Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

Personliga annonspreferenser i Googles annonstaggar för utgivare

Utgivare med användare i EES, Förenade kungariket och Schweiz bör läsa om utgivarintegrering med IAB TCF v2.2. Utgivare som vill ge användare förbättrad integritetsbehandling kan läsa mer om Publisher Privacy Treatment API.

Inställningar för annonsanpassning i Googles annonstaggar för utgivare kan ställas in i alla regioner globalt.

Inställningar för annonsanpassning för sidor som använder GPT- och AdSense-taggar

Begära annonser

Annonsförfrågningar till Google resulterar som standard i att anpassade annonser visas. Valet av annonser beror både på innehållet på webbsidan och på historiken för de enskilda användare som besöker den. Google kan även visa annonser som inte har anpassats. Läs mer om anpassade och icke-anpassade annonser

Om du vill visa anpassade annonser för vissa användare och icke-anpassade annonser för andra, erbjuder GPT- och asynkrona AdSense-/Ad Manager-annonstaggar utgivare ett sätt att visa icke-anpassade annonser på särskilda sidor. Detta kan vara praktiskt om du vill ge alla eller vissa användare möjlighet att välja mellan anpassade och icke-anpassade annonser.

Dessa annonser använder inte cookies för annonsanpassning, men däremot för att tillåta frekvenstak och samlad annonsrapportering. Därför krävs samtycke till att använda cookies för dessa ändamål från användare i länder som omfattas av bestämmelserna kring cookies i direktivet om digital integritet. Läs mer om icke-anpassade annonser.

Ange NPA=1 via GPT-taggen.

Använd metoden googletag.pubads().setPrivacySettings({nonPersonalizedAds: true}).

Anropet setCookieOptions() gäller inte GDPR.

Läs mer på Google Developers.

Ange PPT=1 via GPT-taggen.

Använd metoden googletag.setConfig({privacyTreatments: { treatments: ["disablePersonalization"]}}).

Läs mer på Google Developers.

Ange NPA=1 via den asynkrona AdSense- och Ad Exchange-annonstaggen.

Ange värdet: (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds=1

Kontrollera att en annonstagg begär icke-anpassade annonser genom att leta reda på annonsbegäran i webbläsarens utvecklarverktyg och söka efter parametern &npa=1.

Du kan återaktivera annonsanpassning genom att anropa setPrivacySettings({nonPersonalizedAds: false}) eller ställa in requestNonPersonalizedAds=0.

Ange PPT=1 via den asynkrona AdSense- och Ad Exchange-annonstaggen.

• Alternativ 1: Push API

Använd push-metoden: (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).push({ params: {google_privacy_treatments: 'disablePersonalization'}}).

Kontrollera att en annonstagg begär icke-anpassade annonser genom att leta reda på annonsbegäran i webbläsarens utvecklarverktyg och söka efter parametern &ppt=1.

• Alternativ 2: Header tag API

Ställ in data-privacy-treatments i adsbygoogle-skripttaggen, till exempel:

<script async src="https://pagead2.googlesyndikering.com/pagead/js/adsbygoogle.js" data- privacy-treatments='disablePersonalization'></script>

Pausa annonsförfrågningar

GPT-taggar och asynkrona AdSense-/Ad Manager-taggar stöder metoder för att läsa in en sida, men väntar på en explicit signal innan annonser börjar begäras. Detta kan vara användbart om du behöver vänta på att användaren ger sitt samtycke i användargränssnittet innan en annons begärs.

Om du använder GPT: Du kan fördröja annonsförfrågningar i asynkront läge.

