

Aanvullende informatie over transparantie voor politieke advertenties is beschikbaar in het Centrum voor advertentietransparantie voor bepaalde regio's waar het Beleid voor politieke content van toepassing is.

Kennisgevingen over advertenties

Google geeft ook actuele informatie over een adverteerder via de advertentie en de bijbehorende kennisgevingen.

Gebruikers kunnen via Mijn advertentiecentrum al informatie vinden over waarom bepaalde advertenties worden getoond op Google Zoeken, YouTube en Discover. Hier kunnen ze de geverifieerde naam en locatie van de adverteerder van een geselecteerde advertentie bekijken. De adverteerder heeft deze informatie tijdens het verificatieprogramma voor adverteerders verstrekt.

Hoe kennisgevingen eruitzien voor verschillende advertentie-indelingen

Zoekadvertenties

Bij zoekadvertenties hebben gebruikers toegang tot verificatie-informatie over adverteerders via het icoon met 3 stippen op een desktop of het informatie-icoon op een mobiel apparaat.

Display-advertenties

Display-advertenties bereiken het grootste deel van de internetgebruikers. In de meeste gevallen kunnen gebruikers aanvullende informatie over een advertentie vinden door op 'Waarom deze advertentie?' te klikken via het Info-icoon Info-pictogram. Deze informatie is ook vinden door op de X of op het Info-icoon naast de X te klikken.

YouTube

Op YouTube is de Mijn advertentiecentrum-kennisgeving te vinden door op het informatie-icoon of het icoon met 3 stippen te klikken.

Politieke en verkiezingsadvertenties

In regio's waar verificatie van verkiezingsadvertenties verplicht is, wordt aanvullende informatie opgenomen in verkiezingsadvertenties die door geverifieerde verkiezingsadverteerders worden getoond. Meer informatie over het Beleid voor politieke content.

Welke informatie bekend wordt gemaakt

Informatie over de adverteerder

Google toont informatie over het Google Ads-account en Display & Video 360-account van de adverteerder in kennisgevingen over advertenties en in het Centrum voor advertentietransparantie. Dit geldt voor adverteerders die geverifieerd zijn via ons verificatieprogramma voor adverteerders of het verificatieproces voor verkiezingsadvertenties en adverteerders die het verificatieprogramma voor adverteerders nog niet hebben doorlopen of afgerond.

Voor dit verificatieprogramma moeten adverteerders een reeks stappen doorlopen, zoals basisinformatie over hun bedrijf en identiteit opgeven, officiële documentatie met hun wettelijke naam en (indien nodig) handelsmerknaam indienen, en een adres en/of ondersteunende documenten over hun bedrijfsvoering overleggen. Meer informatie over adverteerdersverificatie.

Voor geverifieerde adverteerders toont Google de officiële naam van de adverteerder of de handelsmerknaam en locatie zoals de adverteerder die via het verificatieprogramma heeft opgegeven. Geverifieerde adverteerders krijgen een verificatiebadge in het Centrum voor advertentietransparantie en in kennisgevingen over advertenties.

Google toont de opgegeven betalingsprofielnaam en locatie voor adverteerders die niet zijn geverifieerd. Zij krijgen de badge Niet-geverifieerd.

Informatie over de advertentiecampagnes

In het Centrum voor advertentietransparantie en in de kennisgevingen over advertenties toont Google informatie over alle adverteerders die advertenties hebben laten lopen op Google-platforms zoals Google Zoeken en YouTube, inclusief de naam, de locatie en de advertenties die de adverteerder heeft weergegeven in een bepaalde periode. Dit geldt ook voor adverteerders die geverifieerd zijn via het verificatieproces voor verkiezingsadvertenties en voor adverteerders die nog niet geverifieerd zijn via het verificatieprogramma voor adverteerders.

Afhankelijk van het land is Google misschien ook verplicht om bepaalde aanvullende informatie over de adverteerders en advertentiecampagnes bekend te maken aan gebruikers van Google-services, om zo te voldoen aan de toepasselijke wetgeving.

Aanvullende informatie per locatie bekijken

Voor advertenties die in bepaalde landen of regio's worden getoond, maakt Google de volgende aanvullende informatie beschikbaar in het Centrum voor advertentietransparantie.

• Targetinginformatie
  • Totaal aantal mensen aan wie elke advertentie wordt getoond
  • Onderwerplabel van de advertentie (soms gegenereerd door Google)

In het Centrum voor advertentietransparantie biedt Google API-toegang tot gegevens over advertenties die in de EER worden getoond. Toegang tot en gebruik van de gegevens in het Centrum voor advertentietransparantie vallen onder de Servicevoorwaarden van het Centrum voor advertentietransparantie.