Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

Hantering av annonsutrymme

Se till att dina ads.txt-filer kan genomsökas

En egen ads.txt-fil ger dig större kontroll över vilka som har rätt att sälja annonser på din webbplats och bidrar till att förhindra att förfalskat annonsutrymme visas för annonsörer. Det är viktigt att Googles sökrobot har åtkomst till ads.txt-filen.

När du har skapat en ads.txt-fil för din webbplats och laddat upp filen på din rotdomän kommer Googles sökrobot att:

• försöka söka igenom filen
  • analysera innehållet i ads.txt-filen för att se vilka säljar-id:n som har behörighet att generera intäkter på din webbplats.
Obs! Det kan ta några dagar innan ändringar i ads.txt-filen syns i AdSense. Om det inte sker så många annonsförfrågningar från din webbplats kan det ta upp till en månad.

I den här videon får du lära dig hur du ser till att dina ads.txt-filer kan genomsökas.

Identifiera sökrobotproblem med ads.txt

Innan du börjar är det bra om du förstår HTTP-statuskoderna.

För att säkerställa att din ads.txt-fil kan genomsökas rekommenderar vi att du går igenom dessa felsökningssteg:

Bekräfta att ads.txt-filen laddas upp

Om du har laddat upp filen ads.txt under de senaste dagarna kan det vara för tidigt för dina ändringar att återspeglas och granskas i AdSense. Om det inte sker så många annonsförfrågningar från din webbplats eller om den får låg trafik kan granskningen ta upp till en månad.

Ta inte bort ads.txt-filen om den är rätt konfigurerad. Alla ändringar som görs i ads.txt-filen påverkar granskningstiden.

Bekräfta att ads.txt-filen inte är tillfälligt otillgänglig

Om en tidigare genomsökt ads.txt-fil inte är tillgänglig vid en efterföljande genomsökning beror det på vad som hände med de tidigare genomsökta posterna beroende på statuskodsvaret.

Testa att öppna filen domain.com/ads.txt:

• Om svaret är HTTP 404-statusfel betyder det att filen inte finns. De tidigare posterna raderas permanent.
  • Om svaret är ett mjukt HTTP 404-statusfel (en riktig sida returneras för en webbadress som inte finns; HTTP 200-status) eller ett 500-serverfel då poster lagras i upp till fem dagar.

Bekräfta att ads.txt-filen kan nås från rotdomänen

Kontrollera webbadressen. Behöver du inkludera ”www” för att komma åt din webbplats (t.ex. www.domain.com)?

Genomsökningen av ads.txt-filen startar på rotdomänen, och rotdomänen måste returnera från eller omdirigera till ads.txt-filen.

• En ads.txt-fil på www.domain.com/ads.txt genomsöks endast om domain.com/ads.txt omdirigeras till den.

Om du behöver ange ”www” för att komma åt din webbplats måste du ställa in en omdirigering från domän.com/ads.txt till www.domän.com/ads.txt om du vill veta mer.

Kontakta tjänsteleverantören för att få hjälp med att ställa in en omdirigering.

Se till att robots.txt tillåter genomsökning

Filen ads.txt för en domän kan ignoreras av sökrobotar om robots.txt-filen på en domän inte tillåter något av följande:

• genomsökning av sökvägen till en ads.txt-fil
  • En specifik sökrobot (användaragent).

Du kan ändra robots.txt-filen för att ge Googles sökrobotar åtkomst till din ads.txt-fil.

Exempel: Genomsökning av sökvägen till ads.txt-filen tillåts inte

Om följande rader ingår i example1.com/robots.txt:

User-agent: *
Disallow: /ads

Det innebär att ads.txt-filen ignoreras av sökrobotar som följer robots.txt-standarden.