• Hindra taggen från att skicka annonsförfrågningar vid första sidhämtningen genom att använda funktionen disableInitialLoad(). Detta måste ske innan en annonsbegäran initieras med funktionen display().
  • Ordna annonspositionerna med hjälp av anrop till googletag.cmd.push(...) som vanligt.
  • Anropa setRequestNonPersonalizedAds(1) när användaren har gett sitt samtycke, om detta krävs.
  • Börja skicka annonsförfrågningar igen med hjälp av funktionen refresh().
  • Om du inte anropar refresh() visas inga annonser. Det går inte att fördröja förfrågningar om du använder enableSyncRendering().

Om du använder den asynkrona AdSense- eller Ad Manager-annonstaggen:

• Hindra taggen från att skicka annonsförfrågningar genom att använda (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).pauseAdRequests=1. Du måste göra detta innan en annonsbegäran initieras med adsbygoogle.push(...).
  • Ordna annonspositionerna med hjälp av anrop till adsbygoogle.push(...) som vanligt.
  • Ställ in requestNonPersonalizedAds=1 om detta krävs när användaren har gett sitt samtycke.
  • Börja skicka annonsförfrågningar igen med (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).pauseAdRequests=0.
  • Om du inte ställer in pauseAdRequests=0 visas inga annonser.

Med denna metod hindras annonsförfrågningar från att skickas, men olika skript läses fortfarande in. Inga nya cookies ställs in, men befintliga cookies på Googles domäner kan läsas. Inga uppgifter som är kopplade till befintliga cookies används för annonsvisning eller mätning.

Om det är möjligt i din samtyckeslösning att vänta med att läsa in skript tills användaren har gjort ett val är en annan möjlighet att vänta med att läsa in gpt.js och adsbygoogle.js. Andra typer av annonstaggar från Google tillåter inte att annonsförfrågningar pausas. Du måste undvika att läsa in dem tills du är beredd att begära antingen anpassade eller icke-anpassade annonser.

Mer information om AdSense-taggar finns i annonskodsexemplen för inställningar för annonsanpassning.

Inställningar för annonsanpassning för AMP-sidor

Annonsförfrågningar från AMP-sidor har samma inställningar för annonsanpassning som de sidor utan AMP som vi beskriver ovan. Utgivare kan välja att visa icke-anpassade annonser för alla användare på en plats eller att visa anpassade/icke-anpassade annonser selektivt baserat på användarnas samtycke. Nedan beskriver vi hur du ställer in respektive scenario för AMP-sidor som begär annonser via <amp-ad type=”doubleclick”> eller <amp-ad type=”adsense”>.

Visa icke-anpassade annonser för alla användare på en plats

Om dina AMP-annonstaggar inte använder RTC (Real Time Config) kan du helt enkelt aktivera visning av icke-anpassade annonser i användargränssnittet i Google Ad Manager eller AdSense. Du behöver inte göra några ytterligare ändringar på dina AMP-sidor.

Om dina AMP-annonstaggar använder RTC kan du ställa in sidan så att den undviker att skicka RTC-förfrågningar för användare som exponeras för icke-anpassade annonser (till exempel användare i EES, Förenade kungariket och Schweiz). Följande är de komponenter och inställningar (amp-geo och amp-consent) som du behöver för att åstadkomma detta.

<! -- Först konfigurerar vi tillägget amp-geo. Vi definierar gruppen ”ees” som omfattar alla länder i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet och Storbritannien. Du måste hålla listan uppdaterad eftersom medlemskap i EES kan ändras. -->
amp-geo layout="nodisplay"
  <script type="application/json"
    {
      "ISOCountryGroups": {
        "ees": [ "at", "be", "bg", "cy", "cz", "de", "dk", "ee", "es", "fi", "fr",
        "gb", "gr", "hr", "hu", "ie", "is", "it", "li", "lt", "lu", "lv", "mt", "nl",
        "no", "pl", "pt", "ro", "se", "si", "sk"]
      }
    }
  </script>
</amp-geo>

<!-- I nästa steg konfigurerar vi samtycke med tidsgränsen 0 (det visas inget samtyckesalternativ) och standardvärdet ”avvisa”. Detta avbryter RTC-informationstexter och signalerar att DFP/AdSense ska visa icke-anpassade annonser. -->
<amp-consent layout="nodisplay" id="consent-element">
  <script type="application/json">
    {
      "consents": {
        "my_consent": {
          "promptIfUnknownForGeoGroup": "ees"
        }
      }
      "policy": {
        "default": {
          "waitFor": {
            "my_consent": []
          }
          "timeout": {
            "seconds": 0,
            "fallbackAction": "reject"
          }
        }
      }
    }
  </script>
</amp-consent>

Du måste lägga till attributet data-block-on-consent i alla befintliga amp-ad-komponenter på sidan enligt nedan:

<!-- Slutligen konfigurerar vi annonstaggen med en instruktion om att blockera vid samtycke -->
<amp-ad data-block-on-consent
    width=320 height=50
    type="doubleclick"
    data-slot="/4119129/mobile_ad_banner">
</amp-ad>

Visa anpassade/icke-anpassade annonser baserat på samtycke

Eftersom AMP inte tillåter anpassat JavaScript baseras begäran av anpassade eller icke-anpassade annonser på konfigurationen av en amp-consent-komponent och attributen data-block-on-consent och data-npa-on-unknown-consent. Anta att du har konfigurerat en amp-consent-komponent och länkat den till alla <amp-ad>-taggar på sidan via data-block-on-consent. Då gäller följande:

• Om användaren har svarat ja på amp-consent-komponenten (ger sitt samtycke) begärs annonserna på vanligt sätt.
  • Om användaren har svarat nej på amp-consent-komponenten (nekar samtycke) begärs icke-anpassade annonser.
  • Om användarens svar på amp-consent-komponenten är okänt (stänger samtyckesalternativet)
    • begärs inga annonser alls som standard
    • begärs icke-anpassade annonser om data-npa-on-unknown-consent har värdet true.
  • Om du konfigurerar en amp-geo-komponent som medför att användarens samtycke inte kan tillämpas på grund av hans/hennes geografiska plats begärs annonserna på vanligt sätt.

Om du inte använder data-block-on-consent i dina <amp-ad>-taggar eller inte har konfigurerat amp-consent-komponenten korrekt begärs annonserna på vanligt sätt.

Följande är ett exempel på en konfiguration som inhämtar samtycke från alla användare i EES och Storbritannien. Resultatet är det beteende som beskrivs ovan:

<! -- Först konfigurerar vi tillägget amp-geo. Vi definierar gruppen ”ees” som omfattar alla länder i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet och Storbritannien. Du måste hålla listan uppdaterad eftersom medlemskap i EES kan ändras. -->
<amp-geo layout="nodisplay">
  <script type="application/json">
    {
      "ISOCountryGroups": {
        "ees": [ "at", "be", "bg", "cy", "cz", "de", "dk", "ee", "es", "fi", "fr",
        "gb", "gr", "hr", "hu", "ie", "is", "it", "li", "lt", "lu", "lv", "mt", "nl",
        "no", "pl", "pt", "ro", "se", "si", "sk"]
      }
    }
  </script>
</amp-geo>

<!-- I nästa steg konfigurerar vi samtycke för användare i landsgruppen ”ees” -->
<amp-consent layout="nodisplay" id="consent-element">
  <script type="application/json">
    {
      "consents": {
        "my_consent": {
          "promptIfUnknownForGeoGroup": "ees",
          "promptUI": "myConsentFlow"
        }
      }
    }
  </script>
</amp-consent>

<!-- Slutligen konfigurerar vi annonstaggen med en instruktion om att vänta på samtycke när detta är nödvändigt -->
<amp-ad data-block-on-consent
    width=320 height=50
    type="doubleclick"
    data-slot="/4119129/mobile_ad_banner">
</amp-ad>

Tänk på att det finns andra sätt att inhämta användares samtycke selektivt, bland annat att ställa in sidan så att den skickar en CORS POST-begäran till en slutpunkt som du anger via checkConsentHref. Mer information finns i dokumentationen om amp-consent.