Det finns sätt att ändra robots.txt-filen så att din ads.txt-fil kan genomsökas:

• Alternativ 1: Ändra den otillåtna sökvägen.
    User-agent: *
    Disallow: /ads/
  • Alternativ 2: Modifiera så att ads.txt tillåts.
    User-agent: *
    Allow: /ads.txt
    Disallow: /ads
Obs! Dessa alternativ är bara exempel. Det finns andra sätt att ändra robots.txt.
Exempel: Genomsökning tillåts inte endast för Googles sökrobot

Om följande rader ingår i example2.com/robots.txt:

User-agent: Googlebot
Disallow: /

Det innebär att ads.txt-filen ignoreras av Googles sökrobot.

Du kan uppdatera robots.txt-filen på olika sätt om du vill ge Googles sökrobot åtkomst till din ads.txt-fil:

• Alternativ 1: Ta bort ”/” från Disallow:
    User-agent: Googlebot
    Disallow:
  • Alternativ 2: Ge Googlebot åtkomst till ads.txt-filen.
    User-agent: Googlebot
    Allow: /ads.txt
Obs! Ändringar i robots.txt-filen kanske inte får effekt förrän sökrobotarna försöker besöka din webbplats igen.

Kontrollera att ads.txt-filen har statuskoden HTTP 200 OK

En begäran om en ads.txt-fil kan returnera filens innehåll i svaret, men om statuskoden i svarshuvudet indikerar att filen inte hittades (till exempel statuskoden 404) så

• ignoreras svaret
  • tolkas filen som icke-existerande.

Kontrollera svarshuvudet för att se till att ads.txt-filen har statuskoden HTTP 200 OK. Statuskoden HTTP 200 OK anger att du har implementerat ads.txt-filen på rätt sätt och att begäran lyckades.

Kontrollera att det inte finns några formateringsfel eller ogiltiga tecken i ads.txt-filen

Kontrollera att ads.txt inte innehåller några fel, som skrivfel, onödiga mellanslag och extra kommatecken.

Formateringsfel, till exempel ogiltiga blanktecken, kan vara svåra att upptäcka men kan göra det svårt för en sökrobot att analysera ads.txt-filen och filen kan då ignoreras.

Jämför ads.txt-koden med koden i ditt AdSense-konto. Din ads.txt-fil bör se ut ungefär så här:

google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Utgivar-id:t ska vara identiskt med det som visas i ditt AdSense-konto.

Undvik att kopiera och klistra in ads.txt-poster från rich text-redigerare eftersom de kan innehålla ytterligare metadata eller formateringsdata. Vi föreslår att du använder en vanlig textredigerare. Du kan också söka efter ogiltiga UTF-8-tecken i ads.txt-filen med hjälp av en HEX-redigerare.

Gör en ads.txt-fil tillgänglig via både HTTP och HTTPS

Googles sökrobot försöker genomsöka ads.txt-filer på både HTTP och HTTPS. Kontrollera att ads.txt är tillgänglig på både HTTP och HTTPS. I annat fall kan du behöva ställa in en omdirigering.

Om det till exempel bara finns en ads.txt-fil för HTTP returnerar HTTP-statuskoden 404 en ads.txt-fil som genomsöks via HTTPS. Den tidigare genomsökta posten raderas permanent även om en ads.txt-fil har genomsökts via HTTP. I så fall måste du konfigurera en omdirigering.

Nästa steg beror på följande:

• Endast för HTTP (t.ex. http://domain.com/ads.txt): Du måste ange en omdirigering sökroboten söker på https://domain.com/ads.txt omdirigeras webbplatsen till http://domain.com/ads.txt.
  • Endast för HTTPS (t.ex. https://domain.com/ads.txt): Du måste ange en omdirigering sökroboten söker på http://domain.com/ads.txt omdirigeras webbplatsen till https://domain.com/ads.txt.
  • För både HTTP- och HTTP-protokoll: Om du begär http://domain.com/ads.txt och https://domain.com/ads.txt ska annonserna visas. .

Kontakta internetleverantören om du behöver hjälp med att konfigurera en omdirigering.

Obs! Vi har fler resurser om du vill veta mer om felsökning av ads.txt.