Inställningar för annonsanpassning för andra taggar

Taggar för avskrivna GPT-visningar

Om du använder taggar för avskrivna GPT-exponeringar kan du märka en annonsbegäran som icke-anpassad genom att inkludera detta i API-anropet:

googletag.pubads().setRequestNonPersonalizedAds(int options);

Ge parametern options heltalsvärdet 1 om du vill märka annonsbegäran som NPA och värdet 0 för annonsförfrågningar som är kvalificerade för anpassade annonser.

Om denna inställning utelämnas tillåts anpassade annonser som standard.

Exempel:

<script src="https://www.googletagservices.com/tag/js/gpt.js">
googletag.pubads().setRequestNonPersonalizedAds(1);
googletag.pubads().definePassback("123456/ad/unit", [100,200])
    .display();
</script>

Förfrågningar utan taggar

Om du använder förfrågningar utan taggar kan du märka en annonsbegäran som icke-anpassad genom att lägga till parametern npa=[int] direkt i webbadressen för taggbegäran. Vi rekommenderar att du infogar parametern tidigt för att undvika att den blir avklippt. Ange npa=1 för att märka annonsbegäran som icke-anpassad. Anpassade annonser är standard om parametern utelämnas. Exempel:

https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/ad?iu=/12345/adunit&sz=728x90&npa=1&c=12345

AdSense for Search

Annonsförfrågningar till Google resulterar som standard i att det visas anpassade annonser. Valet av annonser beror både på användarens sökfråga och på historiken för den enskilda användare som söker. Google kan även visa annonser som inte har anpassats. Läs mer om anpassade och icke-anpassade annonser.

Om du vill visa anpassade annonser för vissa användare och icke-anpassade annonser för andra, kan du använda AdSense for Search-taggar för att visa icke-anpassade annonser på särskilda sidor. Detta kan vara praktiskt om du vill ge alla eller vissa användare möjlighet att välja mellan anpassade och icke-anpassade annonser.

För webbannonstaggen för anpassade sökannonser: Lägg till följande i pageOptions i taggen för anpassade sökannonser:
personalizedAds: false,

För AdMob-taggen:
builder.setAdvancedOptionValue("personalizedAds", "false");

För iOS-taggen:
[request setAdvancedOptionValue:@"false" forKey:@"personalizedAds"];

Dessa metoder utlöser en begäran om icke-anpassade annonser för den aktuella begäran. Detta är en tillståndslös parameter. Om parametern utelämnas i efterföljande förfrågningar för samma användare används standardbeteendet, vilket är att begära anpassade annonser.

Google User Messaging Platform (UMP) SDK

I dokumentationen för Google Developers (iOS UMP SDK, Android UMP SDK) kan du läsa mer om hur du kan använda User Messaging Platform SDK för att säkerställa att din app följer Googles policy för användares medgivande inom EU.

Googles SDK för interaktiva medieannonser (för video)

Vid videoförfrågningar kan du indikera att du vill att Google ska behandla videoinnehållet som icke-anpassat när du lägger till parametern npa=1 i annonstaggen. Du kan göra detta med en manuellt konstruerad huvudvideotagg eller genom att använda en av de plattformsspecifika IMA SDK:erna (HTML5 IMA SDK, iOS IMA SDK, Android IMA SDK, Google Cast IMA SDK).

Om din videospelare använder Google Ad Manager-funktionen Infogning av dynamisk annons kan den även inkludera parametern npa=1 med en begäran om VOD (video på begäran) eller livestreaming och skicka med parametern till eventuella inkluderade annonsförfrågningar (DAI HTML5 SDK, DAI Cast SDK, DAI iOS SDK, DAI Android SDK, DAI Roku SDK, DAI tvOS SDK